Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Powinno¶ci wojskowe mieszczan
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza > Inne uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza
janek
Jak w temacie, poszukuje g³ównie literatury gdzie zosta³ poruszony temat powinno¶ci wojskowych mieszczan. Interesuje mnie przede wszystkim ich forma. Co do obszaru to przede wszystkim Polska, czasy rozbicia dzielnicowego (g³ównie XIIIw.), ale materia³y o zachodzie te¿ mog± sie przydaæ.
Trochê z innej beczki, ale temat podobny - kiedy w Polsce pojawiaj± siê w miastach milicje?

Troszkê na te tematy znalaz³em w akcie kolacyjnym Poznania (1253), ale informacje niestety ogólnikowe i brak mi odniesienia do innych ¼róde³.
CYTAT
W wyprawie poza granice pañstwa mieszczanie owego miasta nie s± obowi±zani braæ udzia³u, do obrony za¶ kraju s± obowi±zani, aby tym dzielniej odparty zosta³ najazd wroga. Równie¿, aby wspomniane miasto by³o zupe³nie zabezpieczone, obiecali¶my równie¿ mieszczanom jego wystawiæ dla pilnowania miasta 4 stró¿ów i 2 strzelców z kuszami, zaopatruj±c ich naszym kosztem.

pozdrawiam
J.
Hako
Szukaj ksi±¿ki. A. Strzelecki - Od grodowego kmiecia do granatowej armij. Dostêp do niej bêd± mieli podchor±¿owie Szko³y Policji w Szczytnie. Tam znajdziesz wszelkie niuanse funkcjonowania milicji i policji na przestrzeni dziejów. Kiedy¶ trzyma³em j± w rêkach. Opisuje ona obszernie interesuj±cy Ciê okres a¿ do lat trzydziestych XX wieku.
HaKo
janek
Dziêkuje.
Niestety pozycja jest nieosi±galna. Nawet na stronie biblioteki Szko³y Policji jej nie ma. Ale przy okazji znalaz³em ¶wie¿sz± pozycjê, z 2008: "Historia policji w Polsce. Od X wieku do wspó³czesno¶ci"
Marek Hilgendorf
Ooo widzê nowy mieszczuch XIII wieczny nam siê do kolekcji szykuje.
Teraz mam koszmarnie ma³o czasu, ale odezwij siê na gg 10793485, to sobie pogadamy o ¼ród³ach i materia³ach do odtwarzania mieszczan. Ostatnio zacz±³em to mocno lansowaæ, mo¿e siê przyjmie.....
Kemot
Nie jeden!
wiêc je¶li by³a by mo¿liwo¶æ to fajnie by by³o pogadaæ tu na forum publicznym i o ¼ród³ach i o materia³ach.
Wiêcej osób by skorzysta³o...
janek
W takim razie zajrzyj do:
M.Bogucka, H. Samsonowicz. "Dzieje miast i mieszczañstwa w Polsce przedrozbiorowej"
H. Samsonowicz "¯ycie miasta ¶redniowiecznego"
To zosta³o mi polecone.
Tomal
Co do polskich opracowañ to jest strasznie ich ma³o odno¶nie milicji miejskich, ale pocieszyæ mogê ospreyami w których powinno¶ci mieszczan wzglêdem s³u¿by wojskowej s± w miarê klarownie opisane, s± to:
D. Nicolle, C. Hook, Italian Miliman 1260-1392
D. Nicolle, A. McBride, French Medieval Armies 1000-1300
A ze swojej strony to jak chcesz mogê przes³aæ swoja króciutk± prace odno¶nie piechoty mieszczañskiej w XIII w. (by³a recenzowana)
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.