Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Drewniane ozdoby u S³owian
> Ubiór i dodatki > Dodatki > Bi¿uteria
Belladonna
Mam pytanie czy S³owianie nosili drewniane ozdoby? Czy komu¶ wiadomo co¶ na ten temat? Spotkaæ mo¿na wisiory z rze¼bionymi symbolami s³owiañskimi czy podobizny bogów. Na ile takie co¶ jest ok? Czy wojowie mogliby nosiæ takie zawieszki?
Interesuje mnie IX-X w.
Boran
http://www3.uj.edu.pl/alma/alma/99/46.pdf

Artyku³ o kaptorgach. W¶ród srebrnych, o³owianych itd. s± te¿ drewniane, np. z Opola. Co prawda to trochê wiêcej ni¿ ozdoba...
Belladonna
Dziêkujê piêknie smile.gif
Belladonna
Szuka³am informacji i niestety nic wiêcej nie znalaz³am. Kaptorgi drewniane raczej trudno zrobiæ (d³u¿sza sprawa choæ nie przegrana) , szukam jaki¶ pomys³ów na wisiory z drewna dla wojów, które nie bêd± totalnym mrokiem. Bardzo proszê o jakie¶ informacje, nie chcia³abym by¶my siê znów wyg³upili crazy.gif
Jakie macie zdanie w sprawie wisiorów z symbolami czy bogami?
sanoczak
to raczej mrok! nie znaleziono ¿adnych symboli które by³yby jakimikolwiek zawieszkami czy ozdobami. no chyba ¿e chodzi o krzy¿yki ( gdzie¶ mia³em obrazki krzy¿yków z drewna) i zawieszki toporkowate aczkolwiek one by³y z br±zu i raczej pó¼niejsze
Belladonna
Dziêki za informacje. Dziêki temu kolejny ewentualny mrok ominiêty. bigsmile2.gif
Pozdrawiam tych, którym jeszcze siê chce pomagaæ i odpowiadaæ.
arathorn94
nie chcia³em zak³adaæ nowego tematu ale mo¿e kto¶ ma zdjêcie wspó³czesn± rekonstrukcje figurki peruna?
sanoczak
a sk±d masz informacje o jakiejkolwiek figurce Peruna? z tego co wiem to nie ma takiego znaleziska. jest tylko ¦wiêtowit z Wolina
Fiefiura
CYTAT(sanoczak @ 18:22 26.03.2009) *
a sk±d masz informacje o jakiejkolwiek figurce Peruna? z tego co wiem to nie ma takiego znaleziska. jest tylko ¦wiêtowit z Wolina

ale z drugiej strony woliñskie figurki s± zakoñczone okr±g³o wiêc jak mia³y staæ? mo¿e je w jaki¶ sposób przywieszano? nie wiem, nie jestem archeologiem ale tak na logikê ..jest to do¶æ nielogiczne smile.gif moze je w jaki¶ sposób w³a¶nie noszono? co¶ jak krzy¿ u chrze¶cijan. Choæ z tego co wiem otworów ¿adnych nie ma a wieszanie boga za pêtelkê na szyi raczej w grê nie wchodzi bum.gif
Belladonna
Temat o bi¿uterii S³owian wiêc zapytam ponownie tutaj. Czy S³owianki mog± wple¶æ w naszyjnik dzwonki?
Znalaz³am, ¿e tak ale nie ma kasowania postów :P

To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.