Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: broñ dla kapra (1627)?
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Rzeczpospolita Obojga Narodów (u)
Militia Templi
Panowie Bracia! smile.gif i nie tylko, wszyscy, którzy mog± mi pomóc.

Planujê zrekonstruowaæ Kapra Gdañskiego (XVII wiek, okolice Bitwy Pod Oliw±), jednak marzy mi siê noszenie przy pasie w³oskiej Schiavony. wiem, ¿e by³a popularna w¶ród krajów handluj±cych z W³ochami, ale czy Rzeczpospolita do nich nale¿a³a? czy jest to mo¿liwe? bo mi sie wydaje, ¿e bez problemu, jako ¿e taki kaper móg³by teoretycznie p³yn±c wszêdzie, ale wolê siê zapytaæ waszmo¶ciów.
Mariusz90
Wiem ,¿e w Gdañsku wykonywano okrêty ,zdarzy³o siê ,¿e p³ynê³y one potem do W³och.Ale w³oska broñ jak dla mnie to lekkie naginanie ówczesnej codzienno¶ci.Nasi kaprowie , byli czêsto szwedami trafi³ siê i szkot ,a nawet czysto polskiego pochodzenia kaprowie nosili siê i zbroili na szwedzki styl.Na pewno licz± siê , rapiery i szpady ,choæ mo¿liwa jest broñ angielska i szkocka tego okresu.Wyj±tki potwierdzaj± regu³ê wiêc ,mo¿e znalaz³ siê taki zamo¿ny kaper , nie mogê o sobie powiedzieæ "autorytet" smile.gif.Tak czy inaczej powodzenia w odtworzeniu ,to dopiero zapomniany okres.
Krzysztof
Schiavona jest do¶æ ciê¿ka, czy na pewno chcesz walczyæ czym¶ co powinno wa¿yæ 1.2-1.3 kg?

nie lepiej jako kaper kordy, tasaki etc? krótsza broñ ciut porêczniejsza na morzu i w karczmianej burdzie, a schiavony to tak 92-98 cm d³ugo¶ci ostrze

co nie zmienia faktu, ze je¶li bardzo chcesz to czemu nie? smile.gif
Militia Templi
wielkie dziêki waszmo¶ciom za odpowiedzi smile.gif wagi broni siê akurat nie bojê, mam mocne ³apska smile.gif

je¶li chodzi o jak±¶ konkretn± Schiavonê, to tak. o dok³adnie t±.
http://www.swordforum.com/articles/ams/the-schiavona.php

mam jeszcze jedn± sprawê, niby na osobny temat, ale nie chcê ¶mietnika robiæ. przegl±dajac forum nie zauwa¿y³em nigdzie opisu stroju na morze... pomo¿e kto¶? dopiero zaczynam robiæ XVII, a w zasadzie snujê plany, a lubiê wiedzieæ na czym stojê, niestety nie wiem od czego zacz±æ...
poda ktos jakie¶ tytu³y? obrazy?
Armand
Powiniene¶ poogl±daæ gdañskie zbiory militariów z tego okresu, a nu¿ zachowa³a siê jakas broñ o historii zwi±zanej z flot±.

CYTAT
w³oska broñ jak dla mnie to lekkie naginanie ówczesnej codzienno¶ci.Nasi kaprowie , byli czêsto szwedami trafi³ siê i szkot ,a nawet czysto polskiego pochodzenia kaprowie nosili siê i zbroili na szwedzki styl.Na pewno licz± siê , rapiery i szpady ,choæ mo¿liwa jest broñ angielska i szkocka tego okresu.

Mo¿na przypuszczaæ ¿e typy broni raczej z pó³nocy, czyli w³a¶nie Szwecja, Anglia, p³n. Niemcy- ale w³oska broñ nie budzi³aby wielkiego zdziwienia w takim mie¶cie jak Gdañsk, skoro w³oskie tkaniny, wyroby rzemie¶lnicze, przyprawy etc. trafia³y do wroc³awskich magazynów przez ca³e pó¼ne ¶redniowiecze, a co dopiero XVII wiek. Rapier to raczej oficer, szpada absolutnie odpada bo pó¼niej, ma³o u¿yteczna w wojsku i te¿ je¶li to broñ "paradna" oficera. Kaprowie czyli taka "piechota morska" smile.gif to jak pisa³ Krzysztof wszelkie tasaki, kordy, szable zachodniego typu. W zachodniej nomenklaturze zw± to "cutlass" albo "falchion" etc. Na ciasnej przestrzeni pok³adów nikt nie bêdzie machaæ d³ugimi klingami, wszêdzie liny a przed walka rozpiête sieci do ochrony przed szcz±tkami odstrzelonego takielunku. Wszystko co porêczne, nie za d³ugie, i nadaj±ce siê do r±bania (np. odciêcia zapl±tanej liny albo ..g³owy devil.gif )
Militia Templi
CYTAT(Armand @ 23:17 25.02.2009) *
Powiniene¶ poogl±daæ gdañskie zbiory militariów z tego okresu, a nu¿ zachowa³a siê jakas broñ o historii zwi±zanej z flot±.

CYTAT
w³oska broñ jak dla mnie to lekkie naginanie ówczesnej codzienno¶ci.Nasi kaprowie , byli czêsto szwedami trafi³ siê i szkot ,a nawet czysto polskiego pochodzenia kaprowie nosili siê i zbroili na szwedzki styl.Na pewno licz± siê , rapiery i szpady ,choæ mo¿liwa jest broñ angielska i szkocka tego okresu.

Mo¿na przypuszczaæ ¿e typy broni raczej z pó³nocy, czyli w³a¶nie Szwecja, Anglia, p³n. Niemcy- ale w³oska broñ nie budzi³aby wielkiego zdziwienia w takim mie¶cie jak Gdañsk, skoro w³oskie tkaniny, wyroby rzemie¶lnicze, przyprawy etc. trafia³y do wroc³awskich magazynów przez ca³e pó¼ne ¶redniowiecze, a co dopiero XVII wiek. Rapier to raczej oficer, szpada absolutnie odpada bo pó¼niej, ma³o u¿yteczna w wojsku i te¿ je¶li to broñ "paradna" oficera. Kaprowie czyli taka "piechota morska" smile.gif to jak pisa³ Krzysztof wszelkie tasaki, kordy, szable zachodniego typu. W zachodniej nomenklaturze zw± to "cutlass" albo "falchion" etc. Na ciasnej przestrzeni pok³adów nikt nie bêdzie machaæ d³ugimi klingami, wszêdzie liny a przed walka rozpiête sieci do ochrony przed szcz±tkami odstrzelonego takielunku. Wszystko co porêczne, nie za d³ugie, i nadaj±ce siê do r±bania (np. odciêcia zapl±tanej liny albo ..g³owy devil.gif )

Armandzie, podoba mi siê ten ciê¿ki tasak... czy co to jest... z zêbat± kling±, tylko a) czy to, co jest na zdjêciu, to orygina³? i b) czy te z±bki nie poodpadaj± mi w czasie walki? wiem ¿e to kwestia dobrego wykonania takiej broni, ale jednak g³upio by by³o, gdyby po paru ostrzejszych starciach taka piêkna i piêknie kosztuj±ca broñ wygl±da³a jak saracenowi z pyska...

a co¶ o stroju mo¿e mi podpowiesz? szczerba.gif jakie¶ tytu³y ksi±¿ek, obrazy?
EwKa
Polecam Centralne Muzeum Morskie i to co zosta³o z "Solena" i jego za³ogi...tak na pocz±tek. Zawsze co¶.
Militia Templi
Fakt, to dobry trop, dziêkujê Ci, Ewko smile.gif
Armand
MT, to jest szabla w oprawie zachodniego typu, z±bkowanie klingi by³o zabiegiem stosowanym od XVI wieku w prostych ostrzach- miecze typu flamberge, ró¿ne klingi "p³omieniste", to jedyna szabla jak± widzia³em z tak wykonan± g³owni±. Jest to orygina³ z prywatnej kolekcji chyba, wygrzebany swego czasu gdzie¶ na myarmoury.com. Jak z±bki bêd± siê zachowywaæ, tego nie wiem smile.gif , przy dobrym ostrzu raczej nie wypadn±, mog± mieæ efekt lekkiego wi±zania obcej broni. No i pewnie tanie by to nie by³o smile.gif Na pierwszy ogieñ mo¿e nie zamawia³bym akurat wg. tego wzoru, lepiej mieæ co¶ pewnego na 100% na pocz±tek. Co do stroju, lepiej zapytaj w dziale po¶wiêconym ubiorom. Ludzie morza na l±dzie byli ubrani jak przeciêtni mieszczanie chyba, wiêc typowy strój wg. zachodniej mody, pewnie do¶æ skromny. Na pok³adzie nie wiem, czytalem kiedy¶ o spodniach z grubego p³ótna, z d³ugimi nogawkami dla ochrony od lin, ale mo¿e to juz XVIII wiek, i jak siê ma do gdañskiego kapra pojêcia nie mam smile.gif Powiadam, lepiej pytaj kogo¶ kto zajmuje siê g³ównie ubiorami, ja te¿ korzystam w tym zakresie z porad speców od tekstyliów. No i ksi±¿ki, obrazy, MUZEA- szukaj, i powodzenia ¿yczê smile.gif
Militia Templi
tako te¿ zrobiê smile.gif
a co do tej broni o straaaaaasznie szerokim ostrzu? co to jest? bo domy¶lam siê, ¿e to ju¿ ewentualnie bardziej pasuje. a te¿ jest ³adne.
Armand
MT, ten szeroki sprzet to rodzaj niemieckiego tasaka, nazywali to "dussack" lub "dussage" i by³ jedn± z broni opisywanych przez niemieckie traktaty szermiercze. Chyba pasowa³by dobrze, bo to i Niemcy, i pó³noc. Z t± "kolonialn±" bronia to bym uwa¿a³, dociera³a do kolonii broñ ze Starego Swiata, ale te¿ oprawiali na swoje sposoby klingi z Europy, i rezultat bywa³ specyficzny, oryginalny i ró¿ny od pomys³ów europejskich. Lepiej bierz to co pewne. W linku od EwKi masz du¿o wiêksza fotkê z myarmoury, dobra baza do wykonania repliki smile.gif
Militia Templi
CYTAT(Armand @ 23:30 26.02.2009) *
MT, ten szeroki sprzet to rodzaj niemieckiego tasaka, nazywali to "dussack" lub "dussage" i by³ jedn± z broni opisywanych przez niemieckie traktaty szermiercze. Chyba pasowa³by dobrze, bo to i Niemcy, i pó³noc. Z t± "kolonialn±" bronia to bym uwa¿a³, dociera³a do kolonii broñ ze Starego Swiata, ale te¿ oprawiali na swoje sposoby klingi z Europy, i rezultat bywa³ specyficzny, oryginalny i ró¿ny od pomys³ów europejskich. Lepiej bierz to co pewne. W linku od EwKi masz du¿o wiêksza fotkê z myarmoury, dobra baza do wykonania repliki smile.gif

jak Niemcy to super. Dziêkujê Ewko, ¶wietne zdjêcia.
z jakiego materia³u wykonano rêkoje¶æ, ¿e tak siê za¶niedzia³a (nie jestem metalurgiem, ¿eby to na oko stwierdziæ)?
i znalaz³em nawet specyfikacjê

http://www.myarmoury.com/review_dt5174.html mo¿e siê komu¶ przyda, ja ju¿ postanowi³em ¿e t± broñ zrekonstruujê...
hmmm a tak orientacyjnie mo¿e kto¶ rzuciæ cen± za samo ostrze przygotowane do walki? bo oprawê i rêkoje¶æ jestem w stanie wykonaæ w³asnorêcznie.
Adamek
http://s272.photobucket.com/albums/jj179/j...0z%20morskiego/
Troche fotek wiekszosc eksponatow(nie wszystkie) z XVII w. Sporo rzeczy z "Solena" i nnych wrakow z zatoki gdañskiej
Militia Templi
CYTAT(Adamek @ 19:52 05.03.2009) *
http://s272.photobucket.com/albums/jj179/j...0z%20morskiego/
Troche fotek wiekszosc eksponatow(nie wszystkie) z XVII w. Sporo rzeczy z "Solena" i nnych wrakow z zatoki gdañskiej

wielkie dziêki smile.gif chyba by³o gdzie¶ wcze¶niej, albo przez przypadek na to gdzie¶ na freha trafi³em. bardzo fajne rzeczy smile.gif
Ig³a
Dussage, nazywany jest te¿ szabl± Sinclaira, poni¿ej przedstawiam kilka szczegó³owych obrazków oprawy. Z tego co czyta³em, broñ by³a powszechna tak¿e w¶ród najemników i tzw. wolnych rajtarów, s³u¿±cych dla kompanii wojennych (takie przedsiêbiorstwa wynajmuj±ce ludzi do walki na rzecz której¶ ze stron), w podobn± oprawê wstawiano tak¿e g³ownie pa³aszy i szabel. Ponizej dwa orygina³y i kopia Del Tin (za myarmoury)
Krzysztof
troszkê ¿elastwa do wyboru
Borg
Czyli te szabelki to nie tylko marnistyczne, ale powiedzmy ogólno 30sto wojenne mog³yby byæ?
Krzysztof
i owszem, nadaj± siê, a to tylko czê¶æ bo freha ma upierdliwy sposób ³adowania zdjêæ i nie chce mi sie wrzucaæ wszystkich
Militia Templi
CYTAT(Militia Templi @ 21:53 22.02.2009) *
Panowie Bracia! smile.gif i nie tylko, wszyscy, którzy mog± mi pomóc.

Planujê zrekonstruowaæ Kapra Gdañskiego (XVII wiek, okolice Bitwy Pod Oliw±), jednak marzy mi siê noszenie przy pasie w³oskiej Schiavony. wiem, ¿e by³a popularna w¶ród krajów handluj±cych z W³ochami, ale czy Rzeczpospolita do nich nale¿a³a? czy jest to mo¿liwe? bo mi sie wydaje, ¿e bez problemu, jako ¿e taki kaper móg³by teoretycznie p³yn±c wszêdzie, ale wolê siê zapytaæ waszmo¶ciów.

dziêkujê wszystkim za pomoc. jestem Wam dozgonnie wdziêczny. smile.gif broñ niesamowita, najbardziej podoba mi siê ta masywna zrekonstruowana przez Del Tin.
a w³a¶nie, czy ów DelTin robi repliki gotowe do boju? bo mi siê ich rzeczy podobaj±.
Ig³a
Del Tin robi± broñ --- ale ceny s± w ojro, wiêc lepiej chyba popatrz na rodzimych mistrzów, zapewne wyjdzie Ci dwa razy taniej ;)
Militia Templi
CYTAT(Ig³a @ 10:51 07.03.2009) *
Del Tin robi± broñ --- ale ceny s± w ojro, wiêc lepiej chyba popatrz na rodzimych mistrzów, zapewne wyjdzie Ci dwa razy taniej ;)

a kogo mo¿esz mi poleciæ z owych rodzimych mistrzów? interesuje mnie pomorze, od kaliningradu do szczecina.

ach, btw. znalaz³em jeszcze takie fajne co¶. kto mi mo¿e co¶ powiedzieæ o tym cosiu?
http://www.myarmoury.com/review_mrl_dutch.html
Ig³a
1. Marcin Wêgliñski - Warszawa
2. 'Gas' - Gniew
Militia Templi
CYTAT(Ig³a @ 21:34 26.03.2009) *
1. Marcin Wêgliñski - Warszawa
2. 'Gas' - Gniew

Oz³ocê, normalnie oz³ocê smile.gif
Zapa¶nik
Witam,

czy wie kto¶ jakie s± wymiary szabel wrzuconych w tym temacie przez Krzysztofa?
Interesuj± mnie trzy za³±czone modele.

Pozdrawiam,
Maciek Zapa¶nik
Lestek
Ta ¶rodkowa wygl±da bli¼niaczo do opisanej przez Zab³ockiego w "Ciêcia prawdziw± szabl±" (nr111, str 336)
Na pierwszy rzut oka ró¿ni± siê tylko jelcem. S± to szwajcarskie szable kawaleryjskie z koñca XVIw.
d³ugo¶æ g³owni 920
rêkoje¶æ 160
krzywizna 27
¶rodek ciê¿ko¶ci 125
szeroko¶æ g³owni 25-22

Zapa¶nik
Wyczerpuj±ca odpowied¼!
Dziêkujê pieknie!
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.