Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Wiosna w Osadzie VI Oraczy - Bochnia
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2009
Jarek Przyby³o
Impreza XIII wieczna w Bochni, na terenie zrekonstruowanej osady przedlokacyjnej z XIII wieku.
http://osadabochnia.pl/galerie/i-piknik-ar...giczny-w-bochni
W planie miêdzy innymi, prace polowe i przyzagrodowe, obrona osady przed naje¼d¼cami. Poza tym turniej bojowy. Zapewniamy ¿arcie oraz produkty do samodzielnego uwarzenia oraz nocleg i ucztê w kopalni soli (jakie¶ 200 m pod ziemi±).
Zg³oszenia na priv albo maila.
Pozdrawiam.
yasha
smile.gif S±siedzka incjatywa ,z checi± przyjedziemy jesli nas zechc±.
Gunnila
Chêtnie odwiedzimy s±siada :D
Tomal
Najemnicy z Lublina z chêci± wpadn± i po szturmuj± albo obroni±, zale¿y kto wiêcej zap³aci bum.gif Jeszcze pytanie a propos noclegów ¶pimy w namiotach czy da³o by rade spaæ z tych uroczych chatkach??
yasha
Z tego co wiem nocleg jest w kopalni ,namioty sa dla dekoracji:D
Jarek Przyby³o
Powierdzam. Ze wzglêdów bezpieczeñstwa (po¿arowe), nocleg jest w kopalni. Na ten moment jest to chyba dla wiêkszo¶ci do¶æ du¿± atrakcj±. A w przysz³o¶ci mo¿e, mo¿e chaty uda siê w pe³ni zasiedliæ.
Oczywi¶cie najemnicy z Lublina wygl±daj±cy gro¼nie, s± mile widziani. Mo¿e jak zbierze siê co najmniej 7 równie gro¼nych rycerzy a i wie¶niacy dopisz±, to zrobimy XIII-stkow± wersjê... siedmiu wspania³ych icon_wink.gif
Marek Skubisz
Dla porz±dku podajê oficjaln± nazwê imprezy: "Bocheñska XIII - czyli XIII wiek w Bochni".
Ja zbieram zg³oszenia od rzemie¶lników i sprzedawców towarów ¶redniowiecznych. ¦mia³o!
Boguta z Bia³ej
Z chêci± bym siê stawi³. Zapowiada siê ma³a, sympatyczna impreza. Zg³oszenie i fotki wy¶lê jak tylko skrzynka pana Jarka przestanie krzyczeæ, ¿e jest przepe³niona.
jasmin
Aloha,
Poczet Ja¶mina chêtnie przyjedzie polizaæ ¶ciany w kopalni.
Jarek, gdzie s³aæ zdjêcia?
Don Tom
Je¿eli znajdzie siê miejsce, to grupa z O¶wiêcimia tak¿e z chêci± siê zjawi.
Ze zg³oszeniem te¿ czekamy do chwili wyczyszczenia skrzynki odbiorczej pana Jarka. smile.gif
Indar
W sumie robiê jak±¶ imprezê pod koniec maja w jakim¶ Kole, ale mo¿e znajdê chwilê i przejadê siê na ten koniec ¶wiata sprawdziæ jak smakuje Wasza sól.
KhaToo
A mo¿na by siê zabraæ z kramem?
jasmin
A mo¿e kto¶ ma kontakt do orga:) Bo na razie nabra³ pary (solnej) w usta i siê nie odzywa:)
S³awek zTarnowa
Z TBRu wstêpnie potwierdza siê 5 osób. Pozdrawiam!!
Jarek Przyby³o
Halo, halo tutaj tajny wys³annik so³tysa. Przepraszam za milczenie ale trudno¶ci natury obiektywnej, w tym te¿ choroba. Skrzynka odblokowana. Po weryfiakcji ilo¶ci uczestników ze zg³oszeñ i dostosowania do "pojemno¶ci" wioski podam info kogo jeszcze przyjmiemy do naszej wiochy. Jako ¿e wiosna nadesz³a szybko i intensywnie czê¶æ zasiewów ju¿ zrobiona http://portal.bochnia.pl/5380_wiosna_w_osa...y__zdjecia.html
Coronius
je¶li w bochni szpitalnicy s± mile widziani chêtnie was odwiedzê
makKac
Jareczku Kochany,
Bedziemy wszyscy dwoje, poprosimy tylko jakies info dojazdowe. I dwa slowa o tym, co zrobic z rumakiem, gdy bedziem bawic gleboko pod ziemia. Czy przyjazd juz w piatkowy wieczor jest realny?
Do rychlego...
m_q
O, i Szoci przybêd±...

Do zobaczenia.
:-)
Jarek Przyby³o
Na pocz±tek ma³a zmiana organizacyjna. Z powodów technicznych nie bêdzie mo¿liwy nocleg w kopalni. Nocujemy w okolicy Bochni w Borku w tzw. Centum Aktywnego Wypoczynku. Spanie w domkach impreza w plenerze lub pod dachem. Miejscówkê mo¿na zobaczyæ tutaj http://www.caw-borek.pl/
Po zakoñczeniu dzia³añ na osadzie, oko³o godz 18, zje¿d¿amy do kopalni na zwiedzanie, wycieczkê czy jak to nazwaæ. Trwa to oko³o 2-3 godziny. Potem wyje¿amy na powierzchniê i jedziemy autobusem do Borku. Trochê to nie historyczne ale ja nie mam na to wp³ywu. Zwiedzanie kopalni oczywi¶cie w stojach.
Teraz co do programu.
Zaczynamy w sobotê o godz 10. Zaczniemy od prezentacji przyby³ych grup itd. itd. W planie mamy przeprowadzenie prac polowych. Co prawda ju¿ tam co¶ siali tydzeiñ temu ale mamy zostawiony kawa³ ugoru, który trzeba bêdzie zaoraæ, zabronowaæ i obsiaæ (zio³em icon_wink.gif). Gwo¿dziem programu bêdzie najazd wschoniej mafii na ¶wie¿o zadomowionych osadników. Dzielimy siê na dwie grupy, czyli ludzi szeryfa-so³tysa no i dzikich ze wschodu. Bêdzie okazja do poznêcania siê nad wziêtymi do niewoli ch³opami (i babami). Jak ilo¶æ zbrojnych pozwoli to zrobimy jeszczce grupê wybawicieli z ksi±¿êcego dworu. Drug± inscenizacj± bêdzie wizyta ksiêcia w swoich dobrach. Bêdzie to doskona³a okazja do tego ¿eby przeczo³gaæ nieco so³tysa. Przy okazji ksi±¿e obejrzy sobiê mobilizacjê wiochy oraz manewry przed wyruszeniem na wojnê. Poza tym mo¿na aran¿owaæ epizody z ¿ycia osady, co komu przyjdzie do g³owy, poza oczywi¶cie paleniem chat icon_wink.gif. Na terenie osady jest miejsce na obozowisko, gdzie bêd± rozbite namioty i gdzie bêdzie mo¿na rozpaliæ ogieñ i upichciæ co nieco. Jakie¶ podstawowe produkty postaram siê zapewniæ, czyli miêsko, kaszê itp. (oczekujê na sugestie). Co do walcz±cych to bliskie spotkania III stopnia odbywaj± siê na ogólnych zasadach, czyli ciêzki z ciêzkim lekki z lekkim, chcemy siê dobrze bawiæ, poczuæ nieco adrenaliny a nie le¿eæ na chirurgii icon_wink.gif . Je¶li wola ludu bêdzie taka, to zrobimy bojówkê samojeden. W razie czego dla zwyciêzcy mieszek z dineros jest przewidziany.
Mo¿na bêdzie pomóc rzemie¶lnikom w pracy (np. pokrêciæ sznurki), pople¶æ p³oty, ochêdorzyæ obej¶cie cha³up, postrzelaæ z procy drzewcowej (jak kto ma to niech przywiezie).
Je¶li o ¿arciu, to ka¿dy dostanie bloczek na jedzenie z kateringu grilowego, wieczorem w Borku mam byc kolacja oraz dwie beki piwa.
W niedzielê równie¿ zaczynamy od godz 10 i realizujemy pomys³y w³asne oraz to co do tego czasu wykluje mi siê w g³owie. Nie spodziewam siê aby przez noc to co posiali¶my w sobotê nadawa³o siê do ¿niw ale cuda jak w ZSRR siê zdarzaj±.
A teraz lista uczestników:
Bractwo Rycerskie Ziemi Miechowskiej 5 osób
Najemna Rota Piesza z Lublina 10 osób
Sanok (Ch³opaki od Boruca icon_wink.gif) 7 osób
Woje ¶w. Stanis³awa 2 osoby
Gunilla 3 osoby
Marcin Szmel 2 osoby
Bracia Dobrzyñscy (Yasha) 6 osób
Gagatt 3 osoby
Anuszka 1 osoba
Marcin Aubrey 1 osoba
TBR 5 osób
Kaliskie Bractwo Rycerskie 28 osób
Smocza Kompania ? osób
I ChZO O¶wiêcim 8 osób

Proszê o weryfikacjê ilo¶ci osób, bo nie ukrywam ¿e parê osób chcia³bym jeszcze zaprosiæ a ¿e osada nie jest z gumy to ma ograniczona pojemno¶æ.
Obok osady jest parking zamykany i dozorowany w nocy.
Dojazd tutaj http://osadabochnia.pl/lokalizacja

To na razie tyle.
Tomal
I niestety z powodów zale¿nych i niezale¿nych Lublin siê nie pojawi, nie bêdê siê tu rozpisywa³ jakie to s± problemy, ale niestety nie pojawimy sie, za co bardzo przepraszamy, a zarazem strasznie ¿a³ujemy bo impreza na prawdê fajnie siê zapowiada³a. Jeszcze raz przepraszam w imieniu ca³ej Najemnej Roty, oraz ¿yczê wy¶mienitej zabawy.
KhaToo
My -Trzy Dêby- Pszczyna- mamy wstêpne zaproszenie dla 2 osób z kramem od Marka, ale nie dos³ali¶my ecie fotek -wyjazdy i brak dostêpu do no¶nika, na którym zosta³y. Sam Marek chyba ju¿ wyby³ organizowaæ, bo poda³ do siebie numer telefonu w celu ustalania dalszych szczegó³ów. Wysy³aæ jeszcze jakie¶ zg³oszenia, czy mo¿emy spokojnie przyjechaæ?
Jarek Przyby³o
CYTAT(KhaToo @ 09:45 11.05.2009) *
My -Trzy Dêby- Pszczyna- mamy wstêpne zaproszenie dla 2 osób z kramem od Marka, ale nie dos³ali¶my ecie fotek -wyjazdy i brak dostêpu do no¶nika, na którym zosta³y. Sam Marek chyba ju¿ wyby³ organizowaæ, bo poda³ do siebie numer telefonu w celu ustalania dalszych szczegó³ów. Wysy³aæ jeszcze jakie¶ zg³oszenia, czy mo¿emy spokojnie przyjechaæ?

O ile pamiêtam wybierali¶cie siê kiedys do Dêbna. Je¶li tak, to do Bochni mo¿ecie ¶mia³o przyje¿d¿aæ.

Szkoda, ¿e Lublin odpada bo z Lublina to fajni ludzie s±.
Yenova
TBR równie¿ siê nie pojawi w Bochni - serdecznie przepraszam ale powody s± niezale¿ne od nas icon_sad.gif
pozdrawiam
Aubrey
Przepraszam, ale równie¿ z przyczyn zawodowych nie bêdê móg³ uczestniczyæ w imprezie.
KhaToo
Co tak wiele osób siê miga? Jaka¶ konkurencyjna impreza czy co¶?

Je¶li dojedziemy po 10.00 to kierowaæ siê na miejsce imprezy czy wskazanego noclegu?

Nie mamy swojego kramo-namiotu. mMam nadziejê, ¿e bêdzie gdzie po¿yczyæ kawa³ek deski, sto³u, s³omy czy cokolwiek:)
m_q
Gawied¼ ciekawska i przeszkadzaj±ca bardzo zadowolona z imprezy.

Osada ro¶nie jak na dro¿d¿ach, Szanowne Rymcerstwo i Plebejstwo historyczne i malownicze, rzemie¶lnicy dopisali, muzykanci tako¿ (córa wytañczona) a do tego pokazy rzemios³ wszelkich, choæ bardziej ni¿ warzenie soli ujê³o mnie warzenie piwa.
icon_wink.gif

Dziêki, Jarku!
yasha
W imieniu braciszków z F.M.C.d.D dziêkujemy za dwa wspania³e dni ,przywi±zali¶my siê bardzo do ziemianki:D.Dziêkuje bardzo za pomoc Ratownika Medycznego smile.gif i pozdrawiam wszystkich z którymi dzielili¶my czas.
Jarek Przyby³o
Trochê fotek tutaj http://portal.bochnia.pl/5481_tlumy_turyst...y__zdjecia.html

Dziêkujê wszystkim przyby³ym . Mam nadziejê, ¿e bawili¶cie siê dobrze u nas we wsi. Zaczynamy negocjowaæ aby zrobiæ oblê¿enie krzywych zamków w Borku icon_wink.gif.
Gunnila
Dziêkujemy serdecznie za zaproszenie na ¶wietn± imprezê. Miejscówka fenomenalna, towarzystwo rewelacyjne, mam nadziejê, ¿e impreza na sta³e wpisze siê do kalendarza.

Pozdrawiam wszystkich wspóluczestników, podziêkowania za towarzystwo, miejsce w kuchni, kawa³ek cienia i ogóln± zabawê. Szczególne podziêkowania dla Ani, która nie odpêdza³a jeszcze kijem naszego potomka :*
kriva
I ja tak¿e podziêkujê :
- za przemi³e towarzystwo du¿ych, ¶rednich i malutkich,
- za wspania³e poczucie humoru wszystkich uczestników,
- za "wsiowy" klimacik szczerba.gif
- za wycieczkê po kopalni w strojach (Kuba II rz±dzi),
- za pomoc w kuchni (dziêki wszystkim kroj±cym, obieraj±cym, donosz±cym, gotuj±cym, sma¿±cym i roznosicielom kot³owym),
- za weso³± muzyczkê do tañca.

Special thanks to: Kowale, Czarna i pan, który zada³ pytanie: "Ale gdzie ja jestem?"

By³o ¶wietnie, nastêpnym razem te¿ chêtnie siê pojawimy, je¶li nas zechcecie smile.gif
Kanishy
Oj by³o bardzo milo !
Szczególnie podoba³y mi siê "t³umaczenie" bajek. Szkoda, ¿e nikt tego nie nagra³ bo to by³o arcydzie³o !

pozdrowionka dla wszystkich i uk³ony dla oraganizatorów.
ca³uski od moich cór dla nowej niani ;) bigsmile2.gif
makKac
Jarku, ale¿ to my dziêkujemy!
Impreza z gatunku "medievalnie, ale inaczej". Czyli bardzo fajnie.
Miejscówkê macie w tej Bochni urocz±. I ludzi z pasj±.
Pozdrówka dla wszystkich starych i nowych znajomych, /.../
Do nastêpnego.
Kiara
Sól w Bochni najbardziej s³ona, towarzystwo najmilsze, osada wspania³a.
W imieniu I Chor±gwi Ziemi O¶wiêcimskiej i swoim dziêkujê za przedni± zabawê i przemi³y klimat.
Oby czê¶ciej, oby wiêcej. Krzywe zamki w Borku to ca³kiem niez³y pomys³ bigsmile2.gif bêdzie okazja Jarku by¶ wreszcie poczêstowa³ mnie obiecanymi piernikami.

Aha, gratulacje z mojej strony ch³opakowi który ca³± imprezê chodzi³ w drewnianych butach So³tysa tracker.gif king.gif

Pozdrawiam wszystkich nowo poznanych i starych znajomych.
Kiara
Sebastian
Dziêkujê wszystkim za przybycie... jednak¿e przeprosiæ muszê za moj± absencjê zw³aszcza wieczorn± - niestety zdarza siê czasem, i¿ fizjologia bierze górê nad duchem. Niemniej jednak przydarzy³o siê mi co¶ do¶æ niepopularnego i nie przewidujê by to samo kiedykolwiek wesz³o miêdzy nasz± wspólna dobr± zabawê.

Odno¶nie turnieju: mam nadzieje, i¿ taka otwarta forma by³a Wam uczestnicy na rêkê. Szkoda jedynie kontuzji brata Brunona, co nieco zamiesza³o i znacznie skróci³o nam eliminacje i ca³o¶æ turnieju.
Nastêpnym razem my¶lê by przeprowadziæ turniej szarf i wcze¶niej o tym napiszê...
- Dziêkujê sêdziom za pomoc.
- Zwyciêzcy gratulujê, a jemu ostatniemu oponentowi równie¿, i¿ nie da³ ³atwo wygraæ.
- Bracie Brunonie jak masz jakie¶ pytania odno¶cie Twej przypad³o¶ci - powiem co wiem.

Mam nadzieje, i¿ wytyczne jakimi s± dobra zabawa i zadowolenie wszystkich bez wyj±tku, nie zniknie z piedesta³u. Jednak¿e jako, i¿ by³a to dopiero druga impreza tego typu w tym miejscu - a jak sami wiecie ka¿de miejsce i ka¿da impreza rz±dzi siê swoimi prawami - jest wiele jeszcze do zrobienia. Kto by³ dwa razy widzia³ wiele zmian na leprze i zapewniam, ¿e to nie jedyne zmiany...

Ubolewam jednak nad jednym: wielu innym grupom, którym najbardziej zale¿a³o na udziale w imprezie - w ostatniej chwili siê odwidzia³o! Tym samym uniemo¿liwili przyjazd innym zacnym personom, co odbi³o siê na paru aspektach imprezy. Nie bêdê siê rozpisywa³ na temat honoru i odpowiedzialno¶ci (jak kto¶ nie wie, co to - wpisaæ w gogle s³owo kluczowe i lektura do bólu) przecie¿ nie jeste¶my dzieæmi!

Jeszcze raz dziêkujê za przybycie... Wszyscy, z którymi mia³em do czynienia to szlachetne persony i mam nadzieje, i¿ bêdê mia³ czê¶ciej tak± przyjemno¶æ.

Pozdrawiam

Jaktor
Witam!
W imieniu swoim i pozosta³ych cz³onków CETC bawi±cych w Bochni, pragnê gor±co podziêkowaæ za zaproszenie, wspóln± zabawê, klimat, mo¿liwo¶æ robienia p³otu, za strusie, owce kameruñskie i „krzywe zamki” icon_wink.gif
Jako cz³owiek "sch³opiony", obiecujê ¿e nastêpnym razem te¿ siê zbuntujemy!
Bocheñska osada coraz urokliwsza, bocheñska go¶cinno¶æ – przejdzie ju¿ chyba do legendy!
Pozdrawiamy organizatorów, wszystkie dru¿yny i kramarzy!

Oby do przysz³ej Bochni i oby na d³u¿ej!
Sagit
Witam wszystkich serdecznie

Impreza naprawdê udana, mi³a, kameralna i dobrze zorganizowana i na pewno za rok siê pojawimy.

Brak³o tylko turnieju ³uczniczego.

I jeszcze dziêki Jarkowi Przyby³o za opiekê i cenne wskazówki.

Pozdrawiam
Sagit
Jarek Przyby³o
Ciekawe czy kto¶ zrobi³ fotkê, jak w strojach pêdzimy podziemn± kolejk± :-) ?
I jeszcze komunikat:
Lisi± czapkê Boruca wziê³y w depozyt "Kraki".
Co do ³uczniczego, to my¶lê ¿e na przysz³o¶æ zrobimy go tu¿ za po³tem wsi od strony pó³nocnej. W tym roku do ostatniej chwili mia³em informacje, ¿e bêd± tam parkowa³y samochody a w koñcu by³o inaczej. Nawiasem mówi±c na tym terenie mia³ stan±æ hotel ale plany w³a¶ciciela siê zmieni³y.
Jak kto¶ ma fotki to proszê o wrzutkê.

Pozdrawiam
yasha
zdiecia znalaz³em na sieci,na nasze trzeba jeszcze poczekac odrobine.
Kanishy
link cos nie dzia³a angsad.gif
Boran
link poprawiony, ju¿ dzia³a
Kay
To i my nadsy³amy kilka zdjêæ... http://picasaweb.google.pl/Jaktor2/PODFOLD...amp;feat=email#
Fotos by Animek, Sylwia-Blank± zwana, Jaktor & me

Do mi³ego!!
yasha
http://s172.photobucket.com/albums/w16/Aza...ochnia/?start=0
Zdiecia wykonane przez BRATA KONRADA de Stur .
Marek Skubisz
Jako samozwañczy so³tys jeszcze raz dziêkujê wszystkim uczestnikom imprezy i zapraszam za rok na kolejn± - mam nadziejê - edycjê. Chcieliby¶my, aby nosi³a tytu³ "Bocheñska XIII - czyli Tatarów nie zapraszali¶my", w zwi±zku z tym szukamy grup prezentuj±cych Tatarów z XIII w., którzy jak widaæ bêd± mogli przyjechaæ nawet bez zaproszenia...
Tymczasem na Osadzie VI Oraczy w Bochni planowana jest nastêpna impreza: "II Piknik Archeologiczny" (11-12.07.2009), o którym na stronie www.osadabochnia.pl i na osobnym temacie w kalendarium. Szukamy zw³aszcza XIII-wiecznych rycerzy chc±cych uczestniczyæ w turnieju bojowym. Bardzo wysokie nagrody!!!
Boran
CYTAT
Chcieliby¶my, aby nosi³a tytu³ "Bocheñska XIII - czyli Tatarów nie zapraszali¶my", w zwi±zku z tym szukamy grup prezentuj±cych Tatarów z XIII w., którzy jak widaæ bêd± mogli przyjechaæ nawet bez zaproszenia...

Z grupami mo¿e byæ lekki k³opot, ale parê osób siê powinno uzbieraæ smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.