interesuje mnie czy(a je¶li tak to w jaki sposób) w Xw. uzyskiwano srebro z rud o³owiu.
Wed³ug dobrze zbadanego stanowiska hutniczego w D±browie Górniczej (£osice) z bodaj XIw to wstêpnie wytapiano rudê o³owiu i srebra do o³owiu technicznego (wypra¿aj±c z ma³ym dostêpem tlenu mieszaj±c rudê z wêglem drzewnym)- czyli z kilkuprocentowym udzia³em srebra, po czym topiono go w atmosferze utleniaj±cej zbieraj±c z powierzchni blendê (tlenek o³owiu) utrzymuj±c w tym stanie do ca³kowitego utlenienia o³owiu (zbieraj±c go ca³y czas z powierzchni), dziêki czemu uzuskuje siê praktycznie czyste srebro na dnie tygla.
Na stanowisku tym znaleziono wszelkie etapy produkcji- od rudy, poprzez stop o³owio- srebrny, niekszta³tne "cygara" blendy odsrebrzonej oraz prasowane ceg³y blendy odsrebrzonej (byæ mo¿e w celach handlowych- warsztaty szklarskie, ludwisarskie, malarstwo, kosmetyka etc), oraz garnek ze skarbem srebra technicznego.
Ponadto piece, tak¿e zawalony w trakcie wypa³u, dysze gliniane etc.
a piece jakiej konstrukcji mog³y byæ?
Zygmuncie, mo¿esz mi podaæ jakie¶ materia³y na temat tego stanowiska w D±browie Górniczej. Je¶li masz jakie¶ materia³y na ten temat to pode¶lij mi.
Je¶li chodzi o pozyskiwanie srebra to warto siê wybraæ do Tarnowskich Gór do zabytkowej kopalni srebra. Datuje siê pozyskiwanie rud galeny na XII wiek (mo¿e i wcze¶niej, proszê mnie sprostowaæ jakby co) w tym regionie.
Piece by³y raczej konstrukcji szybowej(na kszta³t dymarek ¶redniowiecznych)
lub kopu³owej.
Warto przestudiowaæ Agricole "De re metallica" albo Teofila Prezbitera.
Poni¿ej zamieszczam parê rycin które przybli¿± mo¿liw± konstrukcjê pieców
Móg³ wygl±daæ nastêpuj±co:
dok³adny opis tych pieców znajduje siê w "De re metallica"