Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Rêkawice skórzane
> Ubiór i dodatki > Obuwie i galanteria skórzana > Inne
Szymon Chochlik
Witam!

Jakie s± wady i zalety rêkawic piêcio i dwu palczastych?

Pozdrawiam!
Tomaszek
no ba... otwieramy edycjê poradnika surwiwalowo - medievalowego:

1. w dwupalczastych (jeden palec to kciuk, drugi - reszta ³apy) jest bez porównania cieplej

2. za to w wielopalczastych nie maleje tak mocno parametr zrêczno¶ci (³±twiej ³apaæ)

3. dwupalczaste ³atwiej zrobiæ

4. wuielopalczaste s± ³adniejsze cool.gif

5. dwupalczaste s± trwalsze

to na razie tyle...
szcza³ka cool.gif
Kless
Uzywane tez byly trojpalczaste glownie przez pasterzy i sokolnikow. Niestety nie mam mozliwosci podeslac rycinki icon_sad.gif
Kless.
Ania Kryska
Ogólnie trójpalczaste by³y do¶æ czêsto noszone i przedstawiane. Do¶æ warto¶ciowa stronka:

http://www.personal.utulsa.edu/%7Emarc-car...oves/gloves.htm

Pytanko: kiedy pojawi³y siê rêkawiczki piêciopalczaste?
Szymon de Conti Sarré
CYTAT(Ania Kryska)
Pytanko: kiedy pojawi³y siê rêkawiczki piêciopalczaste?

Ave!

Napewno przed wiekiem XIII. Tutaj s± takie cacka z Sycylii datowane na 1220 rok w oparciu o pierwsze u¿ycie (koronacja Cesarza Fryderyka II).

Pozdrawiam!
Szymon de Conti Sarré
Kless
Witam.

Zgodzisz sie ze mna chyba Sarre, ze to, iz w 1220 na Sycylii taki rakawiczki zostaly uszyte dla jakiegos imperatora, to nie znaczy to jeszcze, ze byly uzywane pozniej przez kazdego.

Juz od XIII wieku byly rekawiczki dziane na drutach i iglach, ale byly uzywane tylko przez najwyzszych namiestnikow koscielnych wiec tez odpadaja. Jak znajde jeszcze jakies informacje to podam.

Kless.
Szymon de Conti Sarré
Ave!

Ale¿ droga Kless (chyba mogê tak, bo siê trochê znamy)!
Ja nie twierdzê, ¿e wiejskie kobiety u¿ywa³y takich cudeniek do dojenia krów! Nie uwa¿am, ¿e na takie dzi³o sztuki móg³ sobie pozwoliæ ka¿dy. Skoro jednak w 1220 roku takie rêkawiczki uszyto to sama idea opakowania na rêkê, które by by³o dok³adnie dopasowane do jej kszta³u, umo¿liwiaj±c tym samym zachowanie przynajmniej zbli¿onych zdolno¶ci manualnych, by³a znana. W koñcu pytanie by³o proste: "Kiedy pojawi³y siê rêkawiczki piêciopalczaste?" Nie by³o sprecyzowane: "Kiedy zaczêto powszechnie nosiæ rêkawiczki piêciopalczaste?" Na takie pytanie nawet nie próbowa³bym odpowiadaæ - bo nie wiem (mam troche za ma³o materia³ów ne ten temat).

Z innej beczki. Napisa³a¶, ¿e dziano te¿ na drutach. Bardzo jestem zainteresowany jakimi¶ informacjami na ten temat. Narazie znalaz³em tylko o ig³owym, przez co doszed³em do wniosków, ¿e druty to niestety pó¼niejsze czasy...

Uk³ony i pozdowienia!
Szymon de Conti Sarré
Kacper
w³asnie. interesowa³y by mnie rêkawice nie do walki a do stroju. np. roboczego. Ogólnie wszelkie rêkawice od XIV do po³owy XV wieku.. najlepiej z wykrojami...smile.gif
Pawel ChmurnoOki
prosze bardzo /zalacznik/

i tutaj przyklady czegos podobnego
http://www.olofsgillet.org/snow6L.jpg
http://www.olofsgillet.org/snow5L.jpg

Jest to patent ktory moim zdaniem smialo nadaje sie na caly XIV i XVw
£osiu
witam piekni panowie!
"ma³e conieco" znajdziesz w kni¿ce Gutkowskiej... znajduje siê tam, np. rysunek XIV w. rekawic pasterskich oraz kilka wiadomo¶ci o mitynkach [ o ile pamietam to znajduje sie tam notka, ¿e noszone one by³y odpo³owy XIVw przez ca³y XV , itd.]
jagobab
Z tego co ostatnio czytalam rêkawiczki mialy ogromne znaczenie w systemie feudalnym.na zachodzie byly uzywane w"wytwornym ubiorze"juz od VII w.oczywiscie przez wladcow i biskupi.symbolizowaly"wladze i godnosc"podkreslano to zwlaszcza w krajach w ktorych przyjelo sie prawo niemieckie"rekawiczki nalezaly za dynasiikarolingow i cesarzypozniejszych do ubioru koronacyjnego" king.gif atrybutem wladzy staly sie tez rekawiczki w angli i francji.rekawiczki byly tez wreczane wasalowi przy udzielaniu lenna.zwyczaj posylania rekawic panowal rowniez przy nadawaniu przywilejow miastom(jarmarki bicie monet)w niemczech przy zakupie ziemi rekawica byla symbolem i gwarancja zawartej umowy.nie mozna zapominac o znaczeniu rekawicy przy pojedynkach rycerskich. walka.gif "rekawiczke otrzymana od damy jako dowod jej uczucia rycerz przypinal do helmu w czasie turniejow i wypraw wojennych"
ufff taka mala rzecz a takie symboliczne znaczenie
Szymon Chochlik
Nie mam przy sobie rycinki ale na str.93 ksi±¿ki Franciszka Kusiaka "Rycerze ¶redniowiecznej europy ³aciñskiej" jest rycina z 1241 roku i tam ju¿ maj± piêciopalczaste rêkawiczki.
EwKa
Szkicownik Villarda de Honecourt, ok.1225-50r.
Rekawice rycerskie, niekoniecznie sokolnicze bo sa obie.
Simbelmyne
A czy rêkawiczki by³y wykonywane tylko ze skóry? Czy mo¿e z jakich¶ tkanin te¿?

Pozdrawiam ! smile.gif

Simbelmyne.
Simbelmyne
O, znalaz³am w Gutkowskiej o rêkawicach. Otó¿ pisze ona, ¿e "Wa¿nym dodatkiem zimowego ubioru by³y futrzanerêkawice. Wraz z futrzanymi czapkami lub kapturami otrzymywali je na dworze W³adys³awa Jagiê³³y wolarze, pasterze trzód, sokolnicy, my¶liwi i zbrojni z ochrony skarbu, wo¼nice, dworzanie i pos³añcy. [...] W Polsce wyrabiano rêkawice ze skór sarnich, jagniêcych, cielêcych oraz grubsze ze skór jelenich, ³osiowych, rêkawiceko¼lich" . Jak w za³±czniku widaæ dwupalczaste szyte z jednego kawa³ka skóry z doszytym palcem. smile.gif

Pozdrawiam! smile.gif
Simbelmyne
P.S. A by³y jako¶ zdobione by³y mo¿e?
Simbelmyne
No i ten za³±cznik, co o nim zapomnia³am szczerba.gif
Simbelmyne
Przepraszam za roztrzepanie i tworzenie nowych zbêdnych postów! icon_redface.gif Opis rêkawic pochodzi z ksi±zki Krystyny Turskiej "Ubiór dworski w Polsce w dobie pierwszych Jagiellonów".

Pozdrawiam! smile.gif
S³awomir
Mo¿e to kogo¶ zainteresuje: http://www.test.kadan.pl/rekswed/index_2.p...php?chapter=id8
Kali
Jak ktos chce pozne to mozna samemu sprobowac http://www.vertetsable.com/demos_gloves.htm
Farmer
Mam takie pytanko.... Czy ktokolwiek orientuje potrafi dopasowaæ rodzaj szwu do okre¶lonej rêkawicy?
Na rycinach nie widaæ.... a widzia³em z rekonstrukcji ze ludzie stosowali do trójpalczastych, szytych z grubesj skory ¶lepy szew, wnêtrze-krawêdz skóry (flesh-edge seam).
Ale co z piêciopalczastymi rêkawicami z cienkiej skóry -taki szew jest nie wykonalny. By³y szyte na dwie ig³y sciegiem "maszynowym" ??? na lewej stronie? czy na prawej z szwem na zewn±trz? (pó¼niejsze XVI -XIXw faktycznie mia³y szew na zewn±trz)
A co z wiekiem XIV i XV czy kto¶ wie?
Katarzyna
przegl±daj±c ostatnio ikonografiê natknê³am sie na takie dwa obrazy:). Mo¿e komu¶ siê przyda.

pozdrawiam
Kasia
igorusis
A moze ktos zna jakis producentow rekawic historycznych (oczywiscie oprocz zamieszczonego postu powyzej).
Interesuje mnie wiek XVII, szlachta polska, wyroby skorzane.
Farmer
Zrekonstruowa³em takie trójpalczaste rekawice. smile.gif Ze skóry garbowanej ro¶linnie. Kciuk jest przyszty z rzemieniem ochraniaj±cym szew, dzieki czemu nie ¶ciera siê przy u¿ywaniu.

Zachowa³em pe³n± zgodno¶æ historyczn± w u¿ytych technikach i materia³ach.

Po zaimpregnowaniu ojejlem lnianym s± ciemniejsze i bardziej miekkie. U¿ywa³em ich ca³y Grunwald. S± wy¶mienite do r±bania drewna, kopania i ochrony przed zimnem. Aha.... chroni± tak dobrze ¿e mo¿na w nich na chwilê w³o¿yæ rêke do ogniska i wyci±gn±c p³on±cy dr±g icon_cool.gif

Gorm
Znalaz³em u siebie 2 zdjêcia, ale nie wiem sk±d s± i nie wiem na ile s± wiarygodne.
Jedna to rêkawica z Gdañska, a druga ze Starej Ladogi datowana na VIII - IX w. Czy kto¶ ma jakie¶ bardziej szczegó³owe informacje szczególnie na temat tej ze Starej Ladogi?

Pozdr.
angel stern
Czy kobiety równie¿ nosi³y rêkawiczki, dysponuje kto¶ jakimi¶ rycinami?
EwKa
a kiedy? w X czy XVII wieku?
a kto?
do pracy w polu czy na polowanie?
angel stern
XVw. interesuj± mnie damskie rêkawiczki ze skóry b±d¼ materia³u, noszone zim±.
Tomek
Witam,

Mam pytanie dotycz±ce rêkawiczek trójpalczastych na XV w. Chodzi o to, ¿e posiadam cienk± skórê na rêkawice, która nie chroni przed zimnem. Czy wystêpowa³o rozwi±zanie w postaci materia³owego (np. we³na) "wk³adu" do skórzanej rêkawicy?
Czy mo¿e tylko futro wchodzi w rachubê - jak u znanego pana z TEGO obrazka.

Pozdrawiam
Tomek
Gloverrin
Witam

Wiem, ¿e odkopujê stary temat, ale nie mogê nigdzie na forum tego znale¼æ...

Mianowicie chodzi mi o wykroje skórzanych rêkawic piêciopalczastych do wszycia w rêkawice klepsydrowe. Je¿eli jest na forum temat o tym, to przepraszam, ale nie mog³em go znale¼æ. Wdziêczny bêdê za ka¿dy link smile.gif

Pozdrawiam
Viator
Takiego dok³adnego wykroju w sensie obrysu elementów do wyciêcia to chyba nie znajdziesz... Jest jednak trochê zdjêæ porz±dnie zrobionych rekonstrukcji rêkawic, g³ównie z Churburga. Pogoogluj pod has³em Churburg gauntlets albo Panzerhandschuhe. Na Freha te¿ poszukaj, jednak nie tutaj tylko w uzbrojeniu ochronnym - rêkawice do walki tak jak cotte na zbrojê nale¿± do uzbrojenia, nie stroju.
Gloverrin
Witam

Viatorze wiem, ¿e to pytanie bardziej do dzia³u uzbrojenie, ale znalaz³em tam tylko - tak jak mówisz - zdjêcia klepsydr z ju¿ wszytymi rêkawicami. Napisa³em tutaj maj±c nadziejê, ¿e mo¿e kto¶ dysponuje wykrojami rêkawic skórzanych niekoniecznie do walki - w koñcu koncepcja ta sama, po prostu do bojowych rêkawic uszy³bym bardziej "pancern±" wersjê smile.gif Chyba, ¿e te bojowe ró¿ni³y siê czym¶ jeszcze?

Pozdrawiam
Viator
No nie wiem. Chocia¿ Twój nick wskazuje na znajomo¶æ fachu rêkawicznika/bia³oskórnika, polemizowa³bym z tym co napisa³e¶. Uszycie rêkawic wed³ug podobnego wykroju co robocze/ocieplane rêkawice codzienne, tylko bardziej pancernych (rozumiem: z wierzchem z bardziej sztywnej skóry) niewiele pomo¿e w zabezpieczeniu d³oni (ochroni przed przeciêciem ostrzem, które jednak nie wystêpuje w broni do rekonstrukcji walki, ale nie ochroni palców przed energi± uderzenia). Raczej jedyn± drog± jest odsuniêcie sztywnego materia³u od d³oni na tyle daleko, aby pomiêdzy d³oni± a skór± znalaz³o siê wyt³umienie. Najprostsz± za¶ metod± ¿eby wyt³umienie pasowa³o do d³oni i trzyma³o siê jej jest zastosowanie normalnych rêkawic na sam spód, tj. jako podk³adu, na który naszywasz wyt³umienie (warstwê poch³aniaj±c± i rozpraszaj±c± uderzenie) a dopiero na wierzch - warstwê sztywn± z grubej skóry lub metalu (rozk³adaj±c± energiê na du¿± powierzchniê przed przekazaniem jej wyt³umieniu), przy czym warstwa sztywna musi byæ mobilna - albo jako¶ poprzeszywana w poprzek, albo z³o¿ona z mniejszych czê¶ci (³uskowa, folgowa) bo inaczej bêdzie tak sztywna ¿e nie zegniesz palców d³oni na tyle, by zacisn±æ je dostatecznie silnie na drzewcu czy rêkoje¶ci broni albo imaczu tarczy. Tak wiêc rêkawice skórzane jako podk³ad - OK, ale jako jedyne opancerzenie d³oni - nie bardzo.

P.S. Wykroje (obrys i wstawianie kciuka) do rêkawic "z dwoma palcami" (kciuk i reszta) s± do znalezienia. Rozdzielenie palców od siebie wymaga wstawienia d³ugiego, soczewkowatego w kszta³cie i zwê¿aj±cego siê na obu koñcach klina, co pokaza³em na szkicu na przyk³adzie przej¶cia od rêkawicy z dwoma palcami do trójpalczastej, tak jak je szyj± w wersji tekstylnej krawcy rekonstrukcyjni (kolor ¿ó³ty).
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Analogicznie rozdzielaj±c ka¿dy z jej "podwójnych palców" musia³by¶ dodaæ jeszcze dwa takie kliny. To chyba najbardziej intuicyjna metoda i typowa dla ¶redniowiecznego krawiectwa, choæ nie jedyna mo¿liwa do zastosowania. A i dzisiejsze rêkawice s± czêsto szyte podobnie.
Na drugim za³±czniku masz zdjêcie tak zrobionych piêciopalczastych rêkawic od Kokosza.
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Gloverrin
Witam

Viatorze, dziêkuje za te rysunki, teraz ju¿ wiem jak to ugry¼æ smile.gif Co do pancernych rêkawic - nie zrozumieli¶my siê - mówi±c pancerne rêkawice mia³em na my¶li w³a¶nie takie przeznaczone do wszycia w klepsydrê, nie jako samodzieln± ochronê rêki. Jako wyt³umienie pod stal chcia³em daæ ¶rednio gruby filc (takiej grubo¶ci ¿eby zginanie palców by³o w pe³ni mo¿liwe i jednocze¶nie dobrze chroni³ d³oñ).
Jeszcze raz dziêki za te szkice i za pomoc smile.gif

Pozdrawiam
Krzysiek J
Witam!
Jako ¿e to mój pierwszy post, pokrótce siê przedstawiê; nie wiem czy jest tu taki zwyczaj, ale my¶lê, ¿e tak wypada. Jestem Krzysztof Jackiewicz, herbu Jelita smile.gif niektórzy mog± mnie kojarzyæ z Forum Arcus jako "Turgon". Po wielu perypetiach, od XIVw zabawy mieczem i tarcz±, poprzez XVIIw konne u¿ycie szabli, ³uku i rohatyny oraz XXw s³u¿bê u u³anów z Powstania Wielkopolskiego, podj±³em wreszcie decyzjê: chcê "robiæ" XIIw. Dok³adniej: osobnika z lat 1155-1185, którego ojciec, zwyk³y wojownik, pasowan by³ przez Krzywoustego za zas³ugi w walkach z Pomorzanami. Tak wiêc osobnika ledwie od pokolenia bêd±cego stanu rycerskiego, posiadacza sakiewki ¶rednio rycerskiej, któr± usilnie stara³ siê podreperowaæ na krucjacie wraz z Henrykiem Sandomierskim A.D. 1154. Po roku powraca do ojczystej Polski, i tu zaczyna siê (A.D.1155) moja historia, któr± spróbujê odtworzyæ smile.gif Takie zestawienie wydaje mi siê rozs±dne: w±skie datowanie jest czyst± zalet±, wszyscy wiemy ¿e czasem wiek (+-100 lat) to na prawdê du¿o, a te lata najbardziej mi siê podobaj± pod k±tem uzbrojenia, ubioru i sytuacji geopolitycznej ówczesnego ¶wiata smile.gif Chêæ wykorzystania umiejêtno¶ci je¼dziecko-bojowych daje serwienta lub rycerza, wypadkowa tych dwóch j.w. Obecno¶æ na krucjacie spowodowana brakami finansowymi daje mo¿liwo¶æ korzystania z wielu przedmiotów/ubioru ma³o znanych w XIIw Europie centralnej, a rozpowszechnionych w innych jej rejonach. Wszak w Ziemi ¦wiêtej miesza³o siê wtedy niesamowicie.

Ale do rzeczy, bo wstêp przyd³ugi (ale przydatny by unikn±æ pytañ o okres, status spo³eczny itp) a pytanie krótkie bigsmile2.gif Planujê sprawiæ sobie skórzane rêkawice 5-palczaste, jako element stroju cywilno/podró¿nego. Przydaj± siê do jazdy konnej, obozowych czynno¶ci; czasem cz³owiek chce wymieniæ kilka ciêæ w ramach zabawy a nie walki, to i wtedy oka¿± siê przydatne... Czy zrobienie 5-palczastych, podobne jak z rysunku Viatora (w³a¶nie, odmieniaæ Twój nick po polsku czy po ³acinie?) obrazuj±cego rêkawice 2 i 3 palczaste, bêdzie wielkim grzechem? Jak i czym szyæ, ¿eby na ten okres by³o do przyjêcia?

Pozdrawiam serdecznie!

Krzysiek J
Ale nie wszyscy na raz smile.gif proszê odpowiadaæ po kolei, nie przekrzykiwaæ siê.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.