Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Ko³atka (dla trêdowatych)
> Przedmoty codziennego u¿ytku > Przyrz±dy toaletowe, higieniczne, zdrowotne
£azarz
Salve Fratres!

Nie bardzo wiedzia³em gdzie temat wrzuciæ, ale skoro w dawnych czasach mieli¶my t± rozkosz jako pierwsi rozdawaæ "paluszki" (na d³ugo przed "Lajkonikiem" smile.gif ) to jednocze¶nie warto by jako trêdowaci reklamowaæ choæby ko³atk± ten interes. W muzeum w Izraelu stoi wspó³czesna rze¼ba trêdowatego rycerza Zakonu ¶w. £azarza. Oprócz znamion na twarzy tak charakterystycznych dla wstêpnej fazy choroby, nasz braciszek dzier¿y w rêku ko³atkê. Mam pytanie czy kto¶ zetkn±³ siê (orygina³, rze¼ba z epoki, ikonografia , inne) na taka ko³atkê?

Pozdrawiam Grzegorz
Lecheor
Dok³adnie takiej samej raczej nie znajdziesz, wystêpuj± raczej mniejsze lub z trzema klapkami. Przegl±d ikonografii TUTAJ - bêdzie kilka rodzajów ko³atek, polecam równie¿ dzwonki.

P.S. Podana strona czasem myli ko³atkê z kosturem, wiêc radzê uwa¿aæ smile.gif
£azarz
Salve Fratres!

Dziêki. ¦wietne linki, ale ca³y czas szukam tej ko³atki z rze¼by.

Pozdrawiam Grzegorz

ps. szukaj±c ko³atki w necie natrafi³em na ¶wietn± stronê po¶wiêcon± ró¿nym narzêdziom - polecam http://www.antiquefarmtools.info/page5.htm
EwKa
No przecie¿ tak± ko³atkê masz tu gdzie wskaza³ Lecheor:
http://www.larsdatter.com/lepers.htm
Pozycja druga lub trzecia z listy czyli "St. Elizabeth of Thuringia and the patients, The Picture-Book of Madame Marie (BNF NAL 16251, fol. 103v), c. 1285-1290" albo The Feast of Dives, La Somme le Roi (Bibl. Mazarine MS 870, fol. 179), 1295. A ¿e miniaturzysta by³ mniej drobiazgowy ni¿ wspó³czesny rze¼biarz to ju¼ nie ma rady. Poza tym na zdjêciu wspó³czesnej rze¿by nie widaæ czy ko³atka ma mieæ 2 czy 3 elementy.

http://www.scienceandsociety.co.uk/results...?image=10320265
Tu masz zachowane XVII-wieczne ko³atki trêdowatych wiêc widaæ ju¿ go³ym okiem ¿e rzeczywi¶cie te wczesno¶redniowieczne/¶redniowieczne mia³y bardziej trapezoidaln± formê elementów ruchomych. Widaæ to i na ikonografii od Larsdatter i na wspó³czesnym wizerunku z muzeum. Poszukaj jako "leper's rattle" lub "clapper"
Mateusz 1 Junior
Z ikonografii wynika (widoczne dla moich oczu) i¿ trêdowaci mieli dzwonki? albo takie co¶.

O znalaz³em ikonografiê(pierwsza w moim ¿yciu).
Viator
Dziêki, Mati.
To mi przypomnia³o, ¿e ten sam obrazek ju¿ kiedy¶ wkleja³em, tylko w ogólnym temacie o trêdowatych jako zjawisku spo³ecznym (temat: Tr±d i trêdowaci na przestrzeni dziejów, potrzebne informacje). Niniejszy temat za¶ niech pozostanie ¶ci¶le rekonstrukcyjny, wiêc gdyby¶, £azarzu, zrobi³ rekonstrukcjê takiej ko³atki, bo chyba masz ochotê, to wrzuæ tu zdjêcia, je¶li mo¿esz.

Pozdrawiam,
Andrzej/Viator
Mateusz 1 Junior
No rzeczywi¶cie podobne trochê bardzo, ale przyrzekam na boga i¿ nie wiedzia³em(kiedy to wrzuca³em) ¿e to ju¿ by³o w innym temacie.
Viator
Wiem, wiem, i wcale Ci nie mam tego za z³e, tym niemniej ta sytuacja dobrze pokazuje, dlaczego jest wa¿ne przejrzenie poprzednich postów albo pokrewnych tematów pod podobnymi tytu³ami zanim siê co¶ samemu napisze.
£azarz
Salve Fratres!

Podejrzewam ¿e w ci±gu dwóch tygodni ko³atka bêdzie gotowa. Bêdzie to model oparty na zdjêciu z muzeum (patrz pierwszy post w tym temacie). Wymiarowanie - proste: braciszek ma +/- 165cm (http://www.historycy.org/index.php?showtopic=6624 polecam temat do przeczytania). Na podstawie wzrostu oraz proporcji cia³a po krótkiej zabawie w Corelu uzyska³em rysunek ko³atki. Zastanawiam siê obecnie wraz ze stolarzem nad drewnem. Li¶ciaste ale jakie? D±b, olcha ... inne ... szukam drewna które wysuszone daje naprawdê g³o¶ny d¼wiêk podczas uderzenia dwóch kawa³ków o siebie. Ale tak naprawdê drewno jest najmniejszym problemem - dalej nie mam potwierdzenia nad jej kszta³tem. Je¿eli nie znajdê to bêdzie to ca³kiem niez³y wyrób tylko ¿e niepotwierdzony historycznie. Po skoñczeniu prac zdjêcia oraz rysunki wrzucê na forum.

Pozdrawiam Grzegorz
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.