Czo³em!
Poszukujê wzorów lasek z ukryt± szpad± datowanych na pocz±tek XIX wieku do lat 30-tych.
Z góry dziêkujê.
Chcialbym tylko zauwazyc, ze wg polskiego prawa laska z ukrytym ostrzem jest bronia biala. Nie wiem czy wymagane jest pozwolenie, ale w razie czego pod atrape teatralna tego mozesz nie podciagnac i bedziesz mial duuuuzy klopot.
Do stroju tak± laseczkê potrzebujê, a nie by paradowaæ po mie¶cie. A tak a'propo to g³ownia bêdzie ze szpady sportowej, albo nawer z floretu.
broñ bia³a ukryta w lasce, czy parasolu jest nielegalna na terenie naszego kraju. Mo¿esz za ni± siedzieæ. Za samo posiadanie jej na ulicy.
pozdr
Ale znam faceta, który mo¿e to wykonaæ ;
Tak czy siak wzory bed± mi³o widziane!
jak to wzory?!?!?! laska, okr±g³a g³owica, trójk±tny przekrój g³owni Wszystko w drewnianej lasce z trzewikiem
Bart³omiey ostatnio do kielc by³a zamawiana taka laskaze szpad± za 500 z³ oko³o w pe³ni funkcjonalna, ale oni maj± racjê to podpada pod paragraf i jest za to chyba do 9 lat.
Mam te¿ adresik gdzie dostaniesz tak¿e takie ukryte w parasolu i parasolce.
Jak bêde w wawie to mogê ci daæ namiary.
Dzieki Krzysztof, ale chcia³em j± wykonaæ sam.
Za co¶ takiego mo¿na do 3 lata posiedzieæ ale znam ludzi którzy maja takie laski niektóre to zabytki.
Parê lat temu w s³owackim antykwariacie widzia³em takie lasski po ca. 200 pln sztuka.
pozdrawiam
p
CYTAT
Bart³omiey ostatnio do kielc by³a zamawiana taka laskaze szpad± za 500 z³ oko³o w pe³ni funkcjonalna, ale oni maj± racjê to podpada pod paragraf i jest za to chyba do 9 lat.
Jeden z przyk³adów polskiej paranoi- uwaga, PRL ¿yje i ma siê dobrze! Pani prokurator Piwnik baluje na sylwestra z gangsterami, ochroniarze w dyskotekach skacz± po ludziach i kopi± ich w g³owê, wykidaj³o w burdelu chodzi sobie spokojnie z glockiem za paskiem- a burdel odwiedzaj± policjanci. Ale to kolekcjoner mo¿e i¶æ siedzieæ za .... laskê ze szpada. Bo jak wiadomo, to najpopularniejsze nad Wis³± narzêdzie skrytobójców ;] Osobnik który wymy¶li³ ten paragraf, chyba ma postêpuj±cy zanik p³atu czo³owego i chroniczne zatwardzenie. Przepraszam zainteresowanych w±tkiem i moderatora za OT, ale nie wytrzyma³em;]
To mo¿e byæ ciekawe, w prawdzie nie jest to antyk, ale ³adnie wykonana replika:
http://www.fashionablecanes.com/90883.htmlA tak przy okazji to ¶mieszny ten paragraf, bo ja raz przez pó³ Krakowa z mieczem w rêce przeszed³em i jako¶ nic ani mi siê nie sta³o, ani osobom pobliskim ;)
Pozdrawiam!
CYTAT(Smok Migu¶ @ 13:18 06.11.2003)
Chcialbym tylko zauwazyc, ze wg polskiego prawa laska z ukrytym ostrzem jest bronia biala. Nie wiem czy wymagane jest pozwolenie, ale w razie czego pod atrape teatralna tego mozesz nie podciagnac i bedziesz mial duuuuzy klopot.
Witam!
Broñ bia³a nie ma nic do rzeczy. Mo¿na legalnie posiadaæ i nosiæ nawet zweihandera, byle nie wnosiæ go na mecz. Natomiast zakazane jest posiadanie "broni ukrytej w przedmiocie nie posiadaj±cym cech broni", a wiec takich jak laska ze szpad± czy strzelaj±cy d³ugopis. Ale je¿eli wstawisz w laskê klingê od floretu z punt±, to chyba nikt nie uzna tego za broñ. A dodatkowo bêdzie mozna u¿yæ takiej laski w jakiej¶ inscenizacji.
Wszyscy wiedz±, ¿e to nielegalne i wszyscy znaj± kogo¶, kto mo¿e to zrobiæ.
Kocham ten kraj
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.