Witam!
Jako ¿e to mój pierwszy post, pokrótce siê przedstawiê; nie wiem czy jest tu taki zwyczaj, ale my¶lê, ¿e tak wypada. Jestem Krzysztof Jackiewicz, herbu Jelita
niektórzy mog± mnie kojarzyæ z Forum Arcus jako "Turgon". Po wielu perypetiach, od XIVw zabawy mieczem i tarcz±, poprzez XVIIw konne u¿ycie szabli, ³uku i rohatyny oraz XXw s³u¿bê u u³anów z Powstania Wielkopolskiego, podj±³em wreszcie decyzjê: chcê "robiæ" XIIw. Dok³adniej: osobnika z lat 1155-1185, którego ojciec, zwyk³y wojownik, pasowan by³ przez Krzywoustego za zas³ugi w walkach z Pomorzanami. Tak wiêc osobnika ledwie od pokolenia bêd±cego stanu rycerskiego, posiadacza sakiewki ¶rednio rycerskiej, któr± usilnie stara³ siê podreperowaæ na krucjacie wraz z Henrykiem Sandomierskim A.D. 1154. Po roku powraca do ojczystej Polski, i tu zaczyna siê (A.D.1155) moja historia, któr± spróbujê odtworzyæ
Takie zestawienie wydaje mi siê rozs±dne: w±skie datowanie jest czyst± zalet±, wszyscy wiemy ¿e czasem wiek (+-100 lat) to na prawdê du¿o, a te lata najbardziej mi siê podobaj± pod k±tem uzbrojenia, ubioru i sytuacji geopolitycznej ówczesnego ¶wiata
Chêæ wykorzystania umiejêtno¶ci je¼dziecko-bojowych daje serwienta lub rycerza, wypadkowa tych dwóch j.w. Obecno¶æ na krucjacie spowodowana brakami finansowymi daje mo¿liwo¶æ korzystania z wielu przedmiotów/ubioru ma³o znanych w XIIw Europie centralnej, a rozpowszechnionych w innych jej rejonach. Wszak w Ziemi ¦wiêtej miesza³o siê wtedy niesamowicie.
Ale do rzeczy, bo wstêp przyd³ugi (ale przydatny by unikn±æ pytañ o okres, status spo³eczny itp) a pytanie krótkie
Planujê sprawiæ sobie skórzane rêkawice 5-palczaste, jako element stroju cywilno/podró¿nego. Przydaj± siê do jazdy konnej, obozowych czynno¶ci; czasem cz³owiek chce wymieniæ kilka ciêæ w ramach zabawy a nie walki, to i wtedy oka¿± siê przydatne... Czy zrobienie 5-palczastych, podobne jak z rysunku Viatora (w³a¶nie, odmieniaæ Twój nick po polsku czy po ³acinie?) obrazuj±cego rêkawice 2 i 3 palczaste, bêdzie wielkim grzechem? Jak i czym szyæ, ¿eby na ten okres by³o do przyjêcia?
Pozdrawiam serdecznie!