Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [buty] Obuwie mnisze, zakonne.
> Ubiór i dodatki > Obuwie i galanteria skórzana > Obuwie
Kefas
Szukam wszelkich materia³ów. Czy mnisi i zakonnicy nosili takie samo obuwie jak inne grupy spo³eczne, czy nosili obuwie zgodnie z zasadami panuj±cymi w regule.

Zamierzam odtwarzaæ, któr±¶ z regu³ aktywnych na mazowszu w XIII wieku i szukam o nich wszelkich informacji, ¿eby nie daæ cia³a!
m_q
CYTAT(Kefas)
Szukam wszelkich materia³ów. Czy mnisi i zakonnicy nosili takie samo obuwie jak inne grupy spo³eczne, czy nosili obuwie zgodnie z zasadami panuj±cymi w regule

Zajrzê do "¯ycia codziennego zakonników w ¶redniowieczu" i spróbujê co¶ znale¼æ. Jak znajdê, to napiszê. Zakony "bose" na pewno nosi³y sanda³y, "trzewiczkowe" chyba te¿ wyró¿nia³y siê obuwiem, bo pamiêtam, ¿e w filmie "Imiê Ró¿y" William z Baskerville rozpoznaje na ¶niegu po ¶ladach butów, ¿e przechodzi³ têdy mnich (jak siê potem okaza³o, Berengar). Konsultantem filmu by³ Jacques le Goff, wiêc raczej my¶lê, ¿e w tym szczególe nie ma, jak to siê pisze na tym forum "mroku".
Lazarus [D]
Salve fratres

wg. reguly braci Templariuszy, na ktorej byla wzorowana nasza regula

"(...) O spiczastych butach i sznurowad³ach
22. My zabraniamy spiczastych butów i sznurowade³ zakazujemy jakiemukolwiek bratu nosiæ je te¿ nie pozwalamy ich tym którzy s³u¿± Domowi na niewzruszony czas raczej zakazujemy im psiadania butów ze szpicami i sznurowad³ami bez wzglêdu na okoliczno¶ci. Poniewa¿ jest to jawne i dobrze znane ¿e te obrzydliwe rzeczy nale¿± do pogan. (...)"
Bartosz
Hej
Kefasie tak ju¿ jaki¶ czas noszê w plecaku ""Wielkich malarzy" z twórczo¶ci± Giotta. By³ on tzw. mistrzem cyklu ¶wiêtego Franciszka w ko¶cio³±ch w Asy¿u (zdjae siê i górnym i dolnym) poppe³ni³ freski z przedstawieniami zakonników.
To tak hm nie pamiêtam dok³adnie kiedy one powsta³y ale prze³om XIII i XIV wieku
tak oko³o 1285 - 1330 (?)
Ostatbnio gdzie¶ wyj±³em ten zeszyt i siê po mieszkaniu b³±ka - jak znajdê to postaram Ci siê go skuteczniej dostarczyæ.

Pozdrawiam
[/list]
m_q
Witam,

Zajrza³em do "¯ycia coidziennego zakonników..." i znalaz³em stosowne fragmenty. Jak znajdê czas w weekend to spróbujê troche przeklepaæ i wkleiæ.

Radzê te¿ zajrzeæ do ksi±¿ki Andrewa Langleya "¦redniowiecze" z serii "Patrzê, podziwiam, poznajê" (ISBN 8321338984) wydanej parê lat temu przez Arkady (bywa w ksiêgarniach z tani± ksi±¿k±). Jest tam strój benedyktyñski wraz z butami.
Ithil
Witam!

Znajomy ma pewnien problem.. Potrzebuje szybko - przed Vivat Vasa - obowia pasujacego do mnisiego habitu, na XVII. Pytanie - czy i jakie moga byc to sandaly, ewentualnie nogi owiniete szmatami, gdzie cos takiego mozna kupic w Warszawie lub okolicach?

Z gory dziekuje za pomoc smile.gif
Viator
Najprosciej spytac u zrodla - w koncu zakon istnieje do dzisiaj i ktos w nim na pewno bedzie wiedzial, jakie obuwie obowiazywalo wg reguly (prawie na pewno bylo to w regule okreslone; kiedys bardzo wnikliwie wczytywalem sie w regule benedyktynska) w danym stuleciu (praktyczne wykonywanie reguly a nawet jej brzmienie bywalo modyfikowane z biegiem lat), moze tez odeslac do ikonografii (malowidla refektarzowe, przedstawienia zmarlych - cos sie powinno znalezc).

Sporo zakonow ubogich (zebraczych) nie nosilo nic oprocz sandalow/patynek - nie tylko te, ktore maja w nazwie "bosi", jak o.o. Karmelici. Przypuszczam ze franciszkanie takze, ale trzeba by to sprawdzic.
Viator
O, a w Kodeksie Manesse (to co prawda o jakie¶ 50 lat pó¼niej) na stronie 48 natkn±³em siê na zakonników w brunatnych habitach, którzy na nogach maj±... czarne nogawice ze stopami (s± w pomieszczeniu a nie na dworze wiêc zdjêli sanda³y/patynki).

http://digi.ub.uni-heidelberg.de/sammlung2...pageid=PAGE0092

A zawsze s±dzi³em (a nawet przed chwil± pisa³em), ¿e mnisze sanda³y/chodaki by³y noszone na bose stopy... face4.gif
brzozomir
cóz, wiesz, ja mysle ¿e jest to raczej habit dominikañski, gdy¿ to chyba sa franciszkanie... Eh mam byæ inkwizytorem w barctwie i bede ³aczy³ kolor czerwony(( hispañksa inkw. ( wiem wiem dark ))) z ubiorem dominikanina... Ej w sumie w koñcu jakie byty noszono, bo nied³ugo pokaz, a dzi¶ mia³em sobie szyæ?? ( mam dominikanów w Gdañsku, ale nie mam czasu jechaæ. ) ehhh prosi³bym o ewentualne kroje, je¶li takowe by sie znalaz³y, a jak w koñcu nic nie znajde, wezme dwa kawa³ki materia³u i zszyjê :]

CYTAT
Inquisitor a Sede Apostolica specialiter deputatus
inkwizycja?? :D ja w avatarze mam znaczek :D ej czym siê zajmujecie? Walczycie w ubiorach franciszkañskich / dominikañskich icon_neutral.gif??
Viator
Hi! A zobacz, co od razu na pocz±tku swojej internetowej strony ( http://www.dominikanie.pl/?f=charyzmat ) maj± polscy o.o. Dominikanie:

CYTAT
Dominikanie — zakon na ka¿de czasy
Cyprian Klahs OP
Dominikanie powstali z potrzeby nowego duszpasterstwa. W pocz±tku XIII wieku, kiedy Europa by³a uniwersaln± spo³eczno¶ci± chrze¶cijañsk±, Ko¶ció³ mia³ siln± pozycjê i móg³ wywieraæ du¿y wp³yw na w³adzê ¶wieck±, paradoksalnie okaza³o siê, ¿e w pe³nieniu swojej misji jest on s³aby i wymaga radykalnej odnowy. Jednym z jej elementów by³a duchowa rewolucja, jak± przynios³o powstanie zakonów ¿ebraczych, w tym dominikanów. Pieszo, w sanda³ach, z Pismem ¦wiêtym w rêce ubodzy kaznodzieje przemierzali ¶wiat, rozmawiaj±c nieustannie z Bogiem i o Bogu, czyli modl±c siê i g³osz±c Ewangeliê. Zakon ten b³yskawicznie rozprzestrzeni³ siê po ¶wiecie, co wskazuje jak trafna by³a ta odpowied¼ na potrzeby czasu.

Zajrzyj te¿ na inn± stronê ( http://www.powolania.dominikanie.pl/?f=dominik ), gdzie jest trochê ikonografii, niestety w s³abej rozdzielczo¶ci a co gorsza nie datowanej i bez odniesienia do tytu³ów i autorów - tym niemniej kilka rycin pochodzi na pewno ze ¶redniowiecza, np. "Rozes³anie braci", na którym akurat moim zdaniem bracia owi i sam ¶wiêty Dominik maj± na nogach co¶ w rodzaju patynek-sanda³ów, na co wskazuje profilowana podeszwa wciêta w po³owie d³ugo¶ci stopy i w tym¿e miejscu uchwycona do niej paskiem (wszak zwyk³e buty nie mia³y podówczas obcasów, wiêc to nie mog± byæ "mokasyny" chocia¿ trochê tak wygl±daj±). Chêtnie obejrza³bym orygina³ i potwierdzi³ jego datê powstania.

Ale pod spodem bracia maj± zwyk³e obuwie albo nogawice (na innym z malowide³ te¿ maj± chyba nogawice, podobne jak w Manesse), a nie bose stopy, na pewno.
ppp0ppp11
A jaki kolor mog³y mieæ sanda³y?
moozgo
Ja mam pytanie o jak±¶ ikonografiê na której takie mnisie sanda³y bêd± widoczne ca³e... albo inne informacje u¿yteczne przy robieniu takich sanda³ów.
ppp0ppp11
Czy zna kto¶ tanich szewców którzy podejm± siê zrobienia sanda³ów? Jeden szewc za¶piewa³ mi 220 z³ za sanda³y, my¶lê ze to grubo za du¿o jak na takie buty.
Wertanis
Jakies porady co do sanda³ów/pó³-butów dla Franciszkanina?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.