Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: "Strefa Militarna 2009" - Podrzecze ko³o Gostynia
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2009
janomb
Z przyjemno¶ci± informujemy, ¿e rozpoczê³y siê przygotowania do II Zlotu Grup Rekonstrukcyjnych i Wojskowych Pojazdów Historycznych "Strefa Militarna 2009". Impreza odbêdzie siê w dniach 17-19 lipca 2009 roku w Podrzeczu ko³o Gostynia w woj. Wielkopolskim. Ubieg³oroczna edycja zlotu zgromadzi³a ponad trzystu wykonawców, a jej teren odwiedzi³o kilka tysiêcy go¶ci W¶ród osób uczestnicz±cych w prezentacjach i inscenizacjach odbywaj±cych siê podczas zlotu byli zarówno przedstawiciele ruchu odtwórstwa historycznego z ca³ego kraju, jak i kolekcjonerzy ró¿nego rodzaju militariów, przede wszystkim pojazdów historycznych. Zasadnicz± czê¶æ odtwórców stanowi³y grupy zajmuj±ce siê odtwórstwem XX-wiecznym, przede wszystkim okresem II wojny ¶wiatowej, choæ by³y tak¿e osoby odtwarzaj±ce okres wczesnego ¶redniowiecza, a nawet wspó³czesno¶æ. W opinii uczestników ubieg³oroczna edycja ?Strefy Militarnej? by³a udana. W jej trakcie, prócz powa¿nych inscenizacji, przeprowadzono kilka niekonwencjonalnych dzia³añ ³±cz±cych ?w praktyce? odtwórców ró¿nych epok (np: http://pl.youtube.com/watch?v=81LZOIotU1E&...eature=related).
Za³o¿eniem organizatorów tegorocznej imprezy jest poszerzenie spectrum prezentowanych epok. Z tego te¿ powodu zachêcamy do uczestnictwa osoby odtwarzaj±ce wszystkie epoki, zarówno z kraju jak i z zagranicy. Szerokie uczestnictwo przedstawicieli ró¿norodnych ¶rodowisk zajmuj±cych siê odtwarzaniem rzeczywisto¶ci ró¿nych epok pozwoli na szersz± konsolidacjê odtwórców w naszym kraju.
Wszystkich zainteresowanych udzia³em w tegorocznej edycji ?Strefy Militarnej 2009? zapraszamy na stronê internetow± Zlotu: http://www.strefamilitarna.info/index.php.
Chaos666
Witam!

Jak dla mnie to pomys³ trochê cienki wrzucaæ wszystkich do jednego worka. Co¶ czujê ¿e odzew na Twoj± ofertê Janobie bêdzie znikomy w krêgu ¶redniowiecza. Nie oznacza to ¿e kto¶ siê nie zg³osi, ale ilo¶æ nie znaczy jako¶æ. Niestety, albo ¶redniowiecze albo wspó³czesno¶æ. Ta alternatywa jak na mój gust musi byæ roz³±czna smile.gif

Pozdrawiam i ¿yczê udanej imprezy
Chaos
Jan Gradoñ
CYTAT(Chaos666 @ 16:20 03.03.2009) *
Witam!

Jak dla mnie to pomys³ trochê cienki wrzucaæ wszystkich do jednego worka....... Niestety, albo ¶redniowiecze albo wspó³czesno¶æ. Ta alternatywa jak na mój gust musi byæ roz³±czna smile.gif

Polecam Ci Chaosie zapoznaæ siê z ide± takiej oto imprezy --> http://www.military-odyssey.com/
Nikodem
Raczej zgodzê siê z Chaosem co do formu³y imprezy, szczególnie ¿e jak mniemam wszyscy przyje¿d¿aj± tam za darmo?
Chaos666
Witam!

Mniemam ¿e impreza do której skierowa³e¶ mnie Janie odbywa siê w UK. Nie twierdzê ¿e to nie jest mo¿liwe, ani ¿e nie bêdzie chêtnych. ¦miem twierdziæ ¿e taka impreza bêdzie zdominowana pewnie przez pewien okres - czyli okres oko³o drugowojno ¶wiatowy smile.gif) Reszta zapewne bêdzie wystêpowaæ jako folklor, a To bynajmniej mnie w ogóle nie zadowala. I jak s³usznie zauwa¿y³ Nikodem, bez kasy to nikt siê tam nie pojawi ciekawy dunno.gif No niestety je¿eli ludzie my¶l± ¿e jeste¶my grup± zjebów w ¶miesznych ³achach to siê grubo myl±. Za kawa³ek kie³basy i piwo nie bêdzie siê nikt t³uk³ nie wiadomo gdzie. Je¿eli mam zjechaæ pó³ Polski to chocia¿ chcê siê dobrze i tak jak ja chcê bawiæ. To tyle...

Pozdrawiam
i nadal mimo wszystko ¿yczê udanej imprezy aniol.gif

Chaos
Jazlowiak
CYTAT(Chaos666 @ 08:42 04.03.2009) *
Witam!

Mniemam ¿e impreza do której skierowa³e¶ mnie Janie odbywa siê w UK. Nie twierdzê ¿e to nie jest mo¿liwe, ani ¿e nie bêdzie chêtnych. ¦miem twierdziæ ¿e taka impreza bêdzie zdominowana pewnie przez pewien okres - czyli okres oko³o drugowojno ¶wiatowy smile.gif) Reszta zapewne bêdzie wystêpowaæ jako folklor, a To bynajmniej mnie w ogóle nie zadowala. I jak s³usznie zauwa¿y³ Nikodem, bez kasy to nikt siê tam nie pojawi ciekawy dunno.gif No niestety je¿eli ludzie my¶l± ¿e jeste¶my grup± zjebów w ¶miesznych ³achach to siê grubo myl±. Za kawa³ek kie³basy i piwo nie bêdzie siê nikt t³uk³ nie wiadomo gdzie. Je¿eli mam zjechaæ pó³ Polski to chocia¿ chcê siê dobrze i tak jak ja chcê bawiæ. To tyle...

Pozdrawiam
i nadal mimo wszystko ¿yczê udanej imprezy aniol.gif

Chaos

Dlaczego uwa¿asz, ¿e ekipy z ró¿nych epok nie mog± prezentowaæ siê ko³o siebie? Ja osobi¶cie nie uwa¿am siê za zjeba w ¶miesznych ³achach, tylko za kogo¶ kto próbuje zrekonstruowaæ kawa³ek historii militarnej i z chêci± porównabym jak inni rozumiejê rekonstrukcjê, czy jak tu siê okre¶la rekreacjê historyczn±. A i czynnik wzajemnego poznania czyli tzw. integracja te¿ jest fajnym pomys³em.
Chaos666
CYTAT(Jazlowiak @ 23:23 04.03.2009) *
Dlaczego uwa¿asz, ¿e ekipy z ró¿nych epok nie mog± prezentowaæ siê ko³o siebie? Ja osobi¶cie nie uwa¿am siê za zjeba w ¶miesznych ³achach, tylko za kogo¶ kto próbuje zrekonstruowaæ kawa³ek historii militarnej i z chêci± porównabym jak inni rozumiejê rekonstrukcjê, czy jak tu siê okre¶la rekreacjê historyczn±. A i czynnik wzajemnego poznania czyli tzw. integracja te¿ jest fajnym pomys³em.

Witam!

Oczywi¶cie moja my¶l jest jedynie moj± my¶l± i nie jestem rzecznikiem odtwórców ¶redniowiecza. Byæ mo¿e nie ¶ledzisz strony w jak± zmierza RR, ale da siê zauwa¿yæ ¿e RR ju¿ od paru lat stara siê zawê¿aæ okresy historyczne dotycz±ce imprez. Obecnie mo¿na wyró¿niæ wczesne ¶redniowiecze, wysokie ¶redniowiecze i pó¼ne ¶redniowiecze(je¿eli siê mylê to proszê mnie poprawiæ). Zdarza siê nawet ¿e imprezy s± konkretnie datowane na jakie¶ wydarzenie historyczne. Zatem tendencja odwrotna jest z góry skazana na niepowodzenie,wg. mnie.
Tak a propos, to ja tez siê nie uwa¿am za zjeba w ciuszkach ale niestety czêste podej¶cie orgów (ale chodzi mi o tych co daj± kasê na impreze) jest w tej kwestii niezmienne od wielu lat dunno.gif A widz±c szerokie spektrum okresów tej imprezy nie przewidujê zmiany podej¶cia tych ludzi.
Z tego co zauwa¿y³em to na pewno chêtne bêd± grupy które rekonstruuj± jakie¶ nie eksplorowane okresy historyczne, wiêc nie bêdzie tak ¼le smile.gif
Co do integracji to w tej sytuacji równie dobrze mo¿na siê integrowaæ w cywilkach bo i tak ka¿dy z innej bajki bum.gif
Acha, Jazlowiaku nie odbieraj tego za atak. Ja po prostu pragnê Ci wyja¶niæ o co chodzi aniol.gif

Pozdrawiam
Chaos

janomb
Chaos666 - dlaczego uwa¿asz odtwórstwo wczesno¶redniowieczne za element Ruchu Rycerskiego? Przecie¿ zarówno rodowód jak i sposób funkcjonowania s± zupe³nie ró¿ne. Te dwa ¶rodowiska w zasadniczej czê¶ci swoich dzia³añ nigdy nie sz³y ze sob± w parze (nie licz±c pewnych wyj±tków, z regu³y nietrwa³ych).
Co do kwestii finansowych - nie mam pojêcia o co Tobie tutaj chodzi. Tê imprezê organizuj± odtwórcy, dla odtwórców. Je¶li kto¶ chce - przyje¿d¿a, je¶li nie - nie przyje¿d¿a. Jednym warunki pasuj±, innym nie (zreszt± o warunkach nic nie pisa³em). To nie jest wydarzenie komercyjne (w sensie takim, ¿e nikt nie zarabia). Chyba trzeba to mieæ na wzglêdzie.
A podej¶cie "orgów" w latach 90-tych by³o inne. Mo¿e po czê¶ci jest win± odtwórców to, ¿e obecnie sytuacja jest taka jaka jest? Mo¿e zbyt ma³o siê ceni±? Mo¿e zbytnio ze sob± konkuruj± a zbyt ma³o ze sob± wspó³pracuj±?
Ale to wszystko nie ma nic wspólnego z imprez± pod Gostyniem.
Iulianus
Jak dla mnie taka impreza mija siê celem. Przywyk³em podczas mojej 11 letniej przygody z RR, ¿e je¶li impreza jest multiepokowa, to na wiêkszym luzie bez wiêkszych narzuconych zobowi±zañ. Impreza z tak± rozpiêto¶ci± epok bêdzie, jak ju¿ tu sugerowano zdominowana, mo¿e nie przez II W¦, ale przez tê grupê epokow± która bêdzie najliczniejsza i z najwiêksz± prezentacja. Mniejsze dru¿yny nie bêd± mieæ szansy wg mnie siê przebiæ ze swoimi prezentacjami. To wygl±da mi bardziej na targi a nie na imprezê historyczn±.
Do tego przez lata p³aciæ cokolwiek za imprezê musia³em tylko przy za³o¿eniu, ¿e ma byæ to impreza zamkniêta bez turystów, która nie uzyska sponsora ze wzglêdu na swój profil. Czasem na imprezach komercyjnych zdarza³o siê, ¿e by³a dodatkowa zrzutka na wy¿ywienie.
P³acenie 5 PLN za cokolwiek k³óci siê u mnie z pojêciem imprezy dla odtwórców. Ja jak i wiêkszo¶æ mojej grupy to osoby pracuj±ce i nawet du¿o wiêksze op³aty nie by³yby przeszkod±, gdyby za³o¿enia imprezy by³y inne. Jednak nawet p³acenie 1 PLN mija siê dla mnie z celem.
Cedric
No na liczn± reprezentacjê pó¿nego ¶redniowiecza w takim terminie najprawdopodobniej niema co liczyc:)
S³awek zTarnowa
Idea ³±czenia epok tak czy inaczej pod wzglêdem poznawczym dla zwyk³ych ludzi jest dobra. Dobra rzecz dla kogo¶ kto ma jeszcze si³y i ochotê na edukacjê narodu i tym podobne wznios³o¶ci ( czasem i mi siê to udziela, ale coraz rzadziej za free)

RR to RR ( tu siê ma³o zmienia i nie jest to wina organizatorów tylko ignorancji "odtwórców" i d±¿enie do p³ytko pojêtej zabawy w pseudohistoriê i nawalanki) a rekon to drugie i w tym kontek¶cie wszystkie grupy szanuj±ce historiê- i te z wczesnych okresów i te z pó¼nych - mo¿na wrzucaæ do jednego worka (pod wzglêdem pozytywnym)..

Jednak¿e jedno bije w oczy - wg wy¿ej podanych fotek z tej imprezki której link rzuci³ Jan Gradoñ, oprócz mo¿e odtwórców wczesnego ¶redniowiecza, przedstawiciele mediewalnych czasów - jak zwykle - to nic wspólnego z histori± i ¿enada:<
Czyli - nawet tam ¶redniowiecze ogólnie kuleje...i te¿ nie s±dzê aby to by³a wina organizatorów....Inne epoki tam wygl±daj± przewa¿nie jak rekonstrukcje i to nam - odtwórcom ogólnie pojêtego ¶redniowiecza powinno dawaæ do my¶lenia, a wtedy RR mo¿e zbli¿y siê do rekonstrukcji..
Purvis
Cedryk trafi³ w sedno: nie ma co strzêpiæ jêzyka na pró¿no, XIV-XV w. bêdzie tam i tak jak na lkekarstwo, wiêc po co siê ekscytowaæ?

Zg³aszam te¿ formalny postulat, aby dyskusjê o stanie RR na tle innych okresów wydzieliæ do odrêbnego tematu. Mo¿e siê ciekawie rozwin±æ, szkoda by³oby to traciæ.
P
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.