Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: bojowe ³ucznictwo japoñskie - rekawica
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > £ucznictwo
Abrat
Pytanko - mo¿e kto¶ wie jak to by³o z bojowym ³ucznictwem japoñskim, co na praw± rêkê (u praworêcznych).
Zawisza
Witaj!
Ostatnio na ma³o historycznym Discovery Go¶æ strzela³ z japoñskiego ³uku maj±c po prostu rêkawicê, a chyba mozna mu wierzyæ bo przy omawianiu wschodnich ³uków u¿ywa³ zekiera i podpisane by³o ¿e to ekspert devil.gif
Abrat
To w takim razie du¿a korekta tego posta.
Wiadomo, ¿e teraz to rêkawica ale co kiedy¶ i to w bojowym ³ucznictwie.

Z tym, ¿e ju¿ sam sobie odpowiedzia³em, czyli poczyta³em - Langus zapocz±tkowa³ now± modê - odpowiadania sobie samemu na w³±sne pytania bigsmile2.gif

Ano chyba mam coraz wiêksz± sklerozê, staro¶æ nie rado¶æ bum.gif czyta³em to z rok temu, jak siê ukaza³a ksi±¿ka Kyudo, zreszt± polecam.
Czyli "oko³o VII wiekuw Japoni rozpowszechni³ siê pó³nocno-chiñski zwyczaj napinania ciêciwy kciukiem. .... Japoñczycy woleli jednak opaski ze skóry, które po pewnym czasie przybra³y formê pe³nej rêkawicy. Poza wzmocnionym kciukiem wczesne rêkawice ³ucznicze nie ró¿ni³y siê niczym od normalnych, poniewa¿ ³ucznik musia³ mieæ mo¿liwo¶æ swobodnego w³adania mieczem. Rêkawice podobne dzisiejszym, z utwardzonym kciukiem i przegubem, pojawi³y siê po zakoñczeniu wojen Onin (1467-1477), kiedy to wiêksz± popularno¶æ zyska³o strzelanie do tarczy"
Popatrzy³em trochê na ryciny japoñskie, na wielu z nich ³ucznicy s± w ogóle bez rêkawic. ma³ej ochrony skórzanej na kciuk mo¿e nie byæ widaæ albo mo¿e nie byæ narysowana.
Gilgamesh
CYTAT(Abrat @ 11:41 07.11.2003) *
Pytanko - mo¿e kto¶ wie jak to by³o z bojowym ³ucznictwem japoñskim, co na praw± rêkê (u praworêcznych).

Z tego co mi wiadomo by³a to rêkawica z jeleniej skóry. Nie jestem pewien ale kyudo'cy chyba nie u¿ywaj± rêkawic, tak wiêc owa rêkawica s³u¿y³a zapewne my¶liwym oraz w ³ucznictwie rekreacyjnym, je¶li tak mo¿na nazwaæ strzelanie z ³uku np. w ¶redniowiecznej Japonii smile.gif
_RK_
Discovery wierzyæ nie warto- sadz± babola za babolem. Stacja zesz³a na psy.

Wed³ug tego co pisz± Bottomley i Hopson yukage (rêkawice skórzane) u¿ywane by³y g³ównie do intensywnych æwiczeñ ³uczniczych, z racji tego ¿e w czasie walki utrudnia³yby operowanie mieczem. Zamiast nich wk³adano p³ócienne (bawe³niane lub jedwabne) z wzmacnianym obszyciem na dwu palcach (czêsto w innym kolorze)
ryuunosuke
w Polsce kydo'cy nie nosz± rêkawic gdy¿ wykonanie takiej i sprowadzenie do polski to wydatek oko³o 2 ty¶ z³, a da siê strzelaæ bez. nie jestem pewien ale w feudalnej Japonii do strzelania zawsze mieli skórzane rêkawice z wzmocnieniem na kciuk w postaci metalowego usztywnienia. rêkawice taki mog³y mieæ 2, 3 lub 4 palce (nie wiem od czego to zale¿a³o), a do rêki by³y przymocowywane po przez zawi±zanie strasznego wêz³a (tym bardziej strasznego ¿e mia³e¶ tylko jedn± rêkê) rzemykami przy rêkawicy. mogê siê myliæ jednak w to w±tpiê gdy¿ swego czasu przeczyta³em ksi±¿kê o kyudo, jednak by³o to dosyæ dawno...
Kampai
CYTAT(ryuunosuke @ 17:18 18.05.2008) *
w Polsce kydo'cy nie nosz± rêkawic gdy¿ wykonanie takiej i sprowadzenie do polski to wydatek oko³o 2 ty¶ z³, a da siê strzelaæ bez. nie jestem pewien ale w feudalnej Japonii do strzelania zawsze mieli skórzane rêkawice z wzmocnieniem na kciuk w postaci metalowego usztywnienia. rêkawice taki mog³y mieæ 2, 3 lub 4 palce (nie wiem od czego to zale¿a³o), a do rêki by³y przymocowywane po przez zawi±zanie strasznego wêz³a (tym bardziej strasznego ¿e mia³e¶ tylko jedn± rêkê) rzemykami przy rêkawicy. mogê siê myliæ jednak w to w±tpiê gdy¿ swego czasu przeczyta³em ksi±¿kê o kyudo, jednak by³o to dosyæ dawno...

Bzdury piszesz.
Bez rêkawic strzelaj± tylko uczniowie Pana Kalarusa vel Vadera, ale to czego on naucza nie ma nic wspólnego z prawdziwym kyudo. Szczegó³y s± w w±tku na temat kyudo na http://www.forum.konnichiwa.pl/viewforum.php?f=7.

Jestem cz³onkiem Wroc³awskiego Stowarzyszenia Kyudo.
Rêkawica sprowadzona z Niemiec kosztuje 800 PLN. Znale¼li¶my ¼ród³o z Japonii po 500 PLN.
Chcemy kupiæ rêkawice bo na ostatnich warsztatach z udzia³em kudoki z Austrii (6 dan) okaza³o, siê, i¿ jest to podstawa wyrobienia prawid³owych nawyków.
£uki natomiast kosztuj± oko³o 2 000PLN.

Zapraszam serdecznie na I Wroc³awki Turniej Kyudo, który odbêdzie siê 21 czerwca 2008.
Szczegó³y dojazdu s± na naszej stronie internetowej http://kyudo.wroclaw.pl/

Pozdrawiam
aerostat
Zapraszamy na www.kyudo.org.pl
Na ogólnym forum mo¿na podyskutowaæ o japoñskim ³ucznictwie, wymieniæ informacje i w±tpliwo¶ci.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.