Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [???] Zapytanie o buty
> Ubiór i dodatki > Obuwie i galanteria skórzana > Obuwie
Sebastian h. Orla
Witam!

Znalaz³em swego czasu takie oto buty.
Teraz moje pytanie: Czy takie "cu¶" ma odzwierciedlenie w ikonografii? Je¶li tak, to na jaki wiek ono przypada?
Wydaje mi siê, ¿e co¶ takiego widzia³em w BM, ale nie jestem pewny dunno.gif

Pozdrawiam
Yhm
Zrób screena i wklej. Link do allegro/photostream to nie jest co¶, co siê chce otwieraæ.
Witko
Aby nie mno¿yæ w±tków zapytam tu.
Moja Pani potrzebuje nowych butków na okres ok. 1340-1350. Znalaz³em takie wzorki jak w za³±czniku (interesuje mnie but nr 46). Jest okre¶lony jako pó¼ny XIVw i nie wiem czy na po³owê by³by ok. Czy spotkali¶cie siê z takim wzorem na te datowanie w ikonografii?
Mo¶ka
CYTAT(Sebastian h. Orla @ 12:58 04.05.2009) *
Witam!

Znalaz³em swego czasu takie oto buty.
Teraz moje pytanie: Czy takie "cu¶" ma odzwierciedlenie w ikonografii? Je¶li tak, to na jaki wiek ono przypada?
Wydaje mi siê, ¿e co¶ takiego widzia³em w BM, ale nie jestem pewny dunno.gif

Pozdrawiam

Sebastianie, je¶li chodzi o buty jest sporo znalezisk, a ikonografia nie pokazuje wystarczaj±co wielu szczegó³ów. Wiêc lepiej opieraæ siê na archeologii. Ja takiego wzoru osobi¶cie nie widzia³am. Ale te buty odpadaj± przede wszystkim dlatego, ¿e szyte w absolutnie z³y sposób...

Witko, nie wiem, od kiedy pojawia³y siê butki z takim bocznym wi±zaniem, ale je¿eli masz shoes and pattens(bo to z tej ksi±¿eczki pochodzi ten obrazek), to spójrz na stronê 60 i 61. Masz tam przyk³ady trzewiczków z po³owy xiv w. S± one wi±zane na trochê inny sposób, mianowicie na tak± przetyczkê umieszczon± z przodu buta. Je¶li masz tylko ten obrazek, a nie ca³± ksi±¿kê, to odezwij siê na PW, to prze¶lê ci te strony.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.