Poszukuje informacji i zdjêæ ca³o¶ci tego nagrobka.
Wiem tylko ¿e to oko³o 1400-1430, ale potrzebowa³bym dok³adniejszych danych.
Z góry dziêkujê za pomoc
Ten pan to Konrad von Kichderg zmar³y w 1417.
Dziêki, a wiesz mo¿e gdzie znajduje siê ten nagrobek?
niestety to wszystko co mam:(
Ok, bo tak by mi by³ó ³atwiej dotrzeæ do opracowania jakiego¶. Ale i tak super. Dziêki raz jeszcze.
Drogi Borgu, Bildindex przyjacielem szukaj±cych
hmmm przekrêcone nazwisko a jaka ró¿nica
dziêkuujeemy
Poszukujê zdjêæ nagrobka grafa Jana (Johann) von Katzenelnbogen. Mam wszystko z Bildindexa, ale chcia³bym co¶ dok³adniejszego
W za³±czniku miniaturka, o którego chodzi, ¿eby nie by³o w±tpliwo¶ci
Trafi³em kiedy¶ na ¼ród³a, które (w sumie mylnie) zamieszczaj± jakie¶ dane o nim pod "von Katzenellenbogen", acz Katzenellenbogen jest nazwiskiem odmiejscowym, a po "von" powinno byæ "Katzenelnbogen" tak, jak napisa³ Borg. Mo¿na pogooglowaæ i pod tym has³em.
Taki malutki off top na temat nagrobków.
Czy kto¶ mo¿e mi powiedzieæ dlaczego na nagrobkach mo¿nych (?), stopy spoczywaj± na psie?
CYTAT(Morrigan @ 09:49 26.05.2009)
Taki malutki off top na temat nagrobków.
Czy kto¶ mo¿e mi powiedzieæ dlaczego na nagrobkach mo¿nych (?), stopy spoczywaj± na psie?
Pies na nagrobku symbolizuje wiarê, wierno¶æ i pos³uszeñstwo. Interpretacja psa na nagrobku Bolka II w Krzeszowie - by³ pobo¿ny (wiara) i nie z³o¿y³ ho³du w³adcy Czech jako jedyny w tym czasie ksi±¿ê na ¦l±sku (interpretowane jako wierno¶æ w³adcom polskim)
CZyli tak jak przypuszcza³am, dziêkujê.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.