Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: VI Festiwal Wczesno¶redniowieczny "Wikingowie i S³owianie" w Chudowie
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2009
M¶ciwoj z Chropacza
W imieniu organizatorów Fundacji Zamku Chudów i Dru¿yny Wczesno¶redniowiecznej Grom og³aszam, ¿e tegoroczny festiwal w Chudowie odbêdzie siê w dniach 12,13,14 czerwca. Nast±pi³a zmiana nazwy ze starej "W krainie Starej Ba¶ni" na " Wikingowie i S³owianie". Jest to jedyna powa¿na zmiana, nadal nasz festiwal bêdzie trwa³ 3 dni (pi±tek jako dzieñ dla dru¿yn, bez udzia³u turystów), odbêdzie siê na du¿ym polu pod murami zamku w zamkniêtym obozowisku. Dru¿ynom oferujemy zwrot kosztów przyjazdu, czê¶ciowe wy¿ywienie (w tym ciep³e posi³ki i pó³produkty) oraz zaplecze sanitarne.

Wszystkie dru¿yny, rzemie¶lnicy oraz zespo³y muzyczne chc±ce przyjechaæ na nasz festiwal proszê o wysy³anie zg³oszeñ do M¶ciwoja na adres: michal.nojman@op.pl lub corax_ater@op.pl. Dodatkowe informacje mo¿na uzyskaæ pod numerem: 502156713
Wszystkie zg³oszenia zostan± rozpatrzone przez organizatorów, a dru¿yny i rzemie¶lnicy zostan± poinformowani jak± decyzjê podjêli¶my. Jak co roku czê¶æ dru¿yn i rzemie¶lników otrzyma zaproszenia, proszê jednak wszystkich chêtnych o wysy³anie zg³oszeñ.

Jako organizatorzy nie przewidujemy zmiany koncepcji imprezy. Nadal bêdzie to u³o¿ony plan imprezy przedstawiaj±cy ciekaw± historiê zawieraj±ca walkê, turnieje, wystêpy muzyczne i rzemie¶lników. Sprawdzi³o siê to przez te wszystkie lata i nie chcemy tego komplikowaæ. Liczy siê dla nas dobra zabawa tak uczestników jak i zwiedzaj±cych turystów, dlatego je¶li macie ciekawy pomys³ czy pokaz piszcie do mnie, postaram siê to uj±æ w planie festiwalu. Festiwal jest datowany na IX-XI wieku.

My¶l± przewodni± tegorocznego festiwalu s± konflikty zbrojne Wikingów i S³owian oraz zaprezentowanie obyczajów obu nacji.
milamber
Mam pytanie apropo rozmiaru tej imprezy. Jaka liczba uczestników jest przewidziana? Czy Chudów odwiedzi wiêcej uczestników ni¿ np. Ogrodzieniec? wiadomo co¶ wiêcej na temat programu imprezy?
M¶ciwoj z Chropacza
Witam
W tej chwili trwaj± ostatnie podliczania i odpowiedzi na zg³oszenia dru¿yn. Dziêkujemy wszystkim za nades³ane zg³oszenia i chêæ udzia³u w naszym festiwalu. Robimy wszystko aby zaprosiæ wszystkie dru¿yny. Na chwilê obecn± przewidujemy przekroczenie za³o¿onej liczby uczestników (po podliczeniu napiszê ile osób przyjedzie).
Trwaj± te¿ ostatnie przygotowania i ustalenia. Poni¿ej przedstawiamy plan imprezy.

VI Festiwal Wczesno¶redniowieczny „ S³owianie i Wikingowie "

Pi±tek
Dzieñ na przyjazd pierwszych dru¿yn, rozstawianie obozu oraz dodatkowych elementów. Wspólne manewry, omówienie inscenizacji i punktów programu. Zabawa we wspólnym gronie.

Sobota
11.00 – rozpoczêcie festiwalu.
11.00 – prezentacja dru¿yn i omówienie poszczególnych punktów festiwalu.
od 11.30 – prezentacje rzemie¶lników w trakcie pokazów rzemios³a.
12.00-13.30 – turniej indywidualny zbrojny na cze¶æ ¦wiêtos³awy (Sygrydy Storrady – córki Mieszka I).
13.30-14.00 - koncert kapeli wczesno¶redniowiecznej Po³udnice.
14.30 – 15.30 - turniej ³uczniczy na czê¶æ ¦wiêtos³awy (Sygrydy Storrady – córki Mieszka I).
16.00 -16.30 – walna bitwa. Najazd na wioskê s³owiañsk±.
17.00 – koncert kapeli wczesno¶redniowiecznej Po³udnice (na scenie).
19.00 – prezentacja filmowa.

Niedziela
od 11.30 – prezentacja rzemie¶lników w trakcie pokazów rzemios³a.
12.00-13.30 – turniej par zbrojnych o nagrodê W³odarza Chudowa.
14.00 – 14.30 – koncert kapeli wczesno¶redniowiecznej Po³udnice.
15.30 -16.30 – walna bitwa. Szturm na gród.
16.30 - 17.00 – koncert kapeli wczesno¶redniowiecznej Po³udnice (na scenie)
17.30 – tryzna, obrzêd ca³opalny wodza poleg³ego w czasie walk.
19.00 – zamkniêcie festiwalu.

W sobotê i niedzielê w trakcie trwania ca³ego festiwalu mo¿na bêdzie zwiedzaæ obozowisko (odp³atnie) przymierzyæ he³m czy zbroje woja, zwiedziæ stanowisko machiny oblê¿niczej, pomóc w budowie d³ubanki. Ogl±daæ prezentacje i wzi±æ udzia³ w prelekcjach rzemie¶lników, spróbowaæ si³ w strzelaniu z ³uku czy rzucie oszczepem, zje¶æ smaczny obiad czy sch³odziæ siê zimnymi napojami s³uchaj±c muzyki dawnej.

Jak widaæ utrzymujemy koncepcjê z poprzednich lat. Bitwy bêd± mia³y czê¶æ inscenizacyjn±, ale prawdziwej walki nie zabraknie i podpalania równie¿ (nie mog³em siê powstrzymaæ, chyba jaka¶ ma³a piromania:). Odbêd± siê trzy turnieje wiêc ka¿dy znajdzie co¶ dla siebie. Oczywi¶cie przewidziane s± atrakcyjne nagrody.
Dru¿yny otrzymaj± pó³produkty spo¿ywcze oraz jeden ciep³y posi³ek dziennie (sobota i niedziela). Oczywi¶cie bêdzie siano do namiotów, drewno na ogniska i kontener sanitarny (w przysz³ym roku bêd± ju¿ wybudowane sta³e prysznice) oraz wc.

Co do pytania to mogê okre¶liæ ilo¶æ osób na ok. 300-350. Nie wiem czy to wiêcej czy mniej ni¿ na Ogrodzieñcu, choæ to nie ma znaczenia. Ka¿dy festiwal ma swój urok i atrakcjê. Ja mam nadziejê, ¿e wszystkie festiwale bêd± odbywaæ siê dalej i bêd± lepsze z roku na rok.
Pozdrawiam
M¶ciwoj z Chropacza
M¶ciwoj z Chropacza
Informacja z ostatniej chwili, niestety nie pojawi siê w tym roku Huggins Hird (wielka szkoda), na ich miejsce zaprosili¶my inn± dru¿ynê.
W wolnej chwili mo¿ecie poogl±daæ galerie z dzia³u Chudów na nasze stronie www.dwgrom.pl
Mam nadziejê, ¿e pogoda bêdzie dla nas ³askawa (tak zapowiadaj±) i bêdziemy siê bawiæ przynajmniej tak dobrze jak w roku ubieg³ym. Do zobaczenia w pi±tek!!!

Na chwilê obecn±

Namioty - 75 (bez wiat)
Ilo¶æ osób - 317 (to siê powinno zmieniæ na plus)
ilo¶æ dru¿yn - 24 (to te¿ na plus)
Do tych danych nie doliczamy rzemie¶lników spoza dru¿yn - a te¿ ich kilku jest bigsmile2.gif
To szykuje siê najwiêkszy Chudów...mam nadziejê, ¿e bêdzie te¿ najlepszy
Odolan z Rzeszowa
W imieniu Dru¿yny Grodu Horodna oraz ca³ego Sojuszu chcia³em podziêkowaæ za wy¶mienit± zabawê oraz atmosferê, która towarzyszy³a chyba wszystkim przez 3 dni. Oby tak dalej!
M¶ciwoj z Chropacza
W imieniu organizatorów Fundacji Zamku Chudów i Dru¿yny Wczesno¶redniowiecznej Grom dziêkujemy wszystkim uczestnikom za udzia³ i wspania³± zabawê. Jak co roku mogli¶my liczyæ na wasz± pomoc w inscenizacjach, bez Was to wszystko by siê nie uda³o. Mam nadziejê, ¿e siê Wam podoba³o. Postaramy siê jak najszybciej wrzuciæ fotki na nasza stronê www.dwgrom.pl. Je¿eli bêdziecie mieli jakie¶ zdjêcia (galeriê) to podsy³ajcie do mnie linki, umieszczê je w jednym miejscu. Oczywi¶cie je¿eli macie jakie¶ uwagi to czekam na komentarze (postaramy siê poprawiæ b³êdy, czy dodaæ nowe elementy w przysz³ym roku).
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.