Czesc
czy moze ktos z was posiada namiary na garbarnie lub hurtownie skory w dobrych cenach i z dobrym wyborem interesuja mnie oferty z calego kraju
Hej
W Bia³ymstoku jest ¶wietny zak³adzik, chyba garbarnia i hurtownia w jednym. Mo¿na tam dostac sæinki (oko³o metr na pó³ - w sumie trudno okre¶liæ - nierówne brzegi itp.) po przystêpnych cenach. Dawno tam nie zagl±da³êm, ale jak pamiêtam "odpad" z licem 50zl (grubo¶æ ok 2 mm, starcza na buty wysokie) a bez lica20 (mniejszy kawa³ek). Prawda jest taka, ¿e trzeba tam siê wybieraæ osobi¶cie i kombinowaæ. Nie wiadomo nigdy co bêd± mieli na sk³adzie. Preferuj± klientów, którzy by chcieli np. podjechaæ ciê¿arówk± i zabraæ du¿o DU¯O
Tacy klienci po kawa³ skóry na buty to dla nich leszcze, ale da siê kupiæ.
Mo¿e Zawisza co¶ powie wiêcej (dok³adny adres i czy jeszcze ten piêkny zak³adzik dzia³a:)) - pozdrawiam
Jakby kto¶ mia³ namiar na inny zak³ad w podlaskim województwie to by³oby super.
Re To All
Mieszkam w ma³ej mie¶cince przy granicy Czeskiej. Ko³o Nusy, Prudnika i kawa³ek do Opola. Szuka³em i pyta³em ale nie znalaz³em nigdzie zadnego "sprzedawcy" skóry, chodzi mi o tak± grub± co sie chyba "garbowana" nazywa
Jak ma kto¶ jakies informacje na temat jakiegos sprzedawcy b±dz koga¶ w tym stylu, baaaaardzo bym prosi³ i przys³anie adresu
Z góry thx
www.freha.pl/index.php?showtopic=1843
Najlepiej zorientowanym cz³owiekiem na Dolnym ¦l±sku w temacie skór na nasze zabawki, jest chyba Piter z Chojnika
www.poszewc.prv.pl
Kupiê skórê ³osiow± lub bydlêc± wyprawian± "na ³o¶" w dwóch grubo¶ciach 2-2,5mm oraz 4-5mm.
Skóra powinna byæ miêkka,ale nie rozci±gliwa, w kolorze naturalnym ekru,
nielakierowana.
Najlepiej by by³o z³apaæ kontakt do jakiej¶ garbarni,która to robi.
Z góry dziêki za pomoc.
Uuu ! Widzê , ¿e siê jaki¶ oficyer kroi (to na spodnie?)
Z prawdziwym ³osiem mo¿e byæ problem, bo od 2 lat jest moratorium na polowanie, a jak dostanie Ci siê jaka¶ starsza skóra, to raczej nie bêdzie rozci±gliwa.
Pozdrawiam
Witam! S³ysza³am ze na RYNKU w Poznaniu pewna Pani ma sklep z ró¿nymi artyku³ami przydatnymi dla cz³onków RR.Ma równie¿ artyku³y skórzane np buty rêcznie szyte itp.Wiêc byæ mo¿e owa Pani ma na sprzeda¿ sam± skóre,lub wie sk±d ewentualnie zdobyæ.Nie wiem ,czy ta informacja na co¶ Ci siê przyda
,ale mo¿e jednak.
Pozdrawiam!
Kolo Krosna, w Rymanowie byla kiedys hurtownia skor, po likwidacji zrobiono wyprzedaz, slyszalam ze duzo tam tego jeszcze maja. Niestety Tobie to chyba nie po drodze...
Witam!
Sam ostatnio kupowa³em skórê
. Polecam zajrzeæ na stronê: www.protektorsa.pl
Co prawda to Lublin, ale skórê tam maj± naprawdê przedni± garbowan± naturalnymi garbnikami (i chyba jako jedyni w Polsce to robi±...). Je¶li chodzi Ci o naprawdê grub± skórê (pancern±
) to powiniene¶ szukaæ tzw. juchtu wo³owego. ¦rednio maj± tam grubo¶ci 3-3,5mm ale zda¿aj± siê i p³aty 5mm.
Z tego co czyta³em
to naturalne garbowanie (poza tym ¿e nie musisz sie obawiaæ wysypki po kontakcie z w³asn± skór±) ma jeszcze jedn± zaletê,- po nim mo¿na jeszcze tê skórê dodatkowo utwardziæ w wosku pszczelim. Robi siê wtedy naprawdê twarda. (Sprawdzi³em, dzia³a!)
Powodzenia!
[/size][size=7]
hmmm... a nie lepiej bli¿ej.? W Kêdzierzynie-Ko¼lu jest garbarnia, du¿y wybór, ceny od 20 do 100 z³ za m2. Znajduje siê toto na osiedlu Piastów. Naprzeciw hotelu Court. Ulicy teraz nie pamiêtam, ale trafiæ ³atwo. Jak znajdê adres, to pode¶lê. Pozdrawiam.
Za³±czam zdjêcia wo³owego zamiennika skóry ³osiowej. ~3,5mm grubo¶ci, idealna na lederwerki.
Mam tylko próbkê, a zwie to siê "krupon techniczny", lico lekko zamszowane, nielakierowane.
Jak komu¶ siê to tylko obije o uszy czy oczy,to dajcie znaæ proszê gdzie to robi±.
Witam!
Ujme to szybko i krotko : ta hurtownia przestala juz istniec w tym miejscu(os. Sienkiewicza), a budynek przeznaczony zostal do rozbiorki. Na pocieszenie jednak powiem, ze caly towar przeniesiony zostal na os. Antoniuk, dokladniej na ul. Antoniukowska, a jeszcze dokladniej w budynku sklepu 'domex' czy jakos tak.
Tak jak mowil Bartosz, wypada sie tam wybrac osobiscie bo jest w czym przebierac.
Pozdrawiam
cze to adres hurtowni mojego znajomego
pol-skor a tu link do roznych firm zwiazanych z garbarstwem jest tam tez adres garbarni z Orchowka kolo W³odawy garbarnbia zwie sie Polesie
lista
Witam
we Wroc³awiu jest jedna dobra garbarnia, z której ju¿ korzystali¶my, wyprawiaj± wszelkiego rodzaju skóry, nawet ze strusia
garbarnia znajduje siê przy ul. Centralnej 32a lok.2, tel.071-3465358
polecam ich, s± s³owni i robi± na czas
Monika
a mo¿e co¶ w okolicach Zielonej Góry?
garbarnie, hurtownie skór...
CYTAT(jaro_gryf_666)
YOW
A NIE MACIE JAKICHS NAMIAROW NA GARBARNIE W OKOLICACH ¯YWCA, CZY BIELSKA BIA£EJ?
A mamy... w Skoczowie jest, Skotan sie nazywa. Tylko ¿e maj± tam raczej cienkie skóry - tak do 2mm.
pozdro
Wie kto¶ gdzie jest jaki¶ sklep w którym mo¿na kupiæ zwyczajn±,nielakierowan± skórê,najlepiej ¿eby prowadzi³ sprzeda¿ przez Internet
Na Allegro (pod nickiem
bulvay) i na stronie Bractwa ¦w.Katarzyny
http://www.bractworycerskie.piwko.pl/raf/r...emioslo_olo.php Olek Osko prawie ca³y czas sprzedaje skóry licowe (dwoinê) i zamsz w ró¿nych kolorach, ale te¿ do¶æ cienkie (2mm), no i cena nie jest zachêcaj±ca - 5 z³ za decymetr kwadratowy (czyli taki metr na pó³ metra kosztowa³by u niego nie 50 a 250 z³). Taniej bra³em kiedy¶ potrzebne mi kawa³ki, odkupuj±c od pierwszego lepszego szewca, jak mnie baaardzo przycisnê³a potrzeba.
Dziêki,chyba te¿ tak bêde musia³ zrobiæ bo 250z³ za metr kwadratowy to przesada
Hmmm... to namiary na garbarnie w okolicach Trójmiasta te¿ kto¶ na pewno ma. Mo¿e siê podzieliæ i czy to zrobi?
W Krynkach (k. Bia³egostoku) jest garbarnia. Skór za du¿o co prawda nie maj± (chyba tylko takie bez lica i to raczej cienkie), ale jest tam spory wybór ró¿nych futerek.
Witam!!!
A czy kto¶ z szanownych frehowiczów orientuje siê mo¿e czy sa jakie¶ garbarnie w woj. ¶wiêtokrzyskim tudzie¿ gdzie¶ niedaleko Starachowic? Aha by³bym zapomnia³, gdzie moge dostaæ futerka (na obszycie czapeczki), mog± byæ sztuczne.
Pozdrawiam, Tasi
Witam.
mogê za³atwiæ skórê jak± tylko chcecie (licowe, dwoiny-polecam ze wzglêdu na ceny, kolory dowolne)
do grubo¶ci 3mm.
(mam wej¶cia w fabryce skór)
pytania na piv.
Pozdrawiam
a ja samolubnie polecam www.kramgregora.pl
lub gregorius9@gmail.com , gregorius9@wp.pl
skórki - du¿y wybor, podobnie futerka z wszelkich zwierzaków.
skóra podeszwowa róznie¿...
pozdrawiam
Gregor
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.