MT, to jest szabla w oprawie zachodniego typu, z±bkowanie klingi by³o zabiegiem stosowanym od XVI wieku w prostych ostrzach- miecze typu flamberge, ró¿ne klingi "p³omieniste", to jedyna szabla jak± widzia³em z tak wykonan± g³owni±. Jest to orygina³ z prywatnej kolekcji chyba, wygrzebany swego czasu gdzie¶ na myarmoury.com. Jak z±bki bêd± siê zachowywaæ, tego nie wiem
, przy dobrym ostrzu raczej nie wypadn±, mog± mieæ efekt lekkiego wi±zania obcej broni. No i pewnie tanie by to nie by³o
Na pierwszy ogieñ mo¿e nie zamawia³bym akurat wg. tego wzoru, lepiej mieæ co¶ pewnego na 100% na pocz±tek. Co do stroju, lepiej zapytaj w dziale po¶wiêconym ubiorom. Ludzie morza na l±dzie byli ubrani jak przeciêtni mieszczanie chyba, wiêc typowy strój wg. zachodniej mody, pewnie do¶æ skromny. Na pok³adzie nie wiem, czytalem kiedy¶ o spodniach z grubego p³ótna, z d³ugimi nogawkami dla ochrony od lin, ale mo¿e to juz XVIII wiek, i jak siê ma do gdañskiego kapra pojêcia nie mam
Powiadam, lepiej pytaj kogo¶ kto zajmuje siê g³ównie ubiorami, ja te¿ korzystam w tym zakresie z porad speców od tekstyliów. No i ksi±¿ki, obrazy, MUZEA- szukaj, i powodzenia ¿yczê