Dobry Pan na Czersku w potrzebie ¿o³nierza zamierza wyposa¿yæ i wystawiæ nowy poczet zbrojny. Nie lêkasz siê bitewnego zgie³ku ani monotonii obozowego ¯ycia? Je¶li tak jest – odbêdziesz s³u¿bê na zamku mazowieckiej stolicy, zasilisz grunwaldzkie chor±gwie, zdobêdziesz s³awê!
Je¿eli jeste¶ m³ody, zdrowy i do¶æ silny by nosiæ tarczê oraz w³óczniê, wystarczy Ci rozumu by zrozumieæ komendê sier¿anta, a chcesz zarobiæ na ¯o³d dobrego Xiêcia Czerskiego, nie wahaj siê! Wst±p do nas.
Podpisz List Rekrutacyjny! Nie musisz umieæ czytaæ ani pisaæ. Xi±¿êcy baka³arz za³atwi za Ciebie wszelkie formalno¶ci!
Mile widziane tak¿e ¶mia³e i rzutkie kobiety, bieg³e w ³uku, przê¶liku oraz warz±chwi; m³odzieñcy paraj±cy siê garncarstwem i piwowarzy, praczki, markietanki i panny innych niezbêdnych ¯o³nierzowi rzemios³. Jeste¶ mnichem? Wst±p do Hufca by b³ogos³awiæ go w s³usznej potrzebie wielkiej i ma³ej.
Stowarzyszenie
Hufiec Kasztelanii Czerskiej, we wspó³pracy z O¶rodkiem Kultury w Górze Kalwarii, og³asza nabór wszystkich chêtnych do nowego projektu rekonstrukcji historycznej. Planujemy podj±æ próbê sformowania hufca – za³ogi zamku, fragmentu oddzia³ów ksiêstwa czersko-warszawskiego z okresu grunwaldzkiego.
Celem projektu jest mo¿liwie wierna rekonstrukcja ¿ycia ¿o³nierskiego okresu prze³omu XIV i XV stulecia na Mazowszu. Zaplecze projektu stanowi± go¶cinne mury Czerska, uprzejmo¶æ O¶rodka Kultury w Górze Kalwarii czyli aktualnego administratora zamku, dorobek materialny stowarzyszenia oraz do¶wiadczenie koordynatorów projektu i zapa³ jego uczestników.
Hufiec Kasztelanii Czerskiej to grupa otwarta, w której szeregach odnajdzie siê ka¿dy mi³o¶nik ¶redniowiecznego Mazowsza bez wzglêdu na wiek, p³eæ, ¶wiatopogl±d czy narodowo¶æ. Zdolno¶æ do wytrwa³ego d±¿enia do osi±gniêcia nakre¶lonego wy¿ej celu to podstawa do odpowiedzi na pytanie czy warto zostaæ rekrutem. Dlatego koniecznie zajrzyj na nasz± stronê internetow±
www.hkcz.org
Podbijam temat - rekrutacja wci±¿ trwa!
Ja nowy nabytek zachecam wszystkich do do³aczenia do naszej grupy.
Rekrutacja trwa nadal. S³u¿ymy pomoc± i posiadamy w³asne forum, gdzie mozna siê o wszystko zapytaæ i s± na nim dostepne niezbedne informacje jak bawiæ sie w ¶redniowiecze. Spotykamy sie w Czersku i uczestniczymy w róznych wyjazdach (ostatnio Grunwald 2010).
Serdecznie zachêcam
Krzysztof Serafin
Dodam parê s³ów od siebie równie¿ jako "nowego nabytku"
Od czasu swojego renesansu czyli w ci±gu ostatniego 1,5 roku grupa nie¼le siê rozwinê³a. Stawiamy na tzw. historyczno¶æ, czyli maksymaln± wierno¶æ rekonstrukcji kultury materialnej - wszystko to w po³±czeniu z dobr± zabaw± i mi³± atmosfer±. W mijaj±cym sezonie cz³onkowie HKCz ³±cznie brali udzia³ w kilkunastu imprezach (³±cznie z Grunwaldem, pod sztandarem Chor±gwi Ks. Siemowita).
Próbujemy rozwijaæ projekt rekonstrukcji za³ogi zamku Czersk z prze³omu XIV i XVw. Oprócz odtwórstwa kultury materialnej intensywnie próbujemy zg³êbiaæ historiê Czerska (i szerzej Mazowsza), ¿eby w naszej zabawie by³o jak najmniej fantastyki.
Szukamy rekrutów. "Targetem" s± osoby zarówno posiadaj±ce ju¿ jakie¶ do¶wiadczenie w zabawie w ¶redniowiecze, jak i osoby zupe³nie nowe. Postaramy siê pomóc. Du¿o rzeczy potrafimy zrobiæ sami, s± w¶ród nas nie¼li rzemie¶lnicy.
Chod¼cie z nami!
He, he, to juz gdzies by³o, nie?
ale zachêcam równiez ja - bia³og³owa w wieku dosæ niem³odzieñczym, wraz z rodzina w wieku ró¿nym (11 , 17 , ja i mój pan m±¿)
Do¶wiadczeni niech nas wspieraja, niedoswiadczonych wesprzemy my!
Bêdziemy wedrowaæ (troszkê) ucztowaæ (du¿o), panowie bed± strzec zamku przed wrogiem a panie - co tam lubi± i potrafi±!
Zachêcam wszystkich, których nie przerazaj± trudno¶ci w dotarciu na "nasz" Zamek, który wprawdzie tuz pod Warszaw±, ale komunikacja do d... No, chyba, ¿e zmotoryzowani, to luz!
ZAPRASZMY!!!!!!!!!!!
robicie cos w najblizszym czasie?
CYTAT("Shaman")
robicie cos w najblizszym czasie?
Parê tygodni temu mieli¶my swoj± wewnêtrzn± imprezê-biesiadê na zamku w Czersku, teoretycznie na zakoñczenie sezonu.
Wysz³o na tyle fajnie, ¿e chcemy jeszcze. Mo¿liwe, ¿e nied³ugo zrobimy powtórkê. Ju¿ bardziej otwart± na znajomych i nieznajomych chc±cych nas poznaæ. S± plany imprezy w drugiej po³owie pa¼dziernika lub na prze³omie pa¼dziernika i listopada. Byæ mo¿e zjawi siê parê osób z Chor±gwi Siemowita, trwaj± negocjacje ;) Gdy plany siê sprecyzuj±, damy znaæ.
A przy okazji - z koleg± Szamanem zapewne zapoznam siê jeszcze w tym roku w Uniejowie ;) ("impreza na ¼ród³ach")
Na zachêtê parê zdjêæ z cyklu imprezowo-biesiadowego :D
A zamierzacie co¶ organizowaæ na zimê, jaki¶ zimowy przemarsz rozpoznawczy na ziemiach ksiêcia przed litwinami czy krzy¿akami :P.
Tu siê wetnê w temat je¶li mo¿na. Planujê w zimê, jeszcze w tym roku, jaki¶ 12-godziny spacer po lesie w poszukiwaniu zwierzyny. W konwencji polowania XIV-wiecznego.
Wiêcej info pojawi siê w Wyprawach jak przyjdzie czas na konkrety.
CYTAT(Fratres @ 20:00 29.09.2010)
A zamierzacie co¶ organizowaæ na zimê, jaki¶ zimowy przemarsz rozpoznawczy na ziemiach ksiêcia przed litwinami czy krzy¿akami :P.
Jak se p³aszczyk cieply uszyjê, to spoko. Mo¿e byæ i zimowy przemarsz! B³otko nad Wis³± zamarznie, mo¿e wreszcie na wyspê da siê wle¼æ?
A no wypada³oby chroniæ granice królestwa :P
Vroobell > czekam z niecierpliwo¶ci± na info! Tak siê sk³ada ¿e jestem do¶æ mocno zainteresowany tematem "wypraw" w konwencji XIVw. Mieli¶my w HKCz plany wspólnego po³a¿enia w strojach cywilnych lub jako lekkozbrojni, nazwali¶my to roboczo "obchód kasztelanii". Do tej pory nic z tego nie wysz³o. Problem w tym ¿e w najbli¿szych okolicach Czerska nie ma zbyt wiele terenów wygl±daj±cych medievalnie (równo przystrzy¿one sady ogrodzone siatk± metalow± nie nale¿± do takowych ;) ). Jakby co by³bym chêtny przy³±czyæ siê (i pewnie nie tylko ja).
CYTAT(Boleslavius @ 21:38 29.09.2010)
Problem w tym ¿e w najbli¿szych okolicach Czerska nie ma zbyt wiele terenów wygl±daj±cych medievalnie (równo przystrzy¿one sady ogrodzone siatk± metalow± nie nale¿± do takowych ;) )..
No, mówi³am, ¿e Kampinos!!
CYTAT(Boleslavius @ 17:09 29.09.2010)
A przy okazji - z koleg± Szamanem zapewne zapoznam siê jeszcze w tym roku w Uniejowie ;) ("impreza na ¼ród³ach")
niewatpliwie
CYTAT(vroobell @ 20:25 29.09.2010)
Tu siê wetnê w temat je¶li mo¿na. Planujê w zimê, jeszcze w tym roku, jaki¶ 12-godziny spacer po lesie w poszukiwaniu zwierzyny. W konwencji polowania XIV-wiecznego.
Wiêcej info pojawi siê w Wyprawach jak przyjdzie czas na konkrety.
potwierdzam - calkiem prawdopodobne, ze bedzie to pierwsza impreza Projektu 14, w ktorego koncepcji Wrobel sie odnalazl
a wracajac do tematu - do Czerska mam akurat rzut beretem (no, prawie - ale to i tak najblizsze "rekonstrukcyjne" miejsce
) wiec moge wpasc nawet na pare godzin
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Wrobel, jako znany milosnik surwiwalu ;) i XIV wieku od razu zglaszam chec uczestnictwa w Twoim zimowym spacerze - tylko jesli mozesz podaj prosze termin z jakims wiekszym wyprzedzeniem, bo akurat na zime szykuja mi sie trzy przedsiewziecia, kazde w pewnym sensie surwiwalowe
Pozdrawiam!
Maciek
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Mam jeszcze pytanie, czy ktos w HKCz robi pozny wiek XV? Bo w przyszlym roku moglaby sie pojawic pewna platforma wspolpracy:)
CYTAT(Bryan @ 10:15 30.09.2010)
Mam jeszcze pytanie, czy ktos w HKCz robi pozny wiek XV? Bo w przyszlym roku moglaby sie pojawic pewna platforma wspolpracy:)
Niestety, nasz ulubiony Xi±¿e Janusz zszed³ w 1429 (8 XII, jak Lennon!), a my przeca jego ludzie!
CYTAT
Bryan, z HKCzem do¶æ mocno zwi±zana jest Nina R., zapewne znana wiêkszo¶ci pó¼nych-piêtnastkowców
Bryanie, my¶lê, ¿e wybierzemy siê na spacer w grudniu dopiero - las m³ochowski jest do¶æ podmok³y i chcê, ¿eby dobrze zamarz³ zanim bêdziemy po nim spacerowaæ. Podaj mi na priva terminy, które Ci nie pasuj± to co¶ wymy¶limy.
Chyba czas za³o¿yæ w±tek w wyprawach - co Wy na to?
Tak cz siak, szykujemy siê
Generalnie przewidujecie "walki" czy marsz utrzymany w klimacie Wypraw? ( np. têpy sztylet i w³ócznia z kulk± czy ostra broñ itd.? )
Na razie tak sobie pytam, acz gdybym mia³ cudem w grudniu z pó³ kilo czasu, to có¿... swojego pó¼noczternastkowego stroju siê jeszcze nie pozby³em, a w Czersku to jestem wrêcz zakochany...
Viator, na razie plany wygl±daj± nastêpuj±co:
- imprezka-biesiada wspó³organizowana przez HKCz na zamku w Czersku, najprawdopodobniej w jaki¶ weekend pod koniec pa¼dziernika - wstêpnie zapraszamy, zw³aszcza skoro¶ zakochany w Czersku
- damy znaæ, jak temat siê rozwinie
- spacer w konwencji polowania w lesie m³ochowskim (to jest ko³o Nadarzyna, dobrze kojarzê?) zaproponowany przez Vroobla, grudzieñ - ale o tym wiêcej bêdzie pewnie nied³ugo w dziale "Wyprawy"
No to trzeba czekaæ na wiêcej informacji
Wrobel, podepnij tu linka jak zalozysz temat.
a ja tymczasem czekam na konkrety z Czerska ;)
No to wyglada na to, ¿e 23-24 X w Czersku balujemy.
Zapraszamy!!!!!!!!!!!!!!1
a mozna jakies dokladniejsze informacje?
W³a¶nie jakie¶ info, czy co¶ ?
CYTAT(Fratres @ 19:25 18.10.2010)
W³a¶nie jakie¶ info, czy co¶ ?
Info posz³o na prv
czy moglbym dostac na priva jakies telefoniczne namiary na kogos z orgow?
Go¶ciom dziêkujemy za udan± imprezê, na pewno nie bêdzie to ostatnia w tym stylu
Gospodarzom dziekujemy za udana impreze - z przyjemnoscia pojawimy sie ponownie
Tak jak obieca³em podrzucam linka do tematu o "wycieczce" po lesie:
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=22...t=0#entry288569
Mo¿e jakie¶ foty z zabawy.
Zaktualizowali¶my nasz± stronê tre¶ciowo przede wszystkim w kierunku uhistorycznienia projektu. Pojawi³ siê nowy dzia³ - "Za³o¿enia rekonstrukcji", zapraszamy zainteresowanych
http://hkcz.org/
Chcia³am tylko zaznaczyæ, ¿e zaczynamy sezon!!
Wiosna na Zamku - co¶ piêknego!
CYTAT(kublika @ 13:48 13.04.2011)
Chcia³am tylko zaznaczyæ, ¿e zaczynamy sezon!!
Wiosna na Zamku - co¶ piêknego!
Juz lato w pe³ni i mamy nowe osoby w hufcu. W dalszym ci±gu jeste¶my otwarci na nowe osoby i po tegorocznym Grunwaldzie z nowymi pomys³ami organizujemy kolejne spotkania na zamku w Czersku.
Nasza grupa organizuje takie biesiady nie tylko we w³asnym sosie, ale zapraszamy na zamek równie¿ inne grupy rekonstrukcyjne, aby razem tworzyæ ¶redniowieczny klimat.
Zapraszamy osoby z Warszawy i okolic, lub z Czerska i okolic
Nie jeste¶ cz³onkiem HKCz? Odwied¼ stronê www.hkcz.org HKCZz Nadal dzia³a i ca³y czas mamy siê nie¼le. Sta³a rekrutacja trwa ca³y czas i jak poprzednio zapraszamy wszystkich zainteresowanych rekonstrukcj±.
Stawiamy na maksymaln± wierno¶æ historyczn±.
Podjêli¶my plan rekonstrukcji oddzia³u piechoty i milicji miejskiej – mo¿liwie najwierniej jak na to pozwol± ¼ród³a mazowieckie.
- Je¶li chcesz nauczyæ siê manewrowaæ w szyku, maszerowaæ i walczyæ w³óczni± – HKCZ bêdzie w³a¶ciwym miejscem dla Ciebie.
- Je¶li chcesz zostaæ drabem x. Janusza i staæ na stra¿y porz±dku w sto³ecznym mie¶cie Czersku – zapraszamy.
Hufiec Kasztelanii Czerskiej to grupa otwarta, w której szeregach odnajdzie siê ka¿dy mi³o¶nik ¶redniowiecznego Mazowsza bez wzglêdu na wiek, p³eæ, ¶wiatopogl±d czy narodowo¶æ. Zdolno¶æ do wytrwa³ego d±¿enia do osi±gniêcia nakre¶lonego wy¿ej celu to podstawa do odpowiedzi na pytanie czy warto zostaæ rekrutem. Dlatego koniecznie zajrzyj na nasz± stronê internetow±:
http://www.hkcz.orgFacebook:
http://www.facebook.com/hufieckasztelaniiczerskiejForum:
http://www.hkcz.darmowefora.pl (jest jeden temat otwarty dla go¶ci reszta jest ukryta, ale je¶li bêdziesz zainteresowana wspólprac± to za³ó¿ konto i napisz maila, a uzyskasz dostêp)
Potrzebujemy twojej ¶wie¿ej krwi! Odwied¼ stronê www.hkcz.org
Nieustaj±cy nabór trwa ca³y czas w najlepsze, jak zawsze jeste¶my otwarci na wszystkich chc±cych zg³êbiæ historiê materialn± Mazowsza.
W szczególno¶ci szukamy jednak chêtnych do rekonstrukcji oddzia³u piechoty (ciê¿kiej i lekkiej) oraz Czerskiej Strzy¿y Miejskiej. (niezale¿nie od p³ci – chêtnie przymniemy te¿ dziewczyny zainteresowane walk±)
Zapraszamy ka¿dego piechura, z Warszawy i okolic. Manewry odbywamy raz w tygodniu na warszawskim Bemowie.
Na nowo przyby³ych rekrutów czeka pe³en program æwiczeñ bojowych, treningi i musztra .
Æwiczymy:
Pojedynki
Walka broni± drzewcow±
Walkê grupow±
Musztra (na wzór niemiecki z polskimi komendami)
Od nowego sezonu rozpoczynamy tak¿e trening kondycyjne.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.