Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Katzbalger
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie - ogólnie > Uzbrojenie zaczepne - ogólnie
Jakub z Bielska
Witam

Mam los problemos z wy¿ej wymienionym ustrojstwem, co siê zowie katzbalger.

A mianowicie :
Id±c za ¯ygulskim : "popularny u schy³ku XV wieku rapier (!), (z niem.) katzbalger krótki, z charakterystycznym esowatym jelcem" i przytacza rycinkê katzbalgera o bardzo krótkiej rêkojê¶ci.

Sêk w tym, ¿e wszystkie egzemplarze, które uda³o mi siê ogl±dn±æ (np. Med. Mil. Costume :P) to jest co¶ o rêkoje¶ci dwurêcznej i krótkiej g³owni.
Np. takie dziwy:
- http://www.armor.com/2000/catalog/item914.html- choæ nie wiem jak to siê ma do orgina³u ;)

I jak mam siê na to zapatrywaæ?
Mo¿e to jakis rozjazd z okresem wystêpowania?
Szukam kogo¶ m±drego kto by mnie o¶wieci³ co do faktycznego datowania, kszta³tu, ble ble, bla bla itd. takiego ustrojstwa.
U¶ci¶laj±c - szukam dobrych informacji do zreenactowania takiego cuda smile.gif

Pozdrawiam!
Kuba
Mateusz
Dobra - katzbalger to jest taka mala, jednoreczna, wredna maszynka do walki w tlumie, ma swoja charakterystyczna pochwe z podkowkowatym okuciem, zwykle boczne nozyki i szydla. Glownia ok 65-75cm jest dosc szeroka, czasem o sztychu zaoblonym, czasem konczysta. Jelec jest esowaty, okolo lat 50 XVI wieku tworzy stopniowo zamkniety kosz i w zasadzie przeksztalca sie potem w palasz. Glowice "katzow" sa z reguly bocznie splaszczone, wachlarzowate. Wedel landsknechtowskiej mody nosi sie je prawie poziomo pochwa jest oplecioona rzemieniami i troczona do tekstylnego lub skorzanego pasa. Mozna tym dosyc smialo ciac, czasem pchac, bic glowica i kastetowatym jelcem (au! szczerba.gif) testowalismy na koninskich katzach smile.gif Papa Zygulski nie k³amie tutaj...

To co pokazales to jest zwykly "poltorak" czy jak kto woli anderhalbhander (tysiac odmian nazwy) w esowatej oprawie (charakterystycznej rzeczywiscie dla katzow) ale popularnej na przelomie XV i XVI wieku w calym Cesarstwie i okolicach (rowniez forma glowicy jest XVI wieczna).Oprawiano tak nawet wielgachne bidenhandery wiec sie nie sugeruj. Wystepuja oba cudenka (katz i inne mieczyki z esowata oprawa) rownolegle, z tym ze katz zanika dopiero okolo lat 60 XVI wieku stopniowo ustepujac dluzszym cut-and-thrust swords (dla uproszczenia nazwe je palaszami).

To tyle icon_cool.gif
Jakub z Bielska
Dziêki wielkie za rozwianie mych w±tpliwo¶ci.

Ale ja mam jeszcze jedno pytanko.
To jak jest w koncu z datowaniem koteczka?
¯ygulski twierdzi, ¿e to koñcówka XV, czyli jak mniemam, ostatnie 10 lat, a Med. Mil. Cost. potwierdza smile.gif
W jakiej formie katz by³ u¿ywany w tym okresie?
Czy by³a to forma hand-and-half czy ta szczwana jedyneczka, a mo¿e obie? shocked.gif

Pozdrawiam
Jakub
Mateusz
katz ma jedna forme raczej - i to jest ta krotka. Ten poltoraczek to po prostu poltoraczek i tyle. co do datowania to przyjmij ze dlugi jest to koniec XV (lata 90) , a krotki to juz wojny chlopskie i raczej 1510+. Oczywiscie jak kogos to podnieca to niech znajdzie najwczesniejsze przedstawienia landsknechtow z katzami i ustali ich dokladny debiut... smile.gif
Jakub z Bielska
No to ja czekam na perwera z wy¿szym zasobem rycin ni¿ ja, bo mi siê nie uda³o tego ustaliæ... bigsmile2.gif

Pozdrawiam!
Kuba
Nikodem
Wybaczcie odkopywanie postów, ale nie chce zak³adaæ nowego tematu o tej samej tematyce w zasadzie.

Jako ¿e katzbalger to najwcze¶niej lata '90 XV wieku, to czy istnia³o jakie¶ narzêdzie wcze¶niejsze od niego, które nazwaæ mo¿na proto-katzbalgerem? Od czego to "wyewoluowa³o"?
Borg
tzw miecze weneckie, typ XXI wg G³oska.
S± to raczej spore miecze, ze s³abo wyodrêbnionym sztychem, z ró¿n± ilo¶ci± zbroczy (raczej wiêcej ni¿ 1, ale to nie regu³a), esowatym jelcem i najczê¶ciej sze¶cienn± g³owic±.
Znane od II po³ XV wieku, popularne we W³oszech, na Wêgrzech (renesans Korybuta) i w Polsce.
Ale to raczej du¿e miecze, takie katzbalgery x2
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.