Dzieñ dobry
Chcia³em zebraæ informacje o nago¶ci w ¶redniowiecznej sztuce (w zwi±zku z takim tematem mojej pracy semestralnej).
Nie chodzi mi tyle o przyk³ady tej nago¶ci chocia¿ te tak¿e bardzo by pomog³y, ale ogólnie o wiedzê w tym temacie.
Zwracam siê o pomoc tutaj gdy¿ sadze ¿e ludzie obcuj±cy i rekonstruuj±cy czasy ¶redniowieczne na pewno co¶ jeszcze dorzuca do tego kosza.
Ogólnie rzecz bior±c NAGO¦Æ dzielimy na pozytywn± (pierwotna niewinno¶æ- nagi Jezusek, karmi±ce matki, prarodzice Adam i Ewa), oraz negatywna (ka¿da inna od wy¿ej wymienionych nie zas³uguje na szacunek, nagie s± personifikacje szatana).
To pó¼niej ulega zmianie w przedstawieniach piek³a i nieba, jak i równie¿ pod sam koniec epoki ¶redniowiecza, kiedy cia³o ludzie by³o rozpatrywane w kontek¶cie kosmologii i by³o w iluminacjach przedstawione nago.
Je¶li komu¶ co¶ obi³o siê o uszy/oczy, by³ bym niezwykle wdziêczny za podsuniecie w tym temacie ciekawostek na ten temat.
Komuna³y rodem z Flauberta.
Wypada³oby podaæ wiêcej szczegó³ów - jaka tematyka, zakres chronologiczny, dyscyplina naukowa. Inaczej ci±gle pozostaniemy na poziomie "ogólnie rzecz bior±c" i wypisywaniu kosza³ków-opa³ków.
I przede wszystkim: co rozumiesz przez nago¶æ? Bo matka karmi±ca raczej do roso³u siê nie rozbiera. Czy do jednego worka wrzucamy pijanego Noego, obna¿onego Chrystusa, Andromedê z traktatów astrologicznych, doodbytniczo intubowanych pacjentów z pism medycznych (
fistula in ano), go³e baby z konsol romañskich ko¶cio³ów, sheela-na-gig, demonstruj±cego wacka kolesia z kolumny w Strzelnie i ca³± rzeszê innych?
Jednym s³owem: proszê doprecyzowaæ problem
Pozdrowienia,
l.
Jestem studentem historii sztuki
temat mojej pracy to nago¶æ w sztuce ¶redniowiecznej europy
nie mam ¿adnej chronologii, okresu od do
owszem, mogê siê ograniczyæ do danego wieku, jednak nie po to studiuje ¿eby siê ograniczaæ
nago¶æ w ¶redniowieczu to by³o dos³ownie nagie cia³o jak i ja¶nie pan w samej bieli¼nie (?) wiêc i obna¿ona pier¶ by³a nago¶ci±
no w³a¶nie, to wszystko rozbija siê o warstwy kulturowe, sposób postrzegania ¶wiata przez tego ¶redniowiecznego europejczyka
to równie¿ chcia³bym zaznaczyæ w swojej pracy, a wola³bym unikn±æ nagadywania na ko¶ció³ (co w wielu przypadkach by³o by bezpodstawnymi oskar¿eniami)
tak wiem ¶redniowiecze to X wieków, nie muszê pisaæ ka¿dego wieku punkt po punkcie, jednak by spojrzeæ na wszystko na raz muszê siê trochê poobracaæ
CYTAT
nie po to studiuje ¿eby siê ograniczaæ
Wrêcz przeciwnie
Z Twoich wypowiedzi wynika, ¿e bardziej interesuje Ciê
cielesno¶æ, a nie
nago¶æ. W ka¿ym razie precyzuj±c temat nie unikniesz skonfrontowania tych dwóch pojêæ. W ka¿dym razie temat masz raczej na habilitacjê lub francusk± syntezê w stylu pop³uczyn po szkole Annales (radzê unikaæ tego wzoru).
Opracowañ i ¼róde³ jest tak wiele, ¿e mo¿na ci±gn±æ w±tek w nieskoñczono¶æ, wiêc jeszcze raz doprecyzuj: czego oczekujesz ze strony tego Forum i jego U¿ytkowników? Informacji, jak np. jest z nago¶ci± w czasie imprez rekonstrukcyjnych? Materia³ów ¼ród³owych? Lu¼nych skojarzeñ?
Je¶li chodzi o jeden z najlepszych zasobów internetowych (wyspecjalizowany, tj. ograniczony
do jednego tematu), to polecam
TO.
temat jak temat... taki dosta³em, na taki muszê pisaæ. Zmieniæ go nie mogê, a szkoda.
Pytasz czego oczekujê? Zwrócenia uwagi na to jak Wy widzicie temat i wskazania pewnych ¼róde³, na które mo¿na siê bez obaw powo³aæ. Niestety same www nie wystarcz±, w bibliografii musi byæ te¿ co¶ co ukaza³o siê drukiem.
a co do podanego linka - ciekawy zbiór, na pewno go wykorzystam. Dziêki.
a mo¿ecie poleciæ jakie¶ ksi±¿ki? autorów?
nic? nic wiêcej?
CYTAT
Opracowañ i ¼róde³ jest tak wiele, ¿e mo¿na ci±gn±æ w±tek w nieskoñczono¶æ
... mo¿e wiêc mo¿ecie poleciæ jakie¶ konkretne ¼ród³o?
Krawiec Adam "Seksualno¶æ w ¦redniowiecznej Polsce" - nie mam pod rêk±, ale cos tam powinno siê znale¼æ, ksi±¿ka by³a wydana nie tak dawno, w bibliotekach raczej jest.
CYTAT(Vlasta @ 22:43 02.06.2009)
Krawiec Adam "Seksualno¶æ w ¦redniowiecznej Polsce"
Ha! Racja! To chyba tam by³o o przemarszach mieszczan wroc³awskich do ³a¼ni na golasa albo owiniêtych jedynie w rêcznik, co doczeka³o siê potêpienia z ambon. Pasuje do tematu Merva jak ula³
super:)
jutro idê do przeszukaæ £ódzkie biblioteki:)
Spróbuj 4 tomow± "Historie ¿ycia prywatnego" wyd. Ossolineum autora nie pomne podam najwyzej w poniedzia³ek (jak nie zapomnê).
A przy okazji pozdrawiam kolegê "po fachu" przysz³ego historyka sztuki!
Edit:
Chodzi o tom II !
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.