Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: VI Turniej o Miecz ¦w. Katarzyny w Dzia³dowie
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2009
Stron: 1, 2
S3ba
W koñcu mam zaszczyt og³osiæ i¿ szósta edycja turnieju w Dzia³dowie odbêdzie siê w dniach 14-16 sierpnia (trzeci weekend sierpnia).Z tej te¿ przyczyny mam zaszczyt zaprosic wszelkich zainteresowanych do zawitania na naszej imprezie.

Tak jak w latach ubieg³ych uczestników bedzie oczekiwac wiele wrazeñ i konkurencji.

Szczegó³y odno¶nie samej imprezy juz w najbli¿szym czasie

tak jak obiecalem:

Sam plan imprezy:
Pi±tek(14.08):
Przyjazd i rozlokowanie uczestnikow

Sobota(15.08):
22.00 - biesiada
21.15 - pokazy ognia
20.30 - bitwa
16.30 - meele
14.30 - obiad
13.00 - turniej ³uczniczy
12.30 - turniej bojowy na pó³toraki
11.00 - turniej bojowy na bron jednoreczna i tarcze
10.00 - rozpoczêcie
 9.00 - sniadanie

Niedziela(16.08):
 9.30 - sniadanie
jesli beda chcetni w niedziele mozemy zrobic jeszcze male conieco w postaci piatek lub trojek bohurtowych dla niedoklepanych:) ale to zaleznie od chceci uczestnikow.

Podaje regulaminy bojóweczek:

Podczas turnieju odbeda sie 3 konkurencje bojowe 1 na 1:
- turniej bojowy tarcza miecz
- turniej na miecz d³ugi (po³toraki)

1. Regulamin turnieji bojowych:
- walka bedzie trwala 1min 30 s bez przerw 
- jest 3 sêdziów : 1 mierzy czas i 2 liczacych trafienia kazdego z oponentów
- kazde uderzenie rowna sie 1 pkt, 
- 3-krotna utrata broni przez jednego z oponentow  oznacza poraszke ,
- uderzenia punktowe licza sie przy trafieniach w strefie powyzej kolan i powyzej ³okci; trafienia ponizej kolan i ³okci sa zabronione.
- uderzenia tarcza, noga, "tramwaje" sa dozwolone  i doliczane do ogolnej punktacji
- oczywiscie obowiazuje absolutny zakaz sztychowania

- zakaz tzw. "misków" czyli zakaz zapasow  podczas walki

Poza tym odbedzie sie takze turniej druzynowy czyli melee:
- wielkosc druzyn zostanie ustalona na miejscu (oko³o 4-5 na druzyne)
- odbeda sie konkurencje: mostek, murek, przechwycenie flagi, krag zdrady

mostek: przejscie przez zaimprowizowany przez snopki most. Kazde przewrocenie lub wypadniecie zawodnika za most rowna sie odpadnieciu. Wygrywa ta druzyna, ktora w najliczniejszym sk³adzie pozostanie na polu walki.

murek: zostanie zbudowany mur ze snopkow miedzy 2 druzynami, druzyny podchodza lecz nie przedostaja sie przez mur. Walka trwa 1 min. 30 s. i polega na wyeliminowaniu na jak najwiekszej ilosci przeciwnikow poprzez trafienia w g³owe. Wygrywa ta druzyna , w ktorej pozostanie wiecej zawodnikow. W razie remisu decyduje pojedynek pomiedzy wybranymi przedstawicielami druzyn (wybranym moze zostac tylko ten, ktory pozosta³ na placu boju). 
Pojedynek miedzy wybranymi cz³onkami bedzie trwac 30s. i wygrywa ten , ktory zada wiecej trafien lub przewroci przciwnika.

Przechwycenie flagi: zostana zbudowane 2 forty, w kazdym bedzie znajdowac sie flaga. Wygrywa ta druzyna , ktora odbierze przeciwnikowi flage i zabierze ja do swojego fortu nie tracac swojej flagi lub wyeliminuje druzyne przeciwna (wyeliminowanie 1 z uczestnikow nastepuje przez przewrocenie).

krag zdrady: wszyscy walczacy siadaja na snopkach, na znak sedziego wstaja i walcza az pozostanie tylko 1 na polu walki. Kazdy rycerz walczy do przewrocenia lub wypchniecia poza obszar kregu.

2. Opancerzenie:
- pe³ny he³m, os³aniajacy ca³a g³owe (zadnych kapalinow, sald, barbut z ods³onieta twarza)
- min. gruba przyszywka, os³oniete kolana i ³okcie, os³onieta szyja
3. Uzbrojenie:
- na turnieju bojowym mowimy NIE tzw. "listwom smietnikowym", czyli zadnych mieczy ponizej 1 kg
- miecz nie powinien wygladac jak pi³a, w dobrym stanie
Oczywiscie ca³e uzbrojenie bedzie sprawdzane i oceniane wed³ug rozsadku. W razie kontrowersji ostateczna decyzje maja sedziowie.

Pozdrawiam Sebastian vel Boczek

Wiedziemka
Ha! Nareszcie!
Czyli standardowo zg³aszam siê z potomkiem bigsmile2.gif
Darius
Witam

Na turniej w Dzia³dowie Bydgoszcz zawsze jest chêtna. Ja osobi¶cie chyba nie dam rady byæ, bo muszê pracowaæ dunno.gif ale jaka¶ reprezentacja naszych ³uczników powinna siê pojawiæ
Pozdrawiam
Igor z Bêdzina
Boczu¶

Ty chyba znajdziesz kilka miejsc dla bêdziniaków...
Pozdrawiam
Igor
S3ba
alez zapraszamy was wszystkich serdecznie wiecie ze u nas zawsze rece szeroko otwarte dla gosci:)
MagicWojtek
przyjmiesz takzê XXVI Chor±giew Zamku Bratian?? chêtnie by¶my wpadli icon_wink.gif
Diesirae
Marhaba,

No, ju¿ jaki¶ miesi±c min±³ a w temacie nic wiêcej o imprezie dunno.gif . Mo¿e jakie¶ szczegó³y? shocked.gif Z chêci± bym przyjecha³, lecz na co dok³adnie, nadal nie wiem. jezyk.gif

Ma'assalama
S3ba
Przepraszam za dlugi przestoj w temacie ale nieraz po prostu za duzo sie dzieje:)
a zapewniem ze odnosnie turnieju dzieje sie duzo
dla malo spostrzegawczych informacja o malym tygodniowym przesunieciu terminu turnieju (teraz 3 weekend sierpnia) powody rozne ale zapewniam ze teraz termin juz jest pewny.

przewidywany plan imprezy nie bedzie sie wiele roznic od zeszlorocznych szczegolowa rozpiske podaje w pierwszym poscie wraz z regulaminem turniejow bojowych
Onix
Ho ho ! czeka³em na te informacje ! smile.gif
Ju¿ sie nie mo¿emy doczekaæ turnieju, stêsknili¶my sie za wami smile.gif
mo¿esz liczyæ jako pewniaka, ¿e Ksiê¿na Anna w tym roku tez przyjedzie, mam nadzieje ze licznie smile.gif
Szykujcie Boom Boom'a smile.gif

Pozdrawiam.
S3ba
alez zapraszam zapraszam
jak zawsze jestescie u nas mile widziani:)
Diesirae
CYTAT(S3ba @ 19:31 11.06.2009) *
przewidywany plan imprezy nie bedzie sie wiele roznic od zeszlorocznych szczegolowa rozpiske podaje w pierwszym poscie wraz z regulaminem turniejow bojowych

Marhaba,

Moja wina, nie sformu³owa³em w³a¶ciwie pytania tongue.gif . Dlatego, zg³aszam pytanie o konkurencje dla ³uczników, co byk nie siedziec na ¿yci ass.gif i czekac na improwizacje rant.gif .

Ma'assalama

Diesirae
S3ba
musze przyznac sie ze narazie nic nie wiem o konkurencjach lucznicych postaram sie wyciagnac od naszych lucznikow to i owo bo nawet nie wiem co za konkurencje byly wstecz tyle przy bojowych zawsze roboty:)
ale z tego co mi wiadomo zawsze konkurencji duzo a uczestnicy na wysokim poziomie:)
jak tylko dowiem sie czegos konkretnego to puszcze zaraz w eter
pozdrawiam
Kakofonix
Hej,
mam nadziejê, ze po dwu letniej przerwie ponownie odwiedzê Wasz± imprezê. Bardzo uprzejmie proszê o zaproszenie.
Pozdrawiam, Andrzej

S3ba
jak ze freha znow dziala moge w koncu odpowiedziec:)
alez zapraszam andrzejku jak najbardziej moze w tym roku uda sie sklecic jakis konkursik bardow na biesiadzie:D
ale nie gwarantuje bezpieczenstwa przed rozentuzjomowanym tlumem zachwyconym bêbenkiem ale mysle ze to cie nie powstrzyma przed przyjazdem:D
Kakofonix
CYTAT(S3ba @ 09:51 03.07.2009) *
jak ze freha znow dziala moge w koncu odpowiedziec:)
alez zapraszam andrzejku jak najbardziej moze w tym roku uda sie sklecic jakis konkursik bardow na biesiadzie:D
ale nie gwarantuje bezpieczenstwa przed rozentuzjomowanym tlumem zachwyconym bêbenkiem ale mysle ze to cie nie powstrzyma przed przyjazdem:D

Hej,
bardzo dziêkujê. A o resztê nie dbam:

"Bój zwyciêski przy mnie wiod³a
Wrogów zdeptaæ mi pomog³a
W bitwie nigdy nie zawiod³a
Przeto s³awiê mêsto Jej"
z CSM 194
smile.gif

Pozdrawiam, Andrzej

mathiask
Ciechanów równie¿ zg³asza swój udzia³ smile.gif
S3ba
a zapraszamy:) napsz ino ile osob od was ma chec do nas zawitac
Diesirae
No to ja tak, jeszcze raz, poproszê o zamieszczenie regulaminu turnieju ³uczniczego i takich tam pierdo³ek w tym temacie, boc dwa tygodnie minê³y i nic w tym siê nie ruszy³o.

Wdziêczny zawczasu

Ya hakk
Bzyku
HA! HA!

ExcaliBURAKI przyjad±! :D

Oby jak najwiêksz± grup±! :D

HA!

Buziaki
Pscó³a
maska
krótkie pytanie, czy zamkneli¶cie juz liste uczestników?
Fenrol
oby nie zamkneli bo tez jeste¶my zainteresowani ...
S3ba
alez mam nadzieje ze sexyexy beda jak najwieksza grupa:)

i nie nie zamknelismy listy zapraszamy serdecznie

co do regulaminu i konkurencji turnieju luczniczego wrzuce je po weekendzie w koncu udalo mi sie naszych lucznikow zmotywowac:)
lewan
Mam kilka pytañ odno¶nie bojowego:
1.Czy bronie obuchowe s± dopuszczone?
2.Czy podciêcia/rzuty sa dozwolone? Je¿eli tak to jak sa punktowane?
3.Czy przewrócenie przeciwnika jest punktowane? Je¿eli tak, to czy jako¶ inaczej ni¿ trafienie broni±?
4.Czy sa jakies wymagania co do tarczy? Wymiary?
5.Czy dozwolone sa uderzenia g³owic±? Jezeli tak to jak punktowane?
6.Czy dozwolone jest rozbrojenie przeciwnika? Je¿eli 3 krotna utrata broni jest przegran± walk±, to jest to istotne?
7.Czy dozwolone jest wi±zanie broni do rêki?

Z góry dziekuje za odpowied¼
maska
Chcia³em zg³o¶iæ sze¶cio-osobow± ekipê z grupy Pugnatores Aeterni.

oczywi¶cie je¿eli znajdzie sie dla nas miejsce.
S3ba
odpowiadajac na pytania
dopuszczamy topor, wiekera, buzdygan w jedynce i tarczy,
przy pó³torakach same miecze,
tramwaje przewrocenia sa dozwolone i punktowane ale przy jednoczesnym zakazie zapasow i misków ktore prowadzic beda do ostrzerzen i dyskwalifikacji
przewrocenie to 3 p-kty
mozna uderzac tarcza glowica itp ale nie sa to uderzenia punktowane
a co do rozbrojenia to mozna lecz nie sa dozwolone uderzenia ponizej ³okcia
bron mozna dowiazac do reki
nie ma wymagan co do tarczy

@maska juz was zapisuje i zapraszam:)
S3ba
oto co dostalem od naszych ³uczników:)

Wymagania techniczne
£uk historyczny - prosty, refleksyjny.
(Wiadomo, zadnych udziwnien wspolczesnych)

Strza³y - drewniane z pierzyskami z materia³ów naturalnych .

Strój historyczny

Zasady Turnieju

Przedstawie jedynie najwazniejsze zalozenia turnieju. Doswiadczenia poprzednich lat i rosnaca popularnasc (oraz ograniczona ilosc terenu)
sprawiaja ze niektore rzeczy moga sie zmienic.
Ka¿de Bractwo mo¿e wystawiæ nieograniczon± liczbê zawodników.

I seria
5 strza³ów do tarczy z odleg³o¶ci 15 m po trzy najlepsze trafienia s± zapisywane
5 strza³ów do tarczy z odleg³o¶ci 20 m po trzy najlepsze trafienia s± zapisywane
5 strza³ów do tarczy z odleg³o¶ci 30 m po trzy najlepsze trafienia s± zapisywane

II seria strzela 50% najlepszych spo¶ród wszystkich ³uczników. W miare mozliwosci tarcze zostana zmniejszone.
6 strza³ów do tarczy z odleg³o¶ci 20 m. 3 w pozycji kleczacej oraz 3 w klasycznej
6 strza³ów do tarczy z odleg³o¶ci 30 m. 3 w pozycji kleczacej oraz 3 w klasycznej
6 strzalow do tarczy z odleg³o¶ci 20 m. przedstawiajacej hmm cos tam (nadrukujemy jakiegos zwierzaczka czy ludka jakiego byle sie milo strzelalo)

Fina³ - strzela 6-ciu (Jezeli bedzie wieksza ilosc uczestnikow to podniesiemy troszke liczbe) najlepszych o wej¶ciu do fina³u decyduje suma punktów z I i II serii eliminacyjnej
W Finale wyniki z I i II seri zostana wyzerowane. Kazdy zaczyna z czystym kontem.
6 strza³ów do tarczy z odleglosci 20 m. Tarcze beda przedstawiac 3 jakies figury geometryczne lub zwierzaczka/ludka. Jezeli kazda z figur zostanie trafiona przynajmniej raz zawodnik otrzyma dodatkowe punkty.
6 strza³ów do tarczy z odleg³o¶ci 30 m. Tarcza zostanie pokryta balonikami ( z doswiadczenia wiemy ze polaczenie strzelania z popsuciem kilku balonikow bardzo mobilizuje ^^ )
6 strzalow do tarczy z odleglosci 30 m. (Jezeli teren pozwoli co moze byc trudne to powiekszymy o kilka metrow) Kazdy ze strzalow bedzie punktowany
leandra
Oj oj ju¿ nie d³ugo znów zawitamy;)

Turniej Wam siê rozrasta nied³ugo siê nie zmie¶cimy za zamczyskiem;)

PS wygoñcie komary w zesz³ycm roku gryz³y jak oszala³e maniac.gif

Pozdrówki
S3ba
hehe zapraszam a komary sprobojemy przekupic zeby gosci nie kasaly:)
Grze¶ko z Osiêcin
Witam!
W nawi±zaniu do naszej rozmowy w Gostyninie. Czy miejsce turnieju to samo co w zesz³ym roku, czyli pod zamkiem?
Pozdrawiam.
Igor z Bêdzina
Seba
Je¶li chcecie rozbrojeñ i wywróceñ, to broñ nie mo¿e byæ przywi±zana, to prowadzi do kontuzji. Wiesz o co mi chodzi?
lewan
Je¿eli nie zamknêli¶cie jeszcze zg³oszeñ to chcia³bym zg³osiæ G.R.H Routiers w sile oko³o 7 osób w tym 4 zbrojnych.
Odno¶nie wi±zania broni to popieraj±æ Death-Wish'a tak¿e by³bym przeciw smile.gif
S3ba
tak turniej odbedzie sie na podzamczu
i nie nie zamknelismy jeszcze listy zapraszamy serdecznie:)

co do wiazania to uderzenia na reke oraz zapasy (czyli jakies wykrecania) beda zabronione wiec nie widze problemu z wiazaniem broni
JanekBRE
Mam pytanko... Jako ¿e, czego bardzo ¿a³ujê, jeszcze nie by³em na turnieju w Dzia³dowie, chcia³bym siê dowiedzieæ jak zorganizowane jest spanie? Czy jest obóz dla namiotów historycznych, sala na zamku czy np. nocleg w szkole?
MagicWojtek
CYTAT(JanekBRE @ 15:29 03.08.2009) *
Mam pytanko... Jako ¿e, czego bardzo ¿a³ujê, jeszcze nie by³em na turnieju w Dzia³dowie, chcia³bym siê dowiedzieæ jak zorganizowane jest spanie? Czy jest obóz dla namiotów historycznych, sala na zamku czy np. nocleg w szkole?

o to samo siê pyta³em i dosta³em odpowied¼ ¿e zorganizowany obóz rycerski na podzamczu icon_wink.gif
Wiedziemka
za zamkiem jest kawa³ek zieleni, na którym od kilku lat rozbijane s± namioty (choæ pamiêtam jeszcze czasy noclegów na sali gimnastycznej bum.gif bum.gif )
S3ba
Tak jak napisa³ Wojtek bedzie oboz rycerski na podzamczu
Igor z Bêdzina
Seba
O co chodzi z tymi uderzeniami poni¿ej ³okcia? Wszêdzie ju¿ siê je punktuje, a tu s± zabronione? W tym uk³adzie wystarczy ustawiæ rêkê i miecz w dach i liczyæ na to, a¿ kto¶ w ni± przy³o¿y i polec± punkty karne dla przeciwnika. Nie wystarczy nie liczenie takich uderzeñ? Podobnie golenie. Oczywi¶cie sprawa d³oni jest oczywista i za to powinno siê karaæ.
S3ba
strefa punktowana od ³okci i kolan w gore zawsze tak bylo i tak jest i u nas
Igor z Bêdzina
Oki dziêki. Ju¿ wszystko jasne.
Adams87
Witam

czy po raz kolejny mozna zawitaæ na dzia³dowskie podzamcze?

przewiduje przybycie skromn± dwuosobow± kompanij±.

Pozdrawiam

Adams
S3ba
a zapraszam

w razie jakis pytan podaje nr kontaktowy 503748339
Adams87
spoko, ja sobie dam radê, moi szpiedzy sa wszêdzie, nawet w Dzia³dowie devil.gif
leandra
Buu...

W Tym roku jednak nie zawitam do Was... ech jak mi smutno z tym i ¼le. tears.gif

Bawcie siê dobrze
Wiedziemka
przyby³am, zobaczy³am i wróci³am
kameralny w tym roku, ale urokliwy jak zawsze - tu nie ma nad czym siê rozwodziæ, tam trzeba pojechaæ smile.gif

wrzucajcie zdjêcia, bo mój aparat siê zbiesi³
MagicWojtek
by³o ciekawie :D:D...
straty..1,5 osoby xD...tzn. jedna w szpitalu,a jedna osoba ze szwami w g³owie

dziêki wszystkich za ¶wietn± imprezê...
impreza by³a do¶c kameralna (ale mi to nie przeszkadza)...
nastêpnym razem proszê o biesiadê na dziedziñcu zamku ;p

teraz czekam na jakie¶ zdjêcia
Adams87
Impreza jak zwykle przednia:)

podziêkowania dla organizatorów i w szczególno¶ci dla Adama za przedni trunek smile.gif

do strat doliczy³bym jeszcze naszego Krzy¿owca samobójcê... bigsmile2.gif

http://picasaweb.google.com/adam.skolek

dzisiaj jeszcze powinny siê pojawiæ zdjêcia (niewiele ich ale zawsze co¶) smile.gif

Pozdrawiam

Adam Sko³ek
lewan
Bardzo mi³a i sympatyczna impreza, gdyby nie incydent z motocyklist± powiedzia³bym, ¿e idea³. A jakie afterparty devil.gif Dziêkujê wszystkim za ¶wietn± zabawê. Szczególne podziêkowania dla organizatorów i Bêdzina, którzy dzielnie czekali z nami przy kilku flaszkach na lawetê w niedzielê bum.gif
Onix
£iiiii ;P

Impreza super, jak co roku by³o super, pyszne jedzenie, mocne napitki, ciê¿kie buzdygany smile.gif
Sezon nie by³ by sezonem bez waszej imprezki smile.gif Dziêkujê piêknie ze i w tym roku nas ugo¶cili¶cie, chocia¿ by³o nas znacznie mniej i niestety troche bardziej rozbici.
Obiecujemy odrobiæ w przysz³ym roku smile.gif

Dziêki dla ch³opaków z teamu "Chyba Twoja Stara" za wci±gniecie do dru¿yny i mo¿liwo¶æ wspólnej zabawy smile.gif Melee by³o wypa¶ne.
Szkoda tylko ze moje blachy mnie opu¶ci³y na czas turnieju punktowego ;(

Pozdrowionka od weso³ych stra¿aków i ca³ej Ksiê¿nej Anny smile.gif
Igor z Bêdzina
Ogromne dziêki dla wszystkich za ¶wietn± zabawê i bardzo przyjemny turniej. Mo¿na zaliczyæ go do bardzo udanych... takiej uczty to nie pamiêtam na ¿adnym innym. Dziêkujê wszystkim z którymi mia³em okazjê powalczyæ w bojówce. No i oczywi¶cie wszystkim z Routiers, z którymi spêdzili¶my bardzo mile popo³udnie w niedzielê.

I jeszcze prawdziwy szacun dla Pandy z Excalibura, który pomimo otrzymania bardzo nieprzyjemnego uderzenia w finale turnieju bojowego na pó³toraki zdecydowa³ siê walczyæ do koñca. Chwa³a mu!
Edwina
Ja równie¿ dziêkuje za wspania³y turniej smile.gif Dla czê¶ci naszych dzieciaków by³ to pierwszy wyjazdowy turniej, a z tego co wiem zachêci³ ich tylko do dalszych wyjazdów.Go¶cina u Was przesz³a moje naj¶mielsze wyobra¿enia, a o biesiadzie nie wspomnê, bo nie wiem czy którykolwiek turniej mo¿e siê tak± pochwaliæ bigsmile2.gif
PS. Na przysz³y rok proszê o jak±¶ konkurencjê dla kobiet smile.gif

Wielkie dziêki dla ch³opaków, którzy w pi±tek odebrali nasz± ekipê z PKP, oraz dla tych, którzy nas w niedzielê odstawili na poci±g- bez Was nie donie¶liby¶my naszego sprzêtu

Wrzucam te¿ fotki
http://picasaweb.google.pl/wampirzak/ZdjeciaDziaDowo#
(google przeinaczy³o nazwê adresu angsad.gif )
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.