Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Knechci - zaci±g
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2009 > Grunwald 2009
Marcin Surdel
Cze¶æ

Podobnie jak w zesz³ym roku, prowadzê zaci±g do inscenizacyjnego oddzia³u knechtów z drzewcówkami, zwanego "¶wiêtymi jasiami", id±cego. Nie bêdzie osobnego obozu, aczkolwiek niezdecydowanym polecam rozwa¿yæ ¶l±sk±.

Inscenizacyjnego, czyli agresja zero, bez szaleñstw, szar¿ i full-kontaktu.

Knechtów, czyli piechurów i milicji miejskich, czyli nie rycerzy w pe³nych, bia³ych zbrojach.

Minimum "sprzêtowe":
- tylko patenty potwierdzalne w ¼ród³ach z lat 1350-1420
- otwarty he³m - ³ebka z czepcem, kapalin na kapturze, ewentualnie ³ebka z dopinanym "nosalem". Zamkniête he³my odpadaj±.
- rêkawice. "£y¿ki" odpadaj±.
- przeszywanica. Odpadaj± modele z niezabezpieczon± pach± (bez wszytego rêkawa).
- W³asna drzewcówka lub czarnoprochówka (strzelców planujemy niewielu - kto piewszy ten lepszy).

Mile widziane:
- broñ boczna - kordy, tasaki, topory etc.
- puklerze
- pawê¿e, które da siê zawiesiæ na szyi tak, by obie d³onie by³y wolne do operowania drzewcówk±.
- dodatkowe, lekkie opancerzenie na korpus.

Ewentualnych chêtnych do zabawy proszê o wysy³anie zdjêæ w sprzêcie (nie zdjêæ samego sprzêtu) do Roberta Diab³a: parnas (at) go2.pl i/lub do mnie : marcin_surdel (at) o2.pl . W razie w±tpliwo¶ci co do datowania jakiego¶ szczegó³u, bêdziemy prosili o wskazanie ¼ród³a - do wszechwiedzy nam daleko.

Poniewa¿ musimy siê nauczyæ maszerowaæ i nie pozabijaæ tyczkami od razu, nie przewidujê "zaci±gu z ³apanki" na 5 minut przed inscenizacj±.

W planach codzienne manewry od weekendu poprzedzaj±cego inscenizacjê. Poniewa¿ manewry zazwyczaj koñczymy tradycyjnym napojem regeneracyjnym, ludzie od ¶wiêtego Jana Chrzciciela musz± byæ pe³noletni.

Panie te¿ mog± sobie pomaszerowaæ z nami na inscenizacji.

Pozdrowienia
Cichalinka

Witam! Chcia³abym pomaszerowaæ z wami ale nie wiem czy zd±¿ê i do kiedy s± zapisy, bo czekam na sprzêt i zdjêcie mogê dos³aæ dopiero za jaki¶ miesi±c. Ale moge zapewniæ ze sprzet bedzie odpowiedni.
Purvis
Nie móg³bym sobie odpu¶ciæ. Wpiszcie mnie na listê!
Czy zesz³orocznych te¿ obowi±zuje weryfikacja?

Silesia suprema!
P
Marcin Surdel
Cichalinka - pode¶li zdjêcia, jak ju¿ bêdzie sprzêt. Na razie wpisujê na listê warunkowo.

Purvis - a nie lubisz siê pochwaliæ nowymi gratami? icon_wink.gif Zesz³orocznych nie obowi±zuje, acz zdjêcia mile widziane.

Pozdrowienia
Cichalinka
pode¶lê obowiazkowo
dzieki i pozdrawiam
Lipek
Kiedy jest ostateczny deadline, aby wys³aæ zdjêcia? (swoja droga próbowa³em na oba maile ale co¶ nie wysz³o, wiêc za tydzieñ jak wrócê do domu ze studiów to spróbujê jeszcze raz !)
Peter von Opperau
czy ludzie id±cy w patyczakach w ¶l±skiej w zesz³ym sezonie w tym te¿ musz± przechodziæ weryfikacjê? pytam bo mam tylko stare zdjêcia :D
Icek Flajsz
Ju¿ Purvis pyta³ - skoro pozwolono Ci jasiowaæ rok temu, to w tym roku te¿ mo¿esz. Rzecz jasna jest wiêcej ni¿ wskazane, coby siê pochwaliæ nowymi nabytkami sprzêtowymi smile.gif
Lipek
Przepraszam ale czy kto¶ z szanownych Ja¶ków mo¿e mi powidzieæ co tam sie dzieje w tym temacie ? Czy je¿eli przyjadê dopiero na czwartkowe manewry,czy jeszcze siê za³apie ...niestety tylko raczej w czwartek mogê!

Pozdrawiam !
Marcin Surdel
CYTAT(Lipek @ 23:55 01.07.2009) *
Przepraszam ale czy kto¶ z szanownych Ja¶ków mo¿e mi powidzieæ co tam sie dzieje w tym temacie ? Czy je¿eli przyjadê dopiero na czwartkowe manewry,czy jeszcze siê za³apie ...niestety tylko raczej w czwartek mogê!

Pozdrawiam !

Je¶li bêd± jeszcze wolne miejsca, nie podpadniesz sprzêtem i skrajnym niezorganizowaniem na manewrach, to pogadamy na miejscu :-)

Pozdrowienia
Lipek
To siê cieszê...szprzêtem niepodpadne ...raczej...a za¶ co siê tyczu manewrów...hmmm...to raczej nie mam z tym problemów ! Pozdrawiam i do zobaczenia na miejscu!
Lipek
Dzieki wielki za wspólne manewry i bojowanie by³o naprawdê zaje ! :D

Pozdrawiam i do nastêpnego ...boju oczywi¶cie !
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.