CYTAT
Przepraszam za nieporozumienie.
Chodzi³o o tokarki do metalu podobne do tych które znamy dzisiaj. To by³y pierwsze
tokarki powiedzmy hi-tech. Chodzi³o o zastosowanie konika i wrzeciona takich jakie znamy dzisiaj. I by³o to w po³owie XVI wieku.(tak zreszt± by³o napisane)
Hmmm to mi sie te¿ pomyli³o,pisz±c XIV-XV wiek,przepraszam za ten pospiech i niescis³o¶æ!!!No ale teraz,to wiem o co chodzi,bo te bardziej prymitywne tokarki rêczne znano ju¿ znacznie wcze¶niej.
Myslê,¿e tokark± no¿n±,to niewiele by¶my wytoczyli w kwestii wiekszych elementów,np. kolumn od mebli lub wa³ków do czego¶ tam.W wiêkszych warsztatach rzemieslniczych,czy te¿ w manufakturach raczej stosowano napêd z kieratu,albo z ko³a wodnego.
CYTAT
Przeniesæ dyskusjê pod temat "obróbka toczeniem"? :-D
Ma³a korekta,to siê fachowo nazywa "obróbka skrawaniem".
CYTAT
Tu taka ma³a wstawka apropo historyczno¶ci czy w ¶redniowieczu (np. wczesnym) by³y toczone ³y¿ki?
W sumie,to wszystko jest mo¿liwe i nie mo¿na tego wykluczyæ.Wydaje mi siê jednak,¿e bardziej powszechne by³y naczynia i sztuæce robione rêcznie,tzn. rze¼bione.
Jak to jest z takimi znaleziskami,takimi prymitywnymi-zdarzaj± siê???
CYTAT
Polecam wizyty w kilku skansenach, tokarki o identycznej kostrukcji jak ¶redniowieczne by³y przez wiejskich rzemie¶lników u¿ywane jeszcze w latach 50-tych.
No jasne,zgadzam siê z Tob±,ale jak poznaæ zasadê dzia³ania pewnych narzêdzi,jak nawet tego dotkn±æ nie mo¿esz w muzeum/skansenie.Tak jest bardzo czêsto!!!Wad± naszych polskich placówek muzealnych jest to,¿e brakuje dzia³ów "¿ywej historii",gdzie s± kopie/repliki róznych sprzêtów,które mo¿na by by³o poogl±daæ.
Niestety jeszcze sporo wody w Wi¶le up³ynie nim co¶ w tej materii siê zmieni,a pewne inicjatywy zwi±zane z organizowaniem punktów "¿ywej historii" s± godne po¿a³owania.Na Biskupinie nie by³em,ale my¶lê ¿e jest tam znacznie lepiej ni¿ w sopockim grodzie.Akurat mam tzw."rzut beretem" i zawsze jak przechodze obok,to sie ³apiê za g³owê.Poruszcie swoj± wyobra¼niê!!!!Widok samej bramy wjazdowej (wizytówki grodziska!):
-belki - okorowane maszynowo w tartaku
-³±czenie elementów drewnianych na z³±czki (takie p³ytki z dziurkami) lub te¿ na ocynkowane ¶ruby i nakrêtki
-zawiasy i skobel - ze sklepu metalowego,nawet nie imituj± elementów kutych!!!
Bez urazy,ale Muzeum Archeologiczne w Gdañsku siê nie popisa³o,mimo ¿e maj± tak zacne zasoby biblioteczne i opracowania z wykopalisk!!!