Bartu¶
Dla Ciebie to ja nawet i z w³oskiego przet³umacze :P A mówi±c powa¿nie to my¶lê, ¿e potrzebne informacje, a przynajmniej ich czê¶æ, znajdziesz u Marii Starnawskiej, w ksi±¿ce, któr± dostaniesz za jakies 3 tygodnie, tak wiem, d³ugo jeszcze.
Uklony
eRe
Witam! Poszukujê informacji o stroju rycerzy Zakonu Santiago, ¼ród³a ikonograficzne, nagrobki, co¶ wiarygodnego...
Bo ten rysunek w za³±czniku to trochê fantazja...
Witam.....
Rysunek twojego rycerza jest jak najbardziej realny ...powiedzmy na XIII wiek......moim zdaniem brat rycerz zakonu św. Jakuba – Santiago winien się zbroić stosownie do odtwarzanego okresu. Czyli pełna gama od XIII wieku aż po koniec XV. Na twoim miejscu uciekłbym się do Ospreyów opisujących uzbrojenie rycerstwa hiszpańskiego bądź portugalskiego. Korzystałbym nie z rysunków lecz z ikonografii w pismach tych zawartych. No i do tego malarstwo i rzeźba hiszpańska z Web Galery of Art.
Załączam symbol zakonu czerwony krzyż liliowy z ćwiekiem. Na górnym ramieniu winna znaleźć się żÃ³łta lub złota muszla - symbol Apostoła Jakuba Starszego
Hako
CYTAT(Hako @ 11:33 04.11.2006)
Czyli pe³na gama od XIII wieku a¿ po koniec XV.
Przez to rozumieæ by mo¿na, i¿ Biblia Maciejewskiego równie¿ pod otwórstwo Zakonu Santiago "u¿yta" byæ mo¿e
Pozdrowienia
Marcin
Ps. Szymonie widzi mi siê, ¿e trzeciego do spó³ki macie
Czo³em dobrzy ludzie!
Zatem poszukam w ospreyach.
Cieszy mnie ¿e oprócz mnie jest kto¶ kto siê nie poddaje i wierzy ¿e osi±gniemy sukces, bo pomys³ uwa¿am za ciekawy i godny realizacji...tunikê i tarczê mam prawie gotow±....
Biblia M. te¿, przecie¿ to uniwersalne ¿ród³o na po³owê XIIIw (gwoli formalno¶ci pochdz±ce z Francji, daleko wiêc do Kastylii nie by³o). Ale ¿eby byæ jeszcze dok³adniejszym to sugerujê popatrzeæ na "Ksiêgê Gier" Alfonsa X - ¿ród³o chyba najdok³adniejsze je¶li mówimy o Pó³wyspie Iberyskim i po³owie XIIIw. ¯eby tego by³o ma³o, na dwóch rycinach "Ksiêgi" widaæ mê¿czyzn z czerwonymi krzy¿ami na p³aszczach, przy czym na jednej z nich owe krzy¿e s± zbli¿one wygl±dem do Symbolu zakonu Santiago.
Poczytaj na temat bardzej znanych zakonów, nie s±dzê by istnia³y miêdzy nimi wielkie ró¿nice. Tylko nie sugeruj siê rysunkami z Ospreyów, fajne s± - ale nie zawsze poprawne historycznie. ¯ród³a, jedynie.
k³aniam
I.
Witam!
Nazal wczoraj nie moglem wpisacsie w temate o stróje Templariusza (zamknely temat w rozdiale "sredniowiecze - wczesne i roskwit"), ale dzisiaj chcialbym wylozyc ciekawe adresy na:
1. Zbory rekonstrukcyjne (stroje) Ordo Templi Boreis (Rossja-Bielarus).
-
http://beauseant.ru/Canon.shtml2. Muj artycul o krzyzah Templariuszej (dlya tego ze Ordo Templi Boreis) -
http://beauseant.ru/rekkrest.shtml3. Artycul o habice (habit) -
http://beauseant.ru/rekgarn.shtmlPozdr.
Ugni.
No...fotki i obrazki to jedyne co rozumiem na tych stronach
.
Jest mo¿e kto¶ kto pokusi³ by siê o przet³umaczenie tekstu?
Moge to zrobic...)
Jezely mnie dopomoze Bartoha z MA...)
Czy moze jest kto rozume po rossijsku?
A ja mam takie pytanko (jako, że nigdzie nic nie znalazłam) - co ze strojami zakonnic ? Bo wpadłam na ambitny pomysł, tyle że nie mam zielonego pojęcia od której strony się za niego zabrać, gdyż brak mi informacji i rycin. Może ktoś z Was mi pomoże?
A jaki wiek, jaki zakon, jaka pozycja kobiety w tym zakonie? Jesli w krzyzackim to jest wielki problem...
XV, zwyk³a zakonnica (w sensie nie prze³o¿ona czy co¶), dominikanka, beranrdynka lub cysterka (wszystkie te zakony istnia³y w XV wieku, wg rejestrów Archidiecezji Gnie¼nieñskiej).
Dominikanki, Kolonia, 1465r.
Klaryski, Kolonia, 1478r.
Jesli chodzi o cystrerski to znalazlam wzmianke o Sw. Jadwidze, opisujaca ja jako swiecka choc chodzila w regularnym habicie zakonu cystersek: "Św. Jadwiga mieszkała w klasztorze trzebnickim wraz z córką swoją, Gertrudą. Jadwiga nie chciała składać ślubów zakonnych, gdyż w takim razie, ślubowawszy ubóstwo, nie mogłaby rozporządzać sama swem mieniem, obdarzać klasztorów i ubogich. Po śmierci księcia Henryka, Gertruda nalegała na matkę, żeby jako wdowa, została zakonnicą naprawdę i złożyła profesję. Ale Jadwiga nie zgodziła się na to, chociaż chodziła w stroju zakonnicy - Cysterki (biały habit z czarnym szkaplerzem i paskiem, biały welon i biały płaszcz, który zakonnice wkładały, idąc na modły do kościoła)."
Poza tym ja juz dodalam kilka zalacznikow z habitami cystersek (niestety 1 pol. XIVw.) w tym temacie, na 2 stronie:
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=3138&st=0
With slight modifications of shape in some congregations, the traditional monastic habit of the Benedictines consists of a tunic, confined at the waist by a belt of leather or of cloth; a scapular, originally a work apron, the width of the shoulders, that reaches somewhere between the knees and the hem of the tunic; and a hood (men) or wimple and veil (women) to cover the head. In choir, at chapter, and at certain other ceremonial times, a full, often pleated, gown with long, wide sleeves, called a "cowl" or "cuculla," may be worn by the finally professed over the ordinary habit. The word cuculla comes from the Greek word, koukoulion, for the great habit allowed to be worn after final profession of monastic vows.
Znalaz³am taki tekst w internecie, ale po próbie przet³umaczenia go zw±tpi³am. Mo¿e kto¶ z was by³by w stanie go przet³umaczyæ i trochê wyt³umaczyæ pojêcia (i zweryfikowaæ je¶li chodzi o poprawno¶æ).
Witam poszukujê informacji o czym¶ co siê zwa³o: Zakon Ciszy i Miecza
Jakie barwy, znaki, historia...kompletnie nic nie mog³em znale¼æ o nich...no mo¿e po za dat± powstania
wydzielono wszystkie posty o Krzy¿akach do osobnego tematu w dziale "Mêskie ubiory pó¼ni¶redniowieczne"
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.