Zasady
I. Uzbrojenie ochronne
1. Zgodne z realiami odtwarzanej epoki datowane tak jak grunwald ze sczególnym uwzglêdnieniem os³ony pleców i karku (na krêgos³upie w p³atach nie mo¿e byæ przerwy pomiêdzy p³ytkami)
2. Dla strony wschodniej wymogiem bêd± podbródki pod kapaliny
3. Os³ona ³ydek minimu zbrojniki (dla wszystkich)
Zorganizowany bêdzie przegl±d uzbrojenia przedstawiciel wschodu zachodu plus Kuba Kad³ubowski od nas (jako justycja bêd± nam zabezpieczaæ pole wiêc jestem za jego dopuszczeniem mimo ¿e obecnie nie bije siê w buhurtach);
za historyczno¶æ odpowiada dowódca chor±gwi je¶li on mówi ¿e dana osoba wyjedzie tak do inscenizacji to wyjdzie tak¿e do buhurtuZ ich zdaniem nie ma polemiki mówi± ci nie wchodzisz to nie wchodzisz , MÓWI¡ POPRAW TO -POPRAWIASZ LUB NIE WCHODZISZ
UWAGA! nikt nie bêdzie siê czepia³ pierdó³ ale wymóg historyczno¶ci proszê potraktowaæ POWA¯NIE, w zbroi fantazy nikt nie wyjdzie
2. Uzbrojenie
broñ zatêpiona, bez ostrych koñców i zatêpione sztychy
przegl±d tak jak pkt. wy¿ej
Wymóg historyczno¶ci i datowania nie wejdziesz z maczug± z trzynastego wieku lub tasakiem z maciejki (czosnek mnie obchodzi ¿e masz po dziadku:) )
3. Starcia tyle ile ustalimy
4. Ka¿da ekipa polska jak i wschodnia musi wy³oniæ dowódcê tylko oni ustalaj± miêdzy sob± sk³ad komisji do przegl±du uzbrojenia , ilo¶c staræ itp. reszta siedzi na dupach i godzi siê z tym co ustalili dowódcy za pyszczenie mo¿na wylecieæ z pola i tyle
5. Na miejscu walki mog± przebywaæ tylko i wy³±cznie ludzie w pe³nym uzbrojeniu !
6. Przerwanie walki na skutek kontuzji i konieczno¶ci "obs³ugi medycznej"-walka przerywana jest na dziêk tr±bki sygnalizacyjnej
7. O tym co wolno nie bêdê pisa³ podczas walki natomiast NIE WOLNO:
a) sztychowaæ
b) biæ le¿±cych
c) zadawaæ ciosów le¿±c
d) wstawaæ (upad³e¶ bo po¶lizn±³e¶ siê na gównie le¿ i tyle masz pecha bêdzie nastêpne starcie, mo¿esz po ostatnim starciu pój¶æ do kogo¶ i zaproponowaæ walkê do wyrzygania itp.)
e) uwieszaæ siê na przeciwniku, padaj±c ³apaæ go aby wywróciæ siê z nim itp. czyli to co wa³kowane by³o w temacie 5 na 5
f)uderzaæ w kark
g)atakowaæ krocze i stopy
PS> pro¶ba do moda o poprawienie b³êdu w tytule tematu
Dobrze.
przetlumacze na rossijski i napisze na forumie Bernu)
Witam
proszê powa¿nie potraktowaæ czê¶æ regulaminu odnosz±c± siê do os³ony krêgos³upa i karku
Bêdzie to wymagane BEZWZGLÊDNIE
nanizaæ parê blaszek do kaptura i p³atów to chyba nie taka wielka przypad³o¶æ !
Salve Fratres!
Grunwald ju¿ nied³ugo a ja przypominam - nie wezma udzia³u w Melee (buhurcie
) osoby które wcze¶niej nie uczestniczy³y w manewrach buhurtowych. Manewry s± co jaki¶ czas organizowane w ró¿nych czê¶ciach Polski. Chcemy do walki tylko ludzi sprawdzonych i sprawnych fizycznie a nie do¶wiadczonych zza klawiatury komputerka.
Wszyscy chêtni na manewry ¶led¼cie uwa¿nie kalendarium. W czerwcu kolejne odbêd± siê w Szczecinie.
Wszelkie pytania na priw lub tel. 608 334 169
Pozdrawiam Grzegorz
ps. Selekcja w tym roku bêdzie przed walk± naprawdê ostra
Salve Fratres!
Od ¶rody ruszaj± manewry buhurtowe - szczegó³y u Adasia "UA" lub u mnie.
Pozdrawiam Grzegorz
Salve Fratres!
napisze krótko - strona wschodnia wygra³a i chwa³a im.
Plusy:
- karno¶æ polsko-litewskich oddzia³ów
- brak chamówy poza jednym szczególnym przypadkiem (pod koniec trzeciego starcia) po stronie wschodniej ale o tym pogadamy w innym miejscu i czasie
Minusy:
- Mele w sobotê to jednak pora¿ka szczególnie w taka pogodê jak± mieli¶my na inscenizacji, w 2010 roku powróæmy do walki w pi±tek czyli tak jak by³o to w poprzednich latach.
- 1,5 godz. oczekiwania na przeciwnika
- Anton po prostu przeginasz, mieli¶my problemy z twoj± "pomoc±" szczególnie w ocenie staræ ju¿ w poprzednich latach na Grunwie oraz Byczynie i my¶lê, ¿e ju¿ starczy gdy¿ w którym¶ momencie kto¶ naprawdê ostro siê wkurwi.
Pozdrawiam Grzegorz
ps. Anton odezwij siê do mnie na priv gdy¿ jest masa rzeczy do wyja¶nienia a nie chcê robiæ syfu na forum.
To skoro juz Grze¶ ³adnie tu podsumowa³, to od siebie dodam tylko trzy zdania.
Primo - to, ¿e musieli¶my czekaæ na przeciwnika tyle czasu jest ¿enad±.
Secundo - niektorzy go¶cie z Justycji to chyba z Melee zbyt wiele wspolnego nie mieli... po co ktos taki w polu ? ;/
Tercio - ale nam wlali skurczybyki, nie? :D :D :D
Pozdrawiam, Patryk :D
NO ja tylko powiem z mojej strony, ¿e bylo ma³e zamieszanie.
Trzeba poæwiczyæ i to ka¿dy wie ale razem a nie osobno.
Poza tym zamieszanie z rozpoznawaniem swoich, kto¶ z von Reihl z³apal mnie i zacz±³ napierpapier mnie... ale i tak miodek dla niego
, bo potem posz³o sie we dwójke i razem siê dzia³a³o.
Wiêc tak naprawde trzeba wiele przemy¶leæ i przeanalizowaæ to wszystko.
Je¶li chodzi o zgranie. Brakuje nam przede wszystkim du¿ych imprez z mellee. W zesz³ym roku by³o kilka w tym roku tylko jedno na Byczynie. Poza tym Adam ma racjê. Trzeba stworzyæ siln± dru¿ynê, która bêdzie trenowa³a razem a reszta bêdzie dla nich tylko materia³em æwiczebnym, powiedzmy jeszcze jedn± zapasow±. Niestety czo³ówka Von Reihl i CD wcze¶niej zosta³a wyeliminowana przez kontuzje, lub inne sytuacje i nie mog³a wzi±æ udzia³u. Ale w koñcu w Polsce jest co najmniej setka osób które deklaruj± siê ¿e trenuj± i chc± walczyæ. A tu mieli¶my problem z zebraniem 20.
Poza tym termin ³acz±cy melle i inscenizacjê jest do czosnka o kulistych kszta³tach. Wiêkszo¶æ ludzi by³a wykoñczona.
Wskazywaæ na czyj±¶ winê nie ma sensu bo to bezcelowe. Chwa³a tym którzy wyszli walczyæ i mimo przeciwno¶ci wziêli udzia³ w mellee. Ci, co nie walczyli mimo pora¿ki mog± tylko zazdro¶ciæ, Nawet tej pora¿ki.
Termin "bohurtowe byd³o" nabra³ nowego sensu. Byd³o, którego nie da siê policzyæ, przesun±æ bo nawet jesli s± tam w miare karne jednostki to i tak przewa¿aj± takie gówno warte bojowo, a robiace jedynie zamieszanie. Ile mozna mówiæ kolesiowi, ¿e nie wyjdzie do walki dlatego, ¿e nie by³ na ¿adnych manewrach a bohurt zna jedynie z frehy. Argument "ale ja nie walczy³em jeszcze w ¿adnym starciu, a w³a¶ciwie nigdy jeszcze nie walczy³em" jest s³aby. Szkoda, ¿e dowódcy zamiast daæ walczyæ najlepszym i tym mniej s³abym postanowili wpuszczaæ kazdego, kto sie pofatygowa³. Usadzenie Radka, Huberta i Litwinów by³o przegiêciem. Mieli¶my w sk³adzie zawodników z dwóch najlepszych ekip w pi±tkach, a dostalismy srogi oklep, czyli co¶ musia³o byc nie tak. Na przysz³o¶æ lepiej ustaliæ oko³o 20 osobowy sk³ad sporo wczesniej i nie wpuszczac baranków na rze¼. No i bohurt w dzieñ bitwy moze byæ pod warunkiem, ¿e oszczêdzimy naszym zawodnikom udzia³u w inscenizacji.
100% poparcia dla Wo³ka. Nic dodaæ nic uj±æ.
Nie do koñca siê zgadzam z Grzesiem odno¶nie przeniesienia terminu mele na pi±tek wieczór. Sytuacja jest o tyle ró¿na od lat 1998-2006, ¿e dosz³y bohurtowe pi±tki, które MUSZ¡ byæ rozgrywane w czwartek i pi±tek. a ¿e ludzie z pi±tek przewa¿nie wychodz± do g³ównego mele, wiêc w pi±tek by ju¿ na pewno nie da³o rady tego przeprowadziæ.
A je¶li ju¿ musi byæ sobota to proponowa³bym godzinê 20t±. Spó¼nienie Wschodu oprócz wszystkich minusów (...) mia³o ten plus ¿e pokaza³o ¿e wyrobimy siê w czasie a d³u¿szy odpoczynek pozwoli zregenerowaæ si³y po inscenizacji. Wiem ¿e to bardzo ciê¿kie nie napiæ siê dwóch browarów zaraz po rozebraniu siê z blach po inscenizacji, ale mo¿e niektórzy siê powstrzymaj± i bêdzie wiêcej dobrych zawodników sk³onnych wyj¶æ do mele w przysz³ym roku.
opcj± jest tak¿e zwolnienie zawodników wychodz±cych do mele z inscenizacji, ale organizatorzy pewnie nie pozwol± wschodowi na takie rozwi±zanie. no chyba ¿e za rok bêdzie ju¿ tyle koni ¿e tych 70 osób bêdzie mog³o znikn±æ z pola bez uszczerbku widowiska - i tak bêdzie najwiêcej chêtnych do inscenizacji w okr±g³± rocznicê, wiêc na braki ludzi nikt nie powinien narzekaæ.
a komentuj±c to co siê sta³o w sobotê wieczorem - niestety, poziom który zaprezentowali¶my by³.. niewystarczaj±cy dla tej wschodniej ekipy. i mo¿e na tym zakoñczê t± analizê
aha, opór pomys³em jest w³±czenie ch³opaków z Litwy do naszych oddzia³ów. My¶lê ¿e Karolis móg³by w ogóle poprowadziæ wiêkszy oddzia³ Polaków, ma zajebiste do¶wiadczenie bitewne, przegl±d pola, szybko i m±drze reaguje na ruchy przeciwnika. Wiem bo lata³em z nimi w dwóch starciach i w trzecim naprawdê dobrze nam posz³o. Wielki szacun dla ch³opaków z Trok!
za wynik odpowiada kapitan- razem z P³azem nie dali¶my rady tak tego ustawiæ aby¶cie wygrali wobec czego jestem za Karolisem - tak¿e uwa¿am jego kandydaturê za najlepsz±
PS. takiego wojska sejmikowego i burdelu zw³aszcza dyskusji z dowódc± ( P³azik) nie widzia³em nigdy
A i teraz masa dziekciu
Ludzie jak wy wygl±dacie ???????
Pó³ osób bym wyrzuci³ za sam wygl±d
"motyla noga" pisa³em wyra¿nie jakie maj± byc spe³nione warunki bezpieczeñstwa- i co gówno , znowu jako¶ to bêdzie jako¶ przejdzie - otó¿ nie koniec z mrokiem
niektórzy poszyli sobie poncza z we³ny i co¶ tam na nie podoszywali - ale kur***** to dalej s± poncza- czy uszyjesz z firanki czy z we³ny dalej jest to ponczo
koniec haftowanych komputerowo tuniczek
uzbrojenie i zbroja tych co walczyli ¶rednio na je¿a raz lepiej raz gorzej brak czepców tudzie¿ ³ydek
Za rok wszyscy walcz±cy przejd± przed walk± komisjê historyczn±
mieli¶my dwa lata na dostosowanie siê poziomem
bojowo na manewrach wydawa³o siê ¿e jest postêp - egzamin oblany
sprzetowo - nie bêdê wymienia³ ka¿dy wie zreszt± pisa³em ju¿ w temacie pi±tek co i jak reszta kiep¶ciutko- gdzie s± te nowe sprzety co mieli¶cie je mieæ - gdzie kurty??????
Ultrasi ¶miej± siê s³usznie jak z czosnka o kulistych kszta³tach wygl±dasz to masz - przecie to nie s± wielkie inwestycje
poprzeczka idzie w góre i tyle
pomy¶leæ lenie nad gupi± kurt± - a ¿e siê niszczy - co jest tañsze kurta / p³aty/ narêczaki*
nie idê dalej bo nie ma sensu skoro po³owa osób nie spe³ni³a przez dwa lata podstaw wymogu i odmroczniania lub po prostu je spieprzy³a
chodz±c po obozach prosi³ym wszytkich aby by³o na galowo- i co????? panowie rymcerze
Nie obra¿aæ siê tylko do roboty
Ua, tylko jedno pytanie. Kiedy w koñcu "Komisja Spójno¶ci Historycznej i Antymroku" zacznie dotyczyæ te¿ go¶ci ze wschodu?
Ch³opaki zamiast nakolanek mieli pod spodniami plastikowe ochraniacze... Otwarte he³my w kszta³cie czapki z daszkiem (podobno datowane na XVIw. ale i tak za pó¼no) i tasaki prosto z mordoru... Cholera czemu ja mam po¶wiêcaæ swój najlepszy sprzêt w imiê dobrego wygl±du je¶li naprzeciwko mnie stoi banda obszarpañców???
A co do dowódcy. Wydaje mi siê ¿e jest to sprawa innego typu. Tu nie chodzi o dowodz±cego tylko o zgranie miêdzy nami. Walczyli¶my w sk³adzie, w który wchodzili ludzie z ró¿nych miejsc Polski, bardzo czêsto nie walcz±cy razem nigdy wcze¶niej. Walczyli¶my przeciwko dwóm bractwom, które zgranie maj± opanowane prawie do perfekcji.
Wiêcej zgrania miêdzy nami i wtedy mo¿emy rozmawiaæ o szansach przeciwko wschodowi.
Z perspektywy trzeciego rzutu, ktory szedl do wszystkich trzech starc moge powiedziec tylko tyle, ze jak z Litwa i Hubertem bieglismy na ratunek pierwszym dwóm rzutom, to juz nie bylo czego ratowac. Powiem jeszcze raz - NIE BYLO KOGO RATOWAC. Nie bylo kogo flankowac. Bardzo mi sie smutno zrobilo, kiedy ( nikomu oczywiscie niczego nie wypominam bo to twarda walka) widzialem, jak nasi chlopcy dostawali po strzale berdyszem i kladli sie jak swiezo zrzete zboze. Ja wiem, ze to boli, ja wiem, ze Panowie Rosjanie bija mocno i celnie. Ale kurdwa maæ - jezeli wychodzimy do Melee, na ktore czekamy caly rok, to wiemy, ze to nie sa manewry, ani jakies starcie na podrzednym turnieju. To jest walka z banda twardzieli. I jesli chcemy wygrac, to musimy byc twardsi od nich. Wielokrotnie widze, jak srogo lejemy chlopakow z Kniazia, ale oni stoja, mimo, ze ich tez bardzo boli. Apeluje - nie kladzmy sie tak szybko na ziemie, bo czas jaki ustoimy pozwoli naszym kolegom do nas dobiec, pomoc, stworzyc przewage. Kladac sie tak szybko - zwiekszamy liczbe wrogow przypadajacych na kolejnych zawodnikow z naszej ekipy.
Juz kolejny dzien z rzedu siedze w pracy i ogladam swoje filmy z tych starc i procz sytuacji opisanych powyzej nasuwaj± mi sie kolejne wnioski. Nie wiem dlaczego, ale ostatni rzut doskonale slyszal rozkazy dowodcow, dokladnie wiedzial gdzie kasac , gdzie uderzac. Mysle, ze to nie wina ani Mojego Ukochanego Oratora Plazika, ani Grubszego Towarzysza z £ksu Adasia. Tylko samych walczacych. Kolejny apel - ogarniajmy co sie dokola nas dzieje
Dawanie komus w pa³ê, to nie tylko dziki splyw kraulem w rzece wrogow - to tez troszke myslenia i ogarniania
Pomyslmy o tym wszyscy
A co do walki Litwy - respect:) Wreszcie mamy w Unii Europejskiej niezlych fajterow
To ja powiem co¶ z g³owy.
To co siê sta³o, by³o do¶æ dziwne jak dochodzi³ trzeci rzut pierwszego by³o ju¿ zaledwie 10-25% z drugim bywa³o podobnie. My¶lê ¿e to nie by³a wina zgrania, czy przedwczesnego k³adzenia siê. problem jest w reakcji na fakt kiedy mam do¶æ.
Mo¿e zamiast k³a¶æ siê na ziemiê, ci co maj± do¶æ przechodzili by do ostatniej linii. mo¿e dowódca powinien widzieæ kiedy grupa siê rozpada podes³aæ jedn± osobê która ka¿e im siê wycofaæ by grupa nie uleg³a rozpadowi i mog³a po chwilowym ogarniêciu ruszyæ do dalszej walki.
Drugi b³±d jest taki ¿e nie potrafili¶my wyci±gn±æ wschodu w ¶rodek pola, walczyli¶my pod barierkami to pozwala³o im na przyjêcie uderzenia w klasycznym stylu "walki w oparciu o tabor" oskrzydlenie czy wyj¶cie na ich ty³y by³o zupe³nie niemo¿liwe.
Panowie musimy nauczyæ siê ich wyci±gaæ w ¶rodek pola ........hmm bitwa pod Kircholmem jest dobrym przyk³adem tego co mam na my¶li.
A co do czekania, nie wypomina³ bym im tego, bo to co pokazali¶my mogli by nam odpowiedzieæ "dla takiego czego¶ nie warto by³o w ogóle ubieraæ siê w zbrojê"
S³awek ja cie za ten kirholm kocham- hetmanie ty mój
JANEK BRE-t³umaczê
Grand Compania odtwarza czasy pó¼niejsze o oko³o 50 lat i tak pojechali w sprzêcie jak najbli¿ej naszej granicy- tak samo my jedziemy na Izborsk na ich impreze w sprzêcie o oko³o 50 lat za wczesnym i my i oni przymykamy na to oko aby móc siê zmierzyæ
Je¶li masz podej¶cie do otwórstwa ¿e wiadro te¿ zbroja polecam imprezy Ordowskiego !
Sprzêt robimy/ kupujemy dla siebie - dla w³asnej wiedzy- dla satysfakcji - dla d±¿enie do poprawno¶ci zgodnej w 100%- NIE DLA ROSJAN
Buhurtowiec- Ultras- Piechur- obozowy ja¶ = REKONSTRUKCJA
wszytkie te pojêcia maj± jeden mianownik i s± czê¶ci± czego¶ wiêkszego
PS. Jakim cudem widzia³e¶ jak siê oni ubieraj± i rozbieraj± i dlaczego teraz dajesz te sensancje XV wieku o plastikowych ochraniaczach - który - gdzie ????? Trza by³o przyj¶æ do mnie P³azika, Maæka Reihla i pokazaæ ten ma to ma - wierz lub nie wierz ale narobiliby¶my im wstydu!
Chyba ¿e to jak ze zbroj± Wo³ka skoro wygra³ to mia³ za lekka
PS.
Patryk ja nie jestem gruby- ja odtwarzam ciebie za 5 lat tylko trochê przesadzi³em
A i uwaga techniczna apropo Igora i kolan - du¿o ludzi ma z nimi k³poty ale to efekt nie u¿ywania ³ydek - wiem co mówie sam bigwant doci±¿a; stopa+³ydka+bigwant to taki stabilizator i nie czuæ tego cholerstwa tak
Nie bêdê z Tob± dyskutowa³ o "sensacjach XV wieku"... widzia³e¶ nakolanki u któregokolwiek z Kniazia (widaæ ich sprzêt by³o bardzo dobrze na 5v5)? A os³ona karku?
Co do mojego sprzêtu i podej¶cia do odtwórstwa akurat nie za bardzo mo¿esz siê przyczepiæ... Przyznajê bez bicia ¿e nie mia³em czepca kolczego (bêdê go kupowa³ dopiero wraz z nowym he³mem), ale poza tym reszta jest jak najbardziej OK.
A przytaczanie jaki¶ ¶miesznych argumentów o lekko¶ci zbroi Wo³ka jest ¿enuj±ce. Przegrali¶my bo tamci s± lepsi, nie k³ad± siê tak szybko i s± super zgrani.
Bardziej zastanawia pytanie o to czemu pierwsza ekipa nie usta³a... Kwestia jest taka, ¿e bêd±c w niej w 1 starciu nie zauwa¿y³em aby nadesz³a pomoc (i to nie dlatego ¿e ju¿ le¿a³em... upad³em jako¶ 10 sek przed koñcem walki przewrócony o kogo¶ kto ju¿ le¿a³).
Pomys³ na strategiê by³ niez³y ale mo¿e zamiast 3 ekip nale¿a³oby rozbiæ nas na 2? Tak jak zrobili¶my - 1 atakuje i wi±¿e walk± a druga wiêksza wje¿d¿a chwilkê pó¼niej.
ps. proszê moich wypowiedzi nie traktowaæ jako jak±kolwiek formê ataku na kogokolwiek. Zale¿y mi raczej na konstruktywnej dyskusji.
hmm my¶lê ¿e nie têdy droga dyskusji powinna i¶æ, skoro pomoc nie nadesz³a wynika to tylko z tego ze by³a zaanga¿owana gdzie indziej i koniec i kropka.
Problem le¿y w innym miejscu i trzeba to miejsce znale¼æ.
Do informacji byli¶my podzieleni na 5 grup ustawionych w 3 rzutach i to uwa¿am za akurat dobrze pomy¶lane gorzej by³o z realizacj± g³ównych zadañ przydzielonych poszczególnym grup±.
Nie znam twojego sprzêtu - nie pamiêtam to raz - ciebie jako¶ te¿ nie wybacz
Zaatakowa³em twoje podej¶cie w po¶cie poprzednim, bo ci siê nale¿a³o - ¿e ostro no có¿ taki jestem, a leczyæ trzeba przez terapiê szokow±,
to co mia³ Knyaz na nasze datowanie siê ³apie - choæ akurat na tym co oni maj± siê nie znam i to mój b³±d trzeba poprzegl±daæ wschodnie ryciny (ikony?) . poproszê przyjació³ o pomoc , z tego co pamietam ( a pamietam g³ównie latanie po polu za Antonem i k³ótnie z nim o wszystko) to ta ich spódniczka schodzi³a za kolano i mieli ³ydki obejrzê sobie filmik - ale to nie ma byæ tak jak pisa³êm wcze¶niej dla NICH tylko dla nas
PS. Generalnie za sprzet i jego historyczno¶æ za rok bêdzie odpowiedzialny kto inny, znacznie bardziej upierdliwy i maj±cy za zadanie tylko sprzêt
Co do Knyazia - rozmawialem sobie z chlopakami przed inscenizacja razem z reszta Jelonow i panowie z Ukrainy baaaaardzo dokladnie pokazali sprzet, jaki mieli. Pod tymi spodniami koloru khaki mieli normalne plytowe kolana, ukryte, zeby nie psuly efektu. Wiec lajtujmy z zarzutami o braki historyczne lub sprzetowe. Najpierw sprawdzmy (jak radzi Adam) co powinni historycznie na sobie miec i wtedy dyskutujmy. Co do opancerzenia - mieli na sobie tyle sprzetu, ze nic im sie nie powinno stac. To wyciagnelismy z dyskusji i ja po obejrzeniu tego bardzo dokladnie (nie chce zgrywac specjalisty) uwazam, ze to jest dobry, historyczny sprzet , doskonale chroniacy.
JanekBre :
Przed starciem byla dyskusja dowodcow, Plazik nas juz wszystkich troche zna, kilka razy juz dowodzil grupami. My tez z reguly staramy sie realizowac zalozenia taktyczne jak najlepiej. Czasem lepiej, czasem gorzej. Wierz mi, tym razem nie bylo problemem podejscie taktyczne. Spier....lismy my - w polu. Za malo determinacji, za malo agresji, za malo...hm... ogolnie wszystkiego.. Ciut wiecej mial przeciwnik i widze to w kazdym filmiku ze starcia.
Ile razy , czy to na Byczynie , czy na Grunwaldzie (tudziez gdzie indziej , gdzie sie wiekszymy grupkami zbieramy) bylo tak, ze odwod zawsze z dobrym skutkiem ratowal plecy drugiego rzutu. Tym razem nie bylo kogo ratowac najzwyczajniej w swiecie.. Odwod powinien zrywac z plecow towarzyszy kazdego przeciwnika, ktory sie przebil, a tu, to my + Huberty + Litwa bylismy kolejnym blokiem uderzeniowym, a nie takie bylo nasze zadanie niestety....
Pozdro,
Patryk
PS> Ada¶ ... prosze Cie od serca... przyznaj, ze jestes Gruby ;D a, jak bedzie trzeba to za 5 lat faktycznie zalozymy Towarzystwo Grubej D...y i bedziemy Prezesami :D :D
Co do ³ydek jeszcze - na razie je testuje i musze powiedziec - masz Grubasku pelna racje. Lydki to wyczesany komfort
Tylko musza byc dobrze dobrane:)
co do taktyki melee - to moim zdaniem b³êdem by³o kontynuowanie tej samej konwencji we wszystkich trzech starciach. skoro pierwszy atak "falowy" nie wyszed³, powinni¶my ustawiæ siê inaczej - w jeden klocek z podzielonym na dwie czê¶ci obwodem po dwóch flankach i poczekaæ na atak przeciwnika. Atakuj±c trzy razy dali¶my im komfort bronienia siê, przygotowania siê na uderzenie, przegrupowanie ty³ów ¿eby jak najlepiej przyj±æ nasz atak. nie mówiê ¿e to by przynios³o zwyciêstwo, pewnie i tak by¶my dostali ³omot, ale by¶my spróbowali czego¶ innego.
a broniæ siê sporo z nas umie - to za¶wiadczy ka¿dy kto bra³ udzia³ w Termopilach na Byczynie.
no nic, by³o minê³o, obiektywnie rzecz bior±c ich sk³ad by³ lepszy - wystarczy sobie przypomnieæ pi±tki bohurtowe.
a co do wygl±du - có¿, nie patrzmy na Rosjan, oni maj± troszkê inne podej¶cie do odtwórstwa. my robimy to jak robimy, zwracamy wiêksz± uwagê na historyczno¶æ i spójno¶æ sprzêtu i trzymajmy siê tego udoskonalaj±c swój wygl±d. ich nie zmienimy, siebie tak. tyle ode mnie.
Dziêkuje wszystkim za dobre i ciekawe boje. Wy silni rywale i nam zawsze ciekawie mierz± siê z Wami na si³ê. Proszê wybaczyæ mnie i moich wychowanków, je¶li gdzie¶ z kim¶ zachowywali¶my siê grubo albo ÃåêîððåêòÃî, darujcie nas to wszystko wschodni temperament. Na ogó³ ¿e jeste¶my bardzo wdziêczne wszystkim dowódcom za adekwatne dialogi i gotowo¶æ zawsze znale¼æ wspólny mianownik. Bardzo przyjemnie by³o znowu widywaæ siê z starymi towarzyszami i przyjació³mi, dziêkuje wszystkim za boje, kontakt i ciep³o of handshake.
Ukraina w osobie klubu ‘Knyaz’ jest przygotowana do otwartego sport-buhurt i culture-historical kontaktu w ramkach naszej ogólnej dzia³alno¶ci i zawsze bêdziemy weso³e przyj±æ Waszych dowódców i bojowców u siebie na treningowych bazach i ïðîòñî w go¶ciach, gdzie zmo¿emy i dzieliæ siê do¶wiadczeniem, i regulowaæ nowe ciekawe zwi±zki miêdzy naszymi klubami. Przyje¿d¿ajcie na nasze festiwale. Zw³aszcza teraz aktualnie przyjechaæ na Izborsk.
Zavgdi rady kontaktu z kolegami. Przyje¿d¿ajcie, piszcie, dzwonicie! Bêdziemy ðà äè kontaktu z kolegami!
Jaromir-sever@yandex.ru
I jeszcze raz, dziêkuje wszystkim organizatorom, uczestnikom i zw³aszcza kolegom buhurt-fighter bojowcom za dobry festiwal, dziêkuje!!!
Z povagoy,
club “Knyaz”,
Trubnikov Anton !to £azarz…
- Anton po prostu przeginasz, mieli¶my problemy z twoj± "pomoc±" szczególnie w ocenie staræ ju¿ w poprzednich latach na Grunwie oraz Byczynie i my¶lê, ¿e ju¿ starczy gdy¿ w którym¶ momencie kto¶ naprawdê ostro siê wkurwi. …
£azarz, rozumiem, ¿e kogo¶ mog³o zgorszyæ albo nawet obraziæ moje, czêsto bardzo åìîöèà Ãà ëüÃîº zachowanie, ale nie chcia³em nikogo tym ðà çäðîæà òü, wybaczycie je¶li kogo¶ obrazi³. Co ¿e do Byczynie 2007, tak ju¿ za owe bardzo wybaczycie, by³em ju¿ chore pijacki i ìà ëî-âìåÃÿºì, ¶mieæ je¶li tam kogo¶ zgorszy³.
to UA …
a pamietam g³ównie latanie po polu za Antonem i k³ótnie z nim o wszystko…
UA, daruj mnie serdecznie za k³ótnie, bywam gor±cy, ale uczciwie mówi±c áîëüøåÃñòâî z Was mi sympatyczne i Was powa¿amy i cenimy, jak swoich koleg. Bardzo du¿o k³ótni powstawa³o zza nie rozumienia, ¿e tak powiem”trudno¶ci t³umaczenia” potrzebny nam Ãà ðìà ëüÃèé polsko-rosyjski t³umacz i jestem pewny 90% wszystkich pytañ my pokojowy i prosto decydowany, prosto czêsto by³o wszystkim bardzo ciê¿ko zrozumieæ jeden jednego. Ehe razy daruj za k³ótnie. Ja za dobrego stosunku miêdzy kolegami. Tym wiêcej zajmujemy siê jedn± spraw±
Oj w Byczynie by³o grubo wtedy... Niestety, wiekszo¶æ osób, które sobie radz± na buhurtach, je¼dzi³y na manewry, trenuj± nie wziê³y udzia³u w buhurcie na Grunwaldzie. Kontuzje, brak sprzêtu oraz wiele innych. Do buhurtu wyszli ludzie niedo¶wiadczeni, nieobici, niezgrani, którzy chcieli i¶æ na buhurt bo to modne. No ale trudno... nasza wina. Wyleczymy siê, dozbroimy i mo¿e za rok siê uda. A to by³a dobra nauczka, dla tych co czuli siê pewnie bo trenowali kilka razy przez 2 lata.
Ciastoñ nie prawda- wszyscy którzy walczyli w melle byli na manwerach niektórzy nawet na wszystkich!
Przegralismy i tyle
fakt zabrak³o z paroma wyjatkami np. Hubert - najlepszych ale to nie zmienia nic - mówi±c krótko Canabis Dei, Von Reihl w Polsce nie ma wiêkszej konkurencji a ¿e nas ma³o to na wiekszo¶ci turniejów i tak wychodzimy mieszanym sk³adem Canabis /Von reihl - Von reihl/ Canabis
na plus w tym roku napewno bojowo Jelenie DNO i Routiersi I (eliminacje)
co roku mo¿e kto¶ wyskoczyæ nowy dobry i zadziorny w tym roku i sprzetowo i bojowo b³ysne³o 2-3 osoby z ró¿nych ekip
PS. Anaton - my te¿ pszepraszamy za niedoci±gniêcia - postaramy siê za³atwiæ t³umacza io przet³umaczyæ regulamin na rosyjski wklejaj±c go na forum bern
wszystko cacy, teraz siê poprzepraszamy a za rok bêdzie to samo
Hehe Gabry¶, racja. Je¶li nie bêdziemy dr±¿yæ tematu to sytuacja powtórzy siê za rok...
Co do moich pytañ o pomoc odwodów w 1 starciu ju¿ wszystko wiem. Znalaz³em w koñcu filmik, który w sumie wyt³umaczy³ wiele.
http://www.youtube.com/watch?v=iBIDPV0ZP8Q...feature=relatedWidaæ na nim, ¿e drugie uderzenie zatrzyma³o siê praktycznie na 2 przeciwnikach i w miarê szybko zostali rozbici
Jelonki zwracam honor. Na innym filmiku widaæ ¿e dotarli¶cie do nas i walczyli¶cie razem z nami, co niestety niewiele zmieni³o
Z tego co widzia³em w 2 starciu (nie bra³em w nim udzia³u) bardzo fajnie wyszed³ atak 1 grupy na prawe skrzyd³o przeciwnika. Trochê ich to rozbi³o. W 3 starciu niestety uda³o im siê schowaæ totalnie za plecami pierwszych linii.
I mo¿e rzeczywi¶cie tak jak mówi Hubert, na nastêpne lata powinni¶my przeæwiczyæ kilka ró¿nych taktyk. Tak ¿eby w 1 starciu powiedzmy spróbowaæ ataku, w drugim te¿ zaatakowaæ ale z innej strony, a w trzecim siê broniæ. Taki tylko pomys³, popieram Huberta w tej kwestii, powtarzanie tej samej strategii pozwala przeciwnikowi na bardzo ³atwe dostosowanie siê.
CYTAT
Ciaston :Do buhurtu wyszli ludzie niedo¶wiadczeni, nieobici, niezgrani, którzy chcieli i¶æ na buhurt bo to modne.
Stary... no ja Cie prosze... Sam widziales, ze do walki wyszli (poza nielicznymi nieznanymi mi wyjatkami ) ludzie, ktorzy nie raz juz brali udzial w buhurtach. A i weteranow spod Termopil w Byczynie nie brakowalo ( caly nasz sklad + Hubert ). Ze o WKPL albo Lazarzach nie wspomne..
Pierwsze starcie , ktore JanekBre tu zapodal jest miazdzace :D Ktos tam dostal po strzale i pach na klepisko ;D Hehe ;D Nie moze tak byc, to cholery ;] Kto to widzial , zeby dostac lampe ( i to niezbyt mocne jak widze) i padac w piasek :] Nie mozna tak, sila woli mozna sie utrzymac w pozycji stojacej dluzej niz 15 sekund kurde mole, a tu goscie w pelni sil padaja, jak muchy :]
filmik jeszcze jedn± fajn± rzecz pokazuje - ruscy ruszali siê mo¿e ze 2 razy szybciej. trzeba æwiczyæ nie tylko zgranie w grupie ale te¿ indywidualnie, trzeba siê szybciej orientowaæ w terenie, szybciej reagowaæ i bardziej zdecydowanie walczyæ. bez konkretnych postêpów w treningu za rok bêdzie to samo.
CYTAT(Gabry¶ H. @ 09:24 24.07.2009)
wszystko cacy, teraz siê poprzepraszamy a za rok bêdzie to samo
Gabry¶ funkcja organizatora buhurtu do wziêcia - GOTOWY na to ????
Urz±dzisz du¿y Buhurt - sprawdzisz wszystko i bêdzie cacy
Nominacja zaraz do dania
PLUSY
S£AWA KOBIETY PIENI¡DZE
Minusów nie ma
Bierzesz
nie dziêkujê, jako¶ mnie to nie krêci, a twoje argumenty te¿ jako¶ nie przekonuj± ;-P
Ada¶ku nie chodzi³o mi o organizacjê ale o lataj±cego po polu Antona. nie gniewajmy siê na siebie i wszystko luz, ale jak dla mnie to w przysz³ym roku Anton na pole powinien wyj¶c tylko i wy³±cznie jako walcz±cy i tyle. po bratersku se powalczymy i nie bêdzie kwasów z ¿adnej strony
CYTAT(Patryk Opolski @ 11:08 20.07.2009)
To skoro juz Grze¶ ³adnie tu podsumowa³, to od siebie dodam tylko trzy zdania.
Primo - to, ¿e musieli¶my czekaæ na przeciwnika tyle czasu jest ¿enad±.
Secundo - niektorzy go¶cie z Justycji to chyba z Melee zbyt wiele wspolnego nie mieli... po co ktos taki w polu ? ;/
Tercio - ale nam wlali skurczybyki, nie? :D :D :D
Pozdrawiam, Patryk :D
Patryku,
witaj
Primo , zanim zaczniesz wydawaæ os±dy, kto ma z kim co wspólnego najpierw zasiêgnij informacji na temat. ( chodzi o justycjê - bêdê broni³ tej formacji tak samo jak wy bronicie buhurtu
)
Secundo, Ludzie z justycji byli POZA szrankami i pilnowali turystów
Tercio, Ludzie w szrankach w wapenrokach justycji to "sêdziowie pokoju", którym dla ich w³asnego bezpieczeñstwa wapenrocki po¿yczy³em i z justycj± nic wspólnego nie mieli. A co do sêdziów pokoju, my¶lê, ¿e który¶ z ch³opaków organizatorów bêdzie s³u¿y³ informacj± na ten temat.
Moi Ludzie " Justycja" s± w pobli¿u i wchodz± na pole jak ju¿ wszyscy le¿ycie. Wchodzimy po to ¿eby mieæ pewno¶æ, ¿e naprawdê ka¿dy wstanie o swoich si³ach. Bo wszyscy dobrze wiemy, ¿e ró¿ne rzeczy siê zdarzaj± - nawet najlepszym.
Grzegorz poprosi³ mnie o pomoc i t± pomoc dosta³. Je¿eli zdaniem Buhurtowców, Justycja nie jest potrzebna ¿eby opanowaæ turystów i dzia³aæ w razie zagro¿enia, ok - mówisz i ju¿ nas nie ma, mimo wszystko mamy co robiæ w swoich obozach i nie musimy siê nara¿aæ na nieprzyjemne komentarze zw³aszcza turystów gdy t³umaczymy ¿e barierki nie s± z betonu, wy wa¿cie trochê wiêcej ni¿ 5 kilo , i w dupie mam to czy kto¶ mu po³amie nogi przewracaj±c sie na niego czy nie. A karetka jest tylko jedna i jest do WASZEJ dyspozycji a nie turysty, który nie ma wyobra¼ni.
Koñcz±c - POZA TYM SUPER - WIDAÆ ¯E SIÊ PRZYGOTOWYWALI¦CIE I TO JEST WA¯NE. WYCI¡GN¡Æ WNIOSKI I W PRZYSZ£YM ROKU PRÓBOWAÆ JESZCZE RAZ - DO SKUTKU !!!!
Pozdrawiam wszystkich
K
CYTAT
Secundo, Ludzie z justycji byli POZA szrankami i pilnowali turystów
Tercio, Ludzie w szrankach w wapenrokach justycji to "sêdziowie pokoju", którym dla ich w³asnego bezpieczeñstwa wapenrocki po¿yczy³em i z justycj± nic wspólnego nie mieli. A co do sêdziów pokoju, my¶lê, ¿e który¶ z ch³opaków organizatorów bêdzie s³u¿y³ informacj± na ten temat.
Moi Ludzie " Justycja" s± w pobli¿u i wchodz± na pole jak ju¿ wszyscy le¿ycie. Wchodzimy po to ¿eby mieæ pewno¶æ, ¿e naprawdê ka¿dy wstanie o swoich si³ach. Bo wszyscy dobrze wiemy, ¿e ró¿ne rzeczy siê zdarzaj± - nawet najlepszym.
Bez napinania
Chodzi mi o to, ze panowie, a nawet jacys chlopcy, wlaza w pole ze swoimi kijami, dragami, czy czyms tam, wala nas po glowach, zaslaniaja widok, a tak nota bene czesto gesto nic nie wnosza - ani pomocy ani pokoju
Nie kwestionuje, ze sa potrzebni, ale bez przesady , po co na 40walczacych 20 gosci w jakach justycji?
Uslyszalem nawet taki tekst, gdy w polu zapytalem "Na co tu was tyle?", "Dawali jaki to bralismy, lepiej bedzie widac" ;/ Tego stary "checia bycia sedzia pokoju" nie nazwiesz chyba, prawda?
Pozdrawiam
Patryk
Wnioski jakie mi siê nasunê³y:
- primo organizacja. Za rok zróbmy po prostu wiêksz± dru¿ynówkê - 21 na 21 (to norma Rosyjska). Powodów jest kilka. Po pierwsze nie ma co liczyæ na to ¿e wschodniej strony bêdzie wiêcej ni¿ 21 os. Po prostu tyle ich realnie mo¿e przyjechaæ na tak± sobie bojowo, weso³± imprezkê na drogim zachodzie. My do nich nawet tych 20 za w³asn± kasê uzbieraæ nie mo¿emy.
Poza tym, po tym co widzia³em rezygnuje z prowadzenia manewrów ogólnopolskich. To nic nie daje
. Na przysz³y rok we¼miemy 6 Litwinów + 15 najlepszych z ca³ej Polski i postaramy siê z nimi przetrenowaæ. O tym kto siê znajdzie w takiej dru¿ynie zdecyduje jako¶æ zawodnika i zaanga¿owanie w treningi. Je¿eli kto¶ chce z³o¿yæ inn± 21 to proszê bardzo, chêtnie pobijemy siê w sk³adzie 3 albo i 4 dru¿yn. Ja na pewno nie mam ju¿ si³y dyskutowaæ z 60 miernych zawodników którzy nie rozumiej± ¿e w 60 na 19 to s³abo i ¿aden honor.
Natomiast argument ¿e "Ja jeszcze nie walczy³em i te¿ bym chcia³ siê pobawiæ, a ty jeste¶ taki i owaki bo faworyzujesz swoich i kto Ci da³ prawo decydowaæ" rozwali³ mnie do reszty. Wiêc nie chcemy z nimi wygraæ tylko "pobawiæ" siê i jak zwykle dostaæ wpier... po 3s. Szkoda ¿e mi tego nie powiedzieli¶cie, ola³ bym te wszystkie manewry - zrobi³o by siê 8 staræ ka¿de po 3-5sekund i ka¿dy by koncertowo zebra³ od Rosjan halabard± w ³eb. Ile by by³o potem napinania na freha, ile chwalenia, jaki to ze mnie jest dzielny buhurtowiec
- secundo, taktyka. To co zastosowa³em by³o w istocie czêstym manewrem na naszych buhurtach. Polega³o na uderzeni trzema falami, gdzie pierwsza rozbija szyk, druga rozdziela na mniejsze grupy a trzecia zdejmuje z pleców i wykañcza rozcz³onkowane jednostki. Wiele razy siê to sprawdza³o, ale niestety wymaga, jak to Patryk napisa³ czego¶ wiêcej ni¿ tylko bojowego kraula. Tu trzeba my¶leæ!!
A tu tym czasem mamy powtórkê z lat 90tych
.
8 osób naciera - dwie siê przebijaj± i pchaj± pod same barierki, 3 zostaje z ty³u i rozbiegaj± jak dzieci - ka¿da za innym wrogiem, a 3 potyka siê o jakie¶ zw³oki! No i z czym do ludzi? Gdzie wzajemna pomoc? Gdzie wspó³praca w realizowaniu zadañ taktycznych?
Trzeci rzut z³o¿ony z Jeleni, Cannabisów i Litwy zdecydowanie najlepszy - niestety walczy³ przewa¿nie sam- i to po jakich¶ 15 sekundach
Mówi±c wprost i okrutnie, je¿eli chcieli¶my wygraæ, to powinienem wzi±æ do tej walki TYLKO Litwê, Jeleni, Cannabis Dei, Von Reihl (zreszt± tylko niektórych). To by³y ekipy które mog³y co¶ zdzia³aæ i szczerze mówi±c na te stawia³ bym w przysz³ym roku - reszta...brak s³ów
Gyros ma racjê z tym ¿e nie wyci±gnêli¶my ich na ¶rodek pola - to mój b³±d, po prostu nie pomy¶la³em o tym
Hubert - te¿ masz racjê z tym ¿e trzeba by³o zmieniæ taktykê, tylko spróbuj co¶ zmieniæ k³óc±c siê z 40 osobami naraz w ci±gu 5 minut przerwy?
Tam trzeba by³o w ostatniej chwili ³ataæ star± taktykê bo co chwila jacy¶ posadzeni ludzie w³azili mi na pole, a ja musia³em zostawiæ tylko 19 walcz±cych.
Jak sie to czyta, to krew zalewa... Jak sie slyszy, ze jacys goscie kloca sie tuz przed walka, albo w przerwie z dowodcami, ze kazdy ma inny pomysl na 'zabijanie ruskich' to autentycznie - noz sie w kieszeni otwiera ;/ Polskie sejmowanie w p izdu;/ Takich dyskutantow, medrcow sztuk walk, domoroslych strategow wysylalbym na sasiednie pole i tam niech sobie sejmuja ;/ Jezeli jest z gory podjety plan, w jaki sposob rozbijac grupe przeciwna - to my to mamy realizowac w praktyce, a nie dyskutowac. Czy to tak trudno zrozumiec? ;/ To taki apel do tych wielkich bohurtowcow-dyskutantow i obrazalskich, ktorym nie pozwolono sie bic ;/
No i faktycznie - jedyny blad popelnilismy taki, ze nie zareagowalismy odpowiednio na sytuacje w polu. Mozna bylo zmienic sposob walki po pierwszym starciu, kiedy nasi splyneli po tarczach Rosjan.
Kazdy jednak madry po szkodzie
Pozdrawiam
Czêsta zmiana taktyki dobrze wp³ywa na wynik, problem w tym i¿ taktyka wymaga treningu.
Taktyka powinna byæ dostosowana do ludzi którymi siê dysponuje.
Taktyka obrana w tych walkach nie by³a z³a, gorzej by³o z realizacj±.
Moim pomys³em jest:
- Je¶li grupa nie zdo³a³a wykonaæ zadania powinna siê wycofaæ z walki i uderzyæ ponownie lub je¶li g³ówny dowodz±cy wyznaczy im inne zadanie przej¶æ do jego realizacji.
- nikt nikomu nie ka¿y uderzaæ na barykady i "umieraæ"
- Ka¿da walka ma swoja hierarchiê G³ówny dowodz±cy, dowodz±cy grup± ludzi.
- G³ówny dowodz±cy przedstawia swoj± strategiê i trzeba j± realizowaæ.
- dowodz±cy grup± prowadzi swoja grupê by wykona³a powierzone im zadanie jak najlepiej
- ¿o³nierze bior±cy udzia³ w grupie powinni realizowaæ zadanie grupy a nie indywidualnie ws³awiaæ siê walk± 1 na 20.
- je¶li widzisz ze jeste¶ sam, do³±cz do najbli¿szej grupy
- czêsta ocena pola walki czy w skrócie patrzcie co siê dzieje
Powiem jeszcze raz plan dobry ale wykonanie do czosnka o kulistych kszta³tach.
Po to s± walki w ci±gu roku by przetestowaæ niektóre rozwi±zania taktyczne grupy nawet jakby w bohurcie w "Koziej Wólce" mia³ siê ten eksperyment zakoñczyæ pora¿k± to na grunwald wiemy ju¿ ¿e nasza grupa do takich zagrañ siê nie nadaje i szykujemy co¶ innego ;]
a nastêpnym razem, po pi±tkach, P³azik wybierzesz sobie swój dream-team
bêdziesz widzia³ kto jest w jakiej formie..
No i dobrze by by³o ¿eby nas tak nie wymêczy³a ta inscenizacja
Mo¿e pójdziemy wszyscy do oddzia³ów lekkozbrojnych na inscenizacji? w he³mie rêkawicach i przeszywkach?
A mo¿e by tak P³azikowi podarowaæ dobre zgrane oddzia³y, a nie kazaæ mu wybieraæ tak by by³o pro¶ciej i zapewne przyniesie dobry efekt. Na bohurcie nie potrzeba s³aw tylko zgrane grupy które ustoj± d³ugo i bêd± w stanie wykonywaæ skomplikowane manewry, pod wzglêdem dyscypliny i szybko¶ci dzia³ania bêd± du¿o bardziej efektywne ni¿ pojedyñczy herkules.
Pomys³em na to jest to co by³o wielokrotnie wa³kowane juz wcze¶niej. Idea hufców jest OK tylko pojawiajcie sie na manewrach i róbcie to z sercem.
kolejna sprawa to jakies scierki narzucone na grzbiet tak by ludzie z hufca ³atwiej was rozpoznawali ze wy od nich, po prostu trzeba skoñczyæ z indywidualno¶ci±.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.