Witam
Poszukujê takiego czego¶ jak pokrowiec na tarcze. W znanej mi ikonografii tarcze wo¿one s± bez niczego na wozach, ale zastanawiam siê czy szyto na nie jakie¶ specjalne worki?
Mo¿e kochane rachunki Zakonu co¶ o tym pisz±...
Pozdrawiam
Borg
regu³a Zakonu ¦wi±tyni zakazywa³a braciom przenoszenia w³óczni i tarcz w pokrowcach, a skoro zabrania³a to znaczy, ¿e by³y. Nie wiem czy to Ciebie satysfakcjonuje...
Dziêki. Jakie¶ kilka dni temu dok³adnie ten fragment dosta³em na GG od Micha³a ¯elazo. My¶lê, ¿e zgodnie z warsztatem historyka nale¿y to uznaæ i koniec. Szkoda, ¿e nie znamy formy. Pamiêtam jakie¶ zapiski o pokrowcach na kopiê dla Wlk Mistrza. Mo¿e to jaki¶ kierunek poszukiwañ.
My¶la³em o pokrowcu ze skóry jako najtrwalszym i najskuteczniejszym lub z grubo tkanego lnu.
Mo¿e to u³atwi sprawê:
Dziêkujê. ¦wietny obrazek. Swoj± drog±, czy w szafie wisi brygantyna i przy³bica z nosalem czy tylko mi siê wydaje?
£ebka z nosalem, tak jest, w ikonografii w³oskiej z tego okresu (ok. 1380) jest tego sporo.
Co do zbroi - to nie brygantyna, tylko corazzina (czyli wg w³oskich bronioznawców brygantyna z du¿± p³yt± napier¶n± i napleczn±), co¶ takiego le¿y w Muzeum Wojska Polskiego w Warszawie i w Castello di Sforza w Mediolanie. Ale faktycznie, ró¿nica miêdzy corazzin± i brygantyn± jest baaaardzo umowna i ¶liska. Ja w ogóle nie lubiê takich rozró¿nieñ - uznajê "zbroje kryte", które ró¿ni± siê tylko rozk³adem i wielko¶ci± zbrojników
W³a¶nie dlatego nazwa³em to brygantyn±, nie kirysem krytym, bo ma nasr*** nitami po ca³ej powierzchni, bez wyra¼nego napier¶nika.
Masz mo¿e wiêcej obrazków z tego dzie³a?
Mam, ale to jedyny, na którym s± takie cuda. Ale jak bêdê mia³ chwilê, to przejrzê i powrzucam.
tematem okryæ na tarczê równie¿ jestem zainteresowany, w innym dziale za³o¿y³em temat dotycz±cy nieco wcze¶niejszego czasu
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=25079
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.