Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Runy
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Literatura
Valdez
Poszukuje materia³ów dotycz±cych runów. Interesuj± mnie nie tylko jako alfabet ale te¿ ich strona metafizyczna. Wierzenia, znaczenie religijne, wykorzystanie przy wró¿bach itp. Czy mo¿ecie poleciæ mi jakie¶ materaia³y? Najchêtniej polsko jêzyczne i sieciowe, albo jakies ksi±¿ki, które da sie dostaæ w bibliotece, bo nie staæ mnie na zakup...
Ludka
Witam!

Jest taka ksiazka R. Adamusa "Tajemnice Sag i Run" wydana w latach 60-tych, oprocz tego L.Slupecki "Wrozby i wierzenia dawnych skandynawow", pozycja ze spora bibliografia.

A jezeli Cie interesuje metafizyczna strona run, to najlepiej pojsc do jakiegos sklepu ezoterycznego, tam mozesz spotkac ludzi ktorzy wroza z run itp. Niektore z tych sklepow czasem organizuja wylkady na temat runologi. Wiekszosc z tego co wykladowcy mowia to bzdury, ale jak Cie to interesuje.

Ludka Excalibur
godfrid
Tutaj ca³kiem sporo powiniene¶ znale¼æ.

http://www.google.pl/search?hl=pl&ie=UTF-8...ogle&lr=lang_pl

tylko uwa¿aj na devil.gif
Valdez
CYTAT(Ludka)
Witam!

A jezeli Cie interesuje metafizyczna strona run, to najlepiej pojsc do jakiegos sklepu ezoterycznego, tam mozesz spotkac ludzi ktorzy wroza z run itp. Niektore z tych sklepow czasem organizuja wylkady na temat runologi. Wiekszosc z tego co wykladowcy mowia to bzdury, ale jak Cie to interesuje.

Wlasnie widzisz, wiekszosc z tego to bzdury, bo ci ludzie gadaja o tym co sami ronbia jakby byli wyroczniami. Mnie bardziej interesuja wierzenia ludow ktorzy sie tyi runami poslugiwali na codzien, a nie to co sie dzieje dzisiaj. Mam po dziurki w nosie dzisiejszej magii, metafizyki itp.
Valdez
CYTAT(godfrid)
Tutaj ca³kiem sporo powiniene¶ znale¼æ.

Googlalem juz troche, myslalem poprostu ze ktos ma takie pewniaki, bo przez te chordy diablofanow sie przekopac...
Gloria z Krakowa
A ja polecam przeczytanie "Eddy". Przyznajê, ¿e w jêzyku polskim (¶piewany staroislandzki chyba siê nie liczy bum.gif ) sama znam na razie tylko fragmenty (pochodz±ce w³a¶nie z g³upiej ksi±¿ki o wró¿eniu z run bigsmile2.gif ), niemniej jednak z tych w³a¶nie fragmentów mo¿na siê trochê dowiedzieæ. A niektóre ksi±¿ki ezoteryczne same w sobie te¿ co¶ daj±. S± raczej cienkie, wiêc mo¿na spokojnie przejrzeæ je w ksiêgarni ne nara¿aj±c na zbêdne wydatki.
Imbram
Polecam "Pismo runiczne" R.I. Page. Ksi±¿ka wydana na licencji British Museum zawiera sporo informacji o historii i rozwoju pisma. Niestety nie znajdziesz tutaj za du¿o tre¶ci metafizycznych.
Amor
Dwie pierwsze na jakie trafi³em:

http://www.umysl.pl/runy/Runy.html
http://www.runy.w.hat.pl

A w googlu wpisz na przyk³ad nazwê jakiej¶ runy. np. fehu lub uruz.
Karolina Remiasz
tak jak kolega poleca³ wcze¶niej-dobra jest ksi±¿ka R.I .Page-dostêpna w bibliotece Uniwers.Opolskiego-tre¶ciwa,bez "wspó³czesno-metafizycznych"bzdur(autor sam wy¶miewa takie podej¶cie do sprawy).No i ksi±¿ka Adamusa"Tajemnica sag i run"-¶wietna rzecz,choæ mog± byæ problemy z dotarciem do niej ,bo jest dosyæ stara (UO jej nie ma).Tu znajdziesz inf.dotycz±ce tego,jak wykonywano runy,ile znaczy³y one dla ówczesnych ludzi,jaki obrz±dek siê z tym wszystkim wi±za³.Pozdrawiam,mi³ej lektury
tomkac
Jest te¿ taka ksi±¿eczka: devil.gif Vademecum Wiedzy Tajemnej - Cedar devil.gif . Jest to raczej ma³a encyklopedia, ale w³a¶ciwo¶ci ozoteryczne runów s± w niej opisane. Ogólnie fajna lekturka. I mimo i¿ normalnie kosztuje chyba 36z³ to znalaz³em j± w ksiêgarni za 20z³, a to ju¿ nie jest tak drogo, bo wydanie jest ca³kiem ³adne.
Odetta
A moze myc namiar(mail) na mojego wykladowce od staroislandzkiego/norweskiego Alicie Bauer.Jest specjalista od run.Moze sie dowiem jakie ksiazki ona by polecala.Odrazu mowie, ze nie bedzie to litertura polskojezyczna.Niemiecki i angielski, chyba ze moga byc jezyki skandynawskie,
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.