Witam
Od jakiegos czasu szukam materialow na temat starego ciesielstwa.
Piszac starego mam na mysli wykozystujacego zaciosy ciesielskie i kolkowanie drewnianymi kolkami.
Byl bym wdzieczny za kazdy link, material w wersli elektronicznej, czy tytul z podaniem autora. Nawet za zdjecia drewnianych budowli, na ktorych widac technike wykonania.
Zaznaczam, ze nie chodzi mi o stolarstwo (bo o tym mozna znalezc dosc sporo materialow) tylko o ciesielstwo konstrukcyjne.
Pozdrawiam
Jan Tajchman "Zasady odwzorowania konstrukcji dachowych w dokumentacjach konserwatorskich", Jan Tajchman "Propozycja systematyki i uporz±dkowania terminologii ciesielskich konstrukcji dachowych wystepuj±cych na terenie Polski od XIV do XXw.", Romana Barnycz-Gupieniec "Studia nad drewnianym budownictwem w ¶redniowiecznej Polsce na tle porównawczym".
W tej chwili dysponujê takim materia³em, jesli mia³oby to co¶ pomóc. jest trochê o ko³kowaniu i sposobach ³aczeñ konstrukcji drewnianych, zw³aszcza w wiê¼bach jak i równiez samych konstrukcjach, drewnie, terminologii i dawnym budownictwie. Mogê jakie¶ rozdzia³y przeskanowaæ, tylko musia³abym wiedzieæ, o czym dok³adnie.
pozdrawiam
Polecam tez wyprawe do skansenu, na wlasne oczy zobaczysz tam techniki jakimi budowano domy i budynki gospodarcze.
Od¶wie¿am stary temat, ale uda³o mi siê parê publikacji profesora Tajchmana stworzyæ w wersji elektronicznej i umie¶ciæ na chomiku. Wiem, ¿e paru osobom ju¿ siê przyda³o, mo¿e kto¶ jeszcze skorzysta
http://chomikuj.pl/gridd1