Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Kreza hiszpañska
> Ubiór i dodatki > Ubiory renesansowe i barokowe > Mêskie ubiory renesansowe i barokowe
Armand
Poszukujê wykonawcy kryzy takiej, jak na za³±czonych portretach. Któr± sobie nazwa³em "hiszpañsk±", bo widujê j± g³ównie na portretach Hiszpanów (Velazquez, Murillo etc.) Bêdê wdziêczny tak¿e za ew. wykrój i wszelkie informacje nt materia³u etc.- mo¿e kto¶ zrobi mi na miejscu. I jak siê z tym obchodziæ by by³o sztywne. Pewnie mocno krochmalone? smile.gif
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

P.S.- chyba siê pomyli³em, i tytu³ tematu winien brzmieæ KREZA hiszpañska. Proszê moderatora o edycjê, z góry dziêkujê.

Mówisz i masz -
Rabbi
Kaya
Ten typ ko³nierza nazywa siê golilla i nigdy nie by³ krez±. Wydawa³o mi siê ,¿e ponad rok temu otrzyma³e¶ rysunek takiego ko³nierza i opis jak siê z golill± obchodziæ.

Armand
Mo¿liwe ¿e rozmawiali¶my o tym typie ko³nierza, ale nie mam ¿adnych wykrojów w zbiorach, nie bardzo mnie to równie¿ przybli¿a do jego wykonania. Wydaje mi siê te¿ - po pobie¿nym "przetrzepaniu" sieci- ¿e golilla to oni mówi± na to samo, co Anglicy nazywaj± ruff, czyli kreza marszczona, znana te¿ jako "g³owa ¦w. Jana na pólmisku". Nie znam tez innej (w³a¶ciwej?) ni¿ kreza nazwy na ten ko³nierz w jêzyku polskim, kto¶ wie/zna? Ja w kostiumologii "lajkonik"- Mehr licht! devil.gif Rabbi, dziêki raz jeszcze za korektê ;)
EwKa
Golilla to p³ócienny ko³nierz który zast±pi³ kryzê w modzie hiszpañskiej po wydaniu edyktu o zakazie stosowania koronek. Wywodzi siê z podpórki pod najbardziej reprezentacyjn± kryzê zwan± "ko³em m³yñskim"...
Kaya
Bowiem nie ma w³a¶ciwej wersji w jêzyku polskim Armandzie-nale¿y szukaæ prawid³owej hiszpañskiej.I tam te¿ w kraju z którego pochodzi danych na jej temat read.gif
Armand
Oo, przeciekawa historia- czyli ...podpórka awansowa³a na ozdobê? smile.gif Je¶li ma to zwi±zek z edyktem Filipa número cuatro smile.gif o ubiorach, to faktycznie nosimy ten ko³nierz bez koronek, co najwy¿ej z marszczeniami mankietów, jak na portrecie Francisca de Quevedo i kilku innych... Wszystko pasuje. Ju¿ bardzo blisko do kompletu mojego estilo hispánico ;) Dziêkujê dziewczyny, i szukam dalej...
arabiansaneta
A jak uszyæ tak± prawdziwa
± krezê? Taka marszczon±?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.