Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: nago¶æ w ¶redniowieczu
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Ludzie i spo³eczeñstwo
Merv
Dzieñ dobry

Chcia³em zebraæ informacje o nago¶ci w ¶redniowiecznej sztuce (w zwi±zku z takim tematem mojej pracy semestralnej).
Nie chodzi mi tyle o przyk³ady tej nago¶ci chocia¿ te tak¿e bardzo by pomog³y, ale ogólnie o wiedzê w tym temacie.
Zwracam siê o pomoc tutaj gdy¿ sadze ¿e ludzie obcuj±cy i rekonstruuj±cy czasy ¶redniowieczne na pewno co¶ jeszcze dorzuca do tego kosza.

Ogólnie rzecz bior±c NAGO¦Æ dzielimy na pozytywn± (pierwotna niewinno¶æ- nagi Jezusek, karmi±ce matki, prarodzice Adam i Ewa), oraz negatywna (ka¿da inna od wy¿ej wymienionych nie zas³uguje na szacunek, nagie s± personifikacje szatana).
To pó¼niej ulega zmianie w przedstawieniach piek³a i nieba, jak i równie¿ pod sam koniec epoki ¶redniowiecza, kiedy cia³o ludzie by³o rozpatrywane w kontek¶cie kosmologii i by³o w iluminacjach przedstawione nago.

Je¶li komu¶ co¶ obi³o siê o uszy/oczy, by³ bym niezwykle wdziêczny za podsuniecie w tym temacie ciekawostek na ten temat.
Lecheor
Komuna³y rodem z Flauberta.

Wypada³oby podaæ wiêcej szczegó³ów - jaka tematyka, zakres chronologiczny, dyscyplina naukowa. Inaczej ci±gle pozostaniemy na poziomie "ogólnie rzecz bior±c" i wypisywaniu kosza³ków-opa³ków.

I przede wszystkim: co rozumiesz przez nago¶æ? Bo matka karmi±ca raczej do roso³u siê nie rozbiera. Czy do jednego worka wrzucamy pijanego Noego, obna¿onego Chrystusa, Andromedê z traktatów astrologicznych, doodbytniczo intubowanych pacjentów z pism medycznych (fistula in ano), go³e baby z konsol romañskich ko¶cio³ów, sheela-na-gig, demonstruj±cego wacka kolesia z kolumny w Strzelnie i ca³± rzeszê innych?

Jednym s³owem: proszê doprecyzowaæ problem smile.gif

Pozdrowienia,
l.

Merv
Jestem studentem historii sztuki
temat mojej pracy to nago¶æ w sztuce ¶redniowiecznej europy
nie mam ¿adnej chronologii, okresu od do
owszem, mogê siê ograniczyæ do danego wieku, jednak nie po to studiuje ¿eby siê ograniczaæ

nago¶æ w ¶redniowieczu to by³o dos³ownie nagie cia³o jak i ja¶nie pan w samej bieli¼nie (?) wiêc i obna¿ona pier¶ by³a nago¶ci±

no w³a¶nie, to wszystko rozbija siê o warstwy kulturowe, sposób postrzegania ¶wiata przez tego ¶redniowiecznego europejczyka
to równie¿ chcia³bym zaznaczyæ w swojej pracy, a wola³bym unikn±æ nagadywania na ko¶ció³ (co w wielu przypadkach by³o by bezpodstawnymi oskar¿eniami)

tak wiem ¶redniowiecze to X wieków, nie muszê pisaæ ka¿dego wieku punkt po punkcie, jednak by spojrzeæ na wszystko na raz muszê siê trochê poobracaæ
Lecheor
CYTAT
nie po to studiuje ¿eby siê ograniczaæ
Wrêcz przeciwnie icon_mrgreen.gif

Z Twoich wypowiedzi wynika, ¿e bardziej interesuje Ciê cielesno¶æ, a nie nago¶æ. W ka¿ym razie precyzuj±c temat nie unikniesz skonfrontowania tych dwóch pojêæ. W ka¿dym razie temat masz raczej na habilitacjê lub francusk± syntezê w stylu pop³uczyn po szkole Annales (radzê unikaæ tego wzoru).

Opracowañ i ¼róde³ jest tak wiele, ¿e mo¿na ci±gn±æ w±tek w nieskoñczono¶æ, wiêc jeszcze raz doprecyzuj: czego oczekujesz ze strony tego Forum i jego U¿ytkowników? Informacji, jak np. jest z nago¶ci± w czasie imprez rekonstrukcyjnych? Materia³ów ¼ród³owych? Lu¼nych skojarzeñ?

Je¶li chodzi o jeden z najlepszych zasobów internetowych (wyspecjalizowany, tj. ograniczony smile.gif do jednego tematu), to polecam TO.
Merv
temat jak temat... taki dosta³em, na taki muszê pisaæ. Zmieniæ go nie mogê, a szkoda.

Pytasz czego oczekujê? Zwrócenia uwagi na to jak Wy widzicie temat i wskazania pewnych ¼róde³, na które mo¿na siê bez obaw powo³aæ. Niestety same www nie wystarcz±, w bibliografii musi byæ te¿ co¶ co ukaza³o siê drukiem.

a co do podanego linka - ciekawy zbiór, na pewno go wykorzystam. Dziêki.
berzerker
http://halla.mjollnir.pl/viewtopic.php?t=3733

Tu jest trochê, mo¿e ci siê przyda.
Merv
a mo¿ecie poleciæ jakie¶ ksi±¿ki? autorów?
Merv
nic? nic wiêcej?
CYTAT
Opracowañ i ¼róde³ jest tak wiele, ¿e mo¿na ci±gn±æ w±tek w nieskoñczono¶æ

... mo¿e wiêc mo¿ecie poleciæ jakie¶ konkretne ¼ród³o?
Vlasta
Krawiec Adam "Seksualno¶æ w ¦redniowiecznej Polsce" - nie mam pod rêk±, ale cos tam powinno siê znale¼æ, ksi±¿ka by³a wydana nie tak dawno, w bibliotekach raczej jest.
Anulka
CYTAT(Vlasta @ 22:43 02.06.2009) *
Krawiec Adam "Seksualno¶æ w ¦redniowiecznej Polsce"

Ha! Racja! To chyba tam by³o o przemarszach mieszczan wroc³awskich do ³a¼ni na golasa albo owiniêtych jedynie w rêcznik, co doczeka³o siê potêpienia z ambon. Pasuje do tematu Merva jak ula³ smile.gif
Merv
super:)
jutro idê do przeszukaæ £ódzkie biblioteki:)
Lipek
Spróbuj 4 tomow± "Historie ¿ycia prywatnego" wyd. Ossolineum autora nie pomne podam najwyzej w poniedzia³ek (jak nie zapomnê).

A przy okazji pozdrawiam kolegê "po fachu" przysz³ego historyka sztuki!

Edit:

Chodzi o tom II !
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.