Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: He³m kolczy?
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza > Ochronne uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza
£azarz
Salve Fratres!

Nie sugerujcie siê tytu³em zbytnio, po prostu szukam wszelkich informacji czy to co ma na g³owie rze¼ba przedstawiaj±ca rycerza Zakonu ¦wi±tyni to ... no w³a¶nie.

Rze¼ba jest wspó³czesna wystawiona wraz z trzema innymi Zakonami (¶w. £azarza, ¶w. Jana oraz Naj¶wiêtszej Marii Panny) w muzeum w Izraelu.

Pozdrawiam Grzegorz
Brat Micha³
Salve
Mi to wygl±da na jakies przedstawienie kaptura kolczego z rzemykami wokó³ g³owy co by go podtrzymywa³y, jego dziwnosæ mo¿e tkwiæ ze jest to w³a¶nie wyobra¿enie wspó³czesne i co za tym idzie troche "z g³owy" robione
£azarz
Salve Fratres!

Nie s± to dodatkowe rzemienie. Jest to kolejna warstwa kolczej ... tylko po co?

Pozdrawiam Grzegorz
Viator
Je¶li ten pas kolczej by³ czym¶ grubszym podszyty, to pewnie móg³ byæ w zamy¶le artysty u¿yty po to samo, po co by³ zawijany wokó³ g³owy ogon kaptura, który je¶li by³ ew. czym¶ wypchany móg³ robiæ za dodatkow± wy¶ció³kê poch³aniaj±c energiê ciosów trafiaj±cych na poziomie czo³a i skroni. Ale czy taka wizja artystyczna ma jakiekolwiek podstawy ¼ród³owe? Nie wiem, ja nie widzia³em na oryginalnych przedstawieniach nic, co sugerowa³oby takie rozwi±zanie. Mo¿e to jednak jest rzeczywi¶cie "swobodna nadinterpretacja" he³mu sekretnego i rzemieni? Je¿eli rze¼biarz nie wspó³pracowa³ z bronioznawc±, to mo¿e byæ nawet czysta fantazja.
Brat Jarema
Salve!

Mi to siê widzi te¿ osobi¶cie na rzemienie. Mimo to przysz³o mi pewne skojarzenie z jedn± stron±. Zapewne to nie ma zwi±zku z histori±..a bardziej z kreatywno¶ci± jakiego¶ nietuzinkowatego artysty, ale jednak. Podam link do strony gdzie co¶ co mi siê skojarzy³o wisi:
http://www.chainmailbasket.com/index.php
Interesuj±ca rzecz jakby nie patrzeæ. I mo¿e faktycznie by³a grubsza warstwa w³a¶nie na 'obrêczy' g³owy. Da³o by to siê zrobiæ, jak tak patrze na zdjêcia z tamtej strony. Mimo wszystko nigdzie nie widzia³em takich cudów na rycinach czy jakichkolwiek ¼ród³ach historycznych.

Vale!
Szymek z K-g
Mia³em przyjemno¶æ walczyæ w garnku i to co mnie od razu rzuci³o to ogromna ilo¶æ ciosów id±cych na czo³o- czyli w ³±czenie denka z czê¶ci± blachy twarzowej.
Zapewne tak samo ciosy mog³y i¶æ w zwyk³y kaptur kolczy i by unikn±æ ¶mierci robiono prosty zabieg jakim by³o zawi±zanie na g³owie kolejnego paska kó³ek (te rzemienie po prostu podtrzymywa³y kó³ka a dziêki nim mo¿na by³o z ty³u pas zawi±zaæ :]).
Takie jest moje prze¶wiadczenie ale fakt faktem spotykam siê pierwszy raz z takim paskiem na g³owê.

Wpad³o mi jeszcze co¶ takiego i¿ od 1180 w Anglii i Francji u¿ywano he³mu który posiada³ denko z blachy i w³a¶nie taki pasek (ale te¿ z blachy)- taki protoplasta garnka. Widocznie mia³ za zadanie chroniæ w³a¶nie g³owê przed uderzeniami z góry.
Reset
Wydaje mi siê ¿e kto¶ w ten sposób przedstawi³ pikowaniec (tzw. wa³ek) pod he³m garnczkowy tak jak na tym rysunku

A ¿eby to wszystko fajnie wygl±da³o wykona³ na poczekaniu wariacjê z kó³kami kolczymi.
Tak samo templariusz przepasany jest czym¶ w rodzaju pasa od noszenia tarczy na plecach a tarczy nie widaæ i wygl±da to na szarfê przez ramiê.
"Ps" Tak wykonan± kolczugê go¶æ by nie przecisn±³ przez g³owê.
Zwê¿enie na szyi wygl±da tak jak by mia³ kaptur z klap± a klapy nie widaæ...
Mog³o by to byæ ewentualnie ozdob± ale Templariusze ozdób nie nosili.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.