Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Bagnet
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie w XX wieku
Rufus
Witam, otó¿ posiadam w domu bagnet. Nie wiem z jakiego okresu on pochodzi, czy to czasem nie jest replika. Czy mo¿e kto¶ go zidentyfikowaæ? Z jakiego jest okresu i z jakiego kraju?
Zamieszczam zdjêcia:

PS Proszê o nieusuwanie tematu, w razie czego proszê przenie¶æ.
Rabiega
Mauser model 84/98/34, s³aby stan - brzydko ostrzona, zniszczona g³ownia, nieoryginalne ok³adziny i ¶ruby.

Rabiega
Rufus
Czyli jest to bagnet niemiecki? Czy pochodzi z okresu II W¦, czy po wojnie? Z jakiego jest roku?
Rufus
Aha, czyli jest to bagnet z II W¦, tak jak my¶la³em. A czy kto¶ wie, czy to jest orygina³, czy tylko replika? Ile taki bagnet jest wart?
£azarz
Salve Fratres!

Na podstawie tych zdjêæ tylko idiota powie TAK TO ORYGINA£ lub TP JEST KOPIA. Widzia³em ¶wietne kopie i mocno zniszczone orygina³y. Musia³bym mieæ to w rêkach by cokolwiek powiedzieæ na ten temat. W ka¿dym wiêkszym mie¶cie w Polsce jest gie³da staroci - pomog± tobie. Jest te¿ masa ¶wietnych ekip odtwarzaj±cych niemieckie jednostki z okresu II wojny ¶wiatowej - popytaj ich.

Rufusie a teraz pro¶ba - zanim pojad± po tobie proszê zanim spytasz poszukaj najpierw w Google oraz sprawd¼ choæby na aukcjach Allegro lub Ebay.

http://shop.ebay.com/items/_W0QQ_nkwZBAYON...fromZR40QQ_mdoZ
http://allegro.pl/search.php?string=bagnet...p;category=9194
Rufus
Ja rozumiem, ale ju¿ mnie to zaczyna wkurzaæ. Co siê nie zapytasz na jakim¶ forum, to albo "poszukaj sobie w google", albo "sam znajd¼". To po co te wszystkie fora s±? Od tak sobie zak³adane? Chyba po to, aby za pytaæ i dostaæ odpowied¼, a nie "znajd¼ sobie". Rozumiem, ¿e mo¿na poszukaæ, ale bez przesady, nie na ka¿dym kroku. Szuka³em na allegro, kilka znalaz³em, niej wiem, czy to jest dok³adnie ten sam bagnet, co mój, po za tym wiêkszo¶æ aukcji jest z licytacj±, wiêc nie dowiem siê, ile jest wart. Nie mo¿e kto¶ z was wyceniæ go, bior±c pod uwagê jego stan?
Rabiega
Zada³e¶ pytanie, otrzyma³e¶ odpowied¼.
Zrobi³by¶ porz±dne zdjêcia bagnetu i pochwy, prawid³owo na¶wietlone, z widocznymi biciami, numerami - mo¿e uda³oby siê powiedzieæ co¶ wiêcej.
Poza tym - pytasz o najpopularniejszy i najczê¶ciej wystêpuj±cy na rynku model bagnetu, z najbogatszymi informacjami dostêpnymi w sieci, ich wyszukanie nie nastrêcza ¿adnych trudno¶ci.

Rufus, fora nie istniej± po to, by "zapytaæ i dostaæ odpowied¼", one s³u¿yæ maj± wymianie informacji. Tu obowi±zuje zasada wzajemno¶ci.
Do ut des.
Ciebie nie staæ nawet na magiczne dziêkujê. £azarz poda³ 10 linków, chwilê mu to zajê³o, nie mia³ chyba przygotowanej odpowiedzi do wklejenia.

Skoro to ciê nie zadowala, wejd¼ sobie na jakie¶ forum militarno - poszukiwawcze.
Tam za tak± postawê poczêstuj± ciê koszarowym ... czym¶tam.
I tyle siê dowiesz.

Rabiega
Rufus
Niestety nie posiadam aparatu cyfrowego, zdjêcia s± robione komórk±, wiêc niech nie dziwi was jako¶æ. Dziêkujê za wszystkie informacje i odpowiedzi. Ja rozumiem, na czym polega forum, ale po tylu latach spêdzonych na ró¿nych forach to ju¿ zaczyna siê robiæ ¿enuj±ce, co kto¶ tematu nie napisze, to 100 odpowiedzi typu "poszukaj w google".
£azarz
CYTAT(Rufus @ 22:00 03.03.2009) *
Niestety nie posiadam aparatu cyfrowego, zdjêcia s± robione komórk±, wiêc niech nie dziwi was jako¶æ. Dziêkujê za wszystkie informacje i odpowiedzi. Ja rozumiem, na czym polega forum, ale po tylu latach spêdzonych na ró¿nych forach to ju¿ zaczyna siê robiæ ¿enuj±ce, co kto¶ tematu nie napisze, to 100 odpowiedzi typu "poszukaj w google".

Salve Fratres!

Rufusie nikt tutaj ciebie nie pojecha³. Zada³es pytanie - dosta³e¶ maksymalnie wyczerpuj±ca odpowied¼:
- co to za bagnet? - Mauser model 84/98/34 Rabiega
- z jakiego jest okresu i z jakiego kraju - patrz odpowied¼ wy¿ej oraz ca³a seria moich linków
- z jakiego jest roku? - Zrobi³by¶ porz±dne zdjêcia bagnetu i pochwy, prawid³owo na¶wietlone, z widocznymi biciami, numerami - mo¿e uda³oby siê powiedzieæ co¶ wiêcej. Rabiega
- A czy kto¶ wie, czy to jest orygina³, czy tylko replika - W ka¿dym wiêkszym mie¶cie w Polsce jest gie³da staroci - pomog± tobie. Jest te¿ masa ¶wietnych ekip odtwarzaj±cych niemieckie jednostki z okresu II wojny ¶wiatowej - popytaj ich
- Ile taki bagnet jest wart? - patrz odpowied¼ wy¿ej oraz moje linki Ebay oraz Allegro

Jak dla mnie to bagnet nic nie jest wart ze wzglêdu na du¿e zniszczenia oraz sposób "ostrzenia". Ale zawsze mo¿esz wykorzystac go na biwaku.

Pozdrawiam Grzegorz
Germanik
AVE!!!! Bagnet jest w bardzo z³ym stanie wrêcz fatalnym ,je¶li chcesz ustaliæ jego warto¶æ najlepiej udaj siê na gie³de staroci tam powini ci pomóc lub do militarnego antykwariatu. smile.gif

POZDRAWIAM-Germanik
gawlacz
Pytasz kolego ile jest wart twój bagnet. Odpowiem tak (cytat mo¿e niedok³adny za ksi±¿k± traktuj±c± o niemieckich he³mach) "Dany he³m (w Twoim wypadku bagnet) jest wart tyle ile da kupuj±cy". I ma pro¶bê. Nie z¿ymaj siê na t± odpowied¼. Jak siê na czym¶ nie znasz to zap³acisz tzw. frycowe - niestety jak mawiaj± "TAKI LAJF". Powy¿sze odpowiedzi, w szczególno¶ci £azarza, maj± za zadanie (tak przynajmniej rozumujê) aby¶ takiego frycowego nie p³aci³.
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
To na pewno niemiecki bagnet? Brak charakterystycznego poprzecznego zlobkowania na okladkach (chyba, ze byly wymieniane, bo z pewnoscia , jak widac po zdjeciach byly malowane). Rownie dobrze moze to byc jugoslowianin, radomiak albo perkun. Mozliwe nawet polski wz. 22, w zwiazku z krotkim "jelcem" i brakiem oslony ogniowej. Kwestie rozwiazalyby bicia - np WP, PERKUN, albo RADOM -lub niemiecka gapa (choæ tylko pod warunkiem braku tych wczesniejszych, bo Niemcy "germanizowali" zdobyczna bron).
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.