Hej Kole¿anki i Koledzy
Szykuje sie impreza trzynastkowa naprawdê wypa¶na w (4,5)kwietniu
Bouvines 1214 propose un événement unique : reconstituer une bataille qui a marqué l'histoire européenne du XIII?me si?cle. Le 27 juillet 1214, Philippe-Auguste, roi de France, réunissant ses barons, affronte dans la plaine de Bouvines Otto von Braunschweig, alors empereur du Saint-Empire Romain Germanique ? la t?te d'une armée de coalition.
Rekonstrukcja a la Grunwald czyli du¿a banda, konie, s³onie i.t.p.
W 1214 roku Filip-Augustkrol Francji zdenerwowa³ siê.... i szczuje swych baronów przeciwko Ottonowi von Braunschweig, cesarzowi ¶wiêtego cesarstwa niemieckiego.Mozna wystapiæ w trzech rolach zale¿nie od ekwipuku:
pietons(piechur) , przeszywanica , he³m, topór
sergent (trochê lepszy piechur) przeszywanica, he³m , topór , kolczuga
chevalier (ksi±¿ê z bajki) ale wiaze sie to z walczeniem wierzchem , mo¿liwosæ wynajêca rumaków na miejscu.....
Jedyne wredne to to ¿e strona jest po francusku wiec w razie czego polecam t³umacza internetowego lub mnie
Pieni±¿ki: Niestety nic nie daj± bo nie jest to impreza komercyjna wiêc ka¿dy przyje¿d¿a na w³asny koszt.
wszystkich odsy³am do strony
www.bouvines1214.org/spip.php?article18 Co wy na to? S± chêtni?
pozdrawiam
Sadi
Hmmm- wymagania odno¶nie uzbrojenia s± sztywne???
Gdzie miejsce dla coustillers - najemników z d³ugimi no¿ami (kronika Rigorda), dla piechurów z hakami do ¶ci±gania je¼d¼ców z konia (relacja Wilhelma Bretoñczyka)...
Ja bym pojecha³ w sumie......
[uzupe³nienie]- Sier¿ant i "chamid³o" mog± te¿ mieæ miecze i w³ócznie. Dodatkowo obydwaj tarczê bez herbu. Sier¿ant mo¿e mieæ d³ug± kolcz± z mitynkami, lub krótki haubergeon bez kaptura i z krótszymi rêkawami. Drzewcówka (w³ócznia/d³ugi topór ala Maciejowski) dla sier¿anta opcjonalnie.
Przysi±dê jeszcze nad zasadami walki. Pewnie pussyfighting...
Nic nie s³ychaæ, by Smoki jednak zdecydowa³y siê na robienie I³¿y.... mo¿na by spróbowaæ zebraæ dobr± ekipê..... w nitowankach, rêcznie szytych przeszywkach i huzia na Francuza!!!
Oczywi¶cie ja stanê po stronie Ottona IV- co z tego, ¿e przegra³.......
Indar i ja siê zg³aszamy... pewnie piechot±, nie czujê siê do¶æ pewnie by w wersji konnej :D
chcia³bym zapytaæ jeszcze na jak± skalê jest to impreza i czy odbywa³a siê wcze¶niej...niestety nie uczy³em siê ichniego jêzyka i po za obrazkami niewiele ze strony rozumiem...
Witajcie
By³a ju¿ ma³a wprawka we wrze¶niu
http://www.bouvines1214.org/spip.php?article35.
Z rozmów z organizatorami,ktore przeprowadzi³am na ostatnim Pontoise(16 XI 2008), wynika, ¿e dopiero zaczynaj± ale jako ¿e jest to impreza raczej zamkniêta stawiaj± na wysoki poziom uzbrojenia.
Wiêkszo¶æ za³o¿yciei forum
http://www.guerriersma.com/ (taka nasza Freha) , ktore regularnie czytam s± organizatorami tej imprezy.
Wiêcjej informacji mo¿e bêde mog³a uzyskaæ od francuskiego kolegi Dentysty , tego samego co przyjecha³ na I³¿e ze dwa lata temu. On tak¿e nale¿y do tej samej ekipy.
pozdrawiam
Sadi
W³a¶nie o to mia³em spytaæ- czy szykuje siê du¿a impreza... bitwa by³a "nie w kij pierdzia³" i g³upio by wygl±da³ Filip August w otoczeniu 5 konnych i 20 piechurów, a Otto Brunszwicki z oddzia³em 3 konnych i 30 lataj±cych z buta sier¿antów....
Witam
Co do konkretów odno¶nie samej imprezy, to jak na razie jestem s³abo zorientowany.
Aczkolwiek jedno jest pewne, i¿ walki bêd± na zasadzie „pussyfighting” i bez uderzania w g³owy.
Wynika to z kilku rzeczy, takich jak: zawi³e prawo dotycz±ce jakichkolwiek urazów g³owy (na pogotowiu s± w stanie wezwaæ ichniejsz± policje z powodu 3 szwów).
Brak dobrej ochrony niektórych czê¶ci ca³a- zw³aszcza g³owy (potrafi± mieæ sprzêty z blachy 1mm).
Ogólnie umiejêtno¶ci szermiercze kolegów z zachodu s± te¿ bardzo s³abe, tak wiec bêdzie to "lajtowa" odmiana "pussyfightingu". Oczywi¶cie zd±¿aj± siê wyj±tki i czasami da siê potrzaskaæ.
Je¶li chodzi o ilo¶æ osób na bitwie, to mo¿e byæ tak, ¿e impreza bêdzie ¶redniej wielko¶ci, ale na sam± bitwê dojedzie sporo osób.
Pozdrawiam
Czo³em
Niestety obawy Kokosza o pussyfajtingu sie potwierdzi³y.
Przeczyta³am regulamin , i faktycznie ciosy w g³owê sa zabronione (ale jest ¶wiate³ko w tunelu) ale tylko podczas mele i innych zbiorówek.
W pojedynkach indywidualnych wszytkie ciosy dozwolone poza twarz±, choæ zostawiaj± sobie ma³± furtkê, ¿e jak bêdzie za krwawo to organizatorzy mog± przerwac walkê .
Je¶li jest takie Wasze ¿yczenie mogê spróbowaæ negocjowaæ. ...¯e gwiazdy rycerstwa z Polski przyjad± i wy Francuzi macie niepowtarzaln± szansê zobaczenia jak to "naprawdê " wygl±da.
Z reszt± mo¿emy im zrobiæ pokaz miêdzy Polakami.
....tylko ubezpieczcie siê w polsce .....
pozdrawiam
Spokojnie, mamy do¶wiadczenie
Dzieñdobry!
Czesio te¿ chce we¼cie Czesia!
Czesio.... ale ¿eby popeliny nie odstawiaæ, to zdejmiesz jaczkê z zielonym krzy¿ykiem.....
¯eby to jako¶ "ucywilizowaæ" warto by pomy¶leæ o jakim¶ zbiorowym transporcie. Jakby co to mogê zorganizowaæ 7 osobowego busa, w do¶æ konkurencyjnej cenie. Wyjazd by³by wtedy z Poznania tudzie¿ Szamotu³.
Hmmm.. Wedy pewnie te¿ bêdê we Francji, ale na nartach :P
Ale na wypadek, gdybym jecha³a tydzieñ wcze¶niej...Bo wyjazd jednocze¶nie ze sprzêtem narciarskim i historycznym raczej nie wchodzi w grê;) Jak szacujecie koszta przejazdu takim busikiem?
Cze¶æ!
Ja siê piszê.
Mo¿e na tej imprezie uda siê wystawiæ oddzia³ najemnej piechoty 13 w. (polskiej).
Pozdrawiam
Dentysta
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Ja tez sie pisze na piechote.
Drogie Kolezanki i Koledzy
Widzê ju¿ konkretne kadydatury
Nie zostaje nic innego ni¿ zapisaæ siê
http://www.bouvines1214.org/spip.php?article22im szybciej tym lepiej
pozdrawiam
Idziemy wszyscy po jednej stronie??? Mnie nikt nie namówi do bycia "Francuzem"...
A mo¿e kto¶ napisaæ ile kasiorki trzeba szykowaæ( tak ogólnie dojazd i wy¿ywienie ) na tak± imprezê i ile czasu siê tam jedzie ??
Bo wstêpnie by³bym zainteresowany tylko trzeba to zgraæ z prac±.
Zgadzam siê z Markiem.
I przy³±czam do pytania Claymora... kto¶ ma pomys³ jak to wyjdzie finansowo, czy za³atwiamy jeden wspólny transport, dla podzielenia kosztów?
Impreza jest na pocz±tku kwietnia - czyli zima, czyli gratów zimowych i obozowych bedzie du¿o do zabrania;
Sadi, jak wyglada w tamtym rejonie pocz±tek kwietnia? Na jak± pogodê siê nastawiaæ? Ja nieukrywam, ¿e jakbym jecha³ to rodzinnie z dzieciakami.
Pozdrawiam
Ja siê piszê na piechotê w ekwipunku jak na I³¿y
Jasmin, to jest pogranicze Francji i Belgii, pogoda powinna byc mniej wiecej taka jak u nas.
Drodzy Zainteresowani
Nie jest to ani sroga pó³noc , ani pogranicze Francji z Belgi±
Wie¶ nazywa siê La Neuville-sur-Essonne (Loiret) i jest miêdzy Orleanem a Pary¿em
przeklejcie linka po wiêcej szczegó³ow.
http://www.viamichelin.fr/viamichelin/fra/...amp;x=0&y=0Klimat jest ³agodniejszy ni¿ u nas to na pewno. Generalnie wszystko jest o miesi±c szybciej. Kwiatki, Bratki i inne takie tam wiêc temperatury te¿.
pozdrawiam
Mogê za³atwiæ busa (8 osobowy mercedes z przyczepk±) w cenie 1,20 z³ z VAT za km. Obliczy³em km z Poznania do La Neuville - sur - Essone wyjdzie 2800 km w obie strony. Czyli na g³owê koszt podró¿y to 420 z³. Czy to dobra oferta czy nie, niech oceni± inni. Mogê te¿ rozejrzeæ siê za wiêkszym, acz nie wiem, czy zbierze siê wiêcej osób. Poddaje pod ocenê ww. propozycjê.
cena jest w miarê zno¶na choæ mo¿e da³oby siê co¶ stargowaæ ... Najbardziej martwi mnie to ¿e impreza mo¿e okazaæ siê kiszk± na która przejedziemy pól Europy. Chcia³bym tez wiedzieæ co zapewniaj± organizatorzy. Bo mo¿e okazaæ siê ¿e na miejscu jeszcze bêdzie ¶ciepa po 100 Euro na siano drewno kasze i tego typu pierdo³y ....
Mam podobnie jak Claymor w±tpliwo¶ci co do ilo¶ci uczestników tudzie¿ innych atrakcji. A jednocze¶nie pro¶bê do Sadi, o przes³anie zdjêæ gdzie bêdzie odbywa³a siê bitwa, gdzie bêdzie obóz, etc.
popieram bo mo¿e okazaæ siê ¿e wyl±dujemy w jakim¶ parku po ¶rodku miasteczka ... i bêdziemy jak misie na wybiegu.
Ja tam mogê byæ misiem na wybiegu, byleby mi siê podró¿ zwróci³a. Je¶li jednak nie jest to w miejscu bitwy, to wyprawa robi siê nielicha i wola³bym wiedzieæ, czy warto.... je¶li to ma byæ co¶ na kszta³t Mazovii, czy Polonii, to mnie szkoda czasu i kasy....
Chêtnie przejecha³bym siê za to na du¿± zagramaniczn± imprezê....
Prosimy o konkrety
witam
Sznowi koledzy ponownie odsy³am do strony
http://www.bouvines1214.org/spip.php?article18na której znajduj± siê zdjêcia z imprezy przedwstêpnej we wrze¶niu
pozdrawiam
Sadi, nie zrozum mnie ¼le, ale w³a¶nie te zdjêcia mnie niepokoj±. Nie mam nic do zarzucenia ch³opakom na nich uwiecznionym, ale chodzi o to, czy chcê przejechaæ prawie 3000 km na imprezê, gdzie bêdzie 60 osób. W tytule tematu jest napisana "a la Grunwald"- tam w obozie jest minimum 3000 osób- na tak± imprezê w klimacie XIII wieku pojadê choæby na Gibraltar...
Obawy Claymora ma chyba du¿o osób- nie znam na tyle francuskiego, by przeczytaæ dok³adnie ze strony, zatem je¶li by³aby¶ na tyle uprzejma i napisa³a co zapewniaj± organizatorzy ze swej strony to by³bym niezwykle wdziêczny..
ech, mia³am nadziejê tam jechaæ, ale panie mog± tylko jako uczestnicy bitwy i w mêskim odzieniu...
z tego co zrozumia³am-organizatorzy zapewniaj± drewno i paszê dla koni, mile widziany jest równie¿ udzia³ finansowy w op³atach za materia³y budowlane na boksy dla koni.Nie zapewniaj± wy¿ywienia dla ludzi.Ka¿dy, kto przyjedzie musi byæ pe³noletni i braæ udzia³ w bitwie(czyli wycieczka z dzieæmi te¿ raczej odpada) jak równie¿ mieæ odpowiednie ubezpieczenie.Impreza jest na terenie prywatnym i nikt, kto nie ma odpowiedniego wyposa¿enia i nie wys³a³ zg³oszenia nie bêdzie wpuszczony.
W ka¿dym razie jak bêdzie co¶ odpowiedniego(gdzie nie bêdê musia³a udawaæ mê¿czyzny) chêtnie pojadê.
Pozdrawiam,
L.
No to widze ¿e moje przypuszczenia siê potwierdzi³y... Teraz pozostaje jeszcze kwestia tego jakiego pokroju jest to impreza, bo je¶li bêdzie warta pojechania to w ¿arcie wyposa¿yæ siê mo¿na w Polsce. Ale szczerze powiedziawszy to nie widzi mi siê p³acenia za boksy dla koniny. Je¶li chce siê byæ rycerzem na takiej imprezie to powinno siê ponosiæ koszty z tym zwi±zane ;P. A mo¿e kto¶ zna jakie¶ sprawdzone imprezy za granica ??
Ech... chyba mi przeszed³ entuzjazm. To chyba za ma³a jak dla mnie imprezka, ¿eby t³uc siê kilka tys. km w obie strony. Choæ z niecierpliwo¶ci± czekam na porz±dn± inscenizacjê bitwy pod Bouvines w miejscu jej stoczenia z udzia³em kilkuset uczestników... mo¿e w 2014 roku?
Czyli co? temat umar³?..nieodwo³alnie to ma³a imprezka i w nic wiêkszego w tym roku siê nie ma szans rozwin±æ?...a jakie s± szanse , ¿e w 2014 bêdzie wiêksza?
( obawiam siê, ¿e je¶li ma byæ historyczna, to cudów w rozmno¿eniu uczestników nie mo¿na siê spodziewaæ nawet za te kilka lat, al..zawsze zostaje nadzieja, ...)
Witka
Temat na forum mo¿e i umar³ .
Jednak poza kulisami zbiera siê ekipa wyjazdowa i trwaj± pogaduchy z organizatorami.
W lutym jak juz bêdzie wiêcej konkretów temat zostanie od¶wie¿ony.
Jak na razie wszystkich chêtnych do wycieczkowania i wsparcia oddzia³u najemnej piechoty polskiej , Zapraszamy na prv do mnie albo Dentysty.
Pozdrawiam
Obawiam sie, ze kryzys i kurs euro zatrzymaja tych, co nie jada w interesach :/ Mnie raczej tak :/Szkoda.
Witam ponownie po krotkiej przerwie zimowej
podsylam zdjecia tym razem z sesji wiosennej rok temu.
Urocza ³±czka na totalnie prywatnym terenie gdzie nie grozi Wam ani przymrozek, ani horda turystów ani brak kompanów do zabawy
http://collectifbouvines1214.aceboard.fr/2...-avril-2008.htmpozdrawiam i do zobaczenia za miesi±c
Sadi
Witam
Chcia³bym rozwiaæ kilka w±tpliwo¶ci i przekazaæ pewne informacje w zwi±zku z Bouvies.
Impreza bêdzie kamerana i najprawdopodobniej bez turystów.
Mog± w niej uczestniczyæ kobiety, dzieci i tzw. "jasie"!!! Jednakowo¿ panom sugerujê jechaæ jako zbrojni.
Pogoda w tamtym rejonie zapowiada siê typowo wiosennie (mo¿e padaæ, mo¿e byæ zimno lub... wrêcz przeciwnie ;))
Je¶li kto¶ zdecyduje siê na wyjazd jest zobligowany do wype³nienia formularza zg³oszeniowego (mo¿na w jêzyku angielskim):
http://www.bouvines1214.org/spip.php?article18W razie w±tpliwo¶ci zapraszam do kontaktu na priv
Szanowni Zainteresowani
Po skontaktowaniu siê telefonicznym z wodzem imprezy Cat Lagier mam dla was bukiet konkretów.
Impeza jest ma³a na 50 osób, bez publiki, prywatne pole i las. W tym roku udzia³ we¼mie 7 konnych. Namioty histo ,kuchnia raczej te¿. Tak jak lubicie. Ale bez ci¶nieñ dla odprê¿enia obej¿cie fotki oni tez nie s± zapiêci na ostatni guzik.
TERMIN ZAPISÓW do 15 MARCA Walcz±cy s± proszeni by siê zapisac , wys³aæ zdjêcie i spis posiadanego sprzêtu na stronie
http://www.bouvines1214.org/spip.php?article22Cywilni, babki niewalcz±ce, dzieci s± proszeni o wys³anie ma³ej fotki na adres
info@bouvines1214.org
WSZYSCY DO£¡CZAJ¡ DOPISEK LA GROUPE DE SADI DE QUERCYZe wzgledu na wasz± dalek± podró¿ nie jeste¶cie obarczeni ¿adnymi kosztami wpisowego na pokrycie kosztów wynajmu terenu , ubezpieczenia i zakup drewna.
Z info praktycznych drewno na miejscu, mozecie sie zje¿dzaæ od pi±tku rana, wyjechac spokojnie w poniedzia³ek, sk³adkowa uczta chyba w sobote ka¿dy przynosi co tam zd±¿y ugotowaæ, z alkoholem grzecznie, nietrze¿wi sie nie bij±.
Temperatury jak w maju na I³¿y , czyli mo¿e byæ ró¿nie ale mniej deszczu.
Jesli kto¶ chce przed³u¿yc pobyt to zapraszam do mnie mieszkam 4 godziny na po³udnie ko³o Cahors, Jest gdzie siê rozbiæ na 3 hektarach. Zapewniam prysznic i ciep³± zupê wieczorem. Czeka na was kot Mruczek i klacz na emeryturze Paloma.
pozdrawiam
Sadi
ps wrazie pytañ albo do mnie albo skontaktujcie siê z Kokoszem
Wtam ponownie
Je¶li komu¶ ma³o a rozumiem to doskonale to w okolicach Pary¿a w lasach Rambouillet 29go marca czyli tydzieñ wcze¶niej odbywa siê 17 kilometrowy marsz historyczny , na rasie kilka historycznych miejsc do obejrzenia
podsy³am link
http://ostenmarche.com/laprochainemarche.htmlwszystkie okresy byle historyczne mile widziane
pozdrawiam
Sadi
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.