Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Austria] Wiedeñ
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Muzea, katedry, pomniki
M±dry
Witam,

Mam do szanownych u¿ytkowników pytanie. Co warto w Wiedniu zobaczyæ? Jakie muzea prezentuj± ciekawe i warte obfotografowania zbiory?

pozdrawiam,
M±dry
Kali
Na pewno:
-Kunsthistorisches Muzeum (tego sa chyba takie 2 budynki symetryczne i stoja na przeciw siebie)- takie rzeczy ze caly dzien sie lazi i fotki pstryka

-Waffensammlung- tu jest mase zbroi i broni, slicznej (to chyba jest czesc Kunsthistorisches

-Leibrustkammer - nie pamietam co tam bylo ale wiem, ze warto smile.gif sory

-Heeresgeschichtliches Museum - swietne muzeum, znajduje sie tam m.in samochod i mundur, w ktorym zgina arcyksiaze Ferdynand

-Schönbrunn - tam sie nie zalapalem ale ponoc swietne powozy, sam palac tez niczego sobie

-po lewej stronie od karlsplatz jest takie fajne male muzeum, nazwy nie pamietam (moze karls museum) ale maja np orginalne choragwie z XVW

- warto pojechac autobusem za miasto do punktu widokowego, miejsce zwiazane z Sobieskim obejrzec sobie panorame Wiednia

-katedra

-karlskirche - w tym duzym kosciele jest zamontowane rusztowanie z winda i mozna wyjechac sobie pod kopulke i poogladac panorame oraz kosciol z gory

Belveder - jak lubisz obrazy - mi sie tam zdecydowanie najmniej podobalo, moze prostak jestem

Troche sie w tym juz pogubilem, nie jestem w stanie dopasowac dokladnie miejsc do tych nazw... ale cos sobie po nich powyszukujesz smile.gif
Reszty z glowy nie pamietam, w sumie przez 4 dni kilkanascie muzeow zdazylismy obskoczyc plus. Warto kupic sobie Vienna Karte - darmowa komunikacja miejska plus bilety lub ulgi w biletach do muzeow.

Na pewno ktos jeszcze cos wyprostuje i dopisze. Gdyby tak nie bylo to na prv mi sie przypomnij to w domu poszukam po pamiatkach i fotkach to moze uda sie lepiej sprecyzowac.
Micha³ ¯elazo
Muzeum tytoniu, po prawej stronie Mariahilferstrasse id±c od strony pomnika Marii Teresy, nie pamiêtam dok³adnie ile, ale jako¶ niedaleko, wej¶cie w bramie.

Pomiêdzy ró¿nymi fajnymi rzeczami s³u¿±cymi karmieniu raka by³a spora gablota po¶wiêcona paleniu w czasach dawnych, by³y fantazyjne lulki i inne bardzo fajne rzeczy. Mo¿na te¿ kupiæ koszulki "I love smoking", jak kto¶ lubi bigsmile2.gif

Pozdr.
M.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.