Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Zimny Zdrój
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2009
Nikodem
Witajcie,
Kiedy¶, gdzie¶ pisa³em o mo¿liwo¶ci zorganizowania imprezy pod Toruniem, w Zimnym Zdroju (jakie¶ 25km), w miejscu w miarê odciêtym od cywilizacji.
Imprezê raczej nastawion± na ¿ycie obozowe ni¿ na walkê (czyli impreza dla tzw. planktonu), z elementami fabularnymi itp.

Piszê o tym tutaj ze wzglêdu na to ¿e nie wiem nawet ile osób by³oby chêtnych na tak± imprezê w tym terminie. Chêtnych do uczestnictwa proszê o wpis w tym temacie. Szczególnie tych którzy gotowi byliby pomóc przy organizacji, gdy¿ bêdzie to mój pierwszy raz, a jak wiadomo skorzystaæ z cudzej rady zawsze warto ;).

Impreza by³aby lu¼no datowana na XIV - XV wiek, ale raczej z dosyæ sporymi wymaganiami co do stroju i wyposa¿enia.

Na miejscu gdzie mia³aby zostaæ zorganizowana impreza nie ma nic - ¿adnej bazy etc, wiêc warunki by³yby typowo polowe. Jedynym ciekawym i przydatnym obiektem który znajduje siê nieopodal jest ¼ród³o wody (ca³kiem smacznej i jak mniemam zdrowej i czystej, chocia¿ to bêdê jeszcze bada³) i kawa³ek prywatnego (mojego, hehe) lasu, zatem chrust opa³owy itp bêdzie sk±d zdobyæ.
Byæ mo¿e bêdzie opcja wypo¿yczenia konia/koni na imprezê, ale jako ¿e nie dogadywa³em tego jeszcze dok³adnie to nie wiem, szczególnie ¿e zale¿y to od tego czy kto¶ bêdzie w ogóle chêtny (i przy okazji zaznajomiony z obs³ug± tego zwierzêcia, gdy¿ tego ju¿ na siebie nie móg³bym wzi±æ). W planach jest tak¿e przedsoborowa msza w lokalnym ko¶ciele, ale to te¿ tylko pomys³, póki co, bo nie rozmawia³em jeszcze z proboszczem.

Pozdrawiam i z góry dziêkuje za zainteresowanie smile.gif
Kuswir
Kusz±ce... Móg³by¶ co¶ wiêcej powiedzieæ o miejscu, bardziej dzicz, czy raczej jaka¶ wie¶, czy szeroko pojêty teren rolniczo/zabudowany. Pewnie pytanie o termin jest przedwczesne, ale mimo wszytko je¿eli móg³by¶ to napisz, czy bêdzie to raczej weekend czy w tygodniu.

BTW. By³em dwa razy na Zimnej Wodzie, tez plenerowej w g³uszy tylko, ¿e datowane na czasy wcze¶niejsze, có¿ - nieporównywalne na plus z imprezami masowo-turystycznymi smile.gif

Pozdrawiam!
Aubrey
Równie¿ wyra¿am zainteresowanie tematem i udzia³em w ww. imprezie.
Nikodem
Po kolei - co do okolicy, to niestety nie jest to kompletna dzicz, odciêta od ¶wiata, jednak¿e jest dosyæ dobrze od tego ¶wiata odizolowana. Jest to raczej rolnicza okolica, jednak nie rzuca siê to w oczy, gdy¿ najbli¿sze zabudowania s± przys³oniête drzewami. Teren na którym mia³by byæ obóz jest os³oniêty lasem z dwóch stron, zatem my¶lê i¿ by³oby przytulnie, a w dodatku okolica lasu u³atwi³aby nam zdobycie drewna opa³owego do ognisk. W dodatku, jak wspomina³em, niedaleko znajduje siê niewielki ciek/¼ród³o wodne. Woda wydaje siê zdatna do spo¿ycia.
Wiêcej chyba napisaæ siê na ten temat nie da ;). W razie jakich¶ w±tpliwo¶ci proszê pytaæ.

Co do terminu - bêdzie to impreza dosyæ d³uga, my¶lê o ca³ym tygodniu, oczywi¶cie z weekendem. Nie ma oczywi¶cie problemu aby przyjechaæ tylko na weekend, ale kto mo¿e, niech zostanie d³u¿ej smile.gif.

Je¶li, kto¶ by mia³ jakie¶ propozycje co do samej imprezy, to jestem otwarty smile.gif.

Ponadto, zastanawiam siê jeszcze nad datowaniem, tj. nad jego rozszerzeniem. Je¶li byliby jacy¶ chêtni, nie mieszcz±cy siê w aktualnie napisanym datowaniu, to proszê o informacje.

Pozdrawiam
Nikodem

P.S. Podobieñstwo nazwy do Zimnej Wody jest czysto przypadkowe, po prostu Zimny Zdrój to nazwa tych terenów ;).
Purvis
Ja siê piszê.
P
Julko
Ja równie¿ chêtnie wezmê udzia³.
Pestka
Brzmi ca³kiem ciekawie smile.gif
Jestem na TAK, ale obgadam z bractwem szczegó³y.
Jak mo¿na siê tam dostaæ (nie licz±æ dojazdu autem)?
Pozdrawiam!
Nikodem
CYTAT(Pestka @ 20:27 01.02.2009) *
Brzmi ca³kiem ciekawie smile.gif
Jestem na TAK, ale obgadam z bractwem szczegó³y.
Jak mo¿na siê tam dostaæ (nie licz±æ dojazdu autem)?
Pozdrawiam!

PKS + d³uugi spacer ;)
Bartholomäus von Struß
Czy wiadome s± ju¿ terminy?
Pytam, bo zainteresowa³a mnie ta inicjatywa smile.gif
Nikodem
Prze³om czerwca i lipca bie¿±cego roku smile.gif.
Roma
Jak dla mnie "opcja bez turystyczna" brzmi zachêcaj±co. Trzeba by ewentualnie szybko zrobiæ badania wody, bo takowe trochê trwaj± i mo¿e zainteresowaæ siê kwesti± techniczno-sanitarn±. Trywialna rzecz ale ratuj±ca z opresji bum.gif
Bartholomäus von Struß
A jak ma siê sprawa logistyki obozowej? Czyli, czy bêdzie co¶ za³atwiane do ¿arcia z góry, czy zaopatrzenie we w³asnym zakresie?
Nikodem
Z góry nie bêdzie za³atwione nic, chocia¿ gdy ju¿ znana bêdzie mniej-wiêcej liczba osób chêtnych mogê poczyniæ pewne kroki w celu zorganizowania zbiorowych zakupów.
Bartholomäus von Struß
Nie wiem, czy wyrobie siê z czasem, ale na dzieñ dzisiejszy, podpisujê siê rekami i nogami. Bardzo ciekawa inicjatywa smile.gif
Chaos666
Witam!

Nikodemie, jako ¿e jeste¶my z grodu Kopernika to nie móg³bym nie pomóc smile.gif Li tylko wspomnê ¿e termin Lipcowy jest trochê naæpany imprezami, wiêc proponowa³bym jako¶ wcze¶niej. Co do imprezy, to zaiste przedni pomys³ i wart zrealizowania bigsmile2.gif Warto zrobiæ jakie¶ postanowienia dotycz±ce organizacji imprezy. To jest jak rozumiem off'owa inicjatywa wiêc mo¿e jaka¶ zrzutka na karmê by by³a najlepsza pat.gif Oczywi¶cie namioty itd. to musi byæ standard, bo jak inaczej. Co do ¿róde³ka to warto co¶ pobadaæ (bez ¿adnych instytutów higieny, to to jest kosmos) ¿eby siê ludzie nie potruli. Bo rozumiem ¿e prysznice i inne sanitaria te¿ odpadaj± bum.gif Napisz mo¿e co zapewnisz a potem bêdziemy kombinowaæ smile.gif

Pozdrawiam
Chaos
Nikodem
Termin:
29 Czerwca - 5 Lipca.

Je¶li byliby chêtni to mo¿na rozci±gn±æ o dzieñ w jedn±, b±d¼ drug± stronê (28.06, 6.07).

Jako ¿e powoli wypada³oby wej¶æ w fazê ¶cis³ego planowania, proszê o zg³oszenia na pocztê, najlepiej wraz z zdjêciem (zdjêciami): nikodem.czechowski@gmail.com
Chaos666
CYTAT(Nikodem @ 12:28 16.03.2009) *
Termin:
29 Czerwca - 5 Lipca

Witam!

Nikodemie, czy mam rozumieæ ¿e chcesz zrobiæ imprezê od poniedzia³ku 29.06 do niedzieli 05.07 ??? Kurde weekend jak najbardziej, ale praca, praca, praca angsad.gif w ci±gu tygodnia sk³ania mnie do niebycia w tym czasie na tej imprezie. Dookre¶l równie¿ co jest a czego nie ma w tym miejscu smile.gif

Pozdro
Chaos
Nikodem
Tak, chcia³bym zrobiæ tygodniow± posiadówkê, z za³o¿eniem ¿e najwiêcej dzia³oby siê w weekend - w³a¶nie z uwagi na to ¿e nie wszyscy maj± czas w dni powszednie.

Póki co - nie ma nic. Jest pole, kawa³ek lasu otoczone innymi polami i lasami. Ponadto, nieopodal jest ¼ród³o wody - nie wiem jeszcze czy zdatnej do picia, bêdê to sprawdza³ szczerba.gif .
Chaos666
CYTAT(Nikodem @ 19:35 16.03.2009) *
Tak, chcia³bym zrobiæ tygodniow± posiadówkê,
Póki co - nie ma nic. Jest pole, kawa³ek lasu otoczone innymi polami i lasami. Ponadto, nieopodal jest ¼ród³o wody - nie wiem jeszcze czy zdatnej do picia, bêdê to sprawdza³.

Witam!

Chwilkê chwilkê, czy oznacza to ¿e chcesz zrobiæ tak jak ja my¶lê?! Masz kawa³ek ziemi przy lesie wraz ze strumyczkiem. Wszyscy chêtni przyje¿d¿aj± na swój koszt, jedz± na swój koszt, niektórzy bior± urlopy na t± imprezê i siedz± w Zimnym Zdroju ca³y tydzieñ pod namiotem i nie maj± gdzie siê nawet umyæ(nie licz±c nieznanej jako¶ci ¼róde³ka)??? Proszê powiedz ¿e tak nie jest tears.gif

Pozdro
Chaos
Nikodem
Hm... obawiam siê ¿e muszê Cie zasmuciæ, ale takie jest g³ówne za³o¿enie. Je¶li chcemy oderwaæ siê od cywilizacji XXI wieku i zanurzyæ w ¶redniowieczu trzeba to zrobiæ, moim zdaniem, w pe³ni.

Chaos666
CYTAT(Nikodem @ 15:07 17.03.2009) *
Hm... obawiam siê ¿e muszê Cie zasmuciæ, ale takie jest g³ówne za³o¿enie. Je¶li chcemy oderwaæ siê od cywilizacji XXI wieku i zanurzyæ w ¶redniowieczu trzeba to zrobiæ, moim zdaniem, w pe³ni.

Witam!

Nie to ¿e sabotujê imprezê, jedynie warto wyja¶niæ takie sprawy na wstêpie bo to wiele mo¿e zmieniæ. No i obêdzie siê bez zbêdnych nieporozumieñ. Ja trzymam kciuki za taka inicjatywê ale powiem szczerze ¿e mo¿e byæ ciê¿ko z lud¼mi. No jeszcze z okolic Torunia, Bydgoszczy czy Inowroc³awia to ludzie siê mog± pojawiæ bez wiêkszych och i ach. Ale ca³a reszta... dunno.gif No, po¿yjemy zobaczymy smile.gif

Pozdro
Chaos
jasmin
Kto bêdzie chcia³, ten przyjedzie, kto nie bêdzie chcia³, zostanie w domu, gdzie ma prysznic i wodê zbadan± przez sanepid.
Nikodem sprawê stawia jasno. Takie imprezy s± i organizatorzy nie zapewniaj± na niej: wody, pryszniców, ¿arcia, picia, tancerek, rozrywek, planktonu, gdy¿ nie da siê zrobiæ niekomercyjnej imprezy z zapleczem jak dla komercyjnej.

Pobudka Chaos666.

Pozdrawiam
Julko
Popieram! yes.gif Na tego typu pijacy.gif spotkania je¿d¿ê najchêtniej. blinkie.gif
Chaos666
CYTAT(jasmin @ 08:43 18.03.2009) *
Kto bêdzie chcia³, ten przyjedzie, kto nie bêdzie chcia³, zostanie w domu, gdzie ma prysznic i wodê zbadan± przez sanepid.
Nikodem sprawê stawia jasno. Takie imprezy s± i organizatorzy nie zapewniaj± na niej: wody, pryszniców, ¿arcia, picia, tancerek, rozrywek, planktonu, gdy¿ nie da siê zrobiæ niekomercyjnej imprezy z zapleczem jak dla komercyjnej.

Pobudka Chaos666.

Pozdrawiam

Witam!

Nie stawiaj mnie jasmin po przeciwnej stronie barykady, bo nie o to mi chodzi. Ja próbujê jedynie zweryfikowaæ na co mo¿na liczyæ a na co nie, i tyle. To tak ¿eby siê przygotowaæ a nie potem je¼dziæ autem po wioskowych sklepach po kie³basê na ognisko bum.gif To tyle...

Pozdro
Chaos
M¶cidróg
Witam.
CYTAT
Chwilkê chwilkê, czy oznacza to ¿e chcesz zrobiæ tak jak ja my¶lê?! Masz kawa³ek ziemi przy lesie wraz ze strumyczkiem. Wszyscy chêtni przyje¿d¿aj± na swój koszt, jedz± na swój koszt, niektórzy bior± urlopy na t± imprezê i siedz± w Zimnym Zdroju ca³y tydzieñ pod namiotem i nie maj± gdzie siê nawet umyæ(nie licz±c nieznanej jako¶ci ¼róde³ka)??? Proszê powiedz ¿e tak nie jest

Takie spotkania organizuje siê ju¿ od kilku lat-z powodzeniem.Sam organizujê podobne i biorê udzia³ w organizowanych przez przyjació³.Datowanie imprezy Nikodemowej bigsmile2.gif jest ciekawe: XIV-XVw.Do tej pory spotyka³em sie z wyposa¿eniem uczestników zamykaj±cym siê na XIIIw.Chyba tylko na Beltan organizowanym przez Vislava mozna spotkac XV-tki:)
Poza tym termin imprezy (jak na pierwszy raz) nie powinien nikogo zniechecaæ a wrêcz przeciwnie.
Powodzenia zycze.
M.
Indar
Kie³basê na ognisko? Chcecie zrobiæ porz±dn± imprezê historyczn± czy piknik?
To oczywi¶cie ¿art, ale je¶li nastawiacie siê na co¶ porz±dnego to i podej¶cie musi byæ odpowiednie. Wykopaæ w ziemi "lodówê", zadbaæ o jakie¶ miêso - ³opatka np i niech uczestnicy sami przygotowuj± posi³ki. Wymaga to od uczestników posiadania odpowiednich "sprzêtów", obozówki - ale to ju¿ powinna byæ norma.
Ju¿ siê nie odzywam.
Purvis
Ale¿ Indarze, rady bardziej do¶wiadczonego kolegi sa mile widziane smile.gif Mówi±c "lodówka" masz na my¶li dó³ w ziemi a w nim wod± cebrzyk z zimna wod± (idealnie przechowuje siê mase³ko itp)? czy sam do³ek wystarczy?
Zreszt± ju¿ my¶la³em o rzuceniu na forum pomys³u wybudowania na Zdroju wêdzarni. Skoro mamy ca³y tydzieñ (zaznaczam, ¿e jeszcze nie wiem czy i ile dostanê urlopu), to jest okazja, ¿eby przerobiæ rzeczy na które zwykle po prostu brakuje czasu.
pozdrawiam
P
Lipek
Witam !

Tak czytam i czytam i tak sobie my¶lê ¿e i nasza ekipa mia³a zamiar co¶ podobnego w tym roku organizowaæ, i tak siê zastanawiam ¿e czemu by siê po prostu pod was nie pod³±czyæ, pomys³ jest ¶wietny i warto go realizowaæ ! Tym bardziej ¿e jestem z Grudzi±dza to niedaleko a studiuje w Toruniu ! Czekam osobi¶cie na rozwój wydarzeñ !
Nikodem
Ja ju¿ raczej czekam na mejlowe zg³oszenia ni¿ rozwój sytuacji smile.gif.

Lipek - je¶li chcecie, to ja zapraszam do wspó³pracy/wspó³organizacji, albo chocia¿by przyjechania na t± imprezê.
Lipek
Witam znowu !

Poszed³ e-mail !

Pozdrawiam !
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.