Ave!
Ju¿ ¶pieszê z wyja¶nieniami! Moje zdanie na temat tych nibykieszeni wyrobi³em sobie na podstawie za³±czonej tablicy z opisem, pochodz±cej z "Tracht, Wehr un Waffen".
T³umaczenie opisu:
Francuska moda damska, drugiej po³owy XIV wieku. Odzie¿ - Oberrockr
(znaczy mniej-wiêcej tyle co suknia Damy (Ober - Dama) przyp. mój) - jest skrojona z jednego kawa³ka
(domy¶lam siê, ¿e chodzi tu raczej o jeden kawa³ek ideowo pod k±tem konstrukcji, a nie rzeczywisty. przyp. mój). Interesuj±ce s± szczeliny (rozporki) na rêce, z przodu poni¿ej talii, oraz we wcze¶niejszych wesjach bardzo d³ugie koñce rêkawów - mankiety zaczynaj±ce sie powy¿ej ³okcia.
(dalej nastêpuj± s³owa dla mnie absolutnie magiczne - domy¶lam sie, ¿e autorzy t³umacz± pó¼niejsze zwê¿anie siê rêkawa i stosowanie tippetów - ?Hermelinzipfel?; przyp. mój). (1) Kobiecy strój z XIV w. (Violett le Duc IV., S. 88.); (2) Strój z roku 1352 (Violett le Duc III., S. 275,276). (2a) Wykrój powy¿szego stroju. (3) Strój z 1370 r. (Violett le Duc III).
Na tej podtawie s±dzê, ¿e "szczeliny (rozporki) na rêce" nie s± kieszeniami.
Jak widaæ w tym wypadku ¼ród³em pierwotnym jest encyklopedia Viollet'a le Duc'a. Znam co prawda kilka osób, które nie wyra¿aj± siê o niej przychylnie ale wed³ug mnie nie mo¿e dykwalifikowaæ czy nawet podwa¿aæ wiarygodno¶ci opracowania, zdanie kilku (nawet ultra¶nych) rekreacjonistów. Mia³em j± w rêku i do tej pory jestem zachwycony. Wszystko co w niej znalaz³em (zd±¿y³em w 45 mniut przej¿eæ najwy¿ej z 10%) by³o rzetelnie udokumentowane i przepiêknie przedstawione.
Jako ciekawostkê dodajê te¿ obrazek przedstawiaj±cy mê¿czyznê w stroju z podobnym wynalazkiem (równie¿ nazwanym szczelina (rozporek)). Ten pochodzi równie¿ z "Tracht...", ze strony 100. Jako ¼ród³o figuruje "der Bibel Kg. Wenzels IV".
Pozdrawiam!
Szymon de Conti Sarré