Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: magyar- ubiór
> Ubiór i dodatki > Ubiory wczesno¶redniowieczne > Mêskie ubiory wczesno¶redniowieczne
WRzewuski
Witam mam pare pytañ dotycz±cych stroju madziarskiego
jesli ktos cos wie to prosi³bym o pomoc:
1.Jak zapinane by³y kaftany i czy wystêpowa³y tylko "dwurzêdowe"?
2.Czy kroje na spodnie i koszulê mo¿na zapo¿yczyæ od kazarów tudzie¿ turków.
3.Czy kaftany by³y obszywane futrem?
4.Podejrzewam ze posiada³y ko³nie¿ ale jak wysoki, jak± rolê spe³nia³?
5.Rêkawy szerokie czy w±skie?(przychylam siê do w±skie)
6.Z rozciêciem z ty³u?
Dziêki za ka¿d± informacjê
Aiuto
Witam ! mam jakies mroczne ryciny i zdjecia,ale pewnie to masz ( dostalem to kiedys od grubera) bo jakos ludziki z Ospreya to jakos z rezerwa chyba ......
WRzewuski
Witam
mo¿liwe ze mam ale jesli to nie jest problem to prosilbym cie o przes³anie mi tych materia³ów.
Dziêki
Gyula
Witam,
jak co to trza pytac smile.gif przeciez nie powiedzialem ze na wszystki etematy nie bede dawal
konkretnych odpowiedzi, tylko na niektore crazy.gif

1.Jak zapinane by³y kaftany i czy wystêpowa³y tylko "dwurzêdowe"?
Na guziki, kilka lub 2-3 albo 1.
Ogolnie rodzaje kaftanow byly 2, jedne podobne do mongolskich jakie i w dzisiejszych czasach uzywaja, drugie o podobnym kroju zapinane po srodku.

2.Czy kroje na spodnie i koszulê mo¿na zapo¿yczyæ od kazarów tudzie¿ turków.
i tak i nie, raczej spodnie troche luzne ale nie za szerokie, napewno nie jak szarawary itp.

3.Czy kaftany by³y obszywane futrem?
raczej nie.

4.Podejrzewam ze posiada³y ko³nie¿ ale jak wysoki, jak± rolê spe³nia³?
byly z kolnierzem i bez kolnierza.

5.Rêkawy szerokie czy w±skie?(przychylam siê do w±skie)
raczej waskie, lub troszke szersze, ale bez przesady, tak wsam raz.
Szeroki pozatym przeszkadzaja w strzelaniu, jezeli mieli szersze
to bywaly zwezane za pomoca bransolety na reku trzymajacym luk.

6.Z rozciêciem z ty³u?
niekoniecznie, raczej bez rozciecia.
Jarogniew
Witam!!

A czy ktos moglby wrzucic jakies wykroje?? ikonografie? i podac tytuly ksiazek, ktore warto znac odtwarzajac madziara.
Gyula
Pewnie glupio to zabrzmi ;) ale w jakim celu ze sie tak spytam potrzebujesz ?
-czy stwierdziles ze ot tak fajnie by bylo se poodtwarzac Magyara bo nie ma duzo osob ktore to robia.
-ot tak dla zabawy robienie sobie jaj typu "GEYZER" itd...
-czy tez jest to spowodowane innym podejsciem do sprawy i jak tak to jakim smile.gif
Jarogniew
Witam,

nie interesuja mnie Magyarzy bo nikt ich nie robi, i fajnie by bylo byc jedna z nielicznych osob, ktora ich odtwarza. Nie interesuja mnie tez w celu robienia sobie jaj ("geyzer" to jeden z wieelu glupich tekstow uslyszanych podczas Bisiady Piastowskiej).
Obecie "zajmuje sie" Rusinem i im wiecej czytam tym bardziej zauwazam jaki wplyw na ich kulure wywarly ludy nomadyczne. Stwierdzilem wkoncu, ze sobie o nich poczytam. W moim miescie w bibliotekach nikt nie slyszal o koczownikach (o Wikingach tez nie, no ale Slowianie cos im tam mowia...). Po porazce, postanowilem udac sie na poszukiwania w wirualny swiat, no cos nie cos znalazlem, troche poczytalem i poogladalem. Najbardziej zafascynowali mnie Madziarowie. Stwierdzilem wiec, ze gdy moj Rusin bedzie mnie w miare satysfakconowal, zajme sie rowniez rekreacja Magyara, a zeby to zrobic trzeba zaczac powoli zaczac zbierac materialy i zdobywac wiedze na temat ich kultury i historii. Nie chce latac w byle jakim stroju z paskiem i torebka, ktore sa tak typowe, ze na kazdej stronce mozna je znalesc (i tylko dzieki nim ktos by mogl sie domyslic kim jestem:])lezc, chce porzadny historyczny stroj, apozniej porzadne historyczne uzbrojenie, ale zeby to osiagnac POTRZEBUJE wiedzy dlatego tez zwrocilem sie o pomoc na FREHA.

Pozdrawiam i czekam na pomoc.
Gyula
Hm no to powiem Ci tak, ja wychodze z zalozenia jak robic cos porzadnie to jedno.
I trzeba od podstaw wkladajac w to wszystko. Np ja swoje konie od malego chowam, i zupelnie inaczej anizeli jest to przyjete w dosc chorej aktualnej rzeczywistosci. Wiem ze jak wychowam sobie konia i uloze to jest zupelnie inna bajka, a Magyar bez konia to nie Magyar ;)
Materialow w sieci na szczescie nie ma za duzo smile.gif na konkretniejsze tematy i bdobrze, miejmy nadzieje ze nie stanie sie to taka kaszanka jak np Vikingowie ktorzy rosna jak grzyby po deszczu zwlaszcza po hooolywwooodzkich super-duper produkcjach ;)
Na wegrzech jest duzo osob robiacych Magyarow normalne jak i w pl slowian, ale rekonstruujacych i robiacych to dla jekiesj glebszej idei to na placach 2 rak mozna policzyc.
Jak narazie u mnie wgrupie sa 3 osoby ktore chca bardziej smile.gif zobaczymy jak bedzie dalej.
Materialow w poslkim jezyku konkretnych NIE MA! wiec nic raczej nie zjandziesz, jak by cos konkretnego godnego polecenia bylo to bym wiedzial. Byla raz xiazka na allegro ktora zreszta kupilem, ale czytajac to sie za glowe mozna lapac wiec nawet nie polecam...
Tak nieoficjalnie powiem ze najprawdopodobniej jakos 2006 moze pozniej, dokladnie nie wiem bedzie ksiazka cos w stylu ospreya o Magyarach do wydania ktorej sie szykuje od dluzszego czasu smile.gif ale to jeszcze troszke potrwa.
Jedno co Ci powiem gadanie przez siec to jedno a spotkanie sie i pogadanie to inna sprawa. Zobaczymy jak bedzie dalej, kiedys sie spotka pogada i kto wie, mozliwe ze cos z tego wyjdzie smile.gif
Dargoth
Apropos magyarów mam pytanko wyczytalem mianowicie w ksiazce ospreya-armies of medieval russia 750-1250 ¿e madziarzy i chazarowie osiagneli tak wysoki poziom metalurgi ¿e w IX wieku potrafili wykonywac naramienniki nagolennice czy karwasze z stalowych plyt , w sumei to tylko fragmenty pancerza ale jak na ludy stepowe to niezle osiagniecie ale czy wierzyc tej ksiazce co wy s±dzicie?w za³acznku podaje rysunek z tej ksiazki gdzie to wycztalem
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.