Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Zapytanie o pistolety XVI-XVII
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Rzeczpospolita Obojga Narodów (u)
Ithil
Witam!

Zna kto¶ mo¿e jakie¶ ciekawe linki do stron na których mo¿na znale¼æ zdjêcia pistoletów ( takrze krócic) z okresu XVI-XVIIw? (zarówno orgina³ów jak i replik)

By³bym równierz wdziêczny za adresy rusznikarzy, oraz za komentarze odno¶nie ich wyrobów, jak i cen icon_cool.gif

Z góry THNX smile.gif
Wotawa
I kiedy pojawi³ sie w powszechniejszym u¿yciu zamek ska³kowy. Bo przypuszczam, ze sam wynalazek (jak to zwykle przy palnej) by³ raczej wczesny.
Tomasz Rejf
zamek skalkowy powsta³ na prze³omie XVI i XVII wieku, w najpopularniejszej formie czyli zamek francuski powsta³ w drugiej po³owie XVII wieku.
linki jakie znam
http://www.trackofthewolf.com/
http://sykesutler.home.att.net/musket1.htm
Abrat
a chodzi o ca³y XVI i XVII wiek ? czy o prze³om XVI-XVII bo w broni palnej to siê wtedy trochê dzia³o.

A ja z innej beczki pytanie co do zamka ko³owego, kilkakrotnie czyta³em, ¿e piryt ale chyba s± jakie¶ odmiany pirytu, ja zaopatrzy³em siê w dwa kawa³ki pirytu ale jako¶ nie za bardzo mi siê z tego cokolwiek wykrzesaæ uda³o.
Ithil
Poprzegladac chcia³em pistolety z tego ca³ego okresu smile.gif

Choæ najpilniej poszukujê zdjêæ egzeplarzy datowanych na po³owê XVII, z zamkiem ko³owym. Co¶ takiego w³asnie chcê sobie sprawiæ..
Ptack
sporo jest czosnkowania z ko³owcem. Polecam sp³onkowy. Mniej historyczny, ale bardziej niezawodny, ³atwiejszy w obs³udze.

w tym momencie robisz sobie albo ko³owca, albo ska³kowca, efekt taki, ¿e bêdzie toto strzela³o nawe na silnym wietrze
Abrat
toooooo¿ (wi±zka czosnku zwisaj±ca u powa³y) to przecie strasznie niehisteryczne takie kapiszonowe paskudztwo w po³owie XVII wieku bigsmile2.gif
ale, ¿e bardziej niezawodne to fakt.
Ukaza³ siê nr pierwszy magazynu Arsena³, i tam jest artyku³ o jakim¶ czeskim zestawie - pistolet kapiszonowy do samodzielnego zlozenia, ponoc niedrogi, ale nie podali za ile. Moge sie dowiedziec co¶ wiêcej bo jakos nazwisko autora wydaje mi sie znajome szczerba.gif
W ksiegarniach i bibliotekach jest pare pozycji ciekawych ale w necie to nie wiem.
Danesz
Czo³em !!!
Arbacie, bêd±c ostatni raz w Nachodzie widzia³em kilka "kitów", miêdzy innymi
pistolet ska³kowy ( tak na oko kaliberek 12 mm ) za 5000 koron...
Piêkne karabinki by³y od 8 tys w górê..
Ale form do kul 16 mm nie mieli ...
Pozdrawiam
Ithil
Cebule, cebula, czosnek, czosnek.. icon_cool.gif

Zastanawialem sie nad kapiszonowcem, wole jednak sie pomeczyc z kolowym...
Moze ktos pamieta, na Gniewie lezaly calkiem ladne pistoleciki na stole przy sedziach podczas pokazow. Jesli ktos kojarzy, lub ma zdjecia, albo adres do wytworcy.. smile.gif
Ptack
Kapiszonowce ró¿ni± siê tylko sposobem odpalania prochu!!! my¶my walili ¶rutem z tych klamek i fajnie lata toto.

Mamy cz³owieka, który mo¿e zrobiæ Ci i historyczny zamek.

Nasz klient nasz pan

podaj wzór, ja Ci podam cenê
Ithil
Sam zamek raczej mnie nie urzadza, potrzeba gotowego misia ;). Zreszta, jesli jest to ten sam czlowiek u ktorego zamawia Blazej, to mam do niego kontakt. Zastanawiam sie ciagle nad wzornictwem - stad zreszta ten topic.

Co do zamka, to nadal zastanawiam sie czy byc w tym wzgledzie turbohisterycznym, ale jak na razie kolowka wygrywa.
Tomasz Rejf
Te Wasze kapiszonowce s± ultra kozackie, strasznie brzydkie tak jak Wy smile.gif. Je¶li chodzi o XVII wiek to nie polecam tego sposobu odpalania prochu. Ptackoo zadzwoñ albo pode¶³ij swój numer.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.