Witajcie,
W Polsce powoli zwiêksza siê ilo¶æ ró¿norodnych kursów tanecznych i w zwi±zku z tym chcia³abym siê zapytaæ czy jest jaka¶ nisza, czy s± tañce (okresy i rejony), których chcieliby¶cie siê nauczyæ i na jakim poziomie.
Instruktorzy zagraniczni czy krajowi?
W grê mo¿e wchodziæ luty 2010 roku.
Czekam na wszelkie sugestie.
Je¶li chodzi o instruktora- to moje preferencje znasz
I niezale¿nie od tego jaki kurs poprowadzi Lieven, bêdzie ¶wietny. Jestem zachwycona nauk± u niego zarówno XV jak i XVI wiecznych tañców, a je¶li ju¿ obejrza³a¶ jak tañczy foliê... to nawet na barok siê skuszê
I wszytskim polecam.
Polskie tañce ludowe, plebejskie i dworskie, wczesny wiek XVII.
m.
Witam,
Ja siê tradycyjnie zgadzam z ¯ukow±
ale poza Lievenem doda³bym jeszcze Barbarê Sparti. Gdyby tak uda³o siê jeszcze zrobiæ kurs zaawansowany z XVI lub XV wieku zamiast tradycyjnego ¶rednio-zaawansowanego, by³bym zachwycony.
Zw³aszcza, ¿e termin zimowy jest ¶wietny, bo z niczym nie koliduje.
Pozdrawiam,
Blondi
Hmm, no dobrze, Lieven ma wolne w pierwszej po³owie lutego.
A teraz: proponujê 3 godziny jednego kursu przed po³udniem i 3 godziny po po³udniu.
S±dzê, ¿e rozs±dnie by³oby rano inny kurs po po³udniu inny.
Teraz pytanie jakie kursy konkretniej.
Nawet Ania ¯uk po kursie w Petersburgu stwierdzi³a, ze na pocz±tki XVIII czy nawet XIX wieku jest chêtna.
Wiêc jak?
Pierwszy kurs: XV zaawansowany czy XVI zaawansowany?
Drugi kurs: wolicie XVIII czy XIX wiek pocz±tkuj±cy?
Acha, by wynie¶æ co¶ konkretnego (technika plus tañce), czas trwania kursu to powiedzmy 8 czy 9 dni (weekend, tydzieñ, weekend). Nie ma mo¿liwo¶ci przyjazdu na same weekendy.
I jeszcze jeden pomys³: jest mo¿liwo¶æ przeprowadzenia równie¿ kursu tañców polskich (mazur, kujawiak, oberek, krakowiak), ale to s± pó¼niejsze, powiedzmy ok. XIX wieku. Czy s± jacy¶ chêtni je¶li by³by ten kurs podczas I kursu Lievena (XV lub XVI wieku)?
hej,
zdecydowanie opowiadam siê za zaawansowanym kursie na XVI ;)
pozdrawiam,
M.
Witam
Popieram Aniê ¯uk - Lieven
Poza tym równie¿ z wielk± chêci± wziê³abym udzia³ w kursie zaawansowanym na XV i XVI w. W jakich godzinach to ju¿ jest bez ró¿nicy - tak czy siak przy d³u¿szym kursie muszê wzi±¶æ urlop, co oznacza dyspozycyjno¶æ przez ca³y bo¿y dzieñ ;)
Pozdrawiam serdecznie
Ka