Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Bizantyjskie miecze na Morawach
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie wczesno¶redniowieczne > Zaczepne uzbrojenie wczesno¶redniowieczne
Znicz
Witam,
U naszych po³udniowych s±siadów znaleziono nietypowe miecze. W Zlutavie w roku 1930-tym, a w Jarohnevicach w 1884. Oba miecze datowane s± na 9 wiek. Nie przypominaj± one mieczy nadreñskich, pytanie sk±d jest ta konstrukcja. Mo¿liwe warianty:

1. Konstrukcja w³asna morawsko-s³owiañska
2. Import bizantyñski
3. Import bu³garski – z tym ¿e Bu³garzy raczej u¿ywali szabel

Je¶li przyjmiemy, ¿e miecze s± wytworem lokalnym – to powstaje pytanie – jaki wzorzec im przy¶wieca³. Mo¿e bizantyñski?
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik  Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Bior±c pod uwagê ¿e w Pradze znaleziono dwa he³my bizantyñskie, w O³omuñcu fragment pancerza ³uskowego (ok. 10 wieku), a w Prusankach pancerza p³ytkowego, sprawa przedstawia siê niezwykle interesuj±co.

Kto¶ wie wiêcej na ten temat?

Pozdrawiam
Znicz
M¶cidróg
Cze¶æ.
CYTAT
Oba miecze datowane s± na 9 wiek.

Patrz±c na zausznice i ceramike nie dal bym im wiêcej jak koniec VIIIw.
Miecz z Jarohnievic t.X wd³ Petersena (tak na oko)-ciekawe s± te "ko³a" na klindze,czy to nie czê¶æ pochwy?Za to drugi?Nie mam pojecia..jakies pytanie wyci±gaj±co-pogr±¿ajace?
pozdrawiam
M
Znicz
CYTAT(M¶cidróg @ 15:22 18.02.2009) *

Miecz z Jarohnievic t.X wd³ Petersena (tak na oko)

Typ X – ciekawe … chocia¿ nad jelcem jest dziwne wybrzuszenie, no i jelec jest ¶ciêty na koñcu (k±t ostry) a nie prosto zakoñczony (k±t prosty) jak w X-mieczach.

Pozdrawiam
Znicz
M¶cidróg
Nie jestem bronioznawc±.
Na temat mieczy wczesnosredniowiecznych(i mieczy wogóle) wiem tyle ile wymaga konieczne minimum smile.gif
Pierwsze co mi sie nasunê³o widz±c te ilustracje to ceramika i zausznice.I tego bêde sie trzymal smile.gif
Natomiast VIIIw-dla obszaru "Moraw" historycznie jest bial± plam±.Znalezisk jest mnustwo,ale s³owo pisane?
pozdrawiam
M
M¶cidróg
Troszeczke popyta³em smile.gif
I taka dosta³em odpowiedz:

Nevím, není jisté jak moc je obrázek aktuální, jsou to pøece jen dost staré nálezy. A asi taky dost zkorodované. Ten Jarohnìvický by mohl být mo¾ná trochu divný typ X. V MZM je doknce v expozici meè který mìl snad støenkovou rukoje» - v øapu má díry na nýty.

W za³±cznikach trzy miecze z Mikulczic

Pozdrawiam
M
M¶cidróg
Witam.
Dla ca³kowitego rozja¶nienia sprawy:
B.Dostál typuje miecz z Jarohnìvic jako X, ®lutavský - H.
pozdrawiam
M
Znicz
Dziêki za odpowied¼ M¶cidróg smile.gif , czyli korozji nale¿y przypisaæ nietypowy wygl±d mieczy. <"trochu divný typ X" - dziwny to fakt.

Jak datowane s± miecze z Mikulczyc? 

Pozdrawiam Znicz
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.