Witam!
Wzorem lat ubieglych organizujemy warsztaty chora³u gregoriañskiego w ramach inscenizacji bitwy pod Grunwaldem.
zapraszamy równie¿ wszystkich wiernych na msze ¶w. w nadzwyczajnej formie rytu rzymskiego w pi±tek 17.07, sobotê 18.07 i niedzielê 19.07.
Jak w roku ubieg³ym i dwa lata temu warsztaty bêd± mia³y miejsce ju¿ od ¶rody 16 lipca 2009 r. ok. godz. 18 w polowym Oratorium Pw. Naj¶wietszej Marii Panny znajduj±cej siê w centralnej czê¶ci obozu Chor±gwi Wielkiego Mistrza. Sprawa zosta³a uzgodniona z organizatorami imprezy.
G³ównym prowadz±cym warsztaty jak w latach ubieg³ych bêdzie Piotr Koc, który zapewnia niezbêdna wiedzê, umiejetno¶ci, wszelkie potzrebne materia³y i fachow± pomoc ;)
Co do mszy ¶w. w nadzwyczajnej formie rytu rzymskiego (klasycznym rycie rzymskim, rycie trydenckim) proponujemy nastepuj±cy porz±dek:
w pi±tek ok.godz. 18:30 msza ¶w. za spokój duszy rycerzy poleglych w Bitwie pod Grunwaldem (msza ¶w. requiem)
w sobote ok. godz. 10:00 msz ¶w. o rozes³aniu Aposto³ów i zes³aniu Ducha ¶w. '- UWAGA! TERMIN CELEBRY SOBOTNIEJ MO¯E ULEC ZMIANIE I ZOSTANIE OSTATECZNIE UZ5ODNIONY Z ORGANIZATORAMI
w niedzielê ok.godz. 10:00 msza ¶w. wedlug formularza z niedzieli
bYÆ MO¯E W sobotê odprawiMY nieszpory tuz po zakoñczeniu warsztatów chora³u.
Jak zwykle zapraszamy i prosimy o liczne przybycie!
p.s. ze swojej strony bardzo proszê posiadaczy rekonstrukcji szat liturgicznych naczyñ i paramentów liturgicznych o ich u¿yczenie na czas celebry '- ad amoirem Dei gloriam!
Piszê siê. Pewnie nie na wszystkie nabo¿eñstwa, ale na warsztatach i w niedzielê z ca³± pewno¶ci± bêdê z Wami.
Jeszcze komunikat organizacyjny. Nie ma oczywi¶cie ¿adnych kosztów zwi±zanych z udzia³em w warsztatach. Ka¿dy mo¿e wzi±æ udzia³ - nie sa wymagane ¿adne specjalne kwalifikacje muzyczne. Zapewniamy wszystkie potrzebne materia³y.
Zg³oszenia na warsztaty przyjmowane s± w tym w±tku (chcemy znaæ orientacyjn± liczbê uczestników by przygotowaæ materia³y). Bardziej szczególowy program warsztatów zamie¶cimy z Paw³em w najbli¿szych dniach.
Noo.. je¿eli "nie sa wymagane ¿adne specjalne kwalifikacje muzyczne" to ja równie¿ siê zjawiê. Po 3 latach bezczynnego je¿d¿enia na Grunwald grzech nie pój¶æ na warsztaty.
Zg³aszam do udzia³u w warsztatach 3 osoby
Pozdrawiam
Bêdê na pewno, zarówno na warsztatach tako¿ i na Mszy.
Salve Maria!
Ja zg³aszam dwie osoby na warsztaty i na Mszê
Jak z terminami bêdzie ok (póki co ciê¿ko okre¶liæ) , to wstêpnie zg³aszam moj± Damê co najmniej na warsztaty.
To macie jeszcze jedn± chêtn±
To ja jeszcze w imieniu kolegi Bartosza z Ordo Militaris et Hospitalis Sancti Lazari Hierosolymitani zg³aszam jego chêæ do udzia³u w warsztatach.
Witamy kolejnych uczestników warsztatów.
Tu mo¿na sobie ¶ci±gn±æ program na sobotni± msze przed Bitw±:
http://www.koc.pl/grunwald_warsztaty_2009.zipW pi±tek za¶piewamy za¶ Reqieum w intencji tych co tam zginêli:
http://www.koc.pl/Requiem.jpg(Prawie) ka¿dy z tych chora³ów albo pochodzi w XV wieku lub wcze¶niej albo jest utrzymany w takim klimacie wiec nie bêdziemy ¶piewaæ ¿adnego mroku.
To i ja siê piszê...aby z niczym nie kolidowa³o... :D
CYTAT(Piotr Koc @ 18:31 02.07.2009)
Tu mo¿na sobie ¶ci±gn±æ program na sobotni± msze przed Bitw±:
http://www.koc.pl/grunwald_warsztaty_2009.zipWygl±da znajomo ;) Damy radê.
CYTAT
Wygl±da znajomo ;) Damy radê.
Je¶li jest taka potrzeba to mo¿emy spróbowaæ jaki¶ czego¶ nowego i ³adniejszego:
http://www.koc.pl/Kyriale4.zip Nie powinni¶my jednak przesadzaæ z intensywno¶ci± prób ¶piewu bo jak siê okaza³o mo¿e to byæ niebezpieczne dla zdrowia i ¿ycia ...
Tur i Kulek z Czerwionki tak¿e chc± do³±czyæ do warsztatów !
pozdrawiam
Tak - Czerwionka równie dzielnie ¶piewa jak walczy.
By¶my siê tam jednak spotkali przeklejam harmonogram naszych dzia³añ:
Czwartek godz. 18.00 rozpoczêcie warsztatów chora³u gregoriañskiego w kaplicy polowej - Polowym Oratorium Naj¶wiêtszej Marii Panny - znajduj±cej siê w centralnej czê¶ci obozu Chor±gwi Wielkiego Mistrza. Kolejne próby chora³u mo¿na urz±dzaæ podobnie jak w ubieg³ych latach na godzinê przed msz±.
Pi±tek godz. 14.00 Msza ¦wiêta Reqiuem w rycie Trydenckim w oprawie ¶redniowiecznej – obóz Wielkiego Mistrza
Sobota godz. 10:00 Msza De Divisione Apostolorum (ten sam formularz co w 1410!)- Msza ¶w. trydencka w oprawie ¶redniowiecznej
Niedziela godz. 10:00 Msza ¶w.
Mo¿emy siê tez spotkaæ wcze¶niej np. we ¶rodê w Chor±gwi Siemowita IV Mazowieckiego te¿ o godzinie 18. Na moim namiocie powiewa³ bêdzie proporzec z god³em jak po lewej. Pod Grunwaldem jestem od wtorku. Zapraszam.
Mam pytania jako turystka:
Czy we Mszy ¶w. niedzielnej bêd± mogli uczestniczyc tak¿e tury¶ci?
Czy Msza ¶w. bêdzie po ³acinie czy po polsku?
Bardzo proszê o odpowied¼
CYTAT(Halszka1986 @ 12:07 07.07.2009)
Mam pytania jako turystka:
Czy we Mszy ¶w. niedzielnej bêd± mogli uczestniczyc tak¿e tury¶ci?
Czy Msza ¶w. bêdzie po ³acinie czy po polsku?
Bardzo proszê o odpowied¼
W ubieg³ych latach na niedzielnej mszy byli liczni tury¶ci. Tak bêdzie zapewne i w tym roku. Msza w klasycznym rycie rzymskim odprawiana jest oczywi¶cie po ³acinie, z cichym kanonem a celebrans jest zwrócony tak samo jak wierni - przodem do absydy. Po polsku bêd± powtarzane czytania.
A ja mam jedno pytanie - kto bêdzie kantorem? Pawe³ z Krosna ?
CYTAT(rycho72 @ 14:48 08.07.2009)
A ja mam jedno pytanie - kto bêdzie kantorem? Pawe³ z Krosna ?
Bêdzie tak jak napisano:
"duo cantores in medio chori".
Jeden Piotr i jeden Pawe³.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.