Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Tradycyjne ¦wiêto Rêkawki - Kraków
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2009
jagoda
W imieniu Dru¿yny Wojów Wi¶lañskich Krak informujê, ¿e jak co roku we wtorek po Wielkanocy (czyli w tym roku 14.04) odbêdzie siê na Kopcu Kraka Tradycyjne ¦wiêto Rêkawki.
W tym roku motywem przewodnim bêdzie tworzenie siê pañstwa wczesnopiastowskiego.
Wszystkich, którzy chc± wzi±æ udzia³ w naszym ¦wiêcie prosimy o kontakt na adres mailowy rekawka@gmail.com
Dru¿yny zg³aszaj±ce siê po raz pierwszy prosimy o przys³anie zdjêæ w strojach (walcz±cy równie¿ w sprzêcie bojowym)

Program ¶wiêta i dalsze szczegó³y bêd± podawane na bie¿±co
dobrociecha
no i gdzie Jagoda te szczegó³y??
chcia³am znajomych zaprosiæ a tu nic, ani szczegó³ów ani programu...
buu angsad.gif
Radowan
Te¿ jestem ciekaw bo nic nie wiemy a przybyæ pragniemy smile.gif
m_q
Znalaz³em tylko tyle:

http://dkpodgorze.krakow.pl/content/view/501/102/

Program:

11.30

Prezentacja Dru¿yn i Bieg Wojów wokó³ Kopca

12.00

Rozpoczêcie imprezy

(Obrzêd Przywitania Wiosny: rozpalenie ognia oraz toczenie jaj i ko³aczy z kopca Krakusa)

15.00

Inscenizacja bitwy wojsk Ksiêcia Wi¶lan z oddzia³ami lokalnego

w³adyki Bitwa w¶ród bicia bêbnów i dêcia w rogi.

17.00

Tryzna

Ponadto w programie:

11.00-17.00 Medycyna ¦redniowieczna (Collegium Medicum UJ)

11.00-17.00 Warsztat powro¼nicy

11.00-17.00 Przymierzalnia strojów ¶redniowiecznych

11.00-17.00 Pokazy ¿ycia codziennego we wczesnym ¶redniowieczu

11.00-17.00 Namiot Muzeum Archeologicznego (Oddzia³ Nowa Huta)

11.00-17.00 Konkursy „sprawno¶ci rycerskich”.

11.00-17.00 Jazda konna

11.00-17.00 Pokazy rzemios³ tradycyjnych

• kowal i ku¼nia ¶redniowieczna
  • pokaz garncarstwa ¶redniowiecznego i pradziejowego
  • bednarz
  • mielenie zbo¿a
  • mincerz
  • p³atnerz
Gregor z Krakowa
tradycyjnie jak co roku bedzie mo¿na rozpoczac sezon na kopcu Krakusa, bardzo sie ciesze

przy okazji, wybieram sie z pó³-kramem. bedzie mozna kupic skóry licowe garbowane ro¶linnie, skóry owcze, miski, kapeluty i kilka innych drobiazgów. Jak tylko mi sie uda... smile.gif

pozdrawiam i do zobaczenia...
Kiara
Pewna my¶l mi siê nasunê³a... bo Kaczyñski chce og³osiæ ¿a³obê narodow±. Wiêc co i jak w zwi±zku z tym bêdzie?? Czy Rêkawka siê odbêdzie, czy jako impreza masowa zostanie odwo³ana?
Thyrvald
Witam

Przed chwil± rozmawia³em z organizatorami w tej sprawie. Sami nie maj± dostêpu do internetu w tej chwili gdy¿ zajêci s± przygotowaniami. Prosili jednak o przekazanie i¿ jutrzejsze ¦wiêto Rêkawki odbêdzie siê, lecz ze wzglêdu na ¿a³obê bêdzie mia³o charakteter nieco skromniejszy, bez koncertów i oprawy muzycznej.

Pozdrawiam
Gloria z Krakowa
Przyszli w XXI-wiecznym przebraniu, pogapili siê, pobawili i zobaczyli parê znajomych paszczêk (Rossomaka przepraszam, ¿e on mnie pozna³ w cywilu, a ja go w stroju nie:]). Rêkawka ogólnie jest fajna:)
Potencjalnych zainteresowanych informujê, i¿ posta³o okoliczno¶ciowe epitafium ku czci zmar³ych kniaziów, które mo¿e zostaæ od¶piewane w cieple najbli¿ej nadarzaj±cego siê ogniska, w zamian za miejsce przy tym¿e;)

Mir
Wielie dziêki organizatorm - S³awa Osi Z³a, By³o przyjemnie leniwie. Program idealnie wprost skomponowany i jak zawsze ciekawy i ten tradycyjny poczêstunek pod koniec bigsmile2.gif . Nie wyobra¿am sobie innego pocz±tku sezonu smile.gif
Odolan z Rzeszowa
Ja równie¿ chcia³bym podziêkowaæ za super imprezê tak w imieniu swoim jak i ca³ego Sojuszu Grodu Horodna.
S³awa organizatorom!
Wszemir
WARTA tak¿e dziêkuje za zaproszenie i za wspólnie spêdzona ciekaw± imprezê:D oby tak dalej, tylko ju¿ bez ¿a³oby
rossomak
W imieniu swoim i mojej rodzinki równie¿ dziêkujê za wspania³± imprezê bigsmile2.gif
Jak chcia³em zauwa¿yæ nie¶mia³o jak jestem na Rêkawce to jest ³adna s³oneczna pogoda smile.gif
Przepraszam wiec wszystkich za to ze ostatnio mnie nie bywa³o szczerba.gif
R.
jagoda
w imieniu organizatorów serdeczne dziêki wszystkim za przybycie i wspólnie spêdzony czas. Cieszymy siê, ¿e jeste¶cie zadowoleni i mamy nadziejê, ¿e za rok bêdzie jeszcze lepiej.
Pozdrawiam
Mali Rycerze
Troche to trwalo, ale na naszej stronie tez juz mozna zobaczyc kilka zdjec z Rekawki.

www.malirycerze.com

A przy okazji bawilismy sie swietnie!
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.