Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Jakie drewno na ³uk jest najlepsze?
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > £ucznictwo
Bartek97
Tak jak w temacie.
robin_
na ³uk najlepszy jest cis
Bartek97
A co¶ innego? Klon nie móg³ by byc?
Turin
heh, o jejku naprawdê brak s³ów...

http://www.arcus-lucznictwo.pl/ - po¶wiêæ kilka minut a wszystkiego siê dowiesz

Pozdrawiam. smile.gif
Chaos666
CYTAT(Turin @ 20:32 06.04.2009) *
heh, o jejku naprawdê brak s³ów...

http://www.arcus-lucznictwo.pl/ - po¶wiêæ kilka minut a wszystkiego siê dowiesz

Witam!

Dok³adnie, tak jak Turin napisa³. Zreszt± tutaj na Freha nie brakuje dywagacji na ten temat. My¶lê ¿e powinno siê zrobiæ ograniczenie na Freha dla nowych u¿ytkowników co do zak³adania tematów. Bynajmniej do parunastu postów.
Niech to kto¶ posprz±ta smile.gif

Pozdro
Chaos
Wiedz±cy i niewiedz±cy
Witam!
Tak... ja bym siê w sumie zgodzi³, tylko dodam, ¿e sam robi³em ³uki jesionowe. Do Cisu zwyczajnie nie mam dostêpu (a i tak jest pod ochron±), a w pozyskiwanie z upraw (?) siê bawiæ nie chcia³em. Jesion jest elastyczny, ale te¿ twardy, wiêc nie tak ³atwo siê go struga jak powiedzmy wierzbê smile.gif
No a ³uków ju¿ kilka zrobi³em i je¿eli kto¶ ma zamiar wystrugaæ swój pierwszy - niech mi wierzy: kilka jeszcze bêdzie musia³ sam wykonaæ, zanim siê tego nauczy. I instrukcje od bardziej do¶wiadczonych siê z pewno¶ci± przydadz±, ale to nie zmienia faktu, ¿e i tak kilka sztuk Ciê conajmniej czeka... Szkoda tylko, ¿e sam kiedy zaczyna³em tego wszystkiego siê uczyæ, nie mia³em dostêpu do internetu, gdzie dzi¶ wszystkiego niemal "od rêki" mo¿na sie dowiedzieæ.
Pozdrawiam.
Peregrinus
W naszym kraju cisa siê nie uprawia. Mo¿na ¶ci±gaæ z zagranicy.

Pozdrawiam. Mamut.
GBartek
Peregrinus, mylisz siê, W Polskich lasach Cis ro¶nie i stale prowadzi siê sadzenie nowych drzewek.
Najwiêksze skupisko Cisów w Polsce wynosi ok 20tysiêcy sztuk.
Chaos666
Witam!

Masz racjê GBartku, jednak sadzenie to zupe³nie co innego ni¿ wycinanie. Co Ci po Cisie jak go ¶ci±æ nie mo¿na? Nawet na swoim podwórku jak zasadzisz, to go legalnie nie wytniesz. Z tego co wiem, to w Polsce jedynie z wiatro³omów Cis mo¿na dostaæ. A i tak trzeba mieæ niez³e plecy ¿eby go zdobyæ.

Pozdro
Chaos

Wiedz±cy i niewiedz±cy
Mo¿e to usprawiedliwia wysokie ceny ³uków cisowych w Polsce...
robin_
wysokie ceny ³uków cisowych w Polsce ?? Zajrzyj sobie na stronê richarda heada albo bickerstaffe - tam ceny ³uków cisowych zaczynaj± siê od 4 tys z³. To co jest w Polsce to siê nazywa promocja dla rodaków devil.gif
Wiedz±cy i niewiedz±cy
W porównaniu z innym drewnem jest widoczna ró¿nica...
robin_
no widoczna ... cis jest bia³o pomarañczowy smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.