Witam.
Mam pytanie odno¶nie lnianych toreb noszonych przez S³owianki w IX-X wieku. Czy by³ tylko jeden kolor, z którego mo¿na by³o szyæ owe torby, czy nie ma znaczenia jaki to bêdzie kolor. Chcê uszyæ sobie torbê z jasno zielonego lnu i nie wiem czy to nie bêdzie mrok. Proszê o informacje
masz choæ jedno ¼ród³o, ¿e nosi³y S³owianki w IX-X wieku takie torby?
Torby nie maj± potwierdzenia w ¼ród³ach tak wczesnych, wiêc cokolwiek zrobisz bêd± "mrokiem".
Chyba podobnie jest z ogromnymi kaletkami do pasa... te zachowane które pamiêtam by³y niewielkie, co¶ jak portfel, nie torba na ramiê.
Najwcze¶niejsze jakie kojarzê przedstawienie toreb na ramiê w takiej formie, o jakiej my¶lisz to scena z pastuszkami z rotundy znojemskiej, malowid³a w niej datowane s± na koniec I po³owy XII wieku.
W dodatku nie wiadomo z czego wykonane s± te torby, a wcale nie musi byæ to len.
Pozdr.
M.
A czy kobiety w IX-X wieku nosi³y jakiekolwiek torby?? O ile mi wiadomo kaletek mieæ nie mog³y. Czy jeste¶my skazane tylko na sakiewki, które s± za ma³e na noszenie jakichkolwiek rzeczy, równie¿ niehistorycznych ( telefon, klucze, portfel, piwo ). Co bêdzie mniejszym mrokiem. Co radzicie???
Bardzo dziêkujê za brak odpowiedzi. Oczywi¶cie pó¼niej bêdziecie nas opier...aæ, ¿e jeste¶my totalnym mrokiem, bo w naszym stroju lub uzbrojeniu s± przedmioty, których mieæ nie mo¿emy. Gdyby¶cie dali nam jakie¶ wskazówki dotycz±ce noszenia takich toreb, to by³abym wdziêczna i taka sytuacja siê nie zdarzy.
Nie ma ¼róde³, wystarczy? Mamy wymy¶liæ?
My¶lisz, ¿e ówczesne 18sto latki nosi³y puszki z piwem, portfele, komórki? Bo ja my¶lê, ¿e nie. Mog³y nosiæ krzesiwko, krzemyk, mo¿e "drobniaki"... na to wystarczy ma³a, skórzana sakiewka. Piwo siê nosi³o w garnkach, komórki w sobie.
CYTAT(Micha³ ¯elazo @ 11:42 14.02.2009)
Najwcze¶niejsze jakie kojarzê przedstawienie toreb na ramiê w takiej formie, o jakiej my¶lisz to scena z pastuszkami z rotundy znojemskiej, malowid³a w niej datowane s± na koniec I po³owy XII wieku.
http://halla.mjollnir.pl/viewtopic.php?p=29840#29840 tu przedstawienie torby na ramiê z XI wieku wiec nieco wczesniejsze, chyba ¿e mówisz konkretnie o przedstawieniach ze s³owiañszczyzny Michale.
Pozdrawiam
Thyrvi
W Kronice Czechów autorstwa Kosmasa jest wzmianka o torbie z ³yka, w której Przemys³ trzyma³ chleb i ser, aby posiliæ siê w czasie orki.
Tylko, ¿e nadal mamy podan± na Halli masê zachowanych "toreb" skórzanych a nie lnianych...
CYTAT(Thyrvald @ 20:25 16.02.2009)
tu przedstawienie torby na ramiê z XI wieku wiec nieco wczesniejsze, chyba ¿e mówisz konkretnie o przedstawieniach ze s³owiañszczyzny Michale.
XII wiek to po prostu najwcze¶niejsze wcze¶niactwo jakim siê interesujê
Pozdr.
M.
Edit:
I jeszcze obrazek ze Znojma, ze scen± "Anio³ pasterzom mówi³...":
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Dziêkujê bardzo za informacje. Bêdê wdziêczna za wiêcej dobrych porad odno¶nie przedmiotów, które dla mnie bêd± mrokiem
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.