Krótko i w punktach;
1. Wyprawa zbiera siê w pi±tek, w stadninie w Ma³ob±dzu. Pierwszy dzieñ po¶wiêcamy na przegl±dniecie ekwipunku i ewentualne korekty, omówienie marszruty. ¦pimy w w±wozach, uczestnikom pierwszej ju¿ znanych, ale bez koni. Ja po ¶wiêtach zaczynam powoli prace na budowa sta³ego obozowiska- chce odtworzyæ w skali mikro sta³± siedzibê ludów pó³ koczowniczych. Tutaj wraca tez pomys³ jurty/jurt. Postaram siê wkleiæ link do materia³ów wykopaliskowych z terenów kaganatu Chazarskiego, dotycz±cych tego typu osad. Mam nadzieje, ze uda siê obozowaæ ju¿ we wstêpnie zagospodarowanym miejscu.
2. W sobotê chcia³abym aby¶my dotarli do doliny rzeki Szto³y, rozbili obóz i dokonali rekonesansu.
3. Nie mamy na razie sprecyzowanego okre¶lenia dzia³añ wspólnych. Po pierwsze impreza odbywaj±ca bêdzie na pewno tworzy³a drobne t³o do dzia³añ naszych. Wszeb±d da³ pewne pomys³y- my¶lê, ¿e uszczegó³owimy je pó¼niej.
4. Wyprawa ma kontekst militarny, aczkolwiek w±tpiê aby¶my d±¿yli do zaistnienia w sposób szczególny samej grze militarnej. Problem pierwszy i najwa¿niejszy to konie. Nie dysponujemy, na razie, koñmi przystosowanymi do znoszenia zgie³ku czy atakowania ludzi, a tak¿e uwa¿amy, ¿e jest to niebezpieczne. Jednak¿e to, ¿e mo¿emy poczuæ realne istnienie wroga w okre¶lonym oddaleniu dodaje pewnego smaku i autentyczno¶ci. My¶lê, ¿e nawet bez walki daje to charakteru wyprawie.
5. odleg³o¶ci s± niewielkie dla konnych, ale w sam raz dla pieszych- teren nie jest trudny, aczkolwiek nie nazwa³abym go wyj±tkowo ³atwym.
Ekwipunek w przypadku konnych;
1. Dwie derki, derki-¶piwory lub dwa koce. Mog± byæ zszyte warstwowo. Prosze jednak uwzglêdniæ, ¿e du¿a ilo¶æ ograniczy mo¿liwo¶ci logistyczne. Zak³adam, ¿e ncoe majowe nie s± pora¿aj±co ch³odne.
2. Sakwy na konia- skórzane lub materia³owe. Nie musz± byæ- czê¶æ koni ma ju¿ takie sakwy.
3. Broñ- nie precyzujemy jak±, ale wykluczamy drzewcówki u jezdnych. Rozmawia³am o tym z Wszeb±dem kilkukrotnie i na tym etapie jestem przeciwko ze wzglêdów bezpieczeñstwa. Broñ oczywi¶cie mo¿e byæ ostra. Oczywi¶cie mogê je ironicznie stêpiæ na ¿yczenie- nie istnieje tu techniczny problem [ ¿arcik]. Oczywi¶cie mo¿e byæ te¿ nie ostra. Prosimy aby mie¶ci³a siê z grubsza w ramach IX-X w.
5. Siod³a- je¿eli kto¶ chce w³asne- proszê o wcze¶niejsze info jakie to siod³o, jaka d³ugo¶æ poprêgu etc.
6. Buk³ak.
7. Worek na owies- obowi±zkowy ka¿dy musi mieæ trzylitrowy worek na owies.
Je¶li chodzi o pieszych- dopuszczamy drzewcówki, ale prosimy o skórzane zabezpieczenia na groty. Ekwipunek jak u konnych z wy³±czeniem rzeczy typowych dla je¼d¼ców.
Z mojej strony, z strony przewodnika to wszystko.
Pozdrawiam
ps.
CYTAT
decyzjê o kasowaniu lub nie, pozostawiam sobie - pozdrowienia mod.Vslv
Skierowa³am tylko uni¿ona pro¶bê. Nie ¶mia³am nic wiêcej.