Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: II Grunwaldzki Turniej Gier ¦redniowiecznych
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2009 > Grunwald 2009
TAJGER
Chcia³bym ju¿ teraz zaprosiæ wszystkich odtwórców wybieraj±cych siê w tym roku na Grunwald do uczestnictwa w drugim ju¿ Grunwaldzkim Turnieju Gier ¦redniowiecznych.
Wydarzenie to organizowane jest przez Chor±giew Ksiêcia Siemowita Mazowieckiego i Bractwo "Anguis In Herba".
Ostateczny termin turnieju jak i tegoroczne zasady ju¿ s± spisane i powinny byæ zamieszczone w ci±gu tygodnia, jak tylko zostan± zatwierdzona przez organizatorów Chor±gwii Siemowita.
TAJGER
Tak wiêc sta³o siê! Oto do ¶ci±gniêcia plik z zasadami tegorocznego turnieju gier.
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

¯yczê mi³ej lektury! :P

Prosi³bym jeszcze osoby chc±ce wzi±æ udzia³ w turnieju o napisanie w tym temacie. Bêdzie to sygna³ dla organizatorów ilu osób mamy siê spodziewaæ...

Oczywi¶cie zapisy w³a¶ciwe odbêd± siê ju¿ na Grunwaldzie.
Reyar
Ello Tiger,
Jesli uda mi sie czas wykrzesac to ja z checia :D
TAJGER
Lepsze jest wrogiem dobrego! Zamie¶ci³em nowy plik z zasadami w miejscu tego starego. To ju¿ jest ostateczna wersja! :D Generalnie nie ró¿ni siê niczym poza jedn± zasad± backgammona o schodzeniu pionków. Dodatkowo powstawia³em kilkana¶cie przecinków i rozbi³em parê zdañ aby zasady siê lepiej czyta³o!
Przepraszam za zamieszanie.
Reyar
Tajger,
jako ze widze ze jestem jedynym zainteresowany, postuluje zebys przekazal mi od razu pierwsza, druga i trzecia nagrode smile.gif No bo co maja sie marnowac :D
pozdr z Danzig :P
Rey

Ryba
O nie Reju, tak ³atwo to nie bêdzie. Poza tym i tak by¶ przegra³ze mn± w szachy icon_wink.gif
Tajger ja bym zagra³ z chêci±, ale akurat Twoje gry pojkrywaj± siê z moimi warsztatami icon_sad.gif

Mo¿e uda³oby Ci siê to prze³o¿yæ na 13 lub 14, hm?

P.S. Reju je¶li siê uda nam z tymi godzinami to szykuj siê na ostry ³omot intelektualny. ha!
Skaut
Co do proponowanych zasad backgammona w XV w. mo¿na miec w±tpliwo¶ci. Startowe ustawienie pionków jakie podajesz w instrukcji pojawia sie dopiero w 1822 r. Wcze¶niej nazwa bacgammon nawet nie wystêpuje. Grano zazwyczaj w Tric-Trac'a, z zupe³nie innymi zasadami i z troszkê inn± plansza (specjalne patyczki i dodatkowe dziurki po bokach planszy).
Alfons X: gry z serii "Backgammon" (ale nazwa nie wystêpuje) to:
  • Quinze Tablas
  • Doze Canes
  • Doblet
  • Fallas
  • Seis, Dos e As
  • Emperador
  • Medio emperador
  • Pareia de entrada
  • Cab e quinal
  • Todas Tablas
  • Laquet
  • La buffa cortesa
  • Reencontrat

Po¼niej, w dziele Girolamo Cardano "De ludo aliae" (ok. 1500 r.) równie¿ nie ma nazwy backgammon:
  • Sperainum
  • Speraia
  • Speraionum
  • Principum ludus
  • Tocadigilium Parvum
  • Tocadigilium Magnum
  • Canis Martius
  • Totae Tabulae
  • Minoretum Maior
  • Minoretum Minor

Nazwa Back-gammon pojawia siê w Wielkiej Brytanii w XVII w. - Willoughby, Cotton; jako jedna z odmian w rodzinie gier:
  • Irish
  • Back-gammon
  • Dub lets
  • Ticktack
  • Sice-Ace
  • Grand TrickTrack

Chyba po raz pierwszy ustawienie pionków pocz±tkowe i zasady jakie znamy dzisiaj pojawiaj± sie w 1822 r. N. Guiton uzywa nazwy Backgammon i prezentuje plansze do tej gry z wspó³czesnym ustawieniem (co ciekawe, wg. rysunku jest to nadal plansza do TricTrac'a).

Podobna nazwa, Baggamon, wystêpuje w korespondencji z 1635 r. u niejakiego Jamesa Howella: w li¶cie uwa¿a i¿ o wiele lepsza od gry baggamon jest Irish.

Wracaj±c do Alfonsa X i gry TODAS TABLAS, poni¿ej zasady (t³um ang. tekstu ksiêgi):
"[f. 77v]
This game they call todas tablas (all tables)
There is another game that they call todas tablas because it is set up spread out through all the
four tables of the board.
And in the two tables that are across from one another on the same side of the bar, one the first
they place five pieces of one colour on the six-point. And of that same [colour] they place two on
the one-point of the other table that is across from it on the same side of the bar, and in that same
table [the other colour] also puts his pieces opposite it [the other colour] as we have said for this.
And in the other two tables that are across the bar from these, on the one-points they put five
pieces of the colour that placed the other

And it is played like this: the one to roll first will play whichever side he wishes bringing the two
pieces from the one-point towards the six-point where he has five pieces. But if some pieces are
taken, they are to be returned to the table where the two pieces are on the one-point. And from
there they are to bring them to the table where the five pieces are on the six-point and from there
to bear them off.
And this game is played with two dice."
TAJGER
Bardzo dziêkujê za wyczerpuj±cy rys historyczny! smile.gif Przyznam ¿e grami back-gammono-podobnymi zacz±³em siê zjamowaæ stosunkowo niedawno i podane wy¿ej informacje bardzo siê przydadz±.

Nazwa Backgammon zosta³a u¿yta dlatego, ¿e jest bardziej rozpoznawalna ni¿ inne nazwy wcze¶niejsze. Chodzi³o o to aby daæ graczom wzglêdne pojêcie w co bêd± graæ.

Zamieszczone zasady zosta³y dobrane tak aby stanowi³y kompromis miêdzy historyczno¶ci±, a grywalno¶ci±. Uwa¿am, ¿e anachronizm jest mniejszy ni¿ w przypadku gry na turniejach we wspó³czesne szachy. smile.gif

Do przysz³ego roku bêdzie wiêcej czasu wiêc je¶li zagramy w backgammona za rok to zasady i nazwa bêd± bardziej ultra¶ne :D
Teraz ju¿ niczego nie bêdê zmienia³ ¿eby nie wprowadzaæ zbêdnego zamêtu.
Za konstruktywn± krytykê jeszcze raz dziêkujê! smile.gif
Maciej bad¼ Pojek
I ja siê piszê. <studiuje zasady>
Patryk Opolski
Dobrze, drodzy panowie, skoro tak piekna nagroda, za ktora raz jeszcze dziekuje, wpadla mi w zeszlym roku w rece, musze sprobowac swych sil raz kolejny, moze z lepszym jeszcze skutkiem ;] A zatem i ja sie pisze ;]

Patryk Opolski
No i w koncu, po tygodniu niemalze doszedlem do oswiecenia! To jest rzecz, ktora od samego poczatku nie dawala mi spokoju :D

http://209.85.229.132/search?q=cache:TrvR3...lient=firefox-a

W finale juz pozwalajac na danie mi 'mata' od kolegi przy szachownicy królem,zlamalismy fundamentalna zasade szachowa smile.gif Caly czas, ciagle i ciagle mi to sie nie podobalo, wrecz zaskoczony bylem niepomiernie smile.gif W kazdym razie - w tej sytuacji z usmiechem na ustach powiem sobie - ze w tym roku w Tajgerowym turnieju nie zostalem pokonany :D A partia byla moja :D Nic to - nagroda, ktora dostalem w pelni rekompensuje strate moralna z powodu nieslusznej porazki :D

Pozdrawiam kolege, ktory mnie krolem szachowal i koniem matowal :D A sytuacje ta bede pamietal jeszcze 100 lat :D

Calus dla organizatorow za miodna zabawe juz po raz drugi smile.gif

Pozdro,
Patryk "Pan Wiosna" :D
TAJGER
W tym co napisa³e¶ Patryku jest niestety sporo racji. Na swoje usprawiedliwienie powiem ¿e z roku na rok dopracowujemy istniej±ce zasady tak aby by³y bardziej grywalne. Czasem jednak zda¿aj± siê pomy³ki.

Z tym szachowaniem królem, skupili¶my siê na tym, ¿e jest broniony, totalnie zapominaj±c, ¿e król nie mo¿e podchodziæ pod pozycjê, na której bêdzie zagro¿ony!

Gor±co... Du¿a obsówa z powodu deszczu... Ostatni± grê turnieju skoñczyli¶my dopiero oko³o 16. Czyli 2 godziny po zaplanowanym czasie. Nasza wina za co przepraszamy!

Jednak aby¶ nie czu³ siê pokrzywdzony planujemy wys³aæ Ci ma³± niespodziankê. Figury na planszy mówi³y, ¿e zajmiesz wy¿sze miejsce ni¿ 3. smile.gif Podaj mi proszê w prywatnej wiadomo¶ci swój adres. smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.