Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: III Turniej Rycerski o Szarfê Pani z Jeziora oraz Oblê¿enie Zamku w Miêdzyrzeczu
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2009
Tomic
Witam

Mam przyjemno¶æ poinformowaæ Was ¿e w tym roku odbêdzie siê ju¿ III oficjalna ods³ona turnieju w Miêdzyrzeczu
Planowany termin to 10-14 czerwca (czyli 10 zjazd, a 14 rozjazd), miejsce: Zamek w Miêdzyrzeczu

Datowanie imprezy jest niezmienne, czyli XV w. (od pocz±tku do koñca)
Tym razem bêdziemy mieli ci¶nienie, czyli bêdziemy wymagaæ pe³nej poprawno¶ci historycznej zarówno uzbrojenia jak i ca³ej reszty, oczywi¶cie bez radosnej przesady.
Turniej te¿ wzorem poprzednich edycji bêdzie na zaproszenia indywidualne, czyli nie dla konkretnych grup, tylko dla konkretnych osób wraz z pocztami.

Oczywi¶cie w miarê up³ywu czasu bêdziemy tu zamieszczaæ ró¿ne wa¿ne lub mniej wa¿ne informacje odno¶nie samej imprezy i nie tylko
Za jaki¶ czas pojawi siê oficjalna strona turnieju, na której bêdzie mo¿na zapoznaæ siê z ró¿nymi regulaminami

jak zwykle organizatorzy czyli my bigsmile2.gif maj± dla was przewidziane ró¿ne atrakcje.
- Turniej rycerski pieszy na mo¶cie o Szarfê Pani z Pobliskiego Jeziora
- Turniej £uczniczy o tytu³ Wielkiego £owczego
- Polowanie na wampira
- Byæ mo¿e jak pozwol± nam na to ¶rodki techniczne bêdziemy chcieli wykuæ "krzy¿ pokutny" dla upamiêtnienia imprezy
- Przewidujemy te¿ koncercik muzyki dawnej
- Oczywi¶cie nie zabraknie dwóch uczt (powitalnej i po¿egnalnej)
- Oczywi¶cie hulanki i swawole jak zawsze od rana do bia³ego rana ( w tej kwestii nic siê nie zmieni³o)
- inscenizacja zdobycia zamku przez wojska Macieja Korwina w 1474 r.

Organizatorami imprezki s± niezmiennie:
Bractwo Rycerzy Ziemi Miêdzyrzeckiej
Najemna Rota Strzelcza
Wulfvesbergh

tak by³o rok temu http://picasaweb.google.pl/ATomic242/MIDZYRZECZ2008#
Papaj
Witaj!
Bogus³aw V ju¿ zapowiada chêæ uczestnictwa w waszej imprezie. Mi³o bêdzie 3 raz u was go¶ciæ blinkie.gif .
Pozdrawiamy organizatorów!
bzyk
Witamy

Oczywi¶cie zaproszenie dla Bogus³awa V zawsze aktualne.
Gregor z Krakowa
heja hej............

heh, czy radosna gromadke z Królewskiego Stolecznego Miasta Krakowa bêdziecie chcieli ugo¶ciæ? je¶li tak, z przyjemno¶ci± przyjedziemy po raz kolejny... i za rok kolejniejszy.
no, chyba ze co¶ waznego stanie na przeszkodzie, w kazdym razie zglaszam sie w liczbie jeszcze niewiadomej...

z tym ci¶nieniem i tak Ci nie wierze, ale nowy awatarek robi wra¿enie...no no
Tomic
witam Gregora z Krakowa
ugo¶cimy jak zawsze

no ci¶nienie takie ¿e chcemy zaostrzyæ wymogi sprzêtowe odno¶nie bojówki.
Bêdziemy to w tym roku egzekwowaæ z ca³± stanowczo¶ci±.
1. sprzêt ma byæ zgodny historycznie
2. ma byæ zadbany
3. tarcza herbowa, ¿adnych mega pawê¿y
4. pojedynki na broñ sieczn± jednorêczn±
odno¶nie zasad jeszcze przemy¶limy - to turniej na mo¶cie
bêdzie troszkê czasu wiêc jak siê znajd± chêtni mo¿emy zrobiæ jak±¶ grupow± nawalankê, wszytko zale¿ny od Was.
fedra
Ja te¿! Ja te¿ !!!

Za¶ sie ciesze, ubóstawiam miêdzyrzecz.
Tomic
no to bêdzie czasu ¿eby go ubóstwiaæ, rok temu by³o za krótko zdecydowanie wiêc w tym sobie odbijemy

pozdrawiam
bzyk
No to ruszy³a stronka turnieju, na której bêdziemy wypisywali ró¿ne informacje co do imprezy: http://www.turniejmiedzyrzecz.cba.pl
tatsu
A¿ tyle dni leniwej szczê¶liwo¶ci! Czy i nam, skromnym, wêdrownym rzemie¶lnikom bêdzie dane odczuæ po raz trzeci tê sielankow± atmosferê miêdzyrzeckiego zamku?
Tomic
Tatsu tak jak powiedzia³em macie do¿ywotnie zaproszenie do Miêdzyrzecza smile.gif

Nomen illi Mors
CYTAT(Tomic @ 13:06 13.01.2009) *
bêdzie troszkê czasu wiêc jak siê znajd± chêtni mo¿emy zrobiæ jak±¶ grupow± nawalankê, wszytko zale¿ny od Was.

Hmmmm a z mieczem d³ugim(pó³torak) mo¿na wej¶æ? devil.gif
No i oczywi¶cie jestem za "nawalanka" szczerba.gif
bzyk
CYTAT(Nomen illi Mors @ 22:55 23.01.2009) *
CYTAT(Tomic @ 13:06 13.01.2009) *

Hmmmm a z mieczem d³ugim(pó³torak) mo¿na wej¶æ? devil.gif
No i oczywi¶cie jestem za "nawalanka" szczerba.gif

Zapraszam na stronê turnieju, tam na bank pojawi siê nied³ugo regulamin bojówki, który tworzy Tomik i z pewno¶cia rozwieje wszelki niejasno¶ci i odpowie na pytanie co do bojówki.
Nikodem
Ja te¿ bym siê chêtnie pojawi³, o ile uda³oby mi siê znale¼æ transport smile.gif. Nikt z Torunia siê nie wybiera, albo mo¿e têdy nie przeje¿d¿a?
Tomic
przypominam ¿e impreza jest na zaproszenia, oczywi¶cie nie oznacza to ¿e ju¿ nie mam miejsc a organizator bêdzie wszystkim chêtnym odmawia³.
je¶li kto¶ ma ochotê spêdziæ mile 4 dni w miêdzyrzeckim zamku zapraszam do korespondencji ze mn± lub z Bzykiem.
Grupy b±d¼ osoby nie znane nam prosimy o przys³anie jaki¶ aktualnych zdjêæ.
Proszê siê na nas nie obra¿aæ ale chcemy utrzymaæ jako taki poziom imprezy, powo³ali¶my "Jedyn± S³uszn± komisjê Strojów i Uzbrojenia" w skrócie JSKSiU i ona bêdzie mia³a ostateczny g³os w przyznaniu zaproszenia smile.gif

co do koncepcji samego turnieju,
chcemy wprowadziæ w±tki fabularne, jakie? niech to zostanie niespodzian±, je¶li uczestnicy bêd± mieli ochotê na zabawê to zobaczymy jak wyjdzie, u nas nic na si³ê.
Ponad to ogólna koncepcja z lat 07 i 08 siê nie zmieni³a, ma to byæ spotkanie znajomych bez ci¶nienia i bez ¿adnych przymusów, konkurencje zaplanowane s± jedynie po to by siê nie nudziæ, oczywi¶cie je¶li stwierdzicie ¿e nie chce siê wam wychodziæ do bojówki czy ³uczniczego, nic siê nie stanie, po prostu ich nie bêdzie. Liczy siê samo spotkanie, te¿ bêdzie fajnie.

Odno¶nie bojówki (je¶li dojdzie do skutku) nagroda oczywi¶cie w postaci Szarfy Pani z Jeziora, kto bra³ udzia³ we wcze¶niejszych ten wie ¿e w szarfê zapl±tane jest co¶ jeszcze, ale jak zwykle to niespodzianka.
Nied³ugo pojawi siê regulamin, jak ju¿ wcze¶niej napisa³ Bzyku. Trochê siê pozmienia³.
Ale co jest ju¿ pewne, bêdzie tylko na broñ jednorêczn± i sieczn± (miecz jednorêczny, kord, tasak)
Bêdziemy trzymaæ siê ¶ci¶le regulaminu, wiêc zainteresowanych proszê o zapoznanie siê z nim ¿eby potem nikt nie mia³ pretensji ¿e kogo¶ nie dopu¶cili¶my do walki.

to chyba tyle na ten czas
pozdrawiam
lewan
A adres stronki turnieju mo¿na poprosiæ? Przegladajac temat nie uda³o mi siê znale¼c.
Emil z Gi¿ycka
CYTAT(Tomic @ 14:14 25.01.2009) *
Trochê siê pozmienia³.
Ale co jest ju¿ pewne, bêdzie tylko na broñ jednorêczn± i sieczn± (miecz jednorêczny, kord, tasak)
Bêdziemy trzymaæ siê ¶ci¶le regulaminu, wiêc zainteresowanych proszê o zapoznanie siê z nim ¿eby potem nikt nie mia³ pretensji ¿e kogo¶ nie dopu¶cili¶my do walki.

Witam! Chêtnie bym sie wybra³ do Miêdzyrzecza, ale nie rozumiem o co chodzi powy¿szym stwierdzeniem? "Tylko" znaczy sie bez tarcz?

pozdr

Emil
Tomic
http://www.turniejmiedzyrzecz.cba.pl - tu jest stronka, Bzyku podawa³ w 8 po¶cie
Jacob
CYTAT(Emil z Gi¿ycka @ 14:37 26.01.2009) *
CYTAT(Tomic @ 14:14 25.01.2009) *
Trochê siê pozmienia³.

Witam! Chêtnie bym sie wybra³ do Miêdzyrzecza, ale nie rozumiem o co chodzi powy¿szym stwierdzeniem? "Tylko" znaczy sie bez tarcz?

pozdr

Emil

Witajcie!

Tomikowi chodzi³o z pewno¶ci± o to, ¿e ¿adnych toporów, pó³toraków, natomiast to oczywiste, ¿e z tarczami smile.gif

Pozdrawiam
Wierny Piotr
Witam serdecznie
Je¶li s± jeszcze wolne miejsca i nas zechcecie chêtnie pojawiliby¶my siê u Was.
Na jakiego maila wysy³aæ fotki.
Pozdrawiam

Ps. Czy istnieje mo¿liwo¶æ rozbudowy programu o w³asne inicjatywy ?
Chodzi mi g³ownie o bojówki np. tzw. turniej pi±tek, punktówki. bum.gif aniol.gif
Tomic
witam Panie Piotrze
odpowied¼ w sprawie zaproszenia posz³a na maila

je¶li chodzi o w³asne inicjatywy jeste¶my otwarci na wszelkie projekty, oczywi¶cie po konsultacji ¿eby nie by³o chaosu, impreza trwa od ¶rody do niedzieli (rozjazd do domów) wiêc czasu bêdzie sporo

odno¶nie wcze¶niejszego pytania:
Turniej o Szarfê bêdzie tylko na broñ jednorêczn± sieczn± + tarcza
Wierny Piotr
Witam
Skoro jest sporo czasu my¶lê, ¿e warto by³o by jako¶ go uatrakcyjniæ dodatkowo dla chêtnych.

Z mojej strony mogê zaoferowaæ organizacje punktówki tzn:
Turnieju bojowego z rozej¶ciem po trafieniu.
Konkurencje takie odbywa³y siê min. na Piasecznie, £êczycy i Uniejowie.

Druga propozycja to turniej bojowy pi±tek na zasadach potocznie zwanych bohurtowymi (np. Grunwald 2008, Byczyna).

Oczywi¶cie wszystko zale¿y od szanownych Orgów i Was uczestników (wypowiedzcie siê). Je¶li bêdzie zainteresowanie zamieszczê regulamin.
Tomic
odno¶nie pi±tek, bohurtów nie ma problemu, natomiast turniej na mo¶cie jest ju¿ zaplanowany i ma pewn± kontynuacje wiêc tu zmian nie bêdzie
Wierny Piotr
Mo¿na poprosiæ o rozpiskê imprezy je¶li siê takowa poka¿e.
Chodzi mi o to co i w jakich godzinach pi razy oko bêdzie siê odbywaæ (wiem, ¿e nie da siê dok³adnie zrobiæ planu bo zawsze s± przesuniêcia crazy.gif ).
Przepraszam, ¿e siê szarogêszê ale przez zimê odpocz±³em i mam du¿o energii i chêci bum.gif .
Gregor z Krakowa
w miedzyrzeczu nie ma przesuniêæ w czasie, wszytsko zawsze odbywa siê wtedy, kiedy mia³o sie odbyc a to zegarki siê spiesza i wskazuj± z³± godzine...

szykuje sie inny miedzyrzecz ni¿ dotychczas, zobaczymy jak to to wypadnie:P
Tomic
smile.gif smile.gif TURNIEJ £UCZNICZY - chyba w czwartek jak siê ludzie zbior±
BOJOWY NA MO¦CIE - pi±tek jak cieñ padnie na most
SOBOTA - INSCENIZACJA Jako¶ po 20
POLOWANIE na wampierza jako¶ w noc

ciê¿ko okre¶liæ - impreza za za³o¿enia jest taka, ¿e nic na si³ê, nikt nas do niczego nie goni i nie zmusza, zdawa³o to egzamin przez pierwsze II turnieje

Ja mam Gregor nadziejê ¿e Miêdzyrzecz bêdzie taki sam jak wcze¶niejsze, a mo¿e i lepszy ¿e tak nieskromnie siê wypowiem, zreszt± to ludzie tworz± imprezy i klimat, jak do tej pory spisywali¶cie siê na medal :-)))
Wierny Piotr
Hehehehe Gregor widzê, ¿e pierwszy chêtny do bohurciku, no chyba, ¿e Ci przez zimê przesz³o bigsmile2.gif , co mi siê nie wydaje.
Tomic
aaa i ju¿ teraz moge oficjalnie powiedzieæ ¿e w piatek w godzinach pobojówkowej bêdziemy mieli jak dobrze pójdzie potrójny blok artystyczno muzyczny
Gregor z Krakowa
a ja mam dobry pomys³ na umilenie turniejowe- Tomic, masz na privie, niespodziewanka dla innych jak sie powiedzie namawianie orga...

pomysl fajny, bialoglowo wymyslony, a data sprzyja i nigdzie tego nie bylo...hie hie hie, i podejmiemy sie organizacyjnie

a bohurcik- jak bedzie to bêdzie,, jak nie bedzie, to bede mniej spocony- do jeziora blisko, wiec pocic sie moge wiec czemu nie... ale bez ci¶nienia- to motto miedzyrzecza
Tomic
pomys³ mi siê podoba, poknujemy na miejscu jak go rozwi±zaæ technicznie.

W planach jest te¿ turniej broni czarnoprochowej, na razie nic wiêcej na jego temat nie powiem, bo dogrywamy szczegó³y.

Natomiast w czwartek na mo¶cie w godzinach wieczornych odbêdzie siê koncert zespo³u Percival Shuttenbach

W pi±tek o mniej wiêcej podobnej porze wyst±pi w tym samym miejscu druga kapala graj±ca muzykê etniczn±, ta samo co rok temu gra³a przy kawiarni, wiem ¿e ma³o maj± wspólnego z muzyk± ¶redniowieczn± ale muza dla ucha mi³a i my¶lê ¿e nikt z Was siê na nas siê obrazi za to
Nikodem
CYTAT(Tomic @ 09:30 25.02.2009) *
W planach jest te¿ turniej broni czarnoprochowej, na razie nic wiêcej na jego temat nie powiem, bo dogrywamy szczegó³y.

Brzmi niesamowicie ciekawie, czekam niecierpliwie na szczegó³y.
Chaos666
CYTAT(Tomic @ 15:52 23.02.2009)
¿eby nie by³o chaosu

Witam!

Chaos z chêci± siê pojawi, jak tylko zostanie pozytywnie zweryfikowany ( modne s³owo smile.gif ) Rozumiem ¿e fotki nale¿y s³aæ na jeden z poni¿szych maili:

bzycerz@wp.pl
eaterofsoul@wp.pl

Pozdrawiam
Chaos
Tomic
z przyczyn technicznych obydwa koncerty przeniesione na czwartek to jest 11.06
Tomic
turniej puszkarzy odbêdzie siê zgodnie z planem
jednak regulamin i zasady zostan± og³oszone dopiero na imprezie, ¿eby wyrównaæ szanse w¶ród uczestników.
jedyne co maj± wiedzieæ chêtni:
- bêd± dwie kategorie
- strzelanie wy³±cznie z podsypki
- wymagana pe³na historyczno¶æ osprzêtu, czyli zero s³oików z prochem, zero odpalania od zapalniczek itd
- przewidziana nagroda icon_wink.gif jak zwykle sponsor to Pani z Jeziora
- szybko¶æ strzelania nie bêdzie g³ównym wyznacznikiem zwyciêstwa
norikum
Tomic a Krzywiñska artyleria mo¿e przyjechaæ???
W zesz³ym roku nam siê podoba³o szkoda by by³o nie wlecieæ do was...
bombardman
Byli¶cie zaproszeni ju¿ w tamtym roku,wiêc czekamy z niecierpliwo¶ci±smile.gif)))))))))Postrzelamy sobie w tym roku jak jeszcze nigdy smile.gif))))))
Pozdrawiam-Wuja
Tomic
witam
do imprezy zosta³o kilka dni
mam pro¶bê do wszystkich zaproszonych aby potwierdzili mi na priva luba na maila eaterofsoul@wp.pl przyjazd i podali liczebno¶æ delegacji i liczbê namiotów.
bêdê wdziêczny

od dzi¶ czyli 08.06 od wieczora jestem niedostêpny w sieci wiec jak co podaje mój nr tel 507 494 842
Pawel ChmurnoOki
No i po imprezie smile.gif Dzieki wielkie dla szanownych onanizatorow ;) oraz nie mniej szanownych gosci za fajna imprezke i wypoczynek w swietnej atmosfere. Bylo milo, pozdrawiamy i do nastepnych razow smile.gif

Chmurek & Marta
Geralt le Kantro
Wielkie podziêkowania za wspania³± zabawê, turniej artyleryjski, zbiorowe gotowanie i ¶piewy przy ogniu. Zawszê bêdê wraca³ do Miêdzyrzecza.
Tomic
kolejny Miêdzyrzecz zakoñczony.

Na pocz±tku chcia³bym serdecznie podziêkowaæ wszystkim tym co mieli przyjechaæ a nie przyjechali, dziêki wam nie musieli¶my budowaæ ogrodzenia dla drugiego obozu pod murami zamku (gdyby wszyscy przyjechali drugi obóz by³by konieczny bo pojemno¶æ dziedziñca to ok 120 osób), a co za tym idzie nie musieli¶my go tak¿e rozbieraæ w niedzielny upalny dzieñ, wiêc tu podziêkowania s± naprawdê szczere, ba powiem wiêcej nawet mogê was przeprosiæ.

Teraz kolejne przeprosiny za pogodê. Naprawdê przepraszam ¿e wia³ wiatr i ¿e pada³o miejscami, przepraszam te¿ za upa³ w niedzielê, mia³o byæ inaczej. Fakt faktem aura pokrzy¿owa³a nam troszkê plany.

Przepraszam te¿ za zespó³ Percival który to nie gra³ utworów XV wiecznych. Przepraszam te¿ i za siebie ¿e ich zaprosi³em z ¶wiadomo¶ci± ¿e ich repertuar nie jest koszerny na XV wiek.

Gregor z Krakowa
h³e h³e h³e

a ja znów by³em, i mimo deszczu wiatru i zimna bawilem sie -choæ krótko- wy¶mienicie.
Miedzyrzecz to dalej zaznaczony na czerwono-pozytywnie- punkt w moim kalendarium.

do zobaczenia za roczek w miedzyrzeczy, a za miesiac na grunvie
Wojciech W¶ciek³y
Dziêkujê za przewspania³± imprezê wszystkim, przepraszam - wszyscy wiedz± za co....
"Leszno Trzy Cytryny"
iwantus
Dziêki dla wszystkich za klimat bez specjalnego ci¶nienia, który pozwoli³ wypocz±æ.
Dziêki za turniej puszkarzy i "bogus³awowe" emocje
Tomic, na grunwie ju¿ chyba nie bêdziesz mia³ za co przepraszaæ

Miêdzyrzecz to dobra koncepcja!!!

http://www.youtube.com/watch?v=RwS7mif8Z78
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.