Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznik[a
ttachment=15864:miecznik_2x2.jpg]
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznikCYTAT(Mateusz Miklaszewski @ 21:41 28.04.2009)
Witam!
Przykro mi, ¿e nie mam ¿adnych informacji odno¶nie tego o co pytasz... ale poszukujê informacji o podobnej tematyce: Jakich szlifierek u¿ywacie? Móg³bym prosiæ o zdjêcia albo opis? Szukam czego¶ dobrego ale niedrogiego( mia³em okazjê mieæ rêczn± szlifierkê na korbkê ;) ale niestety nie do kupienia... ) Jak wygl±da³y szlifierki wcze¶niej( bez elektryczno¶ci) i czy kto¶ zrekonstruowa³ taki sprzêt? Jak to siê ma do dzisiejszych czasów i mo¿liwo¶ci
Ps: chodzi mi oczywi¶cie o szlifierki do metalu najlepiej dla miecznika...
Pozdrawiam!
Witam
ze szlifierkami nie ma problemu - wystarczy przestudiowac ikonografie np. ze kodeksu Baltazara Behema (z 1505 roku - dostepeny jest reprint z 1961 w opracowaniu Z. Ameisenowa) - w kazdym razie poza tekstem jat tam sporo miniatur gdzie uwiecznione sa rozne scenki rzemieslnicze..
co prawda na miniaturze miecznik nie ma szlifierki ale bedziesz mial ogolne pojecie jak wygladala pracowania
wracajac do samej szlifierki - jesli chodzi o budowe i zasade dzialania - to proponuje przestudiowac XVIII- XX wieczne szlifierki kowalskie zw. toczakami ... na szeregu miniatur z XIV-XVI w. sa analogiczne (posiadaly bardzo prosta konstrukcje - najczesciej rame drewniana, pozniej ze zelaza kutego i zeliwa, na osi osadzony byl toczak - wykonany z drobnoziarnistego piaskowca - naped stanowila korba zamocowana bezposrednio na osi (w zalaczeniu toczak XIX-XX z przek³adnia zebata) - lub tez napedzane byly posrednio z kola wodnego... tak wiec wykorzystanie wzorcow z wieku XIX i XVIII nie bedzie bledem - poniewaz ne tarzedzia praktycznie do tego okresu w ogole sie nie zmienily ... w zalaczeniu fotki ilustrujace temat