Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: V Festiwal Kultury S³owiañskiej i Cysterskiej w L±dzie
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2009
Dalebor
Miejsce: L±d nad Wart±, oko³o 10 km na po³udnie od S³upcy, gród i podgrodzie, klasztor pocysterski.
W imieniu organizatorów (Muzeum Archeologiczne w Poznaniu, Starostwo Powiatowe w S³upcy) V Festiwalu Kultury S³owiañskiej i Cysterskiej w L±dzie chcia³bym zaprosiæ do wziêcia udzia³u w tej Imprezie wszystkich chêtnych, którzy zajmuj± siê odtwórstwem historycznym czasów ¶redniowiecza. Tegoroczny Festiwal odbywa siê pod has³em: "Mi³o¶æ, damy i rycerze". W programie oprócz prezentacji dawnych rzemios³, konnych turniejów rycerskich, potyczek wojów i rycerzy, koncertów muzyki dawnej, przedstwieñ teatralnych, wyk³adów popularno-naukowych, wystaw, zabaw edukacyjnych dla dzieci i m³odzie¿y, mo¿na bêdzie wzi±æ udzia³ w ¶lubnym orszaku jednego z cz³onków bractwa rycerskiego, no i oczywi¶cie w weselu.
Poprzednie Festiwale prezentowa³y historiê, kulturê i ¿ycie wczesnego ¶redniowiecza, od tego roku organizatorzy postanowili rozszerzyæ zakres historyczny o ¶redniowiecze pó¼ne.
Polecam odwiedzenie stron: www.muzarp.poznan.pl i www.powiat-slupca.pl, gdzie mo¿na obejrzeæ zdjêcia i filmy z poprzednich edycji Festiwalu oraz zapoznaæ siê z tekstem promuj±cym tegoroczny Festiwal.
Zapewniamy wy¿ywienie i zwrot kosztów podró¿y.
Zg³oszenia chêtnych i szczegó³y: dalebor@poczta.onet.pl
Dicon
Zg³aszam przyjazd Bractwa Rycerskiego Zamku Przemys³a II
Na dzieñ dzisiejszy pisze siê 5 osób.
Pozdrawiam serdecznie
Rey tongue.gif
Dalebor
Za³±czam program Festiwalu:

SOBOTA, 6 CZERWCA 2009

OBÓZ RYCERSKI

9. 30 ROZPOCZÊCIE FESTIWALU

10.00-19.00 ¯YCIE CODZIENNE W ¦REDNIOWIECZU, POKAZY DAWNYCH RZEMIOS£ ORAZ PREZENTACJA UZBROJENIA DRU¯YN WOJÓW I BRACTW RYCERSKICH

10.00-14.00 ¦REDNIOWIECZNY KUFER – PRZYMIERZALNIA STROJÓW, OZDÓB, WARSZTATY HAFTU, TWORZENIE KOMPOZYCJI Z ZIÓ£
gród

10.00 B£ÊDNI RYCERZE - OTWARCIE WYSTAWY MALARSTWA PROF. MARKA PRZYBY£A I PROF. TOMASZA SIWIÑSKIEGO Z ASP W POZNANIU
O¶rodek Edukacji Przyrodniczej

10.00-14.00 MUZYKOWANIE - KONCERTY ZESPO£U „ZGAGAFARI” Z DAR£OWA

10.30-13.00 CO DAMA MO¯E A RYCERZ POWINIEN CZYLI NA ¦REDNIOWIECZNYM DWORZE - ZABAWY EDUKACYJNE DLA DZIECI (STOWARZYSZENIE „PRZESZ£O¦Æ DLA PRZYSZ£O¦CI” Z POZNANIA)

12.00 – 13.00 WARSZTATY TAÑCA ¦REDNIOWIECZNEGO (ZESPÓ£ „CHARIVARI” Z POZNANIA)

13.00 ¦REDNIOWIECZNE ZRÊKOWINY

14.00 ZMAGANIA O WYBÓR KRÓLOWEJ TURNIEJU („XI¡¯ÊCA DRU¯YNA” Z WARSZAWY)

15.30 KUGLARZE - SPEKTAKL TEATRU „GRY I LUDZIE” Z KATOWIC

16.30 POWITANIE GO¦CI

17.00-18.00 TURNIEJ RYCERSKI W WYKONANIU „XI¡¯ÊCEJ DRU¯YNY” Z WARSZAWY

18.30 ZABAWY PLEBEJSKIE

20.00 KONCERT ZESPO£U „DMIDZBAN” Z WOLINA

22.00 – SPEKTAKL OGNIA W WYKONANIU GRUPY „AMENTIAE” Z WARSZAWY

KLASZTOR

10.00-19.00 WOKÓ£ KLASZTORU ¦REDNIOWIECZNEGO: ILUMINOWANIE KSI¡G, PRASA GUTENBERGA, PRACA KAMIENIARZA I WITRA¯YSTY
kru¿ganki, sieñ, dziedziniec przed klasztorem

10.30 BI¯UTERIA KOBIET W PRADZIEJACH I ¦REDNIOWIECZU - OTWARCIE WYSTAWY PRZYGOTOWANEJ PRZEZ KATERINY ZISOPULU-BLEJA Z MUZEUM ARCHEOLOGICZNEGO W POZNANIU
kru¿ganki

10.45 – „TRWAJCIE W MI£O¦CI MOJEJ”. ¯YCIE CODZIENNE ZAKONNIKÓW W ¦REDNIOWIECZU – OTWARCIE WYSTAWY MULTIMEDIALNEJ PRZYGOTOWANEJ PRZEZ AGNIESZKÊ STEMPIN, KATERINY ZISOPULU-BLEJA ORAZ MACIEJA PRZYBY£A Z MUZEUM ARCHEOLOGICZNEGO W POZNANIU

11.00-13.00 „DAMY I RYCERZE W KULTURZE ¦REDNIOWIECZA” – WYK£ADY POPULARNO-NAUKOWE:
• KOBIETA W ¦REDNIOWIECZU (PROF. JERZY STRZELCZYK)
• WOJOWIE – RYCERZE – SZLACHTA (PROF. TOMASZ JUREK)
• UZBROJENIE I TAKTYKA WALKI RYCERSTWA POLSKIEGO (PROF. ZBIGNIEW PILARCZYK)
• WOJNY O KASZTELANIÊ L¡DZK¡ W XIII WIEKU (PROF. JAN SZYMCZAK)
Sala Opacka

11.00-17.00 ZWIEDZANIE KLASZTORU Z PRZEWODNIKIEM

13.30-16.30 WARSZTATY POETYCKIE PROWADZONE PRZEZ ANDRZEJA SIKORSKIEGO Z POZNANIA
Sala Organowa

14.00 ¦LUB RYCERZA I DAMY PODCZAS UROCZYSTEJ MSZY ¦W.
ko¶ció³ pw. Naj¶wiêtszej Marii Panny i ¦w. Miko³aja

19.00 LAUDARIO DI CORTONA - KONCERT ZESPO£U „SCANDICUS” Z TYCH
ko¶ció³ pw. Naj¶wiêtszej Marii Panny i ¦w. Miko³aja

21.00 MI£O¦Æ, DAMY I RYCERZE - PRZEDSTAWIENIE PARATEATRALNE NA SZCZUD£ACH GRUPY „DADA-ART” Z POZNANIA
dziedziniec przed ko¶cio³em Naj¶wiêtszej Marii Panny i ¦w. Miko³aja

NIEDZIELA, 7 CZERWCA 2009

OBÓZ RYCERSKI

10.00-19.00 ¯YCIE CODZIENNE W ¦REDNIOWIECZU, POKAZY DAWNYCH RZEMIOS£ ORAZ PREZENTACJA UZBROJENIA DRU¯YN WOJÓW I BRACTW RYCERSKICH

10.00-13.00 W POSZUKIWANIU ZAGINIONEJ KSIʯNICZKI - GRA TERENOWA DLA DZIECI (STOWARZYSZENIE „PRZESZ£O¦Æ DLA PRZYSZ£O¦CI” Z POZNANIA)

10.00 – 14.00 MUZYKOWANIE - KONCERTY ZESPO£U „ZGAGAFARI” Z DAR£OWA

10.30 WOJOWIE I RYCERZE – GAWÊDA DR MICHA£A BOGACKIEGO PO£¡CZONA Z PREZENTACJ¡ UZBROJENIA I POKAZEM WALK

11.00-14.00 ¦REDNIOWIECZNY KUFER – PRZYMIERZALNIA STROJÓW, OZDÓB, WARSZTATY HAFTU, TWORZENIE KOMPOZYCJI Z ZIÓ£
gród

14.00 BITWA O L¡D

14.30-15.30 WARSZTATY TAÑCA ¦REDNIOWIECZNEGO (ZESPÓ£ „CHARIVARI” Z POZNANIA)

16.00 ROZSTRZYGNIÊCIE KONKURSU WSZYSTKO JEST POEZJ¡

16.30 KONCERT „SWARZÊDZKIEJ ORKIESTRY FLA¯OLETOWEJ”

17.30 ZAKOÑCZENIE FESTIWALU

KLASZTOR

10.00-19.00 WOKÓ£ KLASZTORU ¦REDNIOWIECZNEGO: PRACA W SKRYPTORIUM, ILUMINOWANIE KSI¡G, PRASA GUTENBERGA, PRACA KAMIENIARZA
kru¿ganki, sieñ, dziedziniec przed klasztorem

11.00-14.00 WARSZTATY POETYCKIE PROWADZONE PRZEZ ANDRZEJA SIKORSKIEGO I KONKURS WSZYSTKO JEST POEZJ¡ POD PATRONATEM MUZEUM ARCHEOLOGICZNEGO W POZNANIU
Sala Opacka

11.00-17.00 ZWIEDZANIE KLASZTORU Z PRZEWODNIKIEM

11.30 UROCZYSTA MSZA ¦WIÊTA Z UDZIA£EM BRACTW RYCERSKICH ORAZ ZESPO£U „SCHOLA CANTORUM INOVROCLAWIENSIS”
Ko¶ció³ pw. Naj¶wiêtszej Marii Panny i ¦w. Miko³aja

12.45 WIDOWISKO PASOWANIE NA RYCERZA
dziedziniec przed klasztorem

13.30 CYSTERSKA MI£O¦Æ DO BOGA - SPOTKANIE Z PROF. ANDRZEJEM M. WYRW¡ Z POZNANIA
kapitularz

14.00-17.00 RODZINNY TURNIEJ SZACHOWY
kru¿ganki

14.30 NA DWORACH EUROPY – KONCERT ZESPO£U „SCHOLA CANTORUM INOVROCLAWIENSIS” Z INOWROC£AWIA
dziedziniec przed ko¶cio³em Naj¶wiêtszej Marii Panny i ¦w. Miko³aja

14.45-15.45 „MI£O¦Æ ODKRYWANA PRZEZ ARCHEOLOGIÊ” - PREZENTACJE MULTIMEDIALNE:
• RAZEM CZY OSOBNO? MI£O¦Æ PO GRÓB (JACEK WRZESIÑSKI)
• ZDARZY£O SIÊ W ¦REDNIOWIECZNYM L¡DZIE! NA TROPIE PEWNEJ MI£O¦CI (AGNIESZKA STEMPIN)
Sala Opacka

16.00 FESTIWALOWE KINO EDUKACYJNE:
• IV FESTIWAL KULTURY S£OWIAÑSKIEJ I CYSTERSKIEJ W L¡DZIE, RE¯. WALDEMAR DOMSKI
• RYSZARD LWIE SERCE. KRÓL - WOJOWNIK, FILM BBC, RE¯. NICK GREEN
Sala Multimedialna w nowym budynku Seminarium Duchownego

17.30 DULCIS AMOR - KONCERT ZESPO£U „SCANDICUS” Z TYCH
Sala Organowa
Wojciech W¶ciek³y
Leszczyñskie Bractwo Rycerskie , tudzie¿ siê zg³asza /bêdziem w komplecie jak uzgodnilim/
Radosh
Panu Daleborowi uk³ony i pozdrowienia!
Chodz± s³uchy, ¿e przednie spotkanie zwo³ujecie w L±dzie pocz±tkiem czerwca.
Zawezwa³ przeto knia¼ Jaros³aw s³ugi swoje i rzek³
"Pójdziecie znowu w ziemiê lack± i w L±dzie siê objawicie. Jako ¿e zacne to spotkanie pozdrowienie i dru¿bê od nas zaniesiecie. I bêdziecie siê radowaæ i biesiadowaæ z wszystkimi dobrymi lud¼mi jakich pewnikiem tam spotkacie. Baczcie te¿ pilnie zali zasobny tam kraj, kto w³adzê nad nim dzier¿y, wiela wojów ma...
A co obaczycie bystro ptakiem posy³ajcie znaku od nas czekaj±c"
Czyli przybêd± cztery osoby z ramienia Zwiadu Kniazia Jaros³awa. (je¿eli oczywi¶cie zechcecie nas ugo¶ciæ) icon_wink.gif
bruna77
Witam!
Je¿eli lista zg³oszeñ nie jest jeszcze zamkniêta, to chcia³aby do niej do³±czyæ Najemnia Toruñskia w liczbie 5 osób smile.gif

Pozdrawiam serdecznie
Bruna - NKT
Zbigniew Smolik
Witam.
Czy przewidziany jest tor dla ³uczników ??
Dalebor
CYTAT(bruna77 @ 16:48 02.05.2009) *
Witam!
Je¿eli lista zg³oszeñ nie jest jeszcze zamkniêta, to chcia³aby do niej do³±czyæ Najemnia Toruñskia w liczbie 5 osób smile.gif

Pozdrawiam serdecznie
Bruna - NKT

Witam!
Lista nie jest jeszcze zamkniêta. Szczegó³y uzgodnimy pod: dalebor@poczta.onet.pl

CYTAT(Zbigniew Smolik @ 11:53 07.05.2009) *
Witam.
Czy przewidziany jest tor dla ³uczników ??

Witam!
Przewidziany jest turniej ³uczniczy z nagrodami i oczywi¶cie tor dla ³uczników!
Pozdrawiam
Dalebor
Anna zwana An
Do zg³oszonej juz wcze¶niej grupy 8 osób z BR Wieniawa/ von Reihl przy³±cza siê grupa ok 8 osób z Tarnogórskiej Dru¿yny £uczniczej. Szczegó³y na PW
Bodzio
Witam .
Wrzesinska grupa ³ucznicza przybedzie w liczbie 10 lucznikow zgodnie z wczesniejszym zgloszeniem .

Pozdrawiam
bodzio
Szkot
Zakon Kawalerów Mieczowych w sk³adzie: Szkot, Pati i Ala (wszyscy jako ³ucznicy) zg³aszamy chêæ udzia³u, mamy 2 namioty "sto¿ki" i ciuchy XIII-wieczne.
Jednym z wyk³adowców bêdzie Szanowny Promotor mojej pracy magisterskiej, wiêc tym wiêksza chêæ przyjazdu z mojej strony smile.gif
wiedzimir
Witam
Czy jest ju¿ jaki¶ regulamin turnieju ³uczniczego? Jesli tak to bardzo chêtnie poznam...
kusznik
Witam,

Cieszê siê, ¿e pojawiaj± siê kolejne grupy chêtne do udzia³u w tym przedsiêwziêciu. Pozwalam sobie w imieniu organizatorów poprosiæ o zg³oszenie swego uczestnictwa jednak na maila Piotra Pawlaka ( pitus41@poczta.onet.pl) je¶li chcecie uzyskaæ zwrot kosztów transportu i mieæ zapewnione wy¿ywienie. W przeciwnym razie organizatorzy nie bêd± wstanie tego zapewniæ.

Równocze¶nie mam wielki zaszczyt powiadomiæ, i¿ podczas tegorocznego Festiwalu wraz z moj± ukochan± z³o¿ymy przysiêgê ma³¿eñsk± w przyklasztornym ko¶ciele. Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Anna zwana An
Dla wyja¶nienia: Piotr Pawlak to Dalebor, wiêc tylko zmianie ulega adres e-mail.
Czy¿ nie jest tak?

Wcze¶niejsze ustalenia pozostaj± bez zmian?
Dicon
Potwierdzam przybycie Naszego Bractwa; oby pogoda dopisa³a.
Z chêci± bêdziemy eskortowali parê ¶lubn±. smile.gif
Dumnie wyst±pimy na Festiwalu i z chêci± poznamy wielu przyjació³. tongue.gif

Pozdrawiam serdecznie
Rey usmieszek_09.gif
Western
A takie pytanko mam. Jak na razie to do odtwórstwa siê dopiero przymierzam wiêc ciuchów jeszcze niestety nie mam a chcia³bym przyjechaæ i przenocowaæ. My¶licie ¿e bêdzie gdzie¶ mo¿liwo¶æ rozbicia zwyk³ego nie historycznego namiotu? Z noclegami siê dowiadywa³em do¶æ ciê¿ko, dojazd planujê poci±giem a zale¿y mi na koncercie Scandicus. No i wykombinowa³em ¿e mo¿e namiot... ?
Bodzio
Witam.
Nie ma problemu z rozbiciem namiotu poza grodem na l±ce.

Pozdrawiam
Bodzio
Dicon
Mam jeszcze takie pytanie gdy¿ pierwszy raz tam jedziemy, chodzi tutaj o dojazd/doj¶cie bo rozumiem, ¿e auta trzeba zostawiæ przy klasztorze a resztê rzeczy przynie¶æ piechot± na ³±kê?
( w którym miejscu jest dok³adnie obozowisko gdzie mo¿na rozbiæ namiot)
Jak sprawa siê z tym ma? proszê bardzo o odpowiedz?

Pozdrawiam serdecznie smile.gif

kusznik
Po pierwsze- Tak oczywi¶cie Anno, ¿e Dalebor to ów Piotr Pawlak:) poprostu tak napisa³em, ¿eby zwróciæ siê do organizatora odpowiednio:)

Pozwolê sobie dodaæ dla mi³o¶nika zespo³u Scandicus, ¿e bêdzie mo¿liwo¶æ us³yszenia ich jeszcze w trakcie mszy ¶w. podczas ¦lubu.

co do rozbijania obozu itp. To obóz ma zostaæ rozbity przed godzina 9.30 w sobotê, tak aby nie by³o ba³aganu podczas festiwalu. Dlatego najlepszym rozwi±zaniem jest przybycie w pi±tek popo³udnie. wówczas nie ma problemu podjechania na sam± ³±kê poprzez wjazd do pa³acu. Po¼niej samochód nale¿y odstawiæ w pobli¿e klasztoru aniol.gif

Dicon
To ju¿ za tydzieñ, a¿ nie mo¿na siê doczekaæ bigsmile2.gif
Mam nadzieje, ¿e pogoda bêdzie dobra a nie taka jak teraz ci±gle leje dunno.gif
Western
To jeszcze pytanie natury prozaicznej. Czy bêd± jakie¶ kibelki??
Dicon
Zale¿y o jakie kibelki tobie chodzi??
Toi Toie przewa¿nie s± na imprezach historycznych dla publiczno¶ci. smile.gif
Western
No w³a¶nie toi toie raczej :-), jak ju¿ wspomnia³em kilka postów wcze¶niej, do rekonstrukcji siê dopiero przymierzam, do L±du chcê siê wybraæ wiêc jeszcze po cywilnemu, pod zwyk³y (czytaj nowoczesny) namiot i wolê siê zapytaæ jak warunki wygl±daj±.
Szkot
Czy mo¿na przyje¿d¿aæ ju¿ w pi±tek i rozbiæ siê z namiotem na noc? Tak ¶rednio mi siê chce rano w sobotê zrywaæ z ³ó¿ka ¿eby byæ na miejscu powiedzmy na 8:00
Dicon
Salve

Szkocie! przeczytaj co wcze¶niej napisa³ Kusznik!
Ze spokojem mo¿na przyjechaæ w pi±tek i rozbiæ namiot.
I tak w³a¶nie zrobimy.

Pozdrawiam
Szkot
Faktycznie, mea culpa, nie doczyta³em. Przepraszam i... do zobaczenia smile.gif
Anna zwana An
Je¶li to nie problem prosi³abym organizatorów o listê grup i bractw rycerskich zg³oszonych do festynu.
Zbigniew Smolik
Witam.
Czy w pi±tek bêdzie mo¿na rozpaliæ jakie¶ ognisko? (drewno do niego)
Czy przewidziane s± jakie¶ miejsca noclegowe pod dachem?(chocia¿ na pi±tek,przyjazd przewidziany oko³o 22:00)
Czy bêdzie s³oma do sienników,co¶ ciep³ego do picia ,bo siê rze¶ka noc zapowiada?
Sto³y, ³awy pod jak±¶ os³on±??
Szkot
CYTAT(Zbigniew Smolik @ 07:37 05.06.2009) *
Czy w pi±tek bêdzie mo¿na rozpaliæ jakie¶ ognisko? (drewno do niego)
Czy bêdzie s³oma do sienników,co¶ ciep³ego do picia ,bo siê rze¶ka noc zapowiada?

No w³a¶nie, bo sprawa ogniska i s³omy do namiotów przy obecnych temperaturach w nocy robi siê spraw± ¿ycia i ¶mierci...
Bêdzie wiele rado¶ci :D
Bodzio
Witam.
Podczas festiwalu odbyly siê 2 turnieje ³ucznicze
6.06.09 organizator Wrzesinska Grupa £ucznicza udzial wziêlo 27 ³uczników

Punktacja 3miejsca
1.Bogdan Guminski -Bodzio WG£
2.Rafa³ Grudnik -Poczet Rodowy Herbu Wieniawa
3.Krzysztof P³otycia -Borschwitz - Poczet Rodowy Herbu Wieniawa

7.07.09 organizator Komutria Domu Braci Niemieckich z Wielpopolski udzia³ wziêlo 26 ³uczników

1.Bogdan Guminski -Bodzio WG£
2.Krzysztof P³otycia -Borschwitz- P R H Wieniawa
3.Rafa³ Grudnik -P R H Wieniawa

Dziekuje organizatorom za wspolny turniej niedzielny.
Bodzio
Zbigniew Smolik
Witam.
Czy ma kto¶ jakie¶ zdjêcia??
Varis
CYTAT
Czy ma kto¶ jakie¶ zdjêcia??

Witam,
Niestety nie mog³em byæ na ca³ej imprezie, wiêc bêdzie bardzo skromnie, ale lepsze to ni¿ nic. Wstawiam wiêc parê fotek:

Je¶li by kto¶ chcia³, mogê jeszcze wystawiæ filmik na youtube.
Pozdrawiam.
Zbigniew Smolik
A i owszem ,bêdê wdziêczny .
Anna zwana An
Witajcie
Piêkne miejsce na obóz, ciekawe otoczenie, dobra organizacja festynu no i fantastyczni ludzie..
Dawno tak dobrze siê nie bawi³am.
Podoba³o mi siê po³±czenie elementów turniejowych (turniej ³uczniczy, bojowy, inscenizacja) z elementami czysto edukacyjnymi. To powodowa³o ¿e czas mija³ mi³o, po¿ytecznie, ka¿dy mia³ wybór interesuj±cych go zajêæ. Zwiedzanie klasztoru to by³a po prostu poezja.

Polecam na przysz³o¶æ turniej wszystkim, którzy chc± odpocz±æ od zbyt nakrêconych, ha³a¶liwych, czasem chaotycznych imprez.

Fotki moje:
http://www.rota.mojeforum.net/temat-vt563....asc&start=0

Znalaz³am jeszcze to:
http://www.s³upca.pl/
Lubor
Filmy z imprezy udostêpnione przez Mojmirê z Warcian

http://www.youtube.com/watch?v=m8sYHbeAtLI

oraz

http://www.youtube.com/watch?v=okT6fnaFlCE...feature=channel
AdamsZnin
Kilka zdjêæ
http://picasaweb.google.com/AdamsZnin/Lad2009Bitwa#

Pozdrawiam
Varis
CYTAT

Proszê, link do filmiku:
http://www.youtube.com/watch?v=Mlo1ygi121k
sp3uca
CYTAT(Varis @ 19:05 11.06.2009) *
CYTAT

Witam.
Pozdrawiam wszystkich uczestników !
Link do moich zdjêæ z L±du 2009 i wcze¶niejszych :

http://picasaweb.google.com/sp3uca

Czy mo¿na gdzie¶ kupiæ takie stroje z epoki ???

Do spotkania w Grzybowie !

Andrzej.
Dicon
FREHA wreszcie dzia³a! smile.gif
Przez dwa miesi±ce nieobecno¶ci na Forum.
A wiêc do roboty ¶pieszê z opó¼nionymi podziêkowaniami, lepiej pó¼no ni¿ wcale.
Chcia³bym podziêkowaæ Wszystkim Organizatorom!
A w Szczególno¶ci Daleborowi smile.gif za wspania³± imprezê historyczn±! oby takich imprez jak Ta by³o wiêcej w Wielkopolsce.
Wielkie równie¿ podziêkowania i uk³ony dla Przyjació³ Wieniawitów z Leszna za mi³e towarzystwo i za wspóln± zabawê tongue.gif w przysz³ym roku na GRUNWALD icon_wink.gif
Pozdrawiam Wszystkich, których pozna³em i których nie...
W przysz³ym roku NA L¡D!!!
Pozdrawiam serdecznie
Dicon usmieszek_09.gif Namiestnik Bractwa Rycerskiego Zamku Przemys³a II
Dicon
Nasze zdjêcie
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.