Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Najazd Barbarzyñców - Ogrodzieniec
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2009
Lutom
Witam serdecznie

chcia³bym poinformowaæ, ¿e VI edycja Najazdu Barbarzyñców odbêdzie siê w dniach 23-24 maja.

Wszelkie nowe grupy, i te które do koñca lutego nie dostan± zaproszenia a chc± pojawiæ sie na imprezie prosimy o maile na adres biuro@walhalla.com.pl

Lista zg³oszeñ zamkniêta bêdzie na pocz±tku kwietnia.

Pozdrawiamy serdecznie
Hendomir
S³awa

oki doki

Pozdrawlajem
Hendo
<>Ragnar<>
I wszystko jasne:)
Tristram
S³awa smile.gif . S³ów kilka o tegorocznym turnieju ³uczniczym.

Jak co roku konkurs jest otwarty dla wojów, niewiast i ludno¶ci. Kto chce mo¿e braæ udzia³. Dopuszczamy £uki tradycyjne drewniane lub laminaty bez wspomagaczy i celowników . Strza³y drewniane minimum 3 (najlepiej 5), z grotem toczonym lub kutym, lotki z piór.

Turniej jest podzielony na:

1. Kwalifikacje - strzelanie do wieñca -trzy strza³y - zostaj± wszyscy co siê wcelowali
przynajmniej raz.

2. Turniej w³a¶ciwy sk³adaj±cy siê z kilku etapów:

a) strzelanie z za tarcz
b) strzelanie z tarczy lub pieñka (jeszcze siê zobaczy)
c) trzy wieñce w na tarczy i 5 strza³, trzeba trafiæ w ka¿dy
d) fina³ – 3 strza³y, 1 jab³ko, który finalista bêdzie mia³ wiêcej trafieñ ten wygrywa, je¶li po 3 strza³ach nie trafi ¿aden, wygrywa ten kto trafi pierwszy.
Kakofonix
Hej,
czy s± jakie¶ ju¿ bli¿sze dane o harmonogramie imprezy? Czy w pi±tek ju¿ co¶ bêdzie sie dzia³o? Czy obó¿ jest na Birowie, czy na zamku?
Pozdrawiam, Andrzej
Lutom

Poni¿ej przedstawiam program imprezy.

Jak zwykle ca³o¶æ dzieje siê przy ruinach zamku, bêd± te¿ rzemios³a i elementy na grodzie Birów.

VI Najazd Barbarzyñców
„Boles³aw Chrobry zdobywa Kijów”
24 – 25.05.2008

PROGRAM:

Sobota 24.05.2008

11.00 – 12.30 – Pierwsza wielka bitwa na terenie pod grodziskiem Birów.

11.00 – 18.00 - Prezentacja wczesno¶redniowiecznych rzemios³, kuchni i obozu wikiñskiego i s³owiañskiego. Wszyscy rzemie¶lnicy i handlarze przybyli na Festiwal prezentuj± swoje wczesno¶redniowieczne zawody. Mo¿na wzi±æ czynny udzia³ w pracy rzemios³ i spróbowaæ swoich si³ np. w strzelaniu z ³uku, wybijaniu monet, kuciu ¿elaza, szyciu skórzanych butów itp.

14.00 – 16.00 Turniej ³uczniczy. Konkurs otwarty dla uczestników i turystów, prowadzi „Dru¿yna Ksiêgi i ³uku – Ja¼wiec”

14.00 – 16.00 rozpoczn± siê zmagania dru¿yn. Ring zostanie utworzony w ruinach

15.00 – koncert zespo³u Percival

16.00 - 16.30 Baronka – zapasy wojowników

16.00 – 17.00 Zabawy plebejskie dla publiczno¶ci oraz uczestników imprezy

17.00 – 18.00 Inscenizacja Zdobywania Kijowa przez Boles³awa Chrobrego

20.30 – wielka uczta, zabawy i hulanki

W czasie ca³ego dnia ma miejsce przedszkole historyczne, gdzie bezpiecznie mo¿na zostawiæ dzieci.

Niedziela 25.05.2008

1100 – 1800 - Prezentacja wczesno¶redniowiecznych rzemios³, kuchni i obozu wikiñskiego i s³owiañskiego. Wszyscy rzemie¶lnicy i handlarze przybyli na Festiwal prezentuj± swoje wczesno¶redniowieczne zawody. Mo¿na wzi±æ czynny udzia³ w pracy rzemios³ i spróbowaæ swoich si³ np. w strzelaniu z ³uku, wybijaniu monet, kuciu ¿elaza, szyciu skórzanych butów itp.

11.00 – 12.00 – Turniej ³uczniczy na Górze Birów

12.00 – 13.30 Honorowe krêgi walki wojów

13.30 –14.00 Szyki bitewne wojów – Prezentacje treningów dru¿yn

14.00 – 15.00 – koncert zespo³u Percival

15.00 – 16.00 –Bitwa wojów.

16.00 – 17.00 Rozstrzygniêcie zmagañ wojów

16.00 – 18.00 – ¯ycie obozowe
Kakofonix
Hej,
no to czas na pierwsze wra¿enia.

Okolica niezwyk³a: obóz po³o¿ony w ruinach ogromnego zamku, w¶ród ska³ przypominaj±cych fantastyczne stwory, albo sfinksa. Widok z góry zamkowej na wiele kilometrów lasów, pól, gór i wsi.

Tury¶ci dobrze u³o¿eni, w dostatecznej ilosci, sympatyczni. Nie wchodzili do namiotów!

Zaskoczy³a mnie skala imprezy - tak wielkiej liczby uczestników i rzemie¶lników siê zupe³nie nie spodziewa³em. Zdawa³oby siê, ¿e jest to impreza niewiele mniejsza od Wolina. Plan by³ bogaty i stale siê du¿o dzia³o. Szkoda tylko, ¿e wszystko to by³o w typowych ramach organizacyjnych imprez historycznych i poszczególne bractwa nie wykaza³y pewnej w³asnej inicjatywy w przygotowaniu pokazów dla ogó³u np. obrzêdów, zwyczajów, czy scenek, albo konkurencji niebojowych np. w grach dawnych. Sk³adam to na karb krótkiego czasu imprezy: jej potencja³ jest taki, ¿e marzy³oby siê w przysz³o¶ci, aby trwa³a ze trzy dni np. w czasie Bo¿ego Cia³a.

Specyfik± imprez wczesnych jest przerost bractw, powiedzmy, pogañskich, nad schrystianizowanymi. Na Ogrodzieñcu nie dostrzeg³em grup z okresu po przyjêciu chrze¶cijañstwa i zapewne przez to dziwnie wygl±da³a inscenizacja zdobywania Kijowa (1018) przez wojów obwieszonych m³otami Thora itp. emblematami. Zabrak³o te¿ tu duchownych po obu stronach, zagrzewaj±cych do walki przeciwko heretyckim papie¿nikom, lub zdradzieckim Grekom smile.gif .

Gra³ Percival - do¶æ ciekawy zespó³. ³atwo nawi±zuje kontakt z publicznosci±, gra emocjonalnie, w bardzo ostrym tempie wprowadzaj±c w penym stopniu rockow± atmosferê. Wokalistki jednocze¶nie, dosæ zrêcznie, gra³y i ¶piewa³y (czasami wrêcz krzycza³y), a maj± do¶æ szerok± skalê g³osu - potrafi± ¶piewaæ wrêcz kontraltem. Szkoda, ¿e zespó³ ten deklaruje granie wczesnosredniowiecznego repertuaru, zapominaj±c, ¿e takie zamierzenia oparte na nik³ych podstawach ¼ród³owych zbyt bliskie s± fantazji. Samo w sobie nie by³oby to naganne, pod warunkiem, ¿e zespó³ mia³by odwagê wprost powiedzieæ s³uchaczom, ¿e jego utwory s± jedynie pewn± wariacj± na temat wczesnego ¶redniowiecza, a nie rekonstrukcj± opart± na wiarygodnych podstawach. A tak zespó³ sugerowa³, ¿e pewne melodie ludowe bia³oruskie, ukraiñskie, czy polskie, zapisane zapewne w XIX lub XXw. maj± jaki¶ zwi±zek z wczesnym ¶redniowieczem! Do tego u¿ywane przez nich instrumenty niewiele maj± wspólnego z obszarem s³owiañsko-normañskim. Owszem, podczas wykonywania muzyki dawnej nieuchronne s± pewne odstêpstwa, ale ich skala tutaj mnie nieprzyjemnie zaskoczy³a. Je¿eli zespó³ gra na imprezie historycznej, to powinien moim zdaniem g³ówny nacisk k³a¶æ na wykonywanie utworów dawnych, a nie folkowo-rockowych na instrumentach dawnych. Do dyzpozycji ich przecie¿ s± ogromne, dawne zasoby muzyczne, mo¿e z nieco pó¼niejszych epok, ale i tak moim zdaniem lepiej je wykonywaæ, ni¿ fantazjowaæ.

Reasumuj±c, uwa¿am imprezê za bardzo udan±, dziêkujê bardzo organizatorom za zaproszenie mnie. Bardzo dziêkujê te¿ pozosta³ym towarzyszom wspólnej zabawy. Mam nadziejê, ¿e opracowane sagi przypad³y im do gustu.

Pozdrawiam, Andrzej
Hendomir
Nordlige (czyt. NURLIJE) Sverda Hird równie¿ bardzo dziekuje za wspóln± zabawê oraz zaproszenie na najwiêksz± imprezê w po³udniowych ziemiach.

Dziêkujemy równie¿ za wyrozumia³o¶æ sêdziów podczas pokazu musztry .Nie mogli¶my zrobic jej tak jak powinna wygl±daæ poniwa¿ wypad³o kilku wojów i postawilismy (po uprzedzeniu Lutoma) na dobr± zabawê dla t³uszczy która chyba dobrze sie bawi³a:).

Pozdrawiam Serdecznie
Hendo

Sunniva (Roscia Barbara)
Równie¿ i ja podziêkujê wszystkim cierpliwym s³uchaczom mojego glêdzenia wierszem i proz±, o S³owianach, Wikingach i bogach smile.gif
Bardzo mi³a impreza, brakowa³o mi tylko turnieju skaldów, mo¿e w przysz³ym roku?
Hendomir
Twoja opowie¶æ by³a zajmuj±ca moja droga SUNNIVO smile.gif
Krak
Dziêkujê i ja w imieniu Nawii za zacn± go¶cinê i wspania³± (jak co roku zreszt±) atmosferê. Deszcz nas nieco zmoczy³, ale na szczê¶cie wiatr wysuszy³.

Pozdrawiam tak¿e wszystkich klientów Galerii Handlowej Nawia Market, i ¿yczymy aby nasze wyroby do¿ywotnio wam s³u¿y³y bigsmile2.gif

Sunnivo: równie¿ chylê czo³a przed Twymi "glêdzeniami". Jeste¶ zaiste mistrzyni± w swym fachu.
I przepraszam za ¿arty ze schizofreni± w tle ;)

Hendo: zawodowo udajesz Rusina, ale Podlaszaków nie oszukasz smile.gif
Sztabomir
Super impreza

oto linki do sobotnich bitew na polanie (bez pierwszej)

http://www.youtube.com/user/Lisiprus
Ivar £ucznik
Rzeczywi¶cie - super impreza...

ALE...

W tamtym roku po tej imprezie mia³em mieszane uczucia... dla mnie zawsze Ogrodzieniec kojarzy³ siê ze ¶wietn± organizacj±, a kilku rzeczy sobie nie potrafi³em wyt³umaczyæ...

Po pierwsze:
Co siê sta³o z biesiad±, która, z punktu widzenia uczestnika by³a do tej pory ¿elaznym punktem programu? W pamiêci pozostaj± te, rozstawione pod go³ym niebem sto³y, pe³ne wszelakiej ma¶ci jad³a i trunków?

Po drugie: dlaczego nikt nie zadba³ o zaplecze sanitarne i nie przej±³ siê tym, ¿e do toi-toi-ów nie da siê wej¶æ i nie ma wody?

Konkluzja - jedno potkniêcie jestem w stanie zrozumieæ... przyczyny losowe, niedomówienia, itd, itd... wyci±gamy wnioski i pe³ni zapa³u poprawiamy co siê da...

I co?

W tym roku odnosz±c siê do poprzedniego Ogrodzieñca, z ogromnym bólem serca stwierdzam, ¿e by³o jeszcze gorzej!!!

I znów... po pierwsze:
Przyjechali¶my juz w czwartek - w koñcu dla nas ta impreza jest jedn± z najwa¿niejszych w roku, gêby siê nam na ni± ¶miej± od pierwszej edycji.
Co nas spotka³o? Hmm... KOMFORT! Dwa toi-toi-ki, cisza i ¶wiêty spokój. W pi±tek dowieziono kilka nastêpnych wygódek, te dwa zosta³y wyczyszczone... i do koñca imprezy nikt ju¿ wiêcej palcem w tej sprawie nie kiwn±³... a jak to wygl±da³o w niedzielê po po³udniu... có¿...
Ale i tak najzabawniej wygl±da³a sprawa wody i pryszniców... szkielet pryszniców - by³ od samego pocz±tku... woda równie¿. Ekstra! W pi±tek do szkieletu zrobiono zas³onki... w sobotê po po³udniu zawieszono worki, które s³u¿± jako prysznice. Te¿ dobrze.
...tylko co z tego jak woda skoñczy³a siê w sobotê w po³udnie i nikt nie pomy¶la³, ¿eby nape³niæ beczkê?
Dla wszystkich tych, którzy z jakich¶ powodów nie wiedz± jak wygl±da dostêpno¶æ do wody bie¿±cej na zamku powiem tylko tyle, ¿e ¬DZIEBKO nam jej brakowa³o...

Po drugie:
Biesiada... ale, przepraszam... gdzie? Jak? Co? Wiem, byæ mo¿e nie jestem wystarczaj±co spostrzegawczy...

Po trzecie (¿eby nie by³o, ¿e mi siê nie podoba tak samo jak w tamtym roku bo jeszcze mniej mi siê podoba³o):
Turniej ³uczniczy.
Ja rozumiem (albo i nie rozumiem dlaczego ³ucznicy w przeciwieñstwie do wojów pozostaj± tylko szar± mas±, o poziomie istotno¶ci bliskim zeru - zarówno w odniesieniu do turnieju i nagród za ewentualne zwyciêstwo) - szybka akcja z mo¿liwym udzia³em publiczno¶ci... ale, na Bogów! Je¶li turniej ma wygl±daæ tak, ¿e musimy strzelaæ do zbyt cienkiej s³omianki, ustawionej w 30cm trawie i opartej o drzewo to ja dziêkujê, postojê. A ju¿ zupe³nie niedorzecznym pomys³em jest ci±gniêcie tych ³uczników na Birów, w celu oddania kilku (!) strza³ów (policzy³em swoje - doszed³em do koñca z zawrotn± ilo¶ci± 11 strza³ów - to¿ to nawet rozgrzewka nie by³a...). Je¶li to ma byæ turniej dla ³uczników to niech to jest organizowane i prowadzone z g³ow±, niewa¿ne gdzie... a jak to ma byæ konkurs "pod publiczkê" to niech choæ jest na zamku gdzie jest 90% publiki. Naszym "zmaganiom w krzakach" przypatrywa³a siê ledwie garstka ludzi, która akurat tamtêdy przechodzi³a.
I jeszcze sprawa maty ³uczniczej pod zamkiem - Kiedy¶ zawsze by³y trzy... potem zosta³a jedna... a teraz by³y resztki tej jednej z ca³ym ¶rodkiem zaklejonym nieudolnie piank± monta¿ow± i styropianem... jestem strasznie ciekawy co bêdzie tam sta³o za rok...

Acha!
Jeszcze po czwarte...
Je¶li s± jakie¶ przes³anki historyczne (poproszê koniecznie o konkretne ¼ród³a i autorów tych¿e!), ¿e zespo³y typu Metallica maj± na tyle wspólnego z wczesnym ¶redniowieczem, ¿eby swoj± twórczo¶ci± czarowaæ ze wszystkich g³o¶ników ludzi odtwarzaj±cych s³owian i wikingów to przeproszê i nie bêdê siê wiêcej czepia³... ale je¶li nie... bo czasem siê nie mog³em zlokalizowaæ... festyn? Wiejska dyskoteka? Odpust? I po co my tu wszyscy jeste¶my? Mamy chodziæ na rêkach i ¿onglowaæ pi³eczkami?
Niby wat± cukrow± mo¿na handlowaæ nawet na pogrzebach... ale niektórych rzeczy po prostu nie wypada...

Oczywi¶cie, ¿e wiem - mo¿na powiedzieæ, ¿e jak mi siê nie podoba to nie muszê je¼dziæ... ale nale¿a³oby sobie zadaæ pytanie dlaczego z roku na rok ludzie, którzy poci±gaj± za sznurki nie przyk³adaj± siê do tego tak jak kiedy¶? Szkoda, ¿e z roku na rok spada poziom ¶wietnej przecie¿ imprezy...
Wózek z napisem "NAJAZD BARBARZYÑCÓW" porz±dnie siê rozpêdzi³... ale si³± bezw³adno¶ci daleko nie zajedzie... bior±c pod uwagê, ¿e wcale nie ma z górki...

Oczywi¶cie, ¿e za rok bêdê siedzia³ w tym samym miejscu, pod t± sam± wiat±... i bawi³ sie równie dobrze jak w tym... ale je¶li nic sie nie zmieni w kilku, w sumie nie daj±cych siê nie zauwa¿yæ sprawach - nie mrugnê nawet okiem jak bêdê pisa³ "Ogrodzieniec zszed³ na psy".

Tyle... uwag... w sumie jeszcze "na gor±co".
Krak
Co do braku wody w prysznicach, popieram przedmówcê. Nieco ¶miesznie wygl±da³ wolnostoj±cy parawan. Pojemnik z wod± opró¿ni³ siê szybko i powinien by³ zostaæ uzupe³niony.
Niemniej widzia³em (jak i przed rokiem) jak niektórzy sobie i z tym problemem poradzili. Albowiem tu¿ za bram±, po lewej stronie jest niejaki WC, toaleta p³atna 1z³, ale zêby i g³owê mo¿na umyæ za darmo, a niektórzy wracali z tamt±d z pe³nymi 5-litrowymi butlami. Tak wiêc, jak cz³owiek chce i posiada minimum zaradno¶ci to jest sobie w stanie poradziæ smile.gif

Muzyka... istotna uwaga co do doboru repertuaru do prezentowanych pokazów. Bogurodzica podczas bitwy chyba jednak nie specjalnie irytowa³a.

Ogólnie rzecz bior±c: Najazd Barbarzyñców jest imprez± komercyjn±. Zewsz±d plakaty, budy z kie³baskami i piwem. Ciê¿ko jest pogodziæ historyczno¶æ z wymaganiami sponsorów, którzy chc± umiejscawiaæ swoje logo w najbardziej widocznych miejscach. Granica miêdzy realnym odtwórstwem, a kiczem zakraszonym histori± przeznaczonym dla masowego odbiorcy wydaje siê byæ coraz bardziej ruchoma. S±dzê, ¿e w kwestii tzw historyczno¶ci i jej nie przestrzegania, podobnie jak psucia klimatu mo¿na dysputy toczyæ godzinami.

Bior±c udzia³ w takiej, a nie innej imprezie trzeba liczyæ siê z pewnymi nieudogodnieniami.

p.s. Lutom: je¶li to mo¿liwe, to nie zamawiaj w przysz³ym roku deszczu z gradem bigsmile2.gif
Bjorn_
Mi jako walcz±cemu - osobi¶cie bardzo siê podoba³a impreza.
Organizacje bitwy, inscenizacji i wyj¶cia wojów na Birów oraz turniejów wojów uwa¿am za bardzo dobr±.
Ja¶ko
Dziêki wszystkim za wspóln± zabawê!!!!

linki do fotek i filmiku

http://picasaweb.google.pl/tradarcher/Bitw...zdBarbarzyncow#
http://www.youtube.com/watch?v=i1gIinRaYI4

Pozdrawiam
Janek
yavana
witam smile.gif

z punktu widzenia turysty - impreza na pi±tkê; dobra organizacja, ci±gle co¶ siê dzia³o, walki wygl±da³y porz±dnie, pozytywnie zaskoczy³a mnie ilo¶æ uczestników (rok temu by³o chyba trochê mniej ludzi). Siedz±c z piwem w cieniu ¿a³owa³am, ¿e jestem w cywilu smile.gif

zapomnia³abym - najwiêksze pok³ony w stronê pana ochroniarza, który w trakcie bitwy w sobotê wbija³ mi siê na ka¿de zdjêcie ze swoj± uroczo zbola³± min±. Mistrz pos±gowej urody! hehe szef.gif
Cmok z Dzia³dowa
ca³kiem przypadkiem jad±c z po³udnia na pó³noc polski trafili¶my do Ogrodzieñca. My¶leli¶my, ¿e bêdzie to kolejna ruina lub muzeum do zwiedzenia na kilka chwil, a tu proszê, ca³kiem ciekawa wczesna imprezka.

Najwiêksze brawa dla najdzielniejszych wojowników ;)
Hendomir
Ta Joj Kraku nicziwo nicziwo spakojny budiesz . Nu PAKA smile.gif) ( pisownia spolszczona.przyp autora )
Mali Rycerze
]My tez dziekujemy serdecznie WSZYSTKIM za zabawe. Nam sie jak zwykle podobalo, a najbardziej dziekujemy Thorolfowi za "NAJDZIELNIEJSZYCH" przed niedzielna bitwa no i Heido za opieke i goscine.

Nasze zdjecia bedzie mozna zobaczyc juz w krotce na stronie Mali Rycerze

Z rycerskim pozdrowieniem

Wojmi³ i Mi³obrat
jawor
Jak dla mnie trochê ma³o biegania pod gór± Birów. Na polanie to ju¿ nie ta zabawa.
Trochê fotek na naszej stronie.
http://www.inog.webd.pl/wyprawy.html
Pozdrawiam wszystkich.
S³awomir z Che³ma
Witam,zabawa na tegorocznym Ogrodzieñca by³a przednia smile.gif. W trakcie nocnych pijackich woja¿y zagubi³em gdzie¶ br±zow± we³nian± torê na ramiê i czarny(0,5l) róg z trzymade³kiem z zielonej skóry, dla znalazcy przewidziana nagroda.
Pozdrawiam!
Page
Witam!

Na imprezie w Ogrodzieñcu w tym¿e roku zaginê³a siatka z ciuchami historycznymi.

W siatce znajdowa³y siê: ¿ó³ta lniana koszula, zielona lniana koszula oraz br±zowa we³niana tunika - wszystkie z haftami.

Znalazcê b±d¼ osoby, które mog± udzieliæ pomocy n.t. zguby proszê o pilny kontakt!

Pozdrawiam!
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.