III MARSZ na Grunwald – Ostatnia wieczerza (narada)
Bratian 27 czerwca 2009
Impreza datowana na lata 1350-1420
(informacja dla Bractw)
Czekamy na zg³oszenia Bractw do dnia 6 maja 2009r.
Gminne Centrum Kultury w Mszanowie, ul. Podle¶na 1, 13-300 Nowe Miasto Lubawskie
www.gck-mszanowo.pl, tel./fax 0-56 47 26 330
Andrzej Andrzejewski – Brat Jan tel. 504 121375,
Andrzej-ewski@o2.plMiros³aw Le¶niewski – Komtur tel. 513 06 46 06
W dniach 26-28.06. nocleg, napoje i wy¿ywienie – gwarantowane
Przewidziane turnieje (atrakcyjne nagrody pieniê¿ne i rzeczowe dla pierwszej trójki):
-
Bojowy – nagroda g³ówna -
1500z³. na rêkê p³atne w dniu imprezy
-
£uczniczy-
Kuszniczy-
Rzut toporem 26.06. 2009 w pi±tek ju¿ mo¿na przybywaæ i siê relaksowaæ natomiast sobota jest ciê¿ka gdy¿ ju¿ od 10.00 jest turniej kuszniczy a od 12 maszerujemy z Nowego Miasta Lubawskiego do Bratiana (szczegó³owy program w za³±czeniu)
Wyj±tkowe zaproszenie kierujemy dla bractw krzy¿ackich gdy¿ wieczorna bitwa bêdzie zwyciêska!!!!
Zapraszamy bardzo serdecznie!
Zg³aszam Braci Chêdo¿ników Bosych w liczbie 2-3. Prosi³bym o zasady turnieju bojowego
CYTAT(Marcin Waszkielis @ 19:09 19.03.2009)
Zg³aszam Braci Chêdo¿ników Bosych w liczbie 2-3. Prosi³bym o zasady turnieju bojowego
Najprawdopodobniej na razie jest brak zasad
Jutro bêdê widzieæ siê z organizatorami wiêc postaram siê jak najszybciej napisaæ
__
Jakby kto¶ nie wiedzia³ gdzie jest Bratian, to proszê pisaæ,to pomogê
Mo¿na tak¿e pisaæ bezpo¶rednio do mnie
http://pl.wikipedia.org/wiki/Bratiantak, wiem,
jestem
hmmm, ciekawe
ale tu ju¿ potomka trzeba by by³o zostawiæ w cywilizacji
CYTAT
Najprawdopodobniej na razie jest brak zasad icon_wink.gif
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=18769Tak dla przyk³adu
Regulamin turnieju bojowego :
Uzbrojenie ochronne, minimalne wymagania:
G³owa - he³m z wy¶ció³k± zas³aniaj±cy twarz, w przypadku salad i kapalinów nie mo¿e byæ szczeliny pomiêdzy he³mem a podbródkiem.
Szyja - ko³nierz przeszywanicy zas³aniaj±cy szczelnie ca³± szyjê lub przeszywany kaptur.
Korpus - przeszywanica
Rêce - przeszywanica, dodatkowo p³ytowa, zbrojnikowa lub kolcza ochrona stawu barkowego, ³okci i przedramion, p³ytowe lub kolcze rêkawice
Nogi - na udach minimum pikowane nogawice lub zakrywaj±ce je d³uga przeszywanica, p³ytowa ochrona kolan, p³ytowa lub zbrojnikowa ochrona piszczeli.
Mile widziany ochraniacz krocza w postaci sportowego suspensora.
Tarcza i broñ:
Tarcza - jej d³ugo¶æ nie mo¿e przekraczaæ 80 cm, a szeroko¶æ 70 cm, ranty nie mog± byæ okute metalem. Dopuszczalne s± jedynie tarcze na bazie drewna (deski, sklejka).
Broñ - Dopuszczane s± jedynie bronie sieczne):
-jednorêczne (miecz, tasak, szabla), broñ musi byæ zatêpiona, jej waga nie mo¿e byæ ni¿sza ni¿ 1200gr.
-dwurêczne (miecz d³ugi,pó³torarêczny), broñ musi byæ zatêpiona, jej waga nie mo¿e byæ ni¿sza ni¿ 1400gr.
Walka:
- Przebiegu walki pilnuje 1 sêdzia (nie liczy punktów)
- Walki odbywaj± siê w systemie pucharowym a¿ do wy³onienie zwyciêzcy turnieju
- Ka¿da walka trwa 90 sekund
- Zawodnik ma prawo do dwóch jednominutowych przerw w czasie walki w celu poprawienia czê¶ci uzbrojenia, je¶li naprawa nie jest mo¿liwa, to zostaje on zdyskwalifikowany lub mo¿e walczyæ bez sprawnego elementu uzbrojenia pod warunkiem, ¿e nie zagra¿a to znacz±co jego zdrowiu.
- Je¶li zawodnik dozna kontuzji w wyniku czystej akcji przeciwnika, ma on 10 sekund na osi±gniecie gotowo¶ci do walki w przeciwnym przypadku przegrywa walkê (to samo dotyczy zawodnika, który sie przewróci³). Je¶li kontuzja zawodnika nast±pi w wyniku nieczystego zagrania przeciwnika, zawodnik poszkodowany ma prawo do d³u¿szego odpoczynku, jego walka mo¿e zostaæ prze³o¿ona na pó¼niej. Je¶li zawodnik dostaje kontuzji w wyniku nieczystego a przy tym celowego zagrania, poszkodowany mo¿e zadecydowaæ o zakoñczeniu walki i dyskwalifikacji i dyskwalifikacji przeciwnika. Niedozwolone zagranie oznacza równie¿ odjêcie 1-3 punktów.
- Niedozwolone s± ataki na kark, krocze i stopy przeciwnika. Ataki na d³onie sa dozwolone lecz niepunktowane.
- zabronione jest u¿ywanie kopniêæ, uderzanie rantem tarczy w g³owe przeciwnika, uderzanie piê¶ci±, g³ow±, ³okciem, g³owica miecza, próby obaleñ, sztychy.
- w przypadku klinczu sêdzie powinien przerwaæ walkê po 3 sekundach, je¿eli sytuacja sie powtarza, zawodnik d±¿±cy do klinczu powinien zostaæ ukarany odjêciem punktu. Ciosy zadawane podczas klinczy nie s± liczone.
Punktowanie:
-Liczone s± jedynie silnie ciosy zadawane krawêdzi± tn±c± broni. Polem trafienia jest ca³e cia³o przeciwnika, z wy³±czeniem stóp, krocza, karku i d³oni.
- Punkty liczone s± przez 3 sêdziów, wszyscy sêdziowie licz± obu zawodników i jednocze¶nie og³aszaj± swój werdykt po zakoñczeniu walki poprzez wskazanie rêk± na odpowiedniego zawodnika.
Mi sie podoba. Konkretne zasady.
Bardzo ciekawa impreza. Mam nadziejê, ¿e z roku na rok bêdzie ci±gle lepiej. By³em w zesz³ym roku i w tym te¿ bêdê
zdjêcie plakatu reklamuj±cego impreze
Krótki opis:
CYTAT
Od godz. 12.00 w Bazylice w Nowym Mie¶cie Lubawskim nast±pi odprawa Bractw z oraz wymarsz rycerstwa z Nowego Miasta do Bratiana
( trasa ok. 5 km, mo¿na ja przebyæ na wozach, konno lub pieszo )
W Bratianie o godz. 14.30 - Rycerska Msza polowa a o godz 15.00 – „Ostatnia Wieczerza” - inscenizacja ostatniej narady i uczty Wielkiego Mistrza Zakonu Krzy¿ackiego Urlika von Jungingena z dostojnikami Zakonu przed bitw± grunwaldzk±
Nastêpnie rozpoczn± siê turnieje i biesiada rycerska a wieczorem inscenizacja Pt.: Marsz na Grunwald (spektakl plenerowy bitwy ¶redniowiecznej wykonaniu artystów z teatru WENA i OKNO oraz Bractw Rycerskich)
Ponadto w czasie dwóch dni imprezy (26-27 czerwca) odbêdzie siê: III Krzy¿acki Zlot Motocyklowy Ogólnopolski Bike Maraton u Brata Jana ( kolarstwo górskie ), sp³yw kajakowy Drwêc± pod pr±d z NML do BRATIANA, zawody wêdkarskie leszczynówk± na Drwêcy (26.06.- pi±tek), koncerty zespo³ów TUHAJBEJ i HORPYNA, Zenek Blues Band, ANANAKOFANA, promocja ksi±¿ki: Kuchnia Wielkich Mistrzów, wspinaczka i zjazdy na linie, loteria krzy¿acka, stoiska i kramy rzemie¶lnicze, kuchnia ¶redniowieczna, napoje dawne i wspó³czesne.
ju¿ zosta³ tylko tydzieñ do imprezy...
Zapraszam
Ju¿ po imprezie...
ma³a relacja od organizatorów ->
gck-mszanowoA tak po krótce
Turniej bojowy zdominowany przez Braci Chêdo¿ników Bosych:
I miejsce ?Marcin Waszkielis - Kêtrzyn
II miejsce Emil Guz - Gi¿ycko
III miejsce Franciszek Stanicki - Kêtrzyn
Na razie tylko 2 filmiki z
turnieju bojowego. Na dniach postaram siê wrzuciæ wiêcej.
II miejsce zaj±³ Emil Guz. Nie mam jeszcze NIPu, a by³ potrzebny do odebrania nagrody.
CYTAT(Emil z Gi¿ycka @ 19:17 30.06.2009)
II miejsce zaj±³ Emil Guz. Nie mam jeszcze NIPu, a by³ potrzebny do odebrania nagrody.
dlatego mi co¶ nie pasowa³o
CYTAT
Nie mam jeszcze NIPu, a by³ potrzebny do odebrania nagrody.
Amator
Macie jakis filmik z fina³u?
Fajna imprezka. Turniej nie wia³ nud±. Filmiki mam i w nied³ugim czasie pojawi± siê na youtube. Jeszcze dzi¶. Wpisujcie Bratian 2009 Turniej - walka fina³owa
http://www.youtube.com/watch?v=O5hmVCpWCrshttp://www.youtube.com/watch?v=10QfvokU3DQ...feature=channelMacie tu linki do filmiku z walki fina³owej. Z czasem dodam wiêcej filmików, wiêc wpadajcie na youtuba.
Fajne, czekamy na reszte
pozdr
Impreza bardzo mi³a:) Bawili¶my siê ca³± ekipa wy¶mienicie, a i poziom bojówki te¿ siê ³adnie prezentowa³, bitwa te¿ udana nie licz±c czasu oczekiwania i brak miejsc siedz±cych dla osób w sprzêcie;)
O, kto¶ nawet z pó³torakiem wyszed³.
Ostatnie 3 filmiki podsumowuj±ce t± imprezê...
pierwszy filmik podsumowanie ca³ej imprezy,drugii filmik to inscenizacja narady,a trzeci turniej.
http://www.youtube.com/watch?v=2rddk-A3Ndghttp://www.metacafe.com/watch/3112774/mars...tnia_wieczerza/(btw. kto z was gra³ w tej inscenizacjii ?? )
http://www.metacafe.com/watch/3127810/mars...turniej_bojowy/____
ju¿ dzi¶ zapraszamy na przysz³oroczny Marsz na Grunwald który siê odbêdzie najprawdopodobniej 3 lipca
Mi³o, ze nazywam sie Robert, ale nie podoba mi sie to imie.
CYTAT(Emil z Gi¿ycka @ 13:41 24.10.2009)
Mi³o, ze nazywam sie Robert, ale nie podoba mi sie to imie.
nie moja wina ,¿e nie masz/mia³e¶ NIPu ;p
Chryste Nazareñski, to teraz w NIPie imiê koduj±?!
Czasami wystarczy pomy¶leæ...