Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Pomoc szermiercza dla bjednego Reichu
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka
lelumpolelum
Czolem,

Z gory przepraszam za gwalcenie polszczyzny, ale po 20stu latach na
obczyznie wyglada to tak a nie inaczej, staram sie icon_wink.gif
Jestem trenerem grupy szermierczej w westfalji w niemczech.
Niewiem czy wiecie jak sytuacja tu wygläda, szermierka traktatowa z jednej strony a codex belli reenactment z drugiej. Element walki praktycznie nie istnieje, za to durzo gdybania w stylu "jak on tak to ja tak" albo "gdybysmy naprawde walczali ale bym mu dokopal"..

My jestesmy jedna z doslownie dwoch grup w niemczech ktore naprawde walcza. Huscarl to w wiekszosci philipinska escrima hociarz sa wyjatki.
Ale nie chce opisywac biednego niemickiego krajobrazu, mam pytanie.

Dolanczam dwa filmy treningowe z prostym pytaniem: jak oceniacie co robimy? Macie dla nas wskazuwki jak trenowac, jak urzadzac sparringi bardziej efektywne?
Wiem ze ekfipunek biedny a to grunt, pracujemy nad tym (albo raczej na to..).
Czekam na dewastujaca krytyke i mam nadzieje ze nam pomorze.

pozdrawiam
Adam

http://www.youtube.com/watch?v=rZUqW8PYKtg...re=channel_page

http://www.youtube.com/watch?v=31ioO5AMkH8...re=channel_page

Laser
Ja bym poleca³ przenie¶æ siê nieco pó¼niej o 200-300 lat i wyposa¿yæ siê chocia¿ w garnki wszyscy i obowi±zkowo ochronê wszystkich newralgicznych punktów, szczególnie nogi, bo widzia³em, ¿e kiepsko z tym u Was (praktycznie nie chronione).
Wojciech Radzki
Laibach w drugim filmiku znakomity ;)
Pozdr
WR
Michal z Siemianic
Cze¶æ

Problem z wyposa¿eniem istnia³ i istnieje od zawsze... Wiem jak to wszystko wygl±da w naszym bractwie - jest spora grupa ludzi dobrze wyposa¿onych, to Ci z kilkuletnim sta¿em - zazwyczaj maj± dobr± (kwestia wzglêdna) pracê i ³o¿± spore pieni±dze na hobby, ale jak napisa³em kompletowanie zajmuje d³ugi przedzia³ czasowy. Drug± grupê stanowi± ludzie m³odzi, stawiaj±cy pierwsze kroki w bractwie i tu ka¿dy orze jak mo¿e. Robimy garnki (dobry szablon) we w³asnym zakresie, wychodzi to ró¿nie. Podobnie z reszt± pancerza, blacha, m³otek, odrobina determinacji i jest ju¿ w czym æwiczyæ w miarê bezpiecznie - nikt nie szydzi z niedoróbek. Mówimy ca³y czas o trenowaniu, a je¶li idzie o wyjazdy gremium rycerskie ze sta¿em kilkuletnim dopuszcza b±d¼ odrzuca niektóre "konstrukcje".
Stroje cywilne du¿o ³atwiej sobie zorganizowaæ, bia³og³owy zawsze chêtnie podejmuj± siê pomocy i co najwa¿niejsze ka¿dy pokazuj±cy siê w¶ród ludzi musi porz±dnie wygl±daæ. Koszt cywilek nie jest du¿y w porównaniu z ekwipunkiem bojowym.
lelumpolelum
Dziekuje za zdania!

Filmy ogladalem i ogladam. Nad wyposarzeniem pracuje, na drugim filmie juz widac zmiany icon_wink.gif jedna para bigwantuw, ramiona i ospbiscie zamknalem barbute bo koledze nos wystawal..
Stroje cywilne juz w wiekszosci gotowe.
Ale naprawde malo widac treningow na filmach, a to mnie interesuje, ile samej techniki cwiczycie, ile mjesca zajmuje sparring, czy wjencej szybkosci, czy wjencej sily?

Mam nadzieje ze na majowke w Kliczkowie da sie nam wyposarzyc przynajmniej jednego zawodnika aby mogl sie czegos na wlasnej skorze nauczyc icon_wink.gif moze tam kogos z was spotkamy..
Laser
Moim zdaniem je¿eli jeste¶cie grup± pocz±tkuj±c±, powinni¶cie æwiczyæ du¿o techniki. W zasadzie nawet bez sparringów. Z czasem, ja ju¿ nabierzecie pewnego do¶wiadczenia, na tyle by techniki traktatowe robiæ w miarê odruchowo (w sensie nie zastanawiaæ siê jak to by³o) mo¿na przej¶æ do sparringów. W tym czasie mo¿na siê te¿ dozbroiæ. Potem w zasadzie sparring bêdzie zajmowa³ coraz wiêcej z czasu przeznaczonego na trening. A¿ w koñcu nauczycie siê wszystkich technik poprawnie i odruchowo i bêdziecie tylko potykaæ siê ze sob± (czyli pewno nigdy, bo zawsze jest co¶ do przyszlifowania).

PS: Szybko¶æ i si³a przyjdzie z czasem. Najlepiej skupiæ siê na poprawnym wykonywaniu æwiczeñ.
Marcin Waszkielis
Sparing to podstawa. Mo¿e byæ zadaniowy, w ró¿nych wariantach i nastawiony na udoskonalanie technik, próbowanie nowych a nie na wypunktowanie partnera.
lelumpolelum
Technike kujemy od kilku dobrych lat. Tylko wlasnie widze taki efekt, ze ludzie ktorzy od lat uprawjaja szermierke traktatowa zapominaja 90 % wiedzy teoretycznej jak i motorycznej gdy znajduja sie nagle w mniej czy wjencej powarznej sytuacji bojowej.
Wienc podchodze do sprawy bardziej boxersko (uprawialem, trenowalem), znaczy sie krotkie kombinacje, bez wymyslnych technik.
Ale strasznie trudno ich nauczyc walczyc, orientowac sie do przodu i urzywac tych kombinacji w walce..
Laser
Chyba mamy inne rozumienie pojêcia sparring. Dla mnie to oznacza pojedynek, "niere¿yserowany" i na wypunktowanie.
Udoskonalenie i próbowanie technik czy wykonywanie jaki¶ okre¶lonych zadañ to dla mnie po prostu æwiczenia w parach/grupie.
Kszysz
sparring wcale nie musi byæ tylko na wypuntkowanie, jest tez wiele innych koncepcji walki
jak sie nie ma z kim trenowaæ i chce sie pcwiczyæ techike i ruchy to najlepiej podpatrzec na filmikach i samemu próbowac, wejsc w regularny cykl treningowy i po¼niej jest juz coraz ³atwiej
Monika ksf
CYTAT(lelumpolelum @ 23:02 02.03.2009) *
Technike kujemy od kilku dobrych lat. Tylko wlasnie widze taki efekt, ze ludzie ktorzy od lat uprawjaja szermierke traktatowa zapominaja 90 % wiedzy teoretycznej jak i motorycznej gdy znajduja sie nagle w mniej czy wjencej powarznej sytuacji bojowej.

Postarajcie siê MINIMUM 30 minut na ka¿dym treningu po¶wiêciæ tylko i w³±cznie na sparring w ró¿nych formach. A najlepiej odwróciæ proporcje - najwiêcej czasu sparring, technika nie wiêcej ni¿ 30 minut (po to s± mi potrzebni sprringpartnerzy na treningu by ich niecnie i do koñca wykorzystaæ ;), a nie mieliæ powietrze, bo to mogê robiæ samotnie w ogródku ;).
Róbcie sobie jeszcze takie wewnêtrzne turnieje, wygrywa ten kto wygra³ najwiêcej walk (to bardzo podkrêca). Acha, mo¿ecie jeszcze w czasie takiego turnieju lepiej punktowaæ techniki, które chcecie przeæwiczyæ "w akcji". Np wybierzcie sobie do przeæwiczenia trzy techniki (wtedy bêdziecie mieæ tzw dzia³anie z wyborem smile.gif ). Trzy dlatego ¿e jedna technika jest zbyt przewidywalna, a cztery to za du¿y m³yn na raz ;) ) I przyznajcie za prawid³owo wykonan± preferown± technikê 3 pkt, a za "normaln± " 1 pkt.
Taka punktacja sprawi, ¿e op³aci siê ryzkowaæ i stosowaæ mniej opanowny "materia³", myk polega tylko na tym, ¿e to samo bêdzie robiæ twój przciwnik icon_wink.gif i bêdziecie czêsto szli równocze¶nie na tê sam± akcjê smile.gif, dlatego jedna wy¿ej punktowana technika nie bardzo siê sprawdza.
PS W³a¶nie ca³y problem z "traktatowym" trenowaniem polega na skupianiu siê na æwiczeniu skomplikowanych technik, a pózniej zostaje ledwie 15 minut przed koñcem treningu (minus czas na ubranie sprzetu ;( ) i panowie bior± siê za sparring, a praca nóg w akcji le¿y (jak trenujesz boks to wiesz o co chodzi smile.gif ). Nie ma sensu brn±c w skomplikowane techniki, jak nie potrafi siê prawid³owo stosowaæ podstaw w warunkach stresu ;). I ta regu³a obowi±zuje obojêtnie jaki rodzaj szermierki trenujesz.
agresiva56
Ja siê wybieram do Kliczkowa smile.gif
pozdrawiam Siwy
Marcin Surdel
CYTAT(mblade @ 20:18 04.03.2009) *
PS W³a¶nie ca³y problem z "traktatowym" trenowaniem polega na skupianiu siê na æwiczeniu skomplikowanych technik

Zale¿y od grupy treningowej/klubu/sekcji.

Pozdrowienia
lelumpolelum
Dziekuje wszystkim za rady i rzyczenia!
Bylismy w Kliczkowie - Siwy pobil naszego czlowieka, ale sam dostal sie do polfinalu
wiec rzadna chanba icon_wink.gif

W Byczynie nawet wygralismy jedna walke! I bardzo podziwialismy walki innych, bylo z czego sciagac i sie uczyc!

Bedziemy na pewno czesciej na polskich turniejach, poznalismy wielu bardzo sympatycznych ludzi, a o tym czy polsko-niemiecka wiekuista nienawisc jest faktem historycznym czy propaganda, no o tym trzeba jeszcze pogadac bigsmile2.gif

w poczontku wrzesnia organizujemy turniej w niemczech, niedaleko münster w westfalji, malutki ale pierwszy swego rodzaju!
Bardzo bym sie cieszyl gdyby ktos z polski chcialby przyjechac!

pozdrawiam
Adam

chaos-opole
jedna uwaga która mi siê bardzo rzuca w oczy to to ¿e bijecie kilka uderzeñ na tarcze zanim dojdzie jedno czy dwa na cia³o

powinni¶cie MOIM zdaniem patrzeæ siê gdzie jest wolne a nie powtarzaæ 3-5 razy tego samego uderzenia w to samo miejsce ( no chyba ze trafili¶cie i widzicie ze nie macie ju¿ tarczy w tamtym miejscu

zmieniajcie miejsca w które trafiacie i pamiêtajcie o tym ze ostrza s± dwa prawdziwe i fa³szywe i oboma mo¿na trafiaæ
agresiva56
Jaka nagroda za bojowy i czy bêd± jakie¶ zwroty za przejazd itd??
£ukasz P³aza
Napiszcie co¶ wiêcej -jest paru chêtnych do wyprawy na zachód, tylko z pieniêdzmi jak zwykle krucho. W bezpo¶rednim kontakcie jak zwykle ³atwiej. Jak nagroda bêdzie sensowna to da siê za³atwiæ którego¶ z mistrzów i mo¿e jakie¶ seminarium smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.