Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: obróbka metalu - szlifowanie
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Rzemios³a i narzêdzia
£ukasz P
Witam.

Szukam informacji na temat znalezisk metalowych z okresu 1000 - 1500 . Konkretnie chodzi mi o to czy zna kto¶ pracê naukow± lub znalezisko opisuj±ce szlify metali ? ( ¶lady obróbki na zbrojach, mieczach, etc)

bêdê bardzo wdziêczny za informacje lub pomoc w ich odnalezieniu.

pozdrawiam
Mateusz Miklaszewski
Witam!
Przykro mi, ¿e nie mam ¿adnych informacji odno¶nie tego o co pytasz... ale poszukujê informacji o podobnej tematyce: Jakich szlifierek u¿ywacie? Móg³bym prosiæ o zdjêcia albo opis? Szukam czego¶ dobrego ale niedrogiego( mia³em okazjê mieæ rêczn± szlifierkê na korbkê ;) ale niestety nie do kupienia... ) Jak wygl±da³y szlifierki wcze¶niej( bez elektryczno¶ci) i czy kto¶ zrekonstruowa³ taki sprzêt? Jak to siê ma do dzisiejszych czasów i mo¿liwo¶ci

Ps: chodzi mi oczywi¶cie o szlifierki do metalu najlepiej dla miecznika...

Pozdrawiam!
graffic
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznik[a
ttachment=15864:miecznik_2x2.jpg]Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
CYTAT(Mateusz Miklaszewski @ 21:41 28.04.2009) *
Witam!
Przykro mi, ¿e nie mam ¿adnych informacji odno¶nie tego o co pytasz... ale poszukujê informacji o podobnej tematyce: Jakich szlifierek u¿ywacie? Móg³bym prosiæ o zdjêcia albo opis? Szukam czego¶ dobrego ale niedrogiego( mia³em okazjê mieæ rêczn± szlifierkê na korbkê ;) ale niestety nie do kupienia... ) Jak wygl±da³y szlifierki wcze¶niej( bez elektryczno¶ci) i czy kto¶ zrekonstruowa³ taki sprzêt? Jak to siê ma do dzisiejszych czasów i mo¿liwo¶ci

Ps: chodzi mi oczywi¶cie o szlifierki do metalu najlepiej dla miecznika...

Pozdrawiam!

Witam

ze szlifierkami nie ma problemu - wystarczy przestudiowac ikonografie np. ze kodeksu Baltazara Behema (z 1505 roku - dostepeny jest reprint z 1961 w opracowaniu Z. Ameisenowa) - w kazdym razie poza tekstem jat tam sporo miniatur gdzie uwiecznione sa rozne scenki rzemieslnicze..

co prawda na miniaturze miecznik nie ma szlifierki ale bedziesz mial ogolne pojecie jak wygladala pracowania

wracajac do samej szlifierki - jesli chodzi o budowe i zasade dzialania - to proponuje przestudiowac XVIII- XX wieczne szlifierki kowalskie zw. toczakami ... na szeregu miniatur z XIV-XVI w. sa analogiczne (posiadaly bardzo prosta konstrukcje - najczesciej rame drewniana, pozniej ze zelaza kutego i zeliwa, na osi osadzony byl toczak - wykonany z drobnoziarnistego piaskowca - naped stanowila korba zamocowana bezposrednio na osi (w zalaczeniu toczak XIX-XX z przek³adnia zebata) - lub tez napedzane byly posrednio z kola wodnego... tak wiec wykorzystanie wzorcow z wieku XIX i XVIII nie bedzie bledem - poniewaz ne tarzedzia praktycznie do tego okresu w ogole sie nie zmienily ... w zalaczeniu fotki ilustrujace temat

Mateusz Miklaszewski
Spoko smile.gif Ju¿ kupi³em ten kodeks :P zobaczymy co tam jest...

Edit: i jeszcze jedno...

Czy mia³ by kto¶ szkic mechanizmu takiego toczaka no¿nego jak widaæ na zdjêciu powy¿ej? chcia³bym sobie taki zrobiæ...

Pozdrawiam
MM
graffic
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznik[attachment=16
106:645980982_7.jpg]
CYTAT(Mateusz Miklaszewski @ 19:37 30.04.2009) *
Spoko smile.gif Ju¿ kupi³em ten kodeks :P zobaczymy co tam jest...

Edit: i jeszcze jedno...

Czy mia³ by kto¶ szkic mechanizmu takiego toczaka no¿nego jak widaæ na zdjêciu powy¿ej? chcia³bym sobie taki zrobiæ...

Pozdrawiam
MM

w zalaczeniu pare fotek owej machinerii smile.gif w zasadzie tego typu funkcjonowaly od sredniowiecza
Purvis
Ale to chyba rêczny?
W zasadzie ³atwo przerobiæ na no¿ny; do wajchy trzeba podczepiæ taki mechanizm jak w ko³owrotku ( deska z d³ugim kijem na zawiasie)
pozdrawiam
P
Wszeb±d
Witojcie
W wielokrotnie przytaczanej na forum pracy 'Teofil Prezbiter....." radzi³ u¿ywaæ skrzypu. Prawdopodobnie ususzonego i pokruszonego. To do szlifowania wykañczaj±cego. A przedtem to co koledzy napisali...brusek, brusek brusek. Zastanawiam siê czy mogli u¿ywaæ do szlifowania urz±dzenia podobnego do ose³ki garbarskiej. Jest to kamieñ ¶ci¶niêty przez dwa profilowane kawa³ki drewna dunno.gif

HOWGH
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.