Witam!
Zaprzyja¼niony z³otnik zwróci³ siê do mnie z pro¶b±. Mianowicie kto¶ przyniós³ do niego i sprzeda³ mu jako z³om srebrny (do przetopienia!) kilka osobliwych torebek. Fachowiec z niego konkretny i twierdzi, ¿e na pewno nie s± to produkty wykonane wspó³cze¶nie. Wed³ug jego studiów przedmioty by³y robione na prze³omie XVIII i XIX w.
Mo¿e widzia³ kto¶ z Was takie cuda lub wie o nich co¶ wiêcej?
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKompletnie siê nie znam na tego typu przedmiotach, wiêc wdziêczny bêdê za jakiekolwiek informacje.
Pozdrawiam
Witaj
We Francji na ka¿dym targowisku staroci znajdziesz przynajmniej ich kilka. Wiêc mo¿e pochodzenie twoich cudeniek mo¿e byæ w³a¶nie takie. Jeszcze w latach dwudziestych damulki nosily je jako torebki wieczorowe. Szkoda je przetapiaæ. ¦liczna robota. Lepiej zanie¶æ do Desy.
pozdrawiam
Mam w domu tak± sam±, ale nawet mi nie przysz³o do g³owy szukaæ jej historii. Odziedziczy³em j± razem z mosiê¿n± wag± szalkow± - gdzie s³u¿y za opakowanie do odwa¿ników... ale nie jest srebrna, tylko czerniona.
Podobn± do pierwszej widzia³em w którym¶ muzeum na wystawie po¶wiêconej modzie okresu miêdzywojennego. Czy te mog± byæ starsze? Mo¿e tak, mo¿e nie.
Raczej secesja - miêdzywojnie lub co najwy¿ej fin de siècle.
R.
Mam tak± po prababci (pokolenie ~1900).
Mia³em tak± w d³oniach... To robota rzeczywiscie miêdzywojenna.
Witam!
Wiêc wygl±da na to, ¿e ten z³otnik nieco przesadzi³ z wiekiem tych przedmiotów.
Dziêki bardzo za odpowiedzi, na pewno mu je przeka¿e i s±dzê, ¿e te¿ bêdzie za nie wdziêczny
Pozdrawiam serdecznie
Na stronie Victoria & Albert Museum s± podobne. Wpisz "purse", "bag" albo co¶ w ten deseñ i powinny byæ w wynikach (o ile dobrze pamiêtam s± tam do¶æ dok³adnie opisane).
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.